torstai 15. maaliskuuta 2018

Minna Canthin juhlaraha


Vuonna 2010 Suomen Rahapaja julkaisi juhlakolikon Minna Canthin kunniaksi. Vähemmän yllättävästi kolikon symboliikassa on tuttuja teemoja.


Minna Canthin juhlaraha


Silmä - tuo puhkikulutettu vapaamuurarisymboli, jonka käytöstä tässä blogissa on lukemattomia esimerkkejä - on myös tämän kolikon näkyvin symbolinen teema. Kolikkoon on painettu elokuvajulisteista tuttu puolikas kasvo, jolla yhden silmän teema saadaan "huomaamattomasti" esille.

Silmäsymboliikan alkuperästä vapaamuurarikontekstissa enemmän kirjoituksessa Silmän ja käärmeen alkuperä.


Vapaamuurarisymboliikkaa: silmä

Tyypillinen esimerkki elokuvajulisteesta, jossa on käytetty puolikkaan kasvon teemaa


Kolikon toinen puoli on myös mielenkiintoinen. Siihen on kuvattu neula ja lankaa, joka muodostaa feminiini- ja maskuliinisymbolit ja niiden keskelle sanan "pro". Tai jos tarkemmin katsoo, ehkäpä siinä sittenkin lukee "bro" - puhekielinen ilmaisu sanalle "veli".

Veljittelystä enemmän kirjoituksessa Hyvä veli.

Jännä sattuma muuten, että Bro on myös verkkovalvontatyökalun nimi. Logossa tietenkin silmä.

Neulan ja langan teema viitannee käsitöiden jumalattareen Athene, joka on "Eliitin" paljon käyttämän pöllösymboliikan alkuperä ja eräänlainen Aton-kultin henkilöitymä. Athenesta ja pöllöstä enemmän kirjoituksessa Ateena ja Athene.


Athene


Neulasta saadaan myös vapaamuurariaiheinen sanaleikki. Englanninkielinen sana "compass" voi tarkoittaa sekä kompassia (jossa on kompassineula) että vapaamuurarilogosta löytyvää harppia.

Neulalla (engl. 'needle') voidaan viitata myös "Eliitin" symboliikassa suosittuun obeliskiin. Pariisista, Lontoosta ja New Yorkista löytyy obeliskit, joiden nimenä on Cleopatra's Needle. (Vaikka niillä ei ole mitään tekemistä Cleopatran kanssa.) Jokainen näistä on varastettu Egyptistä, jossa Aton-kultti sai alkunsa. Kaksi näistä rakennettiin aikanaan faarao Thutmose III:n kunniaksi. Hän oli Akhenatonin isoisoisoisoisä.


Cleopatra's Needle - New York


Kolikkoon on painettu myös sen arvoa vastaava luku 10. "A ten" - Aten.

Kolikon feminiini- ja maskuliini-symbolit ovat myös astrologisia merkkejä, jotka edustavat Mars- ja Venus-planeettoja. Tämä vastakohtien teema on hyvin yleinen esoteerisessa symboliikassa. Esimerkiksi vapaamuurarien tunnetut Jachin ja Boaz -pylväät edustavat vastakohtia: feminiini-maskuliini, aurinko-kuu. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Vastakohdat.


Vapaamuurarisymboliikkaa: vastakohdat - Jachin ja Boaz -pylväät


Mutta miksi Minna Canthin juhlarahaan laitettaisiin vapaamuurarisymboliikkaa - eihän naiset voi kuulua vapaamuurariehin?

Tämä on sitkeästi elävä väärinkäsitys, jota "Eliitti" mielellään pitää yllä antaakseen vaikutelman siitä että naiset eivät voisi olla mukana "Eliitin" korruptoituneessa valtapyramidissa. Väite, että naiset eivät voi kuulua vapaamuurareihin, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. On olemassa looseja, joihin voi kuulua vain miehiä; on olemassa looseja, joihin voi kuulua vain naisia; ja on olemassa looseja joihin voi kuulua miehiä ja naisia. Asiasta löytyy jopa melko kattava Wikipedia-artikkeli.


Naisvapaamuurareita


Oliko Minna Canth sitten vapaamuurari? Ehkäpä hänen laajasta ystäväpiiristä voisi päätellä jotain. Minna Canth oli erittäin verkostoitunut henkilö, jonka ystäviin kuului paljon kuuluisuuksia, kuten esimerkiksi vapaamuurarit Jean Sibelius, Eero Järnefelt ja Akseli Gallen-Kallela.

Canthille on myös pystytetty vapaamuurareille tyypillinen tarot-patsas - tai oikeastaan kaksikin.

Jokainen tehköön omat päätelmänsä.


Minna Canth


2 kommenttia:

  1. Jari Aarniosta kertotova kirja nimeltä "Keisari Aarnio" kannesta löytyy myös silmä symboliikka (Puolet naamasta pois, joten näkyy vain yksi silmä). Keitähän politiikkoja ynnä muita "eliittin" kuuluvia henkilöitä oli mukana Aarnion vyyhdissä, vai olikohan Aarnio itse lavastettu syylliseksi koska aikoi paljastaa jotakin?

    VastaaPoista
  2. Odd Fellowsilla on Rebekka naisten looshit, mutta mikähän mahtoi olla Minnan aikaan... Muistaisin Minna Canthin olevan Sursillien suurta sukua, jonka monella merkkihenkilöllä on myös liputuspäivä ja ovat yhtä kaikki järjestään vapaamuurareita.

    VastaaPoista