tiistai 27. syyskuuta 2016

The Prisoner


Tämä kirjoitus on erityisesti teille, jotka jaksoitte katsoa Michael Tsarionin luennon The Post Human World.

The Prisoner on Patrick McGoohanin 60-luvulla luoma TV-sarja, joka saavutti valtavan suosion ja kulttimaineen. Sarja nostatti myös valtavan määrän kohua omaperäisyydellään ja surrealistisella kerronnallaan.

Tämä Suomenkin televisiossa näytetty sarja on erittäin taitavasti rakennettu allegoria, joka on täynnä symboliikasta kiinnostuneille tuttuja teemoja. Allegoriat liikkuvat mm. teemoissa yhteiskunta, ihminen, mieli, ego, superego, hierarkia ja narrin matka

Tarina kertoo huippuagentista, joka eroaa palveluksestaan. Tämän seurauksena hänet siepataan ja kuljetetaan hyvin omalaatuiseen paikkaan, jota kutsutaan yksinkertaisesti Kyläksi (the Village). Syrjäinen Kylä toimii vankilana, joka on täysin muusta maailmasta eristäytynyt surrealistinen paikka. Yhdelläkään asukkaalla ei ole nimeä - jokaista kutsutaan vain numerolla.

Kylää johtaa Numero Kaksi, mutta hänen asemansa Kylässä on lähinnä hallinnollinen johtaja. Hän saa käskynsä salaperäiseltä kulissien takana operoivalta Numero Yhdeltä, jonka henkilöllisyys jätetään katsojalle arvoitukseksi viimeiseen jaksoon saakka.

Jos olette kiinnostuneita jännistä agenttitarinoista, suosittelen katsomaan James Bond -elokuvia. Tässä sarjassa on kyse jostain aivan muusta.

Avausjakso:

Loput 16 jaksoa löytyvät täältä.

Suosittelen myös:


1 kommentti:

  1. Unslaved Podcast: The Prisoner Decoded (with Adam Burkart)

    https://www.youtube.com/watch?v=O-AysDukFyg

    VastaaPoista