torstai 16. heinäkuuta 2015

Atlas-tyttö


Tampereen Marianpuistossa on Essi Renvallin vuonna 1954 valmistunut veistos Atlas-tyttö. Tampere.fi kertoo:
Veistos esittää nuorta lyhythihaiseen leninkiin pukeutunutta naista seisomassa jalustalla kultasandaaleissaan. Vasemmassa kädessään hänellä on puola, josta ohut kultalanka johtaa koholla olevaan oikeaan käteen. Naisella on kullattu riipus kaulassaan.
Atlas on satiinipohjainen kangassidos, jota käytetään lähinnä vuorisilkissä. Atlas on ollut myös Suomen Trikoo Oy:n virallinen tuotemerkki vuosina 1913-1960.
Suomen Trikoo Oy lahjoitti veistoksen kaupungille yhtiön 50-vuotisen toiminnan muistoksi. Teos sijoitettiin Mäntypuistoon, jolloin se jäi yhtiön kolmen tehtaan muodostaman kolmion keskelle. Suomen Trikoolla oli tehtaat Pyynikillä, Satamakadulla ja Onkiniemessä. Atlas-tyttö paljastettiin 12.11.1954. 


Atlas-tyttö


Vai olisiko kyseessä sittenkin jumalatar Athene?


Athene Helsingin Aleksanterinkadulla


Athenesta ja hänen merkityksestä "Eliitille" enemmän kirjoituksissa Kehruu ja Metsästys, Ateena ja Athene ja Runebergin patsas.

Mielenkiintoinen "sattuma" myös sekin, että Atlas-tyttö seisoo kuution päällä. Kuution symboliikasta vapaamuurarikontekstissa enemmän kirjoituksessa Askaisten Ritaripuisto. Kuution yhteydestä jumalatartraditioihin kirjoituksessa Kaaba.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti