maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki


Joensuun Pielisjoen kanavan suulla on tuntemattoman tekijän veistos Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki. Joensuu.fi kertoo:

Pielisjoen kanavan avajaisissa 8. heinäkuuta 1879 paljastettiin kanavan suulle rakennustöiden kunniaksi pystytetty muistopatsas, joka esitti Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan tunnusta kaksipäistä kotkaa. Silloisen hallitsijan Aleksanteri II:n nimi hakattiin muistomerkkiin. Vuoden 1917 syksyllä patsaan katsottiin edustavan sortovaltaa, ja se räjäytettiin. Myöhemmin patsaan jäännökset löydettiin Pekkalan kartanon vintiltä. Muistomerkki kunnostettiin Joensuu-Seuran aloitteesta ja pystytettiin uudelleen paikalleen vuonna 1961.

Kanavoinnin kunniaksi pysytetty kaksipäinen kotka on Joensuun vanhin muistomerkki. Pielisjoen kanavoinnilla oli suuri merkitys koko maakunnalle ja etenkin nuorelle Joensuun kaupungille. Yhdessä Saimaan kanavan kanssa se loi perusedellytykset matkustaja- ja rahtiliikenteelle, joka teki Joensuusta Pohjois-Karjalan kaupan risteyskohdan, ja vauhditti merkittävästi kaupungin kasvua 1880-luvulla.


Venäjän keisarin kaksipäinen kotka? Aika erikoista, että keisarilliselta kotkalta puuttuu keisarillisen kotkan tunnukset valtikka ja valtakunnanomena (globus cruciger).


Venäjän keisarillinen kaksipäinen kotka jaloissaan valtikka ja valtakunnanomena


Aina löytyy joku eksoteerinen selite, jolla esoteerinen totuus saadaan peitettyä. Satu Venäjän keisarista vie huomion pois vapaamuurareista.

Asetelma, jossa kaksipäinen kotka seisoo pallon päällä tulee vapaamuurarisymboliikasta.


Vapaamuurarisymboliikkaa: kaksipäinen kotka pallon päällä


Pallo edustaa maapalloa, jota "Eliitti" hallitsee. Samaa symboliikkaa on käytetty myös toisessa tunnetussa kotkaveistoksessa Keisarinnan kivi.

Kotkan symboliikasta ja alkuperästä enemmän kirjoituksissa Kotka.


Keisarinnan kivi Helsingin Kauppatorilla


Muita kotkaveistoksia:


Olen itä olen länsi

Merikotkat

KotkiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti