lauantai 18. helmikuuta 2017

Tukinuittaja


Kotkassa ja Valkeakoskella on kopiot Emil Wkiströmin vuonna 1890 valmistuneesta veistoksesta Tukinuittaja. Wikipedia kertoo:
"Tukinuittaja on Emil Wikströmin kipsiveistos vuodelta 1890. Veistoksesta on pystytetty pronssiset jälkivalokset Kotkaan 1952 ja Valkeakoskelle 1987. Alkuperäinen kipsiveistos on esillä museona toimivassa Wikströmin Visavuoren taiteilijakodissa Valkeakoskella. Veistoksesta on käytetty myös nimeä Koskenlaskija.
Wikström aloitti veistoksen vuonna 1887 ja se valmistui keväällä 1890. Teos on signeerattu vuodelle 1889. Veistoksen ensimmäinen versio, joka oli puolet luonnollisesta koosta, tuhoutui ateljeen tulipalossa Wienissä. Toisen version Wikström teki Pariisissa vuosina 1889–1890. Veistos palkittiin Suomen Taideyhdistyksen näyttelyssä vuonna 1890.
Veistoksessa alaston mies laskee koskea tukilla tasapainotellen pitkällä keksillä. Wikström on ilmeisesti pyrkinyt alastomalla miehen hahmolla ajattomaan ja yleispätevään ihmiskuvaukseen. Veistoksessa näkyy Wikströmin ihailemien Auguste Rodinin ja Michelangelon vaikutus."

Tukinuittaja (Kotka)


Wikipedian mukaan Wikström siis "on ilmeisesti pyrkinyt alastomalla miehen hahmolla ajattomaan ja yleispätevään ihmiskuvaukseen."

Vai niin. Mitäpä jos Wikström pyrki kuvaamaan jotain ihan muuta?

Tämä samainen taiteilija tunsi tarotin erittäin hyvin ja oli kiinnostunut esoteriasta. Hän piilotti tarot-symboliikkaa mm. Elias Lönnrotin ja J.V. Snellmanin patsaisiin. Tähän veistokseen hän on kuvannut vesillä liikkuvan ja sauvaa kannattelevan mieshahmon, jolla on vasen käsi ylhäällä ja oikea käsi alhaalla. Aikamoinen sattuma, kun katsoo tarotin korttia Miekkojen IV.


Miekkojen VI

Emil Wikström


Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti