keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Lallukan hautamuistomerkki


Päivitetty 28.4.2016.

Lappeenrannan vanhalla hautausmaalla on Emil Wikströmin vuonna 1919 valmistunut veistos Lallukan hautamuistomerkki. Lappeenranta.fi kertoo:

Juho ja Maria Lallukan harmaa graniittinen vuonna 1919 valmistunut hautamuistomerkki siirrettiin Viipurista Lappeenrantaan vanhan hautausmaan pohjoisreunalle vuonna 1986. Alun perin Viipurin Ristimäen hautausmaalle pystytetty muistomerkki kärsi vaurioita kesän 1944 taisteluissa. Teoksen siirtäminen Suomeen tuli ajankohtaiseksi vuosikymmenten jälkeen muuttuneissa olosuhteissa.
Hautamuistomerkki siirrettiin Viipurissa perustetun Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seuran Pamauksen ja Lappeenrannan kaupungin aloitteesta. Silloisen Neuvostoliiton viranomaiset suhtautuivat myötämielisesti muistomerkin siirtoon, sillä teos oli jäämässä suunniteltujen tietöiden alle. Teoksen vauriot kunnostettiin ja se paljastettiin uudessa paikassaan virallisesti 30.8.1986.
Juho Lallukka (1852 -1913) oli suuri persoonallisuus, joka viihtyi hyvin taiteilijoiden ja iloisten ihmisten seurassa. Karjalan Kannakselta tullut pienviljelijän poika nousi nopeasti liikemieseliittiin Viipurissa. Hän toimi elämänsä aikana useissa kunnallisissa ja valtiollisissa luottamustehtävissä. Teatteri, musiikki ja kuvataiteet olivat lähellä hänen sydäntään. Lallukka oli perustamassa ja rahoittamassa mm. Viipurin maaseututeatteria, sillä teatteri oli hänen suuri rakkautensa. Juho Lallukan kuoleman jälkeen kauppahuoneistoa johti menestyksellisesti hänen vaimonsa Maria (1858 -1923) aina kuolemaansa saakka.

Ensimmäisen suomalaisen tukkuliikkeen menestys loi pohjan parinkunnan lahjoituksille. Lapseton parinkunta halusi jättää huomattavan omaisuutensa keskinäisen testamentin perusteella kulttuurin edistämiseen. Molempien kuoleman jälkeen Viipurin kaupungille testamentatut varat mahdollistivat Alvar Aallon kirjaston rakennuttamisen. Helsingissä rakennettiin Juho ja Maria Lallukan nimeä kantavan Lallukan taiteilijakoti, joka edelleen toimii taiteilijoiden ateljeekotina.


Lallukan hautamuistomerkki


Joku voisi tietenkin ihmetellä, että miksi suomalaisen hautamuistomerkin jalustassa on egyptiläinen aurinkokiekko?


Egyptiläinen aurinkokiekko

Egyptiläinen aurinkokiekko


Aurinkokiekko ja Egypti-teema toimivat vihjeenä teoksen esoteeriselle symboliikalle. Kyse on jälleen kerran patsaaseen piilotetusta tarot-symboliikasta, aivan kuten Wikströmin teoksissa Elias Lönnrotin patsas ja J.V. Snellmanin patsas.

Lallukan hautamuistomerkki esittää tarotin korttia Kuu.

Hautamuistomerkin egyptiläinen aurinkokiekko ja veistoksen keskeisessä osassa oleva itkevä nainen viittaavat egyptiläisen mytologian tarinaan, jossa auringonjumala Osiris kuolee. Egyptiläisen mytologian mukaan Niili tulvi, koska kuun jumalatar Isis itki puolisonsa Osirisin kuolemaa.

Tarotin kortissa Kuu on kuvattu Osirisin kuolemaa itkevä Isis, jonka kyyneleet tippuvat maahan.


Kuu - Isis ja maahan tippuvat kyyneleet


Kortissa itkevä Isis on kahden tornin välissä - samaan tapaan kuin Lallukan hautamuistomerkin itkevä naishahmo on kahden "tornin" välissä.

Muita korttia Kuu esittäviä teoksia:

Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Hautamuistomerkissä on myös yksi mielenkiintoinen yksityiskohta. Aurinkokiekon lähempi tarkastelu paljastaa, että kiekon ääriviivat muodostuvat häntäänsä syövästä käärmeestä - ouroboroksesta.


Ouroboros - häntäänsä syövä käärme


Ouroboros on okkulttinen vapaamuurarien käyttämä symboli, jonka alkuperä on muinaisessa Egyptissä. Se kuvaa elämän, kuoleman ja jälleensyntymisen syklistä luonnetta - aivan kuten egyptiläinen mytologia kuolevasta (Osiris) ja uudelleensyntyvästä (Horus) auringonjumalasta. Tietyssä mielessä ouroboros on symbolina sukua feenikslinnulle.

"The theme of rebirth can also be seen in the Ouroboros symbol—the snake eating its own tail—which can be traced to Ancient Egypt, and occurs in many other cultures, such as in Norse mythology, where it appears as Jörmungandr. The Ouroboros symbol was adopted by the Alchemists of the early modern period; its circular representation of eternal life and infinity being alluded to in esoteric works of the seventeenth century such as The Garden of Cyrus by Thomas Browne.
Like the infinity symbol, the Ouroboros symbol is featured in Freemasonry, finding a home next to other symbols of life, death and rebirth, and can be seen on the centenary jewel of the UGLE [United Grand Lodge of England]. The Ouroboros can also be seen displayed as a prominent symbol on the eighteenth century York townhouse of the first Grand Master of the Grand Lodge of All England held at York, Charles Bathurst, and on the York Lodge ‘service’ certificate. It is a central part of the seal of the Rite of Memphis." - David Harrison


Ouroboros egyptiläisessä hieroglyfissä

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros


Ouroboros-käärme on melko yleinen näky vanhoilla hautausmailla, jonne on haudattu vapaamuurareita.


Ouroboros hautakivessä - mukana myös Illuminatista tuttu kaikennäkevä silmä

Ouroboros hautakivessä

Ouroboros hautakivessä - mukana myös Ison karhun tähdistö

Ouroboros hautakivessä


Lallukan hautamuistomerkin aurinkokiekossa on vielä toinenkin elämän ja kuoleman symboliikkaan viittaava taso. Kotkan siivet ja käärme edustavat egyptiläistä jumalatarkaksikkoa Wadjet ja Nekhbet, joista edellinen oli syntymän jumalatar ja jälkimmäinen kuoleman jumalatar. Mytologian mukaan nämä kaksi jumalatarta - Two Ladies - olivat auringon äitejä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Auringonjumala Ra ja hänen kaksi äitiään: Wadjet (käärme) ja Nekhbet (korppikotka)


keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Suomalaiset korkeakoulut


(Suosittelen tutustumaan ensin kirjoitukseen Illuminatin synty.)
Illuminatin perustaja Adam Weishaupt totesi Illuminatin strategiasta näin:

"Next to this, the form of a learned or literary society is best suited to our purpose, and had Free Masonry not existed, this cover would have been employed; and it may be much more than a cover, it may be a powerful engine in our hands. By establishing reading societies, and subscription libraries, and taking these under our direction, and supplying them through our labors, we may turn the public mind which way we will.
In like manner we must try to obtain an influence in the military academies (this may be of mighty consequence) the printing-houses, booksellers’ shops, chapters, and in short in all offices which have any effect, either in forming, or in managing, or even in directing the mind of man: painting and engraving are highly worth our care." - Adam Weishaupt 




Tämän strategian toteutuminen näkyy erittäin hyvin suomalaisten korkeakoulujen logojen symboliikassa.

Yliopistoja:

Turun yliopiston logossa on "illuminoitujen", eli "valaistuneiden" tunnus soihtu. (Soihdusta enemmän kirjoituksessa New Yorkin vapaudenpatsas)

Lisäksi logoon on piilotettu kotkan siivet ja auringonsäteet.




Samainen soihtu löytyy myös Jyväskylän yliopiston ja Lapin yliopiston logoista.






Aalto-yliopiston logoissa leikitellään A-kirjaimella. Eksoteerisella tasolla A-kirjain viittaa sanaan aalto, mutta esoteerisella tasolla se viittaa nimeen Aton. (Aton-kultista enemmän välilehdellä Aton-kultti.) Toisaalta iso A-kirjain on myös Illuminatin symboliikasta tuttu pyramidi, jonka kärkikivi on leikattu irti.





Hankenin logossa on vapaamuurarisymboliikasta tuttu Hermes ja caduceus. (Aiheesta enemmän kirjoituksissa Fazerin kukko ja Käärme ja sauva.)





Helsingin yliopiston logossa on vapaamuurarisymboliikasta tuttuja mustavalkoruutuja. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Daavid.)





Kuopion yliopiston logossa on kolme sisäkkäistä aurinkoporttia. (Aurinkoportista enemmän kirjoituksessa Pyhä ovi. Luvun kolme merkityksestä enemmän kirjoituksessa Kolmio ja luku kolme,)





Oulun yliopiston logossa on torni ja aurinko horisontissa, eli Akhet. (Tornista enemmän kirjoituksessa Torni. Akhetista enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.)





Akhet löytyy myös Tampereen teknillisen yliopiston logosta. Samassa logossa on myös ratas. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Pro Teekkari)





Tampereen yliopiston logossa on "puolikas pylväs", millä viitataan vapaamuurarisymboliikasta tuttuun murtuneeseen pilariin. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Nordenskiöldin muistomerkki.) Toisaalta pylväässä on myös kolme lehteä, millä viitataan druidistiseen maailmanpuu- ja pylvässymboliikkaan.






Itä-Suomen yliopiston logossa on kaksi kertaa avonainen kirja - vapaamuurarien symboliikassa usein käytetty symboli. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Minna Canthin patsas.)





Ammattikorkeakouluja:

Laurean logoon on piilotettu E-kirjain. (E-logoista enemmän kirjoituksessa Quintessence.)





Metropolian logo kuvaa M-kirjainta. M niin kuin mason. (M-logoista enemmän kirjoituksessa M-logot)





Pirkanmaan ammattikorkeakoulun logossa on vapaamuurarien murtunut pilari.





Humanistisen ammattikorkeakoulun logoon on tyylitelty akhet.





Lue myös:
  1. Illuminati saapuu Suomeen
  2. Suomalainen musiikkiteollisuus
  3. Suomalaiset pankit
  4. Suomalainen media
  5. Suomalaiset kustantamot


torstai 14. huhtikuuta 2016

Astro-teologia - osa 33: Palmunoksa


Raamatussa kerrotaan, että kun Jeesus saapui Jerusalemiin, ihmiset tulivat häntä vastaan ja tervehtivät häntä palmunoksilla.

"Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen:
-- Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!" (Joh.12:12-13)

Tätä tapahtumaa muistellaan kristillisessä perinteessä Palmusunnuntaina. Aivan kuten hedelmällisyyssymbolit rairuoho, pajunkissat, munat ja puput, myös palmunoksa on alkuperältään kaikkea muuta kuin kristillinen symboli.



Kristittyjä viettämässä Palmusunnuntaita Jerusalemissa


Jos rippikoululainen kysyy papilta palmunoksan symboliikasta, hänelle kerrotaan, että palmunoksa edustaa voittoa, ikuista elämää ja taivaaseen pääsemistä. Tämä on tietenkin symboliikan eksoteerinen taso, jolla on hyvin vähän tekemistä symboliikan esoteerisen tason kanssa.

Jotta voisi ymmärtää palmunoksan esoteerista symboliikkaa, täytyy ymmärtää, että esoteerisella tasolla kristinusko on aurinkokultti, ja että Jeesus-myytti on vain uudelleenkierrätetty tarina paljon kristinuskoa vanhemmasta mytologiasta. (Suosittelen tutustumaan ensin välilehtiin Aton-kultti ja Astro-teologia.)

Raamatun kertoma tarina Jeesuksesta ja palmunoksasta on yksi monista hienovaraisista vihjeistä, joilla alleviivataan Jeesuksen roolia auringonjumalana. Kuten arvata saattaa, kauan ennen kristinuskoa tunnetun palmunoksan alkuperä on aurinkosymboliikassa.

Palmunoksa on feenikslinnun symboli. Yhteys feenikslintuun näkyy mm. taatelipalmun latinankielisessä nimessä: Phoenix. Roomalaisen runoilijan Ovidin mukaan feenikslinnun pesä oli tehty palmun latvaan.

"Most beings spring from other individuals; but there is a certain kind which reproduces itself. The Assyrians call it the Phoenix. It does not live on fruit or flowers, but on frankincense and odoriferous gums. When it has lived five hundred years, it builds itself a nest in the branches of an oak, or on the top of a palm tree." (Ovid)

Feenikslinnun alkuperä on egyptiläisessä Bennu-linnussa. Myyteissä tuhkasta uudelleen ja uudelleen syntyvä feenikslintu on vertauskuva syntyvälle auringolle. Aiheesta enemmän kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.


Feenikslintu kuuluu myös vapaamuurarien symboliikkaan


Muinaisessa Egyptissä palmunoksan symboliikka liittyi auringon sykleihin (auringon "syntymä" ja "kuolema"). Palmunoksa tunnettiin erityisesti Heh-jumalasta.

"Heh kuvattiin polvistuneena miehenä, jolla oli jumaluutta symboloiva parta ja peruukki. Hehin kumpaankin käteen kuvattiin palmunoksa, jotka kuvaavat ajanlaskua ja vuosia." (Wikipedia)


Heh ja palmunoksat

"Monkey next to a palm, symbolizing the sun god's daily rising,
on an Egyptian amuletic bead (ca. 1300 BC)" (Wikipedia)


Palmu tunnettiin myös kreikkalaisen auringonjumala Apollon tunnuksena. Mytologian mukaan Apollo syntyi palmun alla, mikä kuvaa samaa syntyvän auringon teemaa kuin feenikslintumyyteissä.

"The palm tree was also sacred to Apollo because he had been born under one in Delos." (Wikipedia)

Apollo ja palmu


Toki palmun symboliikalla on muitakin tasoja. On hyvä muistaa nyrkkisääntö, että aina kun puhutaan puusymboliikasta, puhutaan druidismista ja Muinaisista viisaista. Puusymboliikka liittyy hyvin usein druidistiseen maailmanpuuhun, maapallon napa-akseliin ja äitijumalatarsymboliikkaan. Esimerkiksi Assyriassa elämänpuu oli juurikin palmu.

"The learned Oxford professor points out that in by far the greater number of cases the Sacred Tree of the Assyrian monuments exhibits the form of the palm" (Goblet d'Alviella, The Migration of Symbols)

Assyrialainen elämänpuu on palmu


Palmu tunnettiin myös foinikialaisten tunnuksena. Sanat phoenix ja phoenicians ovat luonnollisesti etymologista sukua toisilleen. Molemmat tulevat sanasta fenicia, jolla viitattiin muinaiseen Irlantiin. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Foinikialaiset.

"The palm was a symbol of Phoenicia and appeared on Punic coins. In ancient Greek, the word for palm, phoinix, was thought to be related to the ethnonym." (Wikipedia)

Palmu foinikialaisessa kolikossa


maanantai 11. huhtikuuta 2016

Suomalainen Tiedeakatemia


Suomalaisen Tiedeakatemian logo:


Pöllö ja tammenoksat

"Suomalainen Tiedeakatemia eli Academia Scientiarum Fennica (engl. Finnish Academy of Science and Letters) on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen keskusseura, joka sääntöjensä mukaan edistää tutkimusta ja toimii korkeatasoista tutkimusta harjoittavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Seuran jäsenmäärä on rajoitettu ja jäsenistö valitsee itse uudet jäsenet. Tiedeakatemia jakaantuu matemaattis-luonnontieteelliseen ja humanistiseen osastoon, jotka edelleen jakautuvat tieteenalakohtaisiin ryhmiin. Uudet jäsenet valitaan vuosikokouksessa huhtikuussa. Tiedeakatemian kotimaiseksi jäsenmääräksi on rajattu enintään 333 alle 65-vuotiasta jäsentä." (Wikipedia)

Pöllö? Tammenoksat? 333 jäsentä?

Että sellainen akatemia. Vai pitäisikö sanoa "loosi"?

Pöllön symboliikasta enemmän kirjoituksessa Ateena ja Athene. Tammen symboliikasta enemmän kirjoituksessa Pyhät puut. Luvun kolme symboliikasta enemmän kirjoituksessa Kolmio ja luku kolme.

