torstai 15. lokakuuta 2020

Sairaalat täyttyvät koronapotilaista!


Jälleen yksi esimerkki median koronapropagandasta.

Helsingin Uutiset julkaisi tänään jutun seuraavalla otsikolla: 

Otsikossa luodaan pelkoa uhkaavasta tilanteesta - sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä on tuplaantunut. Hui kauheaa!

Jutun alussa kerrotaan: "Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna" 

Jos lukee jutun kokonaan, huomaa että siinä on jätetty kertomatta jotain kohtalaisen oleellista. Jutussa ei kerrota sairaalahoitoa vaativien potilaiden lukumäärää. Kerrotaan vain, että lukumäärä on tuplaantunut ja että tilanne on vakava. 

No kuinka paljon niitä sairaalaan joutuneita ihmisiä sitten on? Satoja? Tuhansia? Kymmeniä tuhansia? Koko vuoden meille on kerrottu, että korona on kamalan vaarallinen, joten täytyyhän sen luvun olla huomattavan korkea, jos siitä syntyy tällaisia otsikoita?

Luku ei selviä jutusta, mutta se selviää THL:n sivuilta. Mikä tuo luku sitten on?

48, joista tehohoidossa 8.
Kun yli viiden miljoonan asukkaan maassa sairaalahoitoa vaativien tapausten lukumäärä kasvaa 24:stä 48:aan, media saa siitä aikaiseksi otsikon "Sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä tuplaantui parissa viikossa" ja jättää mainitsematta mikä tuo lukumäärä on.

Voiko joku vielä väittää, että media ei harjoita pelkopropagandaa?

Tässä teille vaihtoehtoinen otsikko: Sairaalahoitoa vaativien suomalaisten määrä noussut 0.00000436363 prosentista 0.00000872727 prosenttiin

Hui kauheaa!

Sama uutinen julkaistiin lukuisissa muissa verkkolehdissä:
Toimittaja Jussi Vehkasalo - eikö sinua yhtään hävetä? 

Lue myös: Suomalainen media


3 kommenttia:

 1. Vaasan keskussairaalasta oli myös väkevä lööppi hoitajista jotka tekee 13 tunnin päiviä koronapotilaitten kanssa. Kuitenkin sairaala fb-sivulluillaan ilmotti ettei ollut vielä yhtäkään potilasta hoidossa koronan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viittaamasi uutinen kertoi jäljitysryhmästä (jonka tarpeellisuudesta voidaan olla varmasti montaa mieltä), ei suoranaisesti potilaiden kanssa työskentelvistä hoitajista:

   https://yle.fi/uutiset/3-11585072

   Poista
 2. Tuossa hallituksen uudessa tartuntatautilaissa pisti silmään kohta, jossa sanottiin, että sairaaloiden täytyy ottaa potilaita myös muilta paikkakunnilta. Heräsi heti kysymys, että ruvetaanko Suomessakin nyt talvella tekemään sitä, että tungetaan kaikki maakunnan koronapotilaat samaan sairaalaan, että saadaan otsikoita ja kuvia: ”SAIRAALA TÄYNNÄ!”.

  VastaaPoista