maanantai 15. helmikuuta 2016

Astro-teologia - osa 29: 70 opetuslasta


Kaikki varmasti tietävät, että Raamatun mukaan Jeesuksella oli 12 opetuslasta. Jos vähänkään tuntee uskontojen kehityshistoriaa ja kristinuskon astro-teologista taustaa, ei ole vaikea ymmärtää 12 opetuslapsen vertauskuvallista yhteyttä 12 eläinradan merkkiin. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Eläinrata ja luku 12)


Jeesus, eläinrata ja 12 opetuslasta


Raamatussa kuitenkin mainitaan, että Jeesus valitsi 12 varsinaisen opetulapsen lisäksi vielä 72 muuta opetuslasta. Jos 12 opetuslapsessa on kyse eläinradasta, mihin nämä 72 viittaavat?
Tämän jälkeen Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä.  (Luuk. 10:1)

Toisaalta kirkkoisät eivät ole aivan yksimielisiä siitä, että opetuslapsia oli tarkalleen juuri 72. Vanhoissa kristillisissä käsikirjoituksissa luku vaihtelee yleensä 70 ja 80 välillä. Yleisesti näistä opetuslapsista käytetään kuitenkin termiä 70 opetuslasta, millä viitataan epämääräiseen noin-arvio-lukuun.


70 opetuslasta


12 eläinradan merkkiä pohjautuu 12:een taivaalla näkyvään tähdistöön, jotka ovat maapallon ratatasoa ympäriöivällä vyöhykkeellä, jota kutsutaan nimellä ekliptika.

Vaikka nykyään ekliptikalla on 12 tähdistöä, tämä ei ole aina ollut niin. Tähdistöjen muodot, koot ja lukumäärät ovat jonkin verran vaihdelleet astronomian/astrologian pitkän historian aikana aikakausien ja kulttuurien mukaan. Esimerkiksi ison ja pienen karhun tähdistöt ovat kauan sitten olleet osa samaa tähdistöä.

Nykyisen vuonna 1922 syntyneen kansainvälisesti hyväksytyn määritelmän mukaan taivaalla on yhteensä 88 tähdistöä - eli 12 eläinradan tähdistöä ja 76 muuta tähdistöä.

Jos 12 opetuslasta viittaa 12:een eläinradan tähdistöön, mihinköhän ne kristinuskon ~70+ muuta opetuslasta viittaisivat?


88 tähdistöä


2 kommenttia:

 1. Aikamoista..Virallisen historian kerronnan mukaan onko liene edes ollut mahdollista että olisivat tuolloin olleet kykeneväisiä havaitsemaan noita 76 muuta tähdistöä. Toki kun tutkii muinaisia kulttuureja ja varsinkin megaliittisia rakennuksia ja niiden kytköksiä astrologiaan niin ymmärtää että tieto ollut tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkästään se että muinaiset kansat tunsivat prekession on osoitus siitä, että tietotaito tähtitaivaan tarkkailuun ja sen ilmiöiden selittämiseen on ollut todella korkealla.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2014/12/astro-teologia-osa-3-aikakausien.html

   Poista