Wikipedia kertoo akatemian kokouskäytännöistä:

"Suomalaisen Tiedeakatemian toimitilat ovat Helsingissä Mariankadulla ja Tiedeakatemia pitää kuukausikokouksia Säätytalossa joka kuukauden toinen maanantai." (Wikipedia)

Toimitilat Mariankadulla, mutta jostain kumman syystä kokoukset täytyy pitää Säätytalolla?

Säätytalon strategisesta sijainnista mm. seuraavissa kirjoituksissa:



Säätytalossa on myös tarotin korttia Voima (auringon kortti) edustava patsas Laki. Tästä vapaamuurari Walter Runebergin veistoksesta enemmän kirjoituksessa Aleksanterin patsas.


Laki (tarotin Voima) masonisten pylväiden (Jachin ja Boaz) välissä. Taustalla oliivinoksat.


lauantai 9. huhtikuuta 2016

Porkkalan palauttamisen muistomerkki


Espoon Kivenlahdessa on Ulla-Kirsti Junttilan ja Timo Uralan vuonna 2006 valmistunut Porkkalan palauttamisen muistomerkki. Espoo.fi kertoo:

Neuvostoliiton 1944 pakkovuokraaman Porkkalan sotilastukikohdan itäinen rajapuomi oli Jorvaksentiellä ennen Kirkkonummelle johtavaa siltaa, joka suljettiin kauttakulkuliikenteeltä. Aloitteen rajamuistomerkistä teki kirjailija Uolevi Itkonen, joka ehdotti aidon näköisen rajapuomin pystyttämistä paikalle. Tämä ei kuitenkaan käynyt Rajavartiolaitokselle, joten taiteilija Ulla-Kirsti Junttila ja arkkitehti Timo Urala kehittivät puomin asemesta porttimaisen ratkaisun. Muistomerkki paljastettiin 2006.

Porkkalan palauttamisen muistomerkki


Esoteerisesta symboliikasta kiinnostuneen silmä kiinnittää ensimmäiseksi huomion muistomerkin muotokieleen. Miksi veistoksen suunnittelijat ovat päätyneet juuri tähän muotoon?

Koska vapaamuurarit.

Muoto kuvaa vapaamuurarien symboliikasta tuttua lakikiveä.


Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi


Lakikiven symboliikka liittyy astrologiaan, auringon "elinkaareen" ja  kesäpäivänseisaukseen. Toisaalta lakikivi on myös vapaamuurarien aurinkosankari Hiram Abiffin symboli. Aihetta on käsitelty tarkemmin kirjoituksessa Esirippu.


Vapaamuurarisymboliikkaa: royal arch ja lakikivi

Lakikivisymboliikkaa on käytetty mm. Kaisaniemen puiston vesialtaassa


Muistomerkin symboliikassa on toinenkin taso, joka liittyy myös aurinkosymboliikkaan. Kuten espoo.fi-sivustolta lainatussa tekstissä mainittiin, teos kuvaa porttia. Esoteerisessa symboliikassa portti (tai pyhä ovi) liittyy astro-teologiseen vertauskuvaan, jossa aurinko "laskeutuu manalaan". Kun mytologioiden aurinkosankarit laskeutuvat manalaan, he kulkevat sinne pyhän portin kautta. (Manala = "underworld" --> "sun under the horizon")

Pyhä portti on tuhansia vuosia vanha druidismista peritty symboli. Muinaiset viisaat (druidit, arjalaiset, arkadialaiset) rakensivat aurinkoportteja pyhien paikkojen yhteyteen joka puolelle maailmaa. Sana druidi on suomeksi "oviaukko".

Pyhän portin ja oviaukon symboliikkaa on käsitelty tarkemmin kirjoituksessa Pyhä ovi.


Druiditemppeliin kuljetaan portin kautta


keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Symboliikkaa lapsille - osa 8: Pöllöselfie


Aamuset.fi:


(Klikkaa kuva suuremmaksi)


Nyt kaikki lapset tekemään pöllönaamareita ja ottamaan pöllöselfieitä pöllönpöntössä! Pöllöt on tosi kivoja, eikös vaan?! Jee! Pöllöjä!

Pöllön symboliikasta enemmän kirjoituksessa Ateena ja Athene.