sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tähtilampun alla


Kummajuttu-blogi löysi hienon esimerkin musiikkiteollisuuden tavasta käyttää tarot-symboliikkaa. Aikanaan 1990-luvun alussa platinaa myyneen J. Karjalaisen Tähtilampun alla -levyn kansi on melkoinen kokoelma tarot-symboleja.





Selkein on tietenkin kitaraa soittava Taikuri. (Esimerkki: Marseilles-pakka)


Taikuri


Vasemmassa reunassa on Maailma-kortin jumalatar Sophia. (Esimerkki: Rider-Waite-pakka)


Maailma


Oikeassa yläkulmassa on Miekkojen III (Esimerkki: Rider-Waite).


Miekkojen III


Vasemmassa yläkulmassa on Rakastavaiset-kortin jousta jännittävä enkelihahmo. (Esimerkki: Thoth-pakka.)


Rakastavaiset


Oikeassa reunassa on Paholainen. (Esimerkki: Marseilles)


Paholainen


Edellisen yläpuolella on Aurinko. (Esimerkki: Marseilles)


Aurinko


Vasemmassa alakulmassa on Kohtalonpyörän miekkaa kannatteleva siivekäs sfinksi. (Esimerkki: Oswald Wirth -pakka)


Kohtalonpyörä


Kannesta löytyy myös pari vapaamuurarien käyttämää symbolia.


Kättelevät kädet

Vapaamuurarisymboliikkaa: kättelevät kädet

Runsaudensarvi

Vapaamuurarisymboliikkaa: runsaudensarvi (cornucopia, loosien avustajien [Stewards] tunnus)


Kannessa on myös harppi, jota käytetään vapaamuurarilooseissa "musiikkivastaavan" (The Organist) tunnuksena.


Harppi

Vapaamuurarisymboliikkaa: harppi (Organist jewel)
Wikipedia: The 'Organist' or 'Director of Music' provides musical accompaniment to lodge proceedings, although there is no set form. Many lodge rooms are equipped with a pipe organ or electronic organ, and in others, there is provision for a wider range of instruments.


Lisää artistien brändäyksessä käytetystä vapaamuurarisymboliikasta kirjoituksessa Suomalainen musiikkiteollisuus.



lauantai 30. tammikuuta 2016

T-Mobile


Vanha T-Mobilen mainos:





Mistähän mainostoimisto sai ajatuksen leijonan suuhun katsomisesta?


Voima


Voima edustaa Leijonan merkkiä, jonka hallitsija on Aurinko. "Eliitin" aurinkokultista enemmän välilehdellä Aton-kultti.





perjantai 29. tammikuuta 2016

Abbey House


Lontoon Baker Streetillä - aivan kuuluisan Sherlock Holmes -osoitteen vieressä - on rakennus nimeltä Abbey House.  Rakennus toimi vuosina 1932 - 2002 investointiyhtiö Abbeyn pääkonttorina.


Abbey House


Rakennuksen arkkitehtuurinen ilme näyttää jotenkin tutulta.


Lontoon Freemasons' Hall - Englannin vapaamuurarien päämaja


Abbey Housen pääsisäänkäynnin yläpuolella on mielenkiintoinen reliefi majakasta. Jännä että tornimainen majakka on haluttu kuvata salamoiden kanssa.



Torni


Vastaava Torni-esimerkki Suomesta: Lasipalatsin kellotorni.


Lasipalatsin Kellotorni (Helsinki)


Lisää tarot-veistoksia välilehdellä Esoteeriset patsaat.



torstai 28. tammikuuta 2016

Aurinkopoika


Helsingin Arabianrannassa on Pekka Kauhasen vuonna 2011 valmistunut veistos Aurinkopoika. Arabianranta.fi kertoo:
Arabianrannan pohjoisimman asuinkorttelin rannanpuolella Kaanaankadulla kuvanveistäjä Pekka Kauhasen pronssiveistos katsoo nauraen auringonnousun suuntaan ja tervehtii talon asukkaita taiteilijan sanoin: ”Aurinkopoika odottaa aamun valkenemista johdattaen asukkaat uuteen päivään.”


Aurinkopoika


Kauhasen tuotantoa tuntevat näkevät veistoksessa tutun hahmon. Ottaen huomioon, että Kauhasella on useita tarot-symboliikkaa kuvaavia veistoksia (Oksapoika, Pullopostia, Taidepoliisi), herää väistämättä kysymys: Onkohan tässäkin veistoksessa tarot-symboliikkaa?

Aamun valkenemista (syntyvä aurinko) katsova aurinkopoika, jolla on "aurinko kasvoissa"? Mitähän symboliikkaa taiteilija on miettinyt?


Aurinko

Pekka Kauhanen vastaanottamassa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalia.
[Wikipedia: Pro Finlandia (suom. Suomen puolesta, engl. Order of the Lion of Finland – Pro Finlandia Medal) on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki (lyhenteenä SL PF). Ritarikunnan suurmestarina toimiva tasavallan presidentti myöntää kunniamerkin.]


Muita Aurinko-korttia kuvaavia patsaita: Äitiyden iloThalia ja PegasosÄidinrakkausTulevaisuus ja Tove Janssonin hauta.

Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Lue myös Arabianrannan käärmeestä kirjoituksessa Symbolit satelliittikuvissa - osa 5: Käärmeet.


Arabianrannan käärme


maanantai 25. tammikuuta 2016

Sara Forsberg





No niin, Sara Forsberg... Nyt kun olet tullut tänne Los Angelesiin luomaan uraa, on syytä käydä läpi vähän tähän paikkaan ja alaan liittyviä tiettyjä lainalaisuuksia. Täällä Los Angelesissa menestyminen ei ole helppoa. Tiedätkös sinä Sara mikä on tärkein ominaisuus, jota menestykseen vaaditaan?

Ei, se ei ole lahjakkuus. Toki lahjakkuudesta voi olla hyötyä, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Maailma on täynnä todella lahjakkaita laulajia ja näyttelijöitä, jotka eivät koskaan menesty täällä Los Angelesissa. Vastaavasti täällä on paljon keskinkertaisuuksia, jotka ovat tehneet menestyksekkään uran. Ei Sara, lahjakkuudella ei ole juuri mitään tekemistä menestyksen kanssa.

Persoonallisuus? Voi Sara... Maailma on täynnä mielenkiintoisia persoonallisuuksia, jotka eivät ole menestyneet Los Angelesissa kovasta yrityksestä huolimatta.

Silikonirinnat? Niin, sinähän oletkin jo ottanut sellaiset. Sanoisin ehkä niin, että silikonirinnat itsessään eivät ole mikään menestyksen takuu, mutta niiden puute saattaa muodostua ongelmalliseksi. Ihan hyvä, että olet tämän asian hoitanut asianmukaisella tavalla, mutta ei silikonirinnatkaan ole se menestyksen kannalta tärkein ominaisuus.

Niin, Sara... Me tuotantoyhtiöiden johtajat teemme sen päätöksen kuka menestyy ja kuka ei. Meillä on valta luoda tai olla luomatta tähtiä. Jos haluaa menestyä tällä alalla, menestykseen vaaditaan yhtä asiaa: tottelevaisuutta. Sara, oletkos sinä tottelevainen?

Hienoa! Siinä tapauksessa sinä tulet menestymään tällä alalla erinomaisesti! Tottelet vain meitä tuotantoyhtiöiden edustajia kaikessa, ja menestys on taattu.

Tässä vaiheessa sinut olisi syytä perehdyttää tottelevaisuuden ulkoisiin merkkeihin. Tiedätkö mistä puhun?

Et tietenkään, miten voisitkaan. Katsos, täällä Los Angelesissa on erityisen tärkeää, että menestyvät näyttelijät ja laulajat osoittavat julkisissa esiintymisissään tiettyjä eleitä, joilla he ilmaisevat lojaaliuttaan tuotantoyhtiöille. Sinun ei tarvitse tietää mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat - sinun tarvitsee vain näyttää sellaisia yksinkertaisia käsimerkkejä, jotka kertovat sinun olevan meidän leirissä ja sitoutunut tottelemaan meidän leirin pelisääntöjä.

Ai mikä leiri? Nooh... Se selviää sinulle aikanaan. Kaikki aikanaan. Tällä hetkellä tärkeintä on, että opit poseeraamaan kameralle oikealla tavalla. Tänään opettelemme sellaisen "silmä kolmiossa" -merkin. Katsotaanpä vähän esimerkkejä.

Tässä on Michael Jackson silloin kun hän oli uransa alkutaipaleella:





Tässä Rihanna ja Jessie J:






Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Hyvä, kokeillaanpa sitten miten se sinulta onnistuu.





Ei ei ei... Noh, ihan hyvä yritys, mutta se meni vähän pieleen. Annapa kun selitän.

Idea on se, että etusormi, keskisormi ja nenän varsi muodostavat kolmion, jonka sisällä on avonainen silmä. Ymmärrätkö? Jos haluat iskeä silmää samalla, sinun tulee käyttää siihen toista silmääsi, sitä joka ei ole kolmion keskellä. Kokeillaanpa uudelleen.





Hyvä! Nyt meni paremmin. Kokeillaanko vielä toinenkin kerta?





Joo, saat väännellä samalla naamaasi, kunhan vain pidät huolen siitä, että avonainen silmä on kolmion keskellä. Vielä kerran.





Hyvä! Nyt se sujuu.

Ensi kerralla opettelemme muutamia muita samankaltaisia tapoja poseerata kameralle. Voit katsoa tästä vähän esimakua:





Ai niin, olikos sinulla tatuointeja? Hmm... Minusta tuntuu, että tarvitset nyt yhden uuden. Sinähän lupasit olla tottelevainen, eikö? No niin, toivottavasti pidät leijonista.





keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Taidepoliisi


Espoon Tapiolassa on Pekka Kauhasen (OksapoikaPullopostia) vuonna 2006 valmistunut veistos Taidepoliisi.  EMMA-taidemuseo kertoo:
Pekka Kauhasen veistosta Taidepoliisi (2006) ei voi olla ohittamatta, kun saapuu taidemuseo EMMAan. Se seisoo keskellä liikenteenjakajaa ja viittoo museon suuntaan. Teos tilattiin kuvanveistäjältä tiettyyn paikkaan, uuteen kiertoliittymään. Se julkistettiin uuden museon avajaisten kynnyksellä 4.10.2006. Haastattelin Pekka Kauhasta 18.5.2011 ja hän kertoi, mistä idea veistokseen syntyi.
”Mietiskelin, että kiertoliittymä ja sitten tällainen henkisempi, WeeGee-talo, kahden kulttuurin yhdistäminen, liikennekulttuuri ja sanoisiko nyt korkeakulttuuri, että miten saisin yhdistettyä nämä asiat. Olin tehnyt pukuteemoja aiemmin ja tällaista pikkupoika, jokapoika… ja näistä fiksaamalla se pikkuhiljaa lähti tulemaan.”

Kauhanen on suunnitellut veistoksen niin, että se on helppo havaita myös liikkeessä. ”Heti oli mielessä sellainen ruostumattoman teräksen ja tumman pronssin yhdistäminen. Musta patina pysyy ja se näkyy siluettina taivasta vasten. Idea oli se, että tumman figuurin hahmottaa yhdellä vilkaisulla: no siinähän oli pikkupoika poliisina ja kolme kättä, että se huitaisee noin. Sen pitää tulla heti sen idean sieltä, että se ei olisi kovin monimutkainen.”

