maanantai 31. elokuuta 2015

Vallan vahtikoira


Kun isäntä taputtaa koiransa päätä - ja koira heiluttaa kiitollisena häntäänsä...




Lue myös: Kolmen S:n hallitus ja Stubb ja 5-5-5

Saska ja "isännät" muistetaan myös dokumentista Porttikielto Poriin.

Osa 1:




sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kalevala - osa 7: Aino


Kalevalan alussa on tarina Väinämöisestä, Joukahaisesta ja hänen siskostaan Ainosta.


Albert Edefelt: Aino


Ainon tarina tiivistetysti:
Aino on Kalevalan henkilö, Joukahaisen nuori suloinen sisar. Hän esiintyy Kalevalan kolmannessa, neljännessä ja viidennessä runossa. Kolmas runo kertoo, kuinka yltiöpäinen Joukahainen häviää kilpalaulannan vanhaa ja viisasta Väinämöistä vastaan ja joutuu loihdituksi suohon. Suosta päästäkseen Joukahainen lupaa sisarensa Väinämöiselle vaimoksi.
Tämän kuultuaan Joukahaisen ja Ainon äiti ihastuu ikihyviksi, saadessaan sukuun suuren sulhon. Aino kuitenkin kauhistuu kuullessaan joutuvansa vanhan miehen vaimoksi ja hukuttautuu neljännessä runossa. Viidennessä runossa Väinämöinen yrittää kalastaa Ainoa, mutta saa saaliikseen vain erikoisen kalan. Hän yrittää paloitella kalan ruoakseen, mutta se hyppääkin veteen ja kertoo olleensa Aino. (Wikipedia)

Wikipedia tietää kertoa Ainon etymologiasta :
On mahdollista, ettei Aino-nimeä esiintynyt ennen kirjoitettua Kalevalaa. Kalevalaisissa kansanrunoissa on laulettu "aino siskosta" ja "aino tyttösestä", joilla saatetaan viitata perheen ainoaan siskoon ja tyttölapseen. Oletetaan, että Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot on tehnyt Ainosta nimen kirjoittamalla adjektiivin aino isolla alkukirjaimella. (Wikipedia)

Vapaamuurarina ja kansanrunouden asiantuntijana Elias Lönnrot tiesi varmasti suomalaisen kansanrunoperinteen yhteydestä muinaisirlantilaiseen mytologiaan ja druidismiin. (Lue myös: Arkadialainen Suomi) Syy siihen, että Lönnrot nimesi Joukahaisen siskon Ainoksi, löytyy irlantilaisesta mytologiasta: Aino on kalevalainen versio irlantilaisesta jumalattaresta Aine.


Aine - "Lady of the Lake"


Jumalatar Aine oli erään tarinan mukaan Tuatha De Danannin ("jumalten heimo") meren jumalan Manannan mac Lirin vaimo. Toisessa versiossa Aine oli Manann mac Lirin ottopojan Eogabailin tytär.

Aine tunnetaan irlantilaisessa mytologiassa mm. nimellä Lady of the Lake. Joissain tarinan versioissa Aine on merenneito, joka asuu järvessä. Yhteys kalaksi muuttuneeseen ja järvessä asuvaan Kalevalan Ainoon on melko ilmeinen.

Ainen tarinaan liittyy eräs vähemmän kaunis teema. Yhdessä versiossa kuningas Ailil Olom yrittää raiskata hänet. Toisessa versiossa jaarli Gerald yllättää joessa kylpemässä olevan Ainen ja raiskaa tämän. Kolmannessa versiossa jaarli Gerald varastaa kylpemässä olleen Ainen vaatteet ja kieltäyy palauttamasta vaatteita ennen kuin Aine lupautuu hänelle vaimoksi.

Mistäköhän vapaamuurari Gallen-Kallela sai ajatuksen tähän maalaukseen?


Gallen-Kallela: Aino-taru


Kalevalan Aino-tarinassa on myös paljon venusmaisia piirteitä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Venus-kultti.


keskiviikko 26. elokuuta 2015

Senaatintori - osa 7: Helsingin Tuomiokirkon reliefit


Aiemmat osat:

  1. Aleksanterin patsas
  2. Ulrika Eleonoran kirkko
  3. Vuosi 1863
  4. Helsingin Tuomiokirkko
  5. Auringonsäteet
  6. Joukkorituaalit


Senaatintorin pohjoispuolella olevan Helsingin Tuomiokirkon ulkoseinillä on monia reliefi-kuvia, joissa on paljon mielenkiintoista symboliikkaa.


Helsingin Tuomiokirkko


Tunnetuin ja selkein symboli on illuminatista tuttu "kaikennäkevä silmä". Illuminatista enemmän kirjoituksissa Illuminatin synty, Founding fathers ja Illuminati saapuu Suomeen.


Helsingin Tuomiokirkon "all seeing eye"


Tämän parina on toinen kolmiosymboli, jonka sisällä on hepreaksi teksti Jahve (=Adon, Aton). Molemmat kolmiot ovat auringonsäteiden keskellä.


Jahve

Vapaamuurarisymboliikkaa: aurinkosankari Hiram Abiffin lakikivi
HTWSSTKS = Hiram The Widdow's Son Sent To King Solomon

Vapaamuurarilogo


Oletettavasti Jeesuksen ylösnousemusta kuvaava reliefi muistuttaa melko paljon tarotin korttia Lanttien VI.


Jeesus ja kaksi kaveria


Lanttien VI


Oliivinoksien ja auringonsäteiden keskellä olevan maljan yläpuolella on pentagrammi - quintessence-symboli. Reliefi kuvaa tarotin korttia Maljojen Ässä. Quintessence-tietoisuuden henkilöitymä on viisauden jumalatar Sofia, jonka symbolina tunnetaan myös kyyhkynen.


Maljan yläpuolella pentagrammi

Maljojen Ässä - maljan yläpuolella kyyhkynen


Jeesuksen haudasta nousemista kuvaava reliefi esittää tarotin korttia Aurinko. Kristinuskon ylösnousemusmyytti on ikivanha astro-teologinen vertauskuva Auringosta. Tarotin Aurinko-kortti edustaa valaistumista ja uudestisyntymistä. Reliefissä Jeesuksella on samanlainen viiri kuin Aurinko-kortin lapsella.


Jeesus nousee haudasta


Aurinko


Jeesuksen syntymää kuvaava reliefi paljastaa kristinuskon symboliikan egyptiläiset juuret. Kuvassa on Jeesus, paimenet, Joosef, Maria ja... Hetkonen, kukas tämä toinen nainen on?


Jeesus ja Two ladies


Niinpä niin. Egyptiläisessä mytologiassa aurinkojumalalla oli kaksi äitiä - Two ladies. Alkuperäinen jumalatarkaksikko oli Wadjet & Nekhbet, myöhemmin Isis & Neftys. Koska Jeesus on auringonjumala, kristinusko kopioi nämä auringon äidit omaan myyttikirjastoonsa muodossa Maria ja Maria Magdala. (Magdala = "torni" --> Neftysin tunnus) Aiheesta enemmän kirjoituksissa Ilmatar ja sotka ja Käärme ja sauva.


Aurinko ja Two ladies - Isis & Neftys


Reliefissä, jossa kuvataan Golgataa ja ristiinnaulitsemista, on jotain kovin tuttua.


Jännät auringonsäteet. Jännä konttausasento.

Faarao Akhenaton sfinksinä uhraamassa Atonille


Oliivinoksien ja auringonsäteiden keskellä oleva risti kuvaa tarotin korttia Maailma.

Ristin ympäri kulkee seppele. Ristin yläpuolella on viisauden jumalattaren, Sofian, symboli kyyhkynen. Ristin alapuolella on Uusi Testamentti, jonka kanssa kirjaimet M, M, L ja I. Kirjaimet tulevat neljästä evankeliumista Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Neljä evankeliumia on kristillinen symboli neljälle elementille: tuli, vesi, ilma ja maa.





Maailma-kortissa on viisauden jumalatar Sofia, jonka ympärillä on seppele. Kulmissa on neljää elementtiä edustavat hahmot. Hahmot edustavat myös neljää astrologista merkkiä, jotka muodostavat ristin eläinratakiekolle. (Astrologiaa: härkä = maa, poika [vesimies] = ilma, kotka [skorpioni] = vesi, leijona = tuli) Kortin teema on quintessence-tietoisuus, jota kutsutaan myös kristustietoisuudeksi.


Maailma


maanantai 24. elokuuta 2015

J.L. Runebergin koti


Kuvittele, että omistat omakotitalon, johon tarvitset katolle menevät tikkaat. Millaiseen paikkaan haluaisit sijoittaa ne? Näkyvään paikkaan, vai johonkin sivumalle tai takapihan puolelle?

Millaiset tikkaat haluaisit? Kevyet ja huomaamattomat, vai massiiviset ja huomiota herättävät?


Ehkä jotenkin näin?


Toki makuja on monia, mutta veikkaan, että aika moni valitsisi tikkaiden suhteen huomiota herättämättömän linjan.

Paitsi jos perhe on täynnä vapaamuurareita.


J.L. Runeberg ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Jakob Robert Runeberg ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Walter Runeberg ja vapaamuurarien "leijonan tassu"


Porvoon museoidussa J.L. Runebergin kodissa massiivisten puutikkaiden paikka on etupihalla - mahdollisimman näkyvillä heti sisäänkäynnin vieressä.


J.L. Runebergin koti

Miksiköhän?


Vapaamuurarisymboliikkaa: Jaakobin tikkaat


Museon veistoksissa on muuten mielenkiintoinen toistuva teema - Dionysos.


Sama Dionysos-patsas kuin Mannerheimin syntymäkodissa

Walter Runebergin Dionysos-veistos

Toinen Walter Runebergin Dionysos-veistos


Yhdessä Walter Runebergin veistoksessa vapaamuurariutta ei ihan hirveästi peitellä.


Taiteen haltija ja vapaamuurarilogo

Vapaamuurarilogo


"Ihan sattumalta" samassa museossa on kuvattu Palefacen musiikkivideo Miten historiaa luetaan? Videon lopussa Paleface näyttää vapaamuurarien "leijonan tassu tuplana" -käsimerkin.


Paleface ja "leijonan tassu tuplana"

Yorkin riitissä "leijonan tassu tuplana" on Most Excellent Master -asteen merkki


Ja "ihan sattumalta" samassa kappaleessa lauletaan "Minä kätken merkityksiä huomaamattomiin paikkoihin."

Niinpä niin.


Palefacen lyvy-yhtiön Exogenic Recordsin logo: pyramidi ja irtileikattu kärki


lauantai 22. elokuuta 2015

Cheek ja symboliikka


Päivitetty 20.11.2015.

Hurraa! Cheekiltä tulee kaikkien aikojen jäähallikiertue Alpha Omega.


Alpha Omega


Kukahan lienee tuonkin logon suunnitellut? Muoto näyttää jotenkin tutulta.


Vapaamuurari-logo

Vapaamuurarisymboliikkaa: alfa ja omega


Varmaan ihan vaan sattumaa, että vapaamuurarien logossa on myös alfan ja omegan, eli vastakohtien yhdistymisen teema? Aiheesta enemmän kirjoituksissa Vapaat muurarit ja Vastakohdat.

Erikoinen myös tuo copyright-merkin sijoituspaikka. C-kirjain lausutaan englanniksi samalla tavalla kuin sana see - 'nähdä'. Milläs sitä nähdään?





Uuden singlen kansikuvassa on teemana musta ja valkoinen - erityisesti viihdeteollisuudessa paljon käytetty vapaamuurarisymboliikan kuvamotiivi.



Vapaamuurarisymboliikkaa: mustavalkoinen ruutulattia


Kuvassa on myös dualistista symboliikkaa, joka toistuu mytologioissa saman arkkityypin kahtena eri puolena (valo ja varjo). Tällaisia dualistisia pareja olivat esimerkiksi Apollo ja Dionysos, Ahura Mazda ja Ahriman, Eeva ja Lilith sekä Horus ja Seth.

Kyseisen kappaleen musiikkivideon alussa Cheek on autiolla aavikolla pukeutuneena asuun, jossa on jotain kovin "moosesmaista" - viittaus Akhenatoniin. (Lisäys: Cheek näyttäytyi Tampereen Blockfest-keikalla samassa kaapuasussa. Ylen esittämässä dokumentissa Jare vs. Cheek näytettiin keikan suunnittelun yhteydessä tapahtunut kaapuasun sovittaminen. Kohtauksessa voi kuulla Cheekin managerin sanovan asusta: "Tää on mun mielestä nyt aika lähellä sitä exodusta.")

Mooseksesta ja exoduksesta - eli "Eliitin" esi-isistä Ala-Egyptissä - enemmän kirjoituksissa Hyksos-kuninkaatMooses ja sarvet ja Israel.







Videon lopussa on toinen viittaus Ala-Egyptiin. "Red Lady" edustaa aikanaan Ala-Egyptissä palvottua jumalatarta Neith. Samaisen jumalattaren symboliikkaa löytyy esimerkiksi "Eliitin" pankkitoimintaa pyörittävän Rothschild-suvun vaakunasta. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Kehruu ja metsästys.)





Videossa vilahtaa myös "talismaaninen sana" freedom. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Talismaaniset sanat.







Uuden albumin kansilehdessä on kuvia, joissa näkyy aina yksi silmä. Varmaan ihan vaan sattumaa?


"Ihan vaan vahingossa satuin peittämään sen toisen silmän."

"Ihan vaan vahinko oli, että siihen jäi se yksi silmä."

"No se nyt oli ihan vaan sattumaa, että se silmäriekale oli siinä vieressä!"

Vapaamuurarisymboliikkaa: silmä


Silmän symboliikasta enemmän kirjoituksessa Silmän ja käärmeen alkuperä.

Cheekin brändäyksessä on ollut aiemminkin mielenkiintoista symboliikkaa.


Cheek, valtaistuin ja leijona

Cheekki-logo ja leijona

Promokuva ja 666-käsimerkki

666-merkit faarao-asennossa

666-merkki silmäposeerauksella

Promokuva ja Taikuri-asento

Taikuri

Profeetat ja silmä


Lue myös auringonjumalaksi brändätyistä kirjoituksessa Kansan sankarit.