torstai 14. huhtikuuta 2016

Astro-teologia - osa 33: Palmunoksa


Raamatussa kerrotaan, että kun Jeesus saapui Jerusalemiin, ihmiset tulivat häntä vastaan ja tervehtivät häntä palmunoksilla.

"Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen:
-- Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!" (Joh.12:12-13)

Tätä tapahtumaa muistellaan kristillisessä perinteessä Palmusunnuntaina. Aivan kuten hedelmällisyyssymbolit rairuoho, pajunkissat, munat ja puput, myös palmunoksa on alkuperältään kaikkea muuta kuin kristillinen symboli.



Kristittyjä viettämässä Palmusunnuntaita Jerusalemissa


Jos rippikoululainen kysyy papilta palmunoksan symboliikasta, hänelle kerrotaan, että palmunoksa edustaa voittoa, ikuista elämää ja taivaaseen pääsemistä. Tämä on tietenkin symboliikan eksoteerinen taso, jolla on hyvin vähän tekemistä symboliikan esoteerisen tason kanssa.

Jotta voisi ymmärtää palmunoksan esoteerista symboliikkaa, täytyy ymmärtää, että esoteerisella tasolla kristinusko on aurinkokultti, ja että Jeesus-myytti on vain uudelleenkierrätetty tarina paljon kristinuskoa vanhemmasta mytologiasta. (Suosittelen tutustumaan ensin välilehtiin Aton-kultti ja Astro-teologia.)

Raamatun kertoma tarina Jeesuksesta ja palmunoksasta on yksi monista hienovaraisista vihjeistä, joilla alleviivataan Jeesuksen roolia auringonjumalana. Kuten arvata saattaa, kauan ennen kristinuskoa tunnetun palmunoksan alkuperä on aurinkosymboliikassa.

Palmunoksa on feenikslinnun symboli. Yhteys feenikslintuun näkyy mm. taatelipalmun latinankielisessä nimessä: Phoenix. Roomalaisen runoilijan Ovidin mukaan feenikslinnun pesä oli tehty palmun latvaan.

"Most beings spring from other individuals; but there is a certain kind which reproduces itself. The Assyrians call it the Phoenix. It does not live on fruit or flowers, but on frankincense and odoriferous gums. When it has lived five hundred years, it builds itself a nest in the branches of an oak, or on the top of a palm tree." (Ovid)

Feenikslinnun alkuperä on egyptiläisessä Bennu-linnussa. Myyteissä tuhkasta uudelleen ja uudelleen syntyvä feenikslintu on vertauskuva syntyvälle auringolle. Aiheesta enemmän kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.


Feenikslintu kuuluu myös vapaamuurarien symboliikkaan


Muinaisessa Egyptissä palmunoksan symboliikka liittyi auringon sykleihin (auringon "syntymä" ja "kuolema"). Palmunoksa tunnettiin erityisesti Heh-jumalasta.

"Heh kuvattiin polvistuneena miehenä, jolla oli jumaluutta symboloiva parta ja peruukki. Hehin kumpaankin käteen kuvattiin palmunoksa, jotka kuvaavat ajanlaskua ja vuosia." (Wikipedia)


Heh ja palmunoksat

"Monkey next to a palm, symbolizing the sun god's daily rising,
on an Egyptian amuletic bead (ca. 1300 BC)" (Wikipedia)


Palmu tunnettiin myös kreikkalaisen auringonjumala Apollon tunnuksena. Mytologian mukaan Apollo syntyi palmun alla, mikä kuvaa samaa syntyvän auringon teemaa kuin feenikslintumyyteissä.

"The palm tree was also sacred to Apollo because he had been born under one in Delos." (Wikipedia)

Apollo ja palmu


Toki palmun symboliikalla on muitakin tasoja. On hyvä muistaa nyrkkisääntö, että aina kun puhutaan puusymboliikasta, puhutaan druidismista ja Muinaisista viisaista. Puusymboliikka liittyy hyvin usein druidistiseen maailmanpuuhun, maapallon napa-akseliin ja äitijumalatarsymboliikkaan. Esimerkiksi Assyriassa elämänpuu oli juurikin palmu.

"The learned Oxford professor points out that in by far the greater number of cases the Sacred Tree of the Assyrian monuments exhibits the form of the palm" (Goblet d'Alviella, The Migration of Symbols)

Assyrialainen elämänpuu on palmu


Palmu tunnettiin myös foinikialaisten tunnuksena. Sanat phoenix ja phoenicians ovat luonnollisesti etymologista sukua toisilleen. Molemmat tulevat sanasta fenicia, jolla viitattiin muinaiseen Irlantiin. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Foinikialaiset.

"The palm was a symbol of Phoenicia and appeared on Punic coins. In ancient Greek, the word for palm, phoinix, was thought to be related to the ethnonym." (Wikipedia)

Palmu foinikialaisessa kolikossa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti