keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Astro-teologia - osa 14: Ajan mittaaminen


Miksi kalenterimme on jaettu vuosiin, kuukausiin ja viikkoihin? Eikö se ole vähän outoa, että nämä kolme sykliä on niputettu yhteen, vaikka ne eivät oikeastaan sovi yhteen?

Vuosi on 365,26 vuorokautta ja se on jaettu 12 kuukauteen. Vuodessa olevien päivien määrä ei ole jaollinen kuukausien määrällä, joten kuukausien pituutta on pakko vaihdella. Kuu kiertää Maan 27,3 vuorokaudessa, joten tarkkaan ottaen 365,26 päivässä Kuu kiertää Maan 13,38 kertaa. Toisaalta Kuun synodinen kiertoaika, eli Kuun ilmestyminen taivaalla samaan kohtaan suhteessa Aurinkoon tapahtuu 29,53 päivän välein. Tällä laskutavalla vuodessa olisi 12,37 kuukautta.

Entä miksi viikko on seitsemän päivää? Vuosi ei ole jaollinen seitsemällä. Kuukausi ei ole (helmikuuta lukuunottamatta) jaollinen seitsemällä. Mitä järkeä on jakaa vuosi kuukausiin ja viikkoihin, jos ne sopivat näin huonosti yhteen? Miksi meidän kalenteri on tehty näin monimutkaiseksi?

Kun muinaiset kultit alkoivat tehdä yhteistyötä ja muodostaa liittoumiaan, neuvottelut ei varmastikaan olleet ihan helppoja. Neljän suurimman kultin Aurinko-, Kuu-, Saturnus- ja Tähdistö-kultin vuosisatojen aikana syntynyt fuusioituminen vaati varmasti kompromisseja, joissa kaikkien piti saada oma osansa. Eri kulteilla oli erilaiset kalenterit, mutta fuusioitumisen takia piti löytää yksi ja yhteinen tapa mitata aikaa.

Yhteisen kalenterin laatiminen ei varmasti ollut ihan helppo tehtävä. Lopputulokseksi tuli sekava ajan mittaamisen järjestelmä, jonka eri osien yhteensopivuutta ei oikein voi kuvata sanoilla looginen tai harmoninen.

Kalenteriin syntyi kolme sykliä, jotka ovat kolmen kultin symboleja. Vuosi edustaa Aurinko-kulttia, kuukausi edustaa Kuu-kulttia ja viikko Tähdistö-kulttia. Viikko on jaettu seitsemään päivään, jotka vastaavat antiikin ajan seitsemää tunnettua ja Tähdistö-kultille tärkeää taivaankappaletta.
  1. Maanantai - Kuu 
  2. Tiistai - Mars
  3. Keskiviikko - Merkurius
  4. Torstai - Jupiter
  5. Perjantai - Venus
  6. Lauantai - Saturnus
  7. Sunnuntai - Aurinko

Erikoista on se, että jostain syystä Saturnus-kulttia ei näy kalenterin jaksoissa. Miksi näin on, siihen en osaa vastata. Ehkäpä Saturnus-kultti neuvotteli itselleen jotain muuta "korvaukseksi"? En tiedä. 

Näiden kolmen kultin vaikutus näkyy myös päivän sisällä tapahtuvan ajan mittaamisessa. Kellossa on kolme viisaria: tunnit, minuutit ja sekunnit

Hitaimman kierroksen tekee tuntien viisari, joka edustaa Aurinko-kulttia. Englannin sana tunneille, hours, tulee egyptiläisestä auringon jumalasta Horus


"Missä Horus lentää?" = "Missä aurinko?" tai "Mikä hetki päivästä?"


Minuuttiviisari edustaa Kuu-kulttia. Kuun vanhoja nimiä olivat Mon ja Min.

Sekuntiviisari, viisareista nopein, edustaa Merkuriusta, nopeimmin Aurinkoa kiertävää planeettaa. Merkurius-jumala, tai kreikkalaisittain Hermes, oli Tähdistö-kulttiin yhdistetty jumala. Hermes oli muun muassa paimenten jumala. Tähdistö-kultin muinaiset viisaat pitivät itseään tähtien paimenina. Tähdistö-kultin johtaja Egyptissä, faarao, käytti symbolista paimensauvaa. 

Toinen faaraon käyttämä Tähdistö-kultin symboli oli otsalla oleva käärme. Tähdistö-kultin "käärmepappeja" pidettiin "taikureina". Tarotin Taikuri-korttia hallitsee planeetta Merkurius (eli Hermes). Hermeellä on kädessään caduceus, sauva, jossa on kaksi käärmettä. Caduceus edustaa myös kabbalaa - muinaisten viisaiden esoteerista oppia.


Hermes ja caduceus.
Liikkeissään nopean Hermeen tunnistaa myös siivekkäistä sandaaleista ja kypärästä.

Helsingin kauppakorkeakoulun seinäreliefi ja Hermes. Mukana myös Pallas Athene.
Hermeen läsnäolossa on häivähdys ironiaa: Nykyajan pankkiirit ovat melkoisia "taikureita", kun he pystyvät vähimmäisvarantojärjestelmän kautta taikomaan rahaa tyhjästä.

Käärme "elämän puun" - kabbalan ympärillä

Faarao - tähtien paimen

Tähdistö-kulttia tarotissa edustaa Taikuri. Hallitseva planeetta on Merkurius.


5 kommenttia:

  1. Antero Vipuselle - Esoteeristen Blogien Jumalalle :--D

    Jos:
    Sunnuntai olisi viikon ensimmäinen päivä.
    Lauantai viikon seitsemäs päivä.

    Tällöin "kahdeksas" päivä olisi taas toinen aurinkopäivä Uranus (öljy). :)
    (Yhdeksäs toinen kuu päivä poseidon)

    Mielenkiintoista kun meillä ensimmäinen päivä on maanantai ja silloin Venus on 5 päivä.
    Kumpi sitten on "oikein" vai onko molemmat omalla tapaa oikein?

    Pitää kai taas turvautua matikkaan.

    2015 Caelus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailmassa on ollut varmasti satoja tai tuhansia erilaisia kalentereja. Tuskinpa mikään niistä on yhtään "oikeampi" toista.

      Poista
  2. Ilmajoen kirkossa on Juha Könnin valmistama lehterikello ja olen usein ihmetellyt sen viisareita, muistuttaa kovasti siivellistä caduceusta mutta ilman sauvaa?

    http://www.matesla.fi/mamselli/lehterikello.swf

    Valtioneuvoston könnilääsen tuntiviisarissa ainakin näyttäisi hieman epätarkan kuvan perusteella olevan siivet ja myös sauva?

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Valtioneuvosto%2C_Helsinki%2C_kello.JPG

    Tietääkseni tuomiokirkossa olisi alkuperäiset könnillä tehdyt viisarit, mutta koneisto on jo satavuotta sitten vaihdettu. Kellotaulusta ei vain löydy lähikuvaa...

    Luin jostain sivustolta vuosia sitten, että caduceus olisi joissain maissa mm. jenkeissä jostain syystä kielletty. Lieneekö totta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tuollaisesta kiellosta kuullut.

      Caduceus on monessa yhteydessä käytetty symboli. Se juontaa juurensa Wadjet-jumalattareen Egyptissä. Wadjet oli erityisen tärkeä jumalatar Tähdistö-kultille, josta caduceus periytyi "Eliitin" symboliikkaan.

      http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/05/aton-kultti-osa-26-silman-ja-kaarmeen.html

      Poista
  3. Caduceus liittyy jotenkin levitointiin ja se olisi ainakin yksi pointti,

    https://www.youtube.com/watch?v=3xfb8u54fog

    VastaaPoista