lauantai 24. helmikuuta 2018

Narrit taiteessa - osa 19: Star Wars: The Force Awakens


Uuden Star Wars -trilogian avausosa The Force Awakens on jälleen yksi esimerkki siitä miten elokuvissa käytetään tarot-symboliikkaa. Tällä kertaa elokuvasta löytyy kronologisessa järjestyksessä ison arkanan kortit 0-9.

0 Narri


Narri


Tarotin iso arkana on tarina. Tämän tarinan päähenkilönä on ison arkanan ensimmäisessä 0-kortissa esiintyvä Narri. Hän on aurinkosankari, joka lähtee matkalle oppaanaan koira, joka edustaa egyptiläistä koirapäistä jumalaa Anubis. Egyptiläisessä mytologiassa Anubis oli sielun opas.

Yleensä narri kuvataan miehenä, jolla on hyvin feminiiniset piirteet. Hän on hahmona androgyyni.

Elokuvan päähenkilö Rey on nainen, mutta piirteiltään hyvin maskuliininen toiminnan nainen, joka elää täysin "miehen elämää".

Reyn matka ja suuri seikkailu alkaa, kun hän törmää BB-8-droidiin, joka on kuin koira robotin puvussa. Tapaamisen jälkeen näytetään kuva jossa sauvaa kannatteleva päähenkilö kävelee "koira" oikealla puolellaan.


Ray lausutaan samalla tavalla kuin 'ray', säde. --> Aurinkosankari


(Jos tarkemmin ajattelee, niin se tosiasia, että Rey kulkee Star Wars -maailmassa joka paikkaan sauva mukanaan, on aika erikoista. Joskus elokuvien omituisuudet selittyvät vain symboliikan kautta.)

I TaikuriTaikuriIson arkanan kortti numero yksi on Taikuri, joka edustaa planeettaa Merkurius. Tämän Aurinkoa lähimpänä olevan planeetan nimi tulee roomalais-kreikkalaisen mytologian Merkurius-Hermes-jumalasta, joka edustaa arkkityyppinä kujeilijaa.

Hermes tunnettiin nopeudestaan (Merkurius kiertää auringon nopeiten planeetoista) ja oli muun muassa varkaiden suojelusjumala.

Kun Rey pakenee pahiksia kotiplaneetaltaaan Millennium Falconilla, alus päätyy suuremman aluksen kaappaamaksi. Sisään rynnii aluksen alkuperäinen omistaja Han Solo, joka edustaa tässä elokuvassa Taikuria.

'Solo' on suomeksi yksi(n), eli kortin numero.

Han Solo käy Reyn kanssa keskustelun Millennium Falconista ja ilmoittaa, että hän varastaa aluksen takaisin itselleen.

Vähän tämän jälkeen käydään keskustelu, jossa puhutaan Han Solon tekemästä nopeusennätyksestä. Keskustelussa ilmenee luvut 14 ja 12, jotka ovat yhteensä 26, joka on numerologisesti kahdeksan. Luvun 8 merkki on lemniscate, joka löytyy Taikuri-kortista.

Hetken päästä Han Solo ja kumppanit ovat pulassa, kun Han Solon perässä olevat pahikset ilmestyvät paikalle. Neuvokkaana kujeilijana Han Solo toteaa, että hän pystyy kyllä puhumaan itsensä ulos vaikeasta tilanteesta.


II Ylipapitar


Ylipapitar


Rey, Han Solo ja muu seurue päätyvät planeetalle, jossa on temppeliltä näyttävä baari. Etupihalla on kahden "pylvään" välissä oleva ja viittaan pukeutunut jumalatarpatsas, jonka jaloissa on kuunsirppi.

III Hallitsijatar


Hallitsijatar


Hallitsijatar on tarotin äitijumalatar.

Han Solo vie Reyn tapaamaan Maz Kanataa. Hän antaa Reylle äidillisiä neuvoja.

"Lapsi rakas."

IV Hallitsija


Hallitsija


Hallitsija on tarotin auktoriteettiä ja johtajuutta edustava isähahmo.

Elokuvan seuraavassa kohtauksessa tarinan pahisten kenraali, joka edustaa tyrannimaista auktoriteettiä ja isähahmoa, pitää joukoilleen puhetta. Hänet kuvataan kohtauksessa Hitlerin kaltaiseksi johtajaksi suuren sotajoukon edessä.


V Ylipappi


Ylipappi


Pahisten "hengellinen johtaja" Snoke kuvataan istumassa tuolilla kaksi hahmoa edessään - aivan kuten tarotin Ylipappi.

VI Rakastavaiset


Rakastavaiset


Toisin kuin voisi luulla, tarotin Rakastavaiset edustaa korttina eroa. Vanhoissa tarot-pakoissa korttiin oli kuvattu mies ja kaksi naista. Kortin teemoina on vaikea valinta, luopuminen ja jäähyväiset.

Elokuvassa Han Solo ja Leia jättävät viimeiset jäähyväiset. Tämä jää rakastavaisten viimeiseksi tapaamiseksi.
VII Sotavaunut


Sotavaunut


Sotavaunujen ohjastajahahmo on käskyjä uskollisesti noudattava upseeri, joka on pukeutunut hopeiseen haarniskaan. (Haarniska viittaa kortin hallitsevaan merkkiin Rapu.)

Pahisten tukikohtaan murtautuneet Han Solo ja kumppanit ottavat vangiksi hopeiseen haarniskaan pukeutuneen kapteenin.


VIII Voima


Voima


Voima-kortin toinen nimi on Rohkeus. Korttiin on kuvattu nainen, joka katsoo leijonan kitaan. Kortti edustaa henkistä voimaa ja rohkeutta. Kortin hallitseva merkki on Leijona, jonka hallitseva planeetta on Aurinko.

Han Solo käy läpi oman "leijonan kitaan katsomisen", kun hän kohtaa pahisten Kylo Renin (joka on hänen poikansa Ben) silmästä silmään. Han Solo tietää, että hän altistaa itsensä hengenvaaraan ja osoittaa tällä teollaan henkistä voimaa ja rohkeutta.

Vähän tämän jälkeen saadaan viittaukset aurinkoon. Pahisten massatuhoaseeksi rakennettu planeetta räjähtää (sama kaava kuin alkuperäisessä ensimmäisessä elokuvassa) muuttuen auringon näköiseksi tulipalloksi, jonka edestä lentää Millennium Falcon. Sana 'falcon' on suomeksi 'haukka'. Egyptiläinen auringonjumala Horus kuvattiin haukkapäisenä hahmona.Horus


IX ErakkoErakko


Elokuvan viimeisen kohtauksen yhteys Erakko-korttiin on melko ilmeinen.


Tarotin ison arkanan 10 ensimmäistä korttia kronologisessa järjestyksessä. En ole nähnyt vielä elokuvasarjan seuraavaa osaa, mutta enpä yllättyisi, jos siinä on tarot-kortteja Kohtalonpyörästä eteenpäin.

Päätös käyttää tarotia vain noin puoliväliin saakka on kaupallisesta näkökulmasta ajateltuna nerokas. Kun tarotin tarina jää kesken, alitajuntaan jää väistämättä tunne elokuvan tarinan keskeneräisyydestä. Mikä olisi parempi tapa saada ihmiset katsomaan se sarjan seuraava elokuva?


14 kommenttia:

 1. Kiinnostava artikkeli jälleen kerran, mutta täytyy myöntää että tarotit ovat olleet se kaikkein vaikein asia sisäistää tämän blogin jutuista. Mietin että mitä ne oikein loppujen lopuksi ovat? Siis kortteja toki, mutta mikä lienee niiden toimintaperiaate?

  Tähän asti olen pitänyt tarotkortteja pelkkänä roskana, enkä ole niille uhrannut pienintäkään ajatusta. Mahtaakohan olla jopa tarkoituksellista, että olen ajatellut näin? Kunnes tämänkaltaiset artikkelit saivat pohtimaan, että jos kerran niitä noin innokkaasti upotetaan elokuviin, niin onhan siinä pakko olla jokin syy.

  Oma teoriani asiasta on, että yksi taso on Vapaamuurareiden sisäistä viestintää. Osa henkistä kasvua ja arvoasteikossa nousemisessa voisi olla, että kokelaat itse hoksaavat noita erilaisia kätkettyjä viitteitä. Tai ehkä alempia arvoasteita "opetetaan katsomaan taidetta uusin silmin", tarkoituksena osoittaa miten suuri ja mahtava järjestö olemmekaan tms.

  Olen ihmetellyt, että jos nuo kerran ovat tarkoitettu alitajunnalle, niin mistä se alitajunta sitten voi hoksata nuo kätketyt tarot-viittaukset, jos se ei koskaan ole nähnytkään tarot-korttipakkaa? Ainoa selitys minkä keksin on, että ehkäpä tarotit aikanaan kehitelleet tiesivät ihmismielestä enemmän kuin voimme kuvitellakaan. Tarotien hahmot voisivat kuvata erilaisia tunnetiloja, esimerkiksi Narri on nuori naiivi tyyppi lähdössä tutkimaan maailmaa. Eli kuvaa lapsenomaista uteliaisuutta. Mutta en nyt enempää, koska en ole yhtään perehtynyt aiheeseen. Pitänee kuitenkin tutkia asiaa, alkaa yhä enemmän vaikuttaa että eihän tämä maailma ole yhtään sellainen kuin meille on kerrottu :)

  Täytynee muuten katsoa se alkuperäinen Star Wars joskus uusin silmin, jos siitäkin löytyisi jotakin jännää:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esitit erittäin oleellisen huomion: "onhan siinä pakko olla jokin syy."

   Niinpä.

   Suosittelen lukemaan huolella ja ajatuksen kanssa tämän kirjoituksen:

   http://www.michaeltsarion.com/inner-zodiac.html

   Tuohon on tiivistetty todella paljon tärkeää asiaa tarotista.

   "Another important difference between Taroscopic and conventional astrological systems concerns the connections between astrology and Tarot. Indeed, we can go so far as to say that Tarot is the most precious Hermetic Art. This is because it alone makes use of a rich palate of archetypal images that resonate with deeper dimensions of consciousness. Sadly, as in the case of astrology, the Tarot has also long been misunderstood and misrepresented. It was not created by Gypsies; is not expressly for the use of fortune-tellers; and not merely a pastime for those who enjoy card games." - Michael Tsarion

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. tuossa elokuvassa on yksi kohtaus, joka sai minut ihmettelemään, mitä todella sanotaan ja kenelle.

  Han Solo kertoo kuinka uskoo jedien ja kaiken sen voima "jutun" olevan totta, sitten tulee kohtaus jossa harrison ford ikäänkuin katsoo kameraan ja sanoo, että se kaikki on totta. muistaakseni vielä toistaa sen erittäin vakuuttavalla tavalla.

  itselleni tuli olo että siinä puhuteltiin suoraan katsojaa ja sanottiin suoraan, että jedit ja heidän voimansa on totta. ikäänkuin myönnettiin muinaisen druidismin olevan todellista voimaa, jota "he" hallitsevat.

  vaikea sanoa.. ehkä olen lukenut liikaa tätä blokia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko tätä kohtausta?

   https://www.youtube.com/watch?v=86zgadLCu9g

   Poista
  2. jep. juuri tuo. hämmentävä tuo kohtauksen loppu.

   Poista
  3. Kieltämättä tulee sellainen olo, että nyt vihjataan jotain "tajuajat tajuavat" -tyylisesti. En vain tiedä mitä.

   Poista
 3. Tätä blogia lukiessa on tullut selväksi se, että tietty porukka jo ammoisista antiikin ajoista ja ajalta ennen sitä, on halunnut hallita tätä palloa.

  Ei siis ihme, että Star warsissa on koko ajan esillä hallitsevat pahikset ja hyvään uskovat kapinalliset.

  sithin kosto= sethin kosto.

  Miksi sitten tämä viihdeteollisuutta tukeva eliitti tekee jatkuvasti elokuvia joissa sen "kannattajia" leimataan pahiksiksi ja kapinoidaan sen valtaa vastaan.

  Ehkä siksi, että saatetaan katsojat hämmennyksen valtaan, kukaan ei kohta tiedä kuka on paha ja kuka hyvä. Kaaos on hyvästä, se antaa mahdollisuuksia kaikille osapuolille.

  Seth on kaaoksen jumala.

  Mitä tämä maailma on jos ei kaaosta, ja ketkä sitä tähän maailmaan luo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sith = https://en.wikipedia.org/wiki/Sei%C3%B0r

   In Old Norse, seiðr (sometimes anglicised as seidhr, seidh, seidr, seithr, seith, or seid) was a type of sorcery practised in Norse society during the Late Scandinavian Iron Age.

   Poista
  2. Kun todellisuus tai sen osat puetaan elokuvaksi, todellisuus muuttuu vain "elokuvaksi". Kuluttaja saa helpon ja turvallisen keinon purkaa pahaa oloaan ja samaistua sankareihin. Todellisessa elämässä ei tarvitse ottaa vastuuta ja viihteen jälkeen voi mennä ostamaan samoilta paskiaisilta lisää pirkkaa.

   Poista
  3. Tämä on kaukaa haettua, mutta aloin pohtia että kuinka syvälle nuo piiloviestit oikeastaan menevät, ja kuinka kauan niitä on harrastettu. Tarkoitan, että jo antiikin aikana näytelmissä oli selkeä kaava, ja mikä sattuma, erästä juonen rakennemallia kutsutaan Freytagin pyramidiksi ;)

   No, olen ehkä lukenut liikaa tätä blogia. Niin ja kiitos linkistä, nyt on joksikin aikaa tekemistä:)

   Poista
  4. https://fi.wikipedia.org/wiki/Monomyytti

   Tarot on tarina. The tarina. "Ainoa" tarina.

   Poista
 4. Kummajuttu jatkoi siitä mihin tässä jäätiin:

  http://kummajuttu.fi/2018/02/tarot-ja-star-wars-rogue-one-osa-1/

  VastaaPoista
 5. Häiritseeköhän eliitin yöunia paljonkin se mahdollisuus että elokuvien juoni pahan hallinnon lopullisesta kukistumisesta kävisi joskus toteen? Uskovatko he voivansa kierää karman vastaiskun?

  VastaaPoista