perjantai 9. helmikuuta 2018

Muinaiset viisaat - osa 6.1: Ungnyeo ja Dangun


Pyeongchangin olympialaisten avajaisissa oli mielenkiintoinen pieni yksityskohta. Seremoniassa esiintyi korealaisen mytologian hahmo nimeltä Ungnyeo, "karhunainen".


Ungnyeo


Myytin mukaan Ungnyeo oli karhu, joka muuttui naiseksi. Myöhemmin hän synnytti pojan Dangun, josta tuli Korean kansan perustanut myyttinen kuningas ja kantaisä.

Jos verrataan tarinaa irlantilaiseen mytologiaan ja Tuatha De Danannin jumalten heimoon, yhteneväisyys on ilmeinen.  Molemmissa äitijumalatar on karhu. Molemmissa karhu-äitijumalattaren pojasta tulee kansansa kuningas ja kantaisä. Karhusymboliikasta ja sen yhteydestä Muinaisiin viisaisiin enemmän kirjoituksissa Karhu ja hakaristi.

(Irlannissa koko jumalten heimon tärkein hahmo oli äitijumalatar Danu, jonka symboli oli karhu. Hän edusti Otavan / Ison Karhun / Pienen Karhun tähdistöä. Danun pojasta Nuadasta tuli jumalten heimon kuningas ja irlantilaisten kantaisä.)

Tämä korealainen tarina on yksi monista esimerkeistä, jotka todistavat Muinaisten viisaiden, eli arkadialaisten (arca = karhu), vaikutuksesta eri kulttuureihin ympäri maailman - mukaanlukien Suomi.

Tarinan yhteys Irlantiin näkyy myös Dangunin nimessä. Nimi koostuu kahdesta osasta "dan" (단) ja "gun" (군). "Dan" --> Danu-jumalatar, "gun" = "ryhmä, joukko". Dan-gun --> Danu-ryhmä --> Danu-jumalattaren heimo = Tuatha De Danann.


Dangun ("karhun poika")


Ungnyeon tarinassa on mielenkiintoinen yhteys tarotiin (jonka alkuperä on Irlannissa). Myytissä naiseksi muuttumisen metamorfoosi tapahtuu kun karhu on viettänyt luolassa 21 päivää. Tarotin ison arkanan 21. kortti - ja ehkä koko tarotin merkittävin kortti -  on Maailma, johon on kuvattu viisauden jumalatar Sofia. Kortti kuvaa Narrin matkan viimeistä vaihetta, jossa sielu saavuttaa kehittymisensä päätepisteen - sielun metamorfoosin - quintessence-tietoisuuden. Narrin matkasta enemmän kirjoituksessa Kullervon kirous.


Maailma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti