tiistai 23. helmikuuta 2016

Symboliikkaa lapsille - osa 7: Lumikki


Miksi Lumikki asustaa seitsemän kääpiön kanssa? Miksi juuri seitsemän?

Lumikki ja seitsemän kääpiötä pohjautuu ikivanhaan Muinaisten viisaiden jumalatartraditioissa tunnettuun vertauskuvaan Suuresta Äitijumalattaresta ja hänen seitsemästä "lapsestaan".

Tämä monissa kulttuureissa tunnettu konsepti on astrologinen vertauskuva, jossa Suuri Äitijumalatar on yleensä joko maapallon napa-akseli, jonka ympäri taivaankansi näyttää kääntyvän tai se tähdistö, jonka ympärillä taivaankansi näyttää kääntyvän. Ensimmäisestä selkein esimerkki on Raamatussakin mainittu Asera-pylväs, joka oli äitijumalatar Asherahin symboli. Jälkimmäisestä on esimerkkinä mm. täällä Suomessakin tunnettu druidismiin pohjautuva karhusymboliikka.


Jumalatar Asherah


Seitsemän on Suuren Äitijumalattaren luku. Nämä seitsemän äitijumalattaren lasta ovat astrologian seitsemän silmillä nähtävää taivaankappaletta, joiden liikkeitä Muinaiset viisaat seurasivat tarkasti: Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Kuu ja Aurinko. Sama symboliikka näkyy mm. seitsenpäiväisessä viikossa, jossa jokainen päivä vastaa näitä seitsemää taivaankappaletta.

Sama konsepti löytyy myös Kalevalasta. Maailma syntyy seitsemästä munasta, joista yksi oli rautainen. Jumalatartraditioissa seitsemäs päivä oli äitijumalattaren "mensturaatiopäivä". Aiheesta enmmän kirjoitukusessa Seitsemän munaa.

Raamatussa vertauskuva on käännetty tyypillisen patriarkaaliseksi versioksi, jossa feminiinisyyttä on pyritty demonisoimaan. Luukkaan evankeliumissa kerrotaan miten Maria Magdaleenasta manataan seitsemän demonia.

Vastaavia luvun seitsemän ympärille muotoutuneita myyttejä ja mytologisia tarinoita löytyy ympäri maailman.

Aluperäisen Grimmin veljesten Lumikin kuvitusta 1800-luvulta:


Pöllö, mies ja koira, kaari, jonka "lakikivenä" tyylitelty vapaamuurarilogo, kyyhkynen ja arkku


Myös Disneyn versiossa näkyy monia tuttuja symboleja:


Pöllöt

Pöllöt

Omena (jumalatarsymboli "pylväs" = "a pole" --> "apple")

Kaari, jossa eläinrata. Kaksi pylvästä viittaa vapaamuurarien Jachin ja Boaz -pylväisiin

Fryygialaishattu

Arkkusymboliikka, kuolema ja "ylösnousemus" viittaavat vapaamuurarien kolmennen asteen rituaaliin

Vasara


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti