perjantai 28. heinäkuuta 2017

Lakeuden aamunkoi


Nimimerkki Martti vihjasi mielenkiintoisesta havainnosta Pohjanmaalta. Seinäjoella valmistui hiljattain Risto Korven suunnittelema kevyenliikenteen silta Lakeuden aamunkoi.

https://yle.fi/uutiset/3-9689963

"Moni Seinäjoen ohi ajanut on varmasti seurannut rakennustöiden valmistumista kiinnostuneena.

– Kyllä tämä on aivan näyttävän näköinen luomus, myöntää myös Joni Ulvila.
– Lakeuden aamunkoi aukeaa nimensä mukaisesti ikään kuin taivasta kohti.

Sillan on suunnitellut oululainen insinööritoimisto Ponvia. Idea saatiin kilpailusta, jonka voitti arkkitehtiopiskelija Risto Korpi.

Kyse on valtavasta teräsrakenteesta, jossa jo sillan yläkaari painaa noin 46 tonnia.

Kokonaisuudessaan komistukselle kertyy painoa hulppeat 300 tonnia ja hintaakin 1,5 miljoonaa euroa.

Valot näkyvät kauas
Lakeuden aamunkoita ei voi olla huomaamatta, saapui sitten Lapuan tai Ilmajoen suunnasta.

Katurakennuspäällikkö Ulvila uskookin, että rakennelmasta tulee eräänlainen Seinäjoen uusi maamerkki.

– Varmasti ainakin syksyllä, kun illat rupeavat pimenemään ja koko valaistus saadaan näkymään niin kuin se on tähän asennettu, kaikki tulevat sen näkemään."


Aivan kuten Martti itsekin totesi, kyseessä on atonistisessa symboliikassa hyvin yleinen symboli "aurinko horisontissa". Symboli juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin ja Aton-kultin varhaisiin vaiheisiin.

Horisontissa kuvattu aurinko tunnettiin Egyptissä nimellä Akhet. Aton-auringonjumalaa palvonut "Eliitin" suuri sankari ja ideologinen kantaisä faarao Akhenaton rakennutti valtakuntaansa uuden pääkaupungin, jonka nimeksi tuli Akhet-aten -  suomeksi "Aton (= aurinko) horisontissa". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Tyypillinen esimerkki "aurinko horisontissa" -symbolista vapaamuuraritemppelin sisäänkäynnissä


Myös sillan nimi viittaa aurinkoon, "aamunkoin tähteen", eli Luciferiin - auringon "pimeään puoleen". Tästä monenlaisia väärinkäsityksiä synnyttäneestä aiheesta enemmän kirjoituksessa Lucifer.

Sillan symboliikassa on häivähdys ironiaa. Pohjanmaa muistetaan historiallisesti "valkoisen Suomen" ydinalueena Lapuan liikkeineen, muilutuksineen ja kommunisminvastaisine asenteineen. Lakeuden aamunkoi on kuin suoraan Neuvostoliiton vaakunasta.


Kommunismi oli atonistisen "Eliitin" luomus


1 kommentti:

  1. World Economic Forum käyttää myös melko piiloselvää logoa. Siinä on yksi iso aurinko horisontissa, joka vielä lävistää kolme pienempää ympyrää.

    VastaaPoista