Kauhanen (s. 1954) on kotoisin Leppävirralta, Savosta, mutta on ollut tapiolalainen jo neljännesvuosisadan. Hän työskentelee samassa ateljeessa, jossa kuvanveistäjä Heikki Konttinen aikoinaan. Koska Tapiolan muut veistokset ovat pääosin esittäviä, niin oli selvää, ettei Kauhanen halunnut tehdä abstraktia teosta.

Teosta tehdessä on otettu huomioon paikka, mihin se on suunniteltu ja mietitty sen pohjalta erilaisia ratkaisuja. ”Se lähti tilanteen ja sen liikenneympyrän pohjalta. Ja sitten nostin sen aika ylös, koska siitähän liikkuu myös busseja, jotkut katsojat ovat aika korkealla. Teoksen kokonaiskorkeus on noin viisi metriä, ja se on minusta melkoisen varma merkki, jos on siinä viiden metrin korkeudessa kuten Havis Amandakin, että jos niinkin suuri mestari kuin Ville Vallgren on sen jo kerran hahmotellut, että se toimii ulkotilassa aika hyvin.”

Korkeus tuo omat vaatimuksensa teokselle. ”Ne on sellaiset isohkot kuperat silmämunat. Kokeilin tässä työhuoneella silloin kun tein sitä, että se ikään kuin katsoo aurinkoon päin, suurensin niitä ja suurensin, ennen kuin olin tyytyväinen. Katsoin tuolta rinteeltä ikkunan läpi, että milloin ne ovat oikean kokoiset. Kun se on ylhäällä, niin sen pitää näkyä kunnolla, pitää tulla se efekti hyvin. (…) Sellainen ihmettelyn tuntu ikään kuin että suu auki ja silmät levällään.”

Vartalon pinta on muhkurainen, niin että valo heijastuisi siitä eri tavalla kuin jalustan sileästä teräksestä. Joka suunnalta veistos on ehyt kokonaisuus. Takaa katsottuna suurikokoinen lakki on juuri sopivasti kallellaan ja muodostaa tasaisenkauniin ympyrän. ”Mutta kuitenkin siinä on, niin kuin hyvässä veistoksessa pitää olla, sellaisia epävarmuustekijöitä, mutta sillä tavoin, että katsoja ei niitä huomaa, mutta ne vaikuttavat siihen teokseen.”

”Mutta sitten tämä nimi, Taidepoliisi, siinähän on pieni jekku sisällä. Toiset olivat heti sitä vastaan, että ei missään nimessä taidepoliisi. Pidin pääni. (…) Jotkut näkivät siinä tiettyjen jo edesmenneitten maitten tällaista puuttumista asioihin... Jotkut olivat niin herkkiä, että tämä Taidepoliisi saattoi viitata ihan oikeasti tällaiseen valvomiseen ynnä muuta. Mutta en minä sitä itse ihan niin rajuna tarkoittanut. Mutta vähän sinne päin kuitenkin. Kyllä meitä isoveli valvoo vaikka oltaisiin missä yhteiskuntamuodossa tahansa. Juurihan tässä vähän aikaa sitten eräs puolue tässäkin maassa vähän ennen vaaleja pisti teesit seinään, että se on näin.”


Taidepoliisi


Taiteilija kertoo pitkät pätkät veistoksestaan, mutta jättää vastaamatta siihen kysymykseen, joka nousee mieleen jokaiselle patsasta katsovalle: Miksi sillä on kolme kättä?

Niinpä. Miksi tosiaan?


Ardhanarishvara 


Taidepoliisin kolmen käden symboliikka on lainaus hindulaisesta perinteestä. Hindu-mytologiassa on kaksijakoinen androgyyni jumala/jumalatar Ardhanarishvara ("the Lord who is half woman"), joka on Shiva ja hänen puolisonsa Parvati samassa hahmossa.

Hahmolla voi olla kaksi, kolme, neljä tai kahdeksan kättä. Kolmikätisessä versiossa kaksi kättä kuuluvat maskuliiniselle Shivalle ja yksi käsi feminiiniselle Parvatille, joka on ikään kuin vähäpätöisemmässä tai alisteisessa asemassa Shivaan nähden.
The icon usually is prescribed to have four, three or two arms, but rarely is depicted with eight arms. In the case of three arms, the Parvati side has only one arm, suggesting a lesser role in the icon. (Wikipedia)

Symbolisessa mielessä kolmikätinen Ardhanarishvara on tilassa, jossa maskuliinisuus ja feminiinisyys eivät ole tasapainossa. Tämä yksityiskohta on Taidepoliisin esoteerisen symboliikan kannalta paljastava. Aivan kuten Kauhasen Oksapoika- ja Pullopostia-teoksissa, Taidepoliisin symboliikka tulee tarotista.

Taidepoliisi kuvaa tarotin korttia Paholainen.

Taidepoliisi:
  1. Kolmikätisyys edustaa feminiinin ja maskuliinin epätasapainoa. Tätä kutsutaan myös maskuliinin ja feminiinin eriytymiseksi, mikä on vastakohta valaistumiselle tai korkeamman tietoisuuden saavuttamiselle. (Lue: Vastakohdat ja Psyyken tasapaino)
  2. Poliisi seisoo jalustalla.
  3. Jalustan ympärillä on "rengas" - liikenneympyrä. 
  4. Poliisi on auktoriteetti, jolla on valta-asema muihin ihmisiin nähden.
  5. Patsaan "maskuliinisen puolen" kädet näyttävät "pirunsarvet"-käsimerkkejä. (Käsimerkistä esimerkkejä kirjoituksessa Elias Lönnrotin pastas.) Käsimerkki viittaa temppeliritarien Baphometiin, jonka alkuperä on irlantilaisessa Cernunnos-jumalassa. (Lue: Baphomet ja Cernunnos) Vastaavasti myös Shiva (varhaisimmat versiot) perustuu Cernunnokseen.

Paholainen:
  1. Kortin mies ja nainen on erotettu toisistaan kahleilla. Tarotissa tällä viitataan maskuliinin ja feminiinin eriytymiseen - taantuvaan tietoisuuteen, josta seuraa mm. itsekeskeisyyttä, pinnallisuutta ja materialismia.
  2. Paholainen seisoo jalustalla
  3. Jalustassa on rengas. (Saturnus-symboliikkaa)
  4. Paholainen on valta-asemassa oleva auktoriteetti. Kortti edustaakin mm. vallanhimoa ja auktoriteetin valtaan alistumista. Kortin eläinratamerkki on Kauris, jonka hallitseva planeetta on Saturnus. Poliisit, papit, tuomarit ja monet muut auktoriteetit käyttävät monessa yhteydessä Saturnus-symboliikkaa. Tällä korostetaan auktoriteettien valta-asemaa ja sen uskottavuutta alitajuisella tasolla. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Saturnus-kultti.
  5. Paholaisella on sarvet. Tarotin Paholainen on korruptoitunut versio Baphomet/Cernunnos/Shiva -arkkityyppisestä sarvipäisestä jumalasta.


Paholainen


Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.



maanantai 18. tammikuuta 2016

Pullopostia


Kuopion kävelykeskustassa olevaan Pekka Kauhasen vuonna 2014 valmistuneeseen veistossarjaan (Lue: Oksapoika) kuuluu teos Pullopostia.


Pullopostia


Kuopio.fi kertoo:
"Taiteilija Pekka Kauhaselta tilattu seitsemän veistoksen kokonaisuus julkistettiin kävelykeskustassa 11.9.2014. Iltapäivän auringossa kylpevien veistosten äärellä kävi hilpeä kaupunkilaisten kuhina. Leppävirtalaissyntyisen taiteilijan esittelystä ja teoksista välittyi savolainen huumori."
"Ihmisen kokoiset teokset on tarkoitettu tuomaan arkipäivään elämyksellisyyttä, ei monumenteiksi. Niitä ei ole nostettu jalustoille. Ne jatkavat Heikki Konttisen Veljmies- ja Taru Mäntysen Siskotyttö-patsaiden tuomaa perinnettä Kuopion keskustassa.
Kävelykadulla vilisee. Ihmiset ovat kerääntyneet sinne nautiskelemaan paitsi lämpimästä ulkoilmasta myös ihailemaan taideteosten julkistamista.
– Täällähän saa nauttia joka aistilla, jostain kuuluu iloinen huudahdus.
Torin laidalla Siskotyttö-patsaan ääreltä löytyy teos Pullopostia. Sen pikkuruiset mies- ja naishahmot ovat pullon viereisen postin ehkä lähettäneet:
Niin tai sitten eivät, repikää siitä, hassuttelee taiteilija, joka ei halunnut tulkita teoksiaan liikaa."

"Repikää siitä"?

Minkähän takia taiteilija ei ollut halukas tulkitsemaan teoksiaan "liikaa"?


Pullopostia ja "Venus-sinetti"


Katsokaapa pullon kyljessä olevaa sinettiä. Jos veistokseen on laitettu näin näkyvään kohtaan Venuksen astrologinen merkki, voi olla varma, että teokseen on kätketty esoteerista symboliikkaa. Aivan kuten Kauhasen toisessa teoksessa, Oksapoika, symboliikka tulee tarotista.

Teoksessa on symboliikan kannalta neljä kiinnostavaa elementtiä:

  1. Venus-symboli
  2. Viestin lähettämisen ja/tai vastaanottamisen teema
  3. Kaksi pienen pientä hahmoa
  4. Riikinkukon sulat pullon ja viestin pinnassa

Mihin näillä viitataan?

Vastaus: Tarotin korttiin Hierofantti.


Hierofantti


  1. Hierofantti on Härän kortti. Härän hallitseva planeetta on Venus.
  2. Hierofantti on "sanansaattaja" ("messenger"). 
  3. Hierofantin viestiä on vastaanottamassa kaksi hahmoa.
  4. Joissain tarot-pakoissa Hierofantti tunnetaan nimellä Paavi. Patsaan valmistumishetkellä vallassa ollut Paavi Franciscus käyttää usein riikinkukkovertausta: "An example I often use to illustrate the reality of vanity, is this: look at the peacock; it's beautiful if you look at it from the front. But if you look at it from behind, you discover the truth... Whoever gives in to such self-absorbed vanity has huge misery hiding inside them."



Pekka Kauhanen vastaanottamassa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalia.
[Wikipedia: Pro Finlandia (suom. Suomen puolesta, engl. Order of the Lion of Finland – Pro Finlandia Medal) on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki (lyhenteenä SL PF). Ritarikunnan suurmestarina toimiva tasavallan presidentti myöntää kunniamerkin.]


Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Muita Hierofantti-patsaita: Kyösti Kallio ja Aleksis Kivi ja Larin Paraske.



sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Rockefeller monument


Yhdysvaltain Clevelandissa on John D. Rockefellerin muistoksi pystytetty yli 20 metrinen obeliski.


Rockefeller obeliski

John D. Rockefeller ja Mark Master -käsimerkki


Millaiselle miehelle pystytetään näin valtava obeliski? (Obeliskeista enemmän kirjoituksessa Keisarinan kivi.)

Öljymoguli John D. Rockefellerin ja "Eliitin" oljyteollisuuden tarinasta kiinnostuneille suosittelen James Corbettin erinomaista videota How Big Oil Conquered the World.




David Rockefeller, John D. Rockefellerin pojanpoika


maanantai 11. tammikuuta 2016