tiistai 25. helmikuuta 2020

Propagandan tuplalaukaus


Joskus media tekee uutisia, joissa he ampuvat itseään jalkaan. Joskus oikein molempiin jalkoihin.

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/e300974a-53b5-4497-993f-c38935db2232


(klikkaa suuremmaksi)


Laukaus 1:

Otsikossa esitetään kysymys: Ketkä kiistävät ilmaston lämpenemisen voimakkaimmin?

Tätä samaa epärehellistä olkinukkeväitettä, että olisi olemassa ilmaston lämpenemisen kieltäjiä, on huudeltu jo vuosia. Tosiasiassa kukaan ei kiistä ilmaston lämpenemistä. Se mistä kiistellään, on ilmaston lämpenemisen syyt ja seuraukset. Mutta tätähän ei media halua ottaa käsittelyyn, koska se saattaisi paljastaa tämän hiilidioksidi- ja hätätilahysterian järjettömyyden.

Laukaus 2:

Juttuun on valittu kuva, jossa on jääkarhu. Miksi jääkarhu, jos kerran jutussa ei puhuta jääkarhuista? Kuva on valittu sen takia, että ilmastonmuutoshysterian keulakuvasymbolina on jo vuosia käytetty jääkarhua. On luotu narratiivi, että jääkarhut kärsivät ilmaston lämpenemisestä, ja että jääkarhuja uhkaa sukupuuttoon kuoleminen ihmisen tuottaman hiilidioksidin takia. Muuten hyvä, mutta tämän narratiivin uskottavuutta nakertaa sellainen pieni ikävä yksityiskohta: Tosiasiassa jääkarhukannat ovat olleet tasaisessa kasvussa jo pitkän aikaa. Mitään sukupuuttouhkaa ei ole. Ei ole edes marginaalista jääkarhukantojen pienenemistä.

Huvittavaa tässä uutisessa on se, että siinä puhutaan boteista, jotka toistavat aivottomasti tiettyä viestiä. Näetkö ironian, toimittaja Ari Karkimo?

Tämän jutun uutisarvo on nolla. Mutta entäs propaganda-arvo?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti