sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Oksapoika


Kuopion kävelykeskustassa on Pekka Kauhasen vuonna 2014 valmistunut veistos Oksapoika.


Oksapoika


Kuopio.fi:
  – Siinä se tiirailee kohti aurinkoa, kohti tulevaa. Jossain katseen suunnalla liehuu huolettomasti pari hameenhelmaakin, vinkkaa kuvanveistäjä velmusti valopylväässä olevaan teokseen joukkoliikennekadun toisella puolella. Siellä teos Kuutar ja Päivätär vilkuttelevat hameitaan Oksapojan suuntaan.
Oksapojan olemus ilmentää taiteilijan sanoin alueen elinehtoa: metsää, puuta, puuteollisuutta, johon maakunnan menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuuskin ovat kytköksissä. Sama teema toistuu myös pienemmissä veistoksissa. Savon värejä mustaa ja keltaista löytyy teosten materiaalien kautta. Oksapojassa näitä ovat hiottu pronssi ja hiomaton musta.

Savonsanomat.fi:
Kauhasen taideteoskokonaisuus julkistettiin torstaina Kuopion keskustassa. Kokonaisuus koostuu seitsemästä työstä, joista näkyvin on lähes kaksimetrinen Oksapoika. Loput töistä ovat pienempiä ja sijoiteltu yllätyksellisiinkin paikkoihin: katutasolle, valaisinpylväisiin ja penkkien sekä istutusten yhteyteen.
Kauhanen kertoo, että töiden tilaaja eli Kuopion kaupunki toivoi, ettei ”mitään monumentaalista tehdä”.
– On ihmisen mittakaava. Töillä ei ole liikoja jalustoja, vaan ne ovat silmien tasolla. Tässä mennään rakennetun ympäristön mukaan, joten Veljmies ja Siskotyttö ohjasivat jo paljon, jatkan samaa kerrontaa.
Ensimmäisenä töistä syntyi Oksapoika, joka toimii teoskokonaisuuden kokoavana elementtinä. Oksapojan taustalla ovat Savon värit musta ja keltainen. Tärkeässä osassa on myös puu.
– Ympärillä on paljon puuta, se on ollut elinehto, jalostuksen kohde ja kaskimaan alku. Tässä on eilistä päivää ja tätä päivää.

Taiteija Kauhasella on paljon sanottavaa teoksestaan ja sen symboliikasta, mutta hän ei mainitse sanallakaan mitään tarotista.

Poika ja kymmenen oksaa. Ja millaiseen muotoon oksat on sommiteltu?


Oksapoika ja Sauvojen X


Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.


Pekka Kauhanen "Eliitin" SuomiAreena-kekkereissä 2015

Pekka Kauhanen vastaanottamassa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalia.
[Wikipedia: Pro Finlandia (suom. Suomen puolesta, engl. Order of the Lion of Finland – Pro Finlandia Medal) on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki (lyhenteenä SL PF). Ritarikunnan suurmestarina toimiva tasavallan presidentti myöntää kunniamerkin.]


3 kommenttia:

 1. Virallisista selityksistä jätetään myös mainitsematta, että monissa näistä teoksista on selkeä kauhuteema. Mielenkiintoista, että ahdistavannäköinen hahmo on tässä laitettu kuvaamaan alueen elintehtoa.

  VastaaPoista
 2. Blogin innoittamana kävin tutkimassa Kuopion toria ja Oksapoikaa. Tuli pähkäiltyä, mitähän se Oksapoika mahtaa katsoa, ehkä Aurinkoa?

  Suuntasin katseeni samaan suuntaan ja huomasin, että kolmiotahan se poika taitaa katsella:

  https://i.postimg.cc/9MrWBqps/oksa.jpg

  Kolmio lähempää:

  https://postimg.cc/w3H8ntXq
  https://postimg.cc/BL0kWy1Y

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai pöllöä.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2014/11/ateena-ja-athene.html

   Poista