keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Lintutyttö


Hyvinkään Kauniston vanhainkodin pihalla on Anneli Sipiläisen vuonna 1970 valmistunut veistos Lintutyttö. Hyvinkää.fi kertoo:
Alaston pikkutyttö pitää kädessään lintua. Mallina on ollut taiteilijan tytär. Alun perin veistos sijaitsi Kauniston sisäpihalla vesialtaassa, mutta nyt se tullaan sijoittamaan palvelutalon sisätiloihin. Veistos ilmentää jälleen kerran sitä erityistä herkkyyttä ja sensitiivisyyttä, joka on ominaista Sipiläisen lapsiaiheille. Veistos on hankittu lahjoitusvaroin.


Lintutyttö


Miksi veistoksen esittelytekstissä puhutaan alastomasta tytöstä, vaikka patsaan tytöllä näyttäisi olevan vaatteita päällään?

Ehkäpä vastaus löytyy symboliikasta.

Tytön kädessään pitämä lintu on selkeästi kyyhkynen, joka tunnetaan mm. viisauden jumalatar Sofian tunnuksena. Sofia löytyy tarotin kortista Maailma - kuinka ollakaan alastomana.


Maailma

Sofia ja kyyhkynen


Tiettyä symboliikkaa voidaan nähdä myös siinä, että patsas on sijoitettu vanhainkodin pihalle. Maailma on tarotin ison arkanan viimeinen kortti - Narrin matkan viimeinen vaihe ennen uutta kierrosta. Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Kullervon kirous.

Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti