maanantai 3. lokakuuta 2016

Narrit taiteessa - osa 17: E.T.


Tämän kirjoitussarjan aiemmissa osissa on esitelty tarotin käyttöä eri taidemuodoissa, kuten elokuvissa, kirjoissa tai kuvataiteessa. Elokuvien puolelta löytyy muutama esimerkki, kuten Poltergeist ja Ghostbusters.

Nämä esimerkkeinä olleet elokuvat eivät ole mitenkään poikkeuksellisia tai harvinaisia. Tarotin isoa arkanaa on varmasti käytetty monissa Hollywood-tuotannoissa. Se, että näitä esimerkkejä on koottu tähän blogiin vain muutama, johtuu puhtaasti siitä, että tällaisten analyysien tekeminen on äärimmäisen raskasta ja aikaavievää. Tarkoitus onkin ollut esitellä näiden esimerkkien kautta erilaisia tarot-symboliikan käyttötapoja, mikä mahdollistaa asiasta kiinnostuneen lukijan tekemään omia havaintojaan niistä lukuisista muista tarot-elokuvista. Sehän on muutenkin tämän blogin tarkoitus - kannustaa lukijaa tekemään omia havaintojaan siitä mitä ympärillään näkee.

Elokuvien tarot-symboliikkaa pystyy poimimaan kuka tahansa, jolla on kiinnostusta paneutua asiaan ja nähdä se vaiva katsoa elokuva symboliikkalasit päässään. Se vaatii jonkin verran tarotin perusteiden opettelua, tarkkaa havainnointikykyä, kaavojen tunnistamista, kärsivällisyyttä, aikaa ja istumalihaksia. Se on kuin mikä tahansa vaikeasti opittava taito, sen voi oppia, jos on valmis näkemään sen opettelun vaivan.

Kumma juttu -blogia kirjoittava Prisoner on nähnyt tämän vaivan. Viime viikolla hän julkaisi kirjoitussarjan tarotin käytöstä elokuvassa E.T. 

Ei voi muuta kuin ihailla tämän kirjoitussarjan sisällöllistä laatua. Elokuva on käyty läpi erittäin tiheällä kammalla pienimmätkin yksityiskohdat huomioiden. Elokuvan tarot-viittauksiin paneutuminen on sellaista luokkaa, joka vaatii hurjaa työmäärää ja todellista omistautumista asian tutkimiselle. Toki yksityiskohtaisella tasolla voidaan eri tulkinnoista olla montaa mieltä, mutta jos katsotaan tätä kirjoitussarjaa kokonaisuutena, voidaan nähdä erittäin korkealaatuinen analyysi tarotin ison arkanan korttien kronologisesta jatkumosta läpi elokuvan.

Bravo!

Antoisia lukuhetkiä:

  1. E.T. - Narrin matka, osa 1
  2. E.T. - Narrin matka, osa 2
  3. E.T. - Narrin matka, osa 3
  4. E.T. - Narrin matka, osa 4
  5. E.T. - Narrin matka, osa 5
  6. E.T. - Narrin matka, osa 6
  7. E.T. - Narrin matka, osa 7
  8. E.T. - Narrin matka, osa 8


Lisäys 26.10.2016: Lue Kumma juttu -blogista myös tarot-analyysit elokuvista Fight Club ja Zootropolis.


1 kommentti: