tiistai 7. tammikuuta 2020

Sanomatalo ja symboliikka


Aatos Erkon elämäkerrassa on luku, jossa käsitellään Sanomatalon syntyprosessia. Poiminta:

Yhdeksänkerroksinen, lähes 40 metriä korkea lasikuutio, laatuaan ensimmäinen Suomessa, on enemmän kuin vain maan johtavan mediakeskittymän toimitila. 

Sanomatalo - lasikuutio


Kansainvälisissä hyvä veli -kerhoissa (kuten esimerkiksi Bilderberg) pyörinyt mediakeisari Aatos Erkko oli itse valitsemassa arkkitehtikilpailuun osallistuneista ehdotuksista mieleistään. Jostain kumman syystä juuri kuutiomuotoinen rakennus oli hänen suosikki. Kuution symboliikasta enemmän kirjoituksessa Askaisten ritaripuisto.


Vapaamuurarisymboliikkaa: Ashlar-kuutio


Kerrosten lukumääräkään ei liene sattumaa. Luku 9 syntyy laskutoimituksella 3x3. Kolme ja kolme - tutut numerot symboliikkaa ymmärtävälle. Toisaalta luku 9 on tuttu myös Illuminatin astejärjestelmästä. (Asteiden määrä riippuu vähän laskentatavasta.)


Vapaamuurarisymboliikkaa: 33


Ja jos jatketaan kolme ja kolme -teemalla, huomio kiinnittyy Sanomatalon melko harvinaiseen pohjakerrosratkaisuun. Erkon elämäkerrassa kerrotaan talon lävistävästä kävelytiestä.

Niin kutsukilpailuun [arkkitehtikilpailu] ilmestyi edukseen poikkeava suunnitelma. Siikalan ja Jan Söderlundin voittoehdotus sisälsi omintakeisen kilpailuvaltin. Talon pohjaneliötä halkoi kävelytie.

Kävelytie kulkee Sanomatalon pohjakerroksessa kulmasta kulmaan. Mitä saa kun halkaisee neliön kulmasta kulmaan kulkevalla suoralla? Kaksi kolmiota - kolme ja kolme.


Halkaistu neliö - kolme ja kolme


Elämäkerrassa kerrotaan myös mitä Sanomatalo symboloi:

Se symbolisoi paikallaan samalla niin kansallista elinvoimaisuutta kuin maan tahtoa pysytellä tiiviisti mukana kansainvälisten kehityskulkujen tiiviissä tuntumassa.

Ja vielä:

Suomi oli juuri liittymässä Europpan yhteisöön. Sanomatalon rakentaminen oli tavallaan mediayrityksen tapa juhlia maamme poliittisen ja taloudellisen historian uutta vaihetta.

Rakennus edustaa ja juhlistaa Erkon elämäkerran mukaan siis globalismia. Mutta onko globalismi todella maan tahto? Suomiko on maana tahtonut alistaa itsensä globalistien sätkynukeksi? Ei, kyse ei ole siitä mitä Suomi tai suomalainen kansa tahtoo - kyse on siitä mitä Aatos Erkko ja muut globalistit tahtovat. Ne ovat kaksi hyvin eri asiaa. Mutta tietenkin Aatos Erkon kaltaiset ihmiset kuvittelevat omassa megalomaniassaan olevansa oikeutettuja päättämään kansan puolesta mitä se tahtoo.

On hyvä muistaa mitä Martti Ahtisaari, toinen tunnettu globalisti, on sanonut Erkosta:

"Aatos Erkolla on ovet auki sellaisiin sisäpiireihin, joihin kenelläkään muulla Suomessa ei ole pääsyä." - Martti Ahtisaari

Mainittakoon vielä, että Sanomatalolla on mielenkiintoinen rooli Helsingin satelliittikuvissa näkyvässä symboliikassa. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Työkalut.


Vapaamuurarisymboliikkaa: vatupassi ja vasara
(Sanomatalo vasemmalla)

Vapaamuurarisymboliikkaa: vatupassi (level)


Sanomatalon katto edustaa vapaamuurarisymboliikasta tuttua vatupassia, joka on englanniksi level. Ja rakennuksen pohja on tosiaan neliö - square.

Level ja square? Jännä sattuma, että vapaamuurareilla on laulu We Meet Upon The Level and Part Upon The Square.

Lue myös: Suomalainen media


1 kommentti:

  1. Pitää muistaa, että Sanomatalossa on kerroksia myös maan alla. Eli jos katsoo rakennusta kokonaisuutena, se saattaa oikeasti olla ihan kuution muotoinen (en tosin ole tarkistanut). Itse olin joskus 2003 tienoilla siellä erään porukan kanssa perehtymässä media-alan toimintaan. Sinne alas mentiin outojen turvatarkastusten läpi ja siellä oli joku "näyttely" tai puuhamaa, jossa pääsi tutustumaan johonkin journalismin maailmaan tms. En oikein muista enää tarkasti..

    VastaaPoista