perjantai 23. joulukuuta 2016

Facebook vuonna 1984


Viikko sitten Facebook ilmoitti, että se alkaa taistella "valeuutisia" vastaan. Jatkossa Facebookissa jaettavat linkitykset luokitellaan "valheellisiin" ja "totuudellisiin" uutisiin sen perusteella mitä mieltä "faktantarkastajat" asiasta ovat. Esimerkiksi pizzagatea koskevat linkit tullaan luokittelemaan valheeksi, koska pettämättömän logiikan mukaan valeuutinen on valeuutinen.

Ylen uutisesta:
Sosiaalisen median yhtiö Facebook kertoo ottavansa käyttöön uusia välineitä valeuutisten merkitsemiseksi ja ryhtyvänsä yhteistyöhön faktantarkistajien ja uutisorganisaatioiden kanssa tekaistujen uutisjuttujen havaitsemiseksi.
Yhtiö on joutunut arvostelun kohteeksi, koska Facebook ei estänyt valheellisten uutisten leviämistä kauttaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana.
Valejutun ilmiantoa helpotetaan
Facebook tekee vastedes käyttäjilleen helpommaksi raportoida havaitsemistaan tekaistuista uutisjutuista.

Facebook antaa käyttäjien ilmoittaa klikkaamalla, jos nämä epäilevät uutisjuttua huijaukseksi. Yhtiö on lisännyt raportointivalikkoon vaihtoehdon "Se on valeuutinen".
– Uskomme, että ihmisille pitää antaa ääni, emmekä voi ryhtyä itse tuomaroimaan totuutta. Siksi lähestymme tätä ongelmaa varovaisesti, yhtiön varapääjohtaja Adam Mosseri kirjoitti blogissa. 
Perinteisesti Facebook on luottanut siihen, että käyttäjät ilmiantavat loukkaavat postaukset, minkä jälkeen Facebookin työntekijät tarkistavat, ovatko kyseiset postaukset yhtiön standardien vastaisia.
Yhteistyötä faktantarkistajien kanssa
Yhtiö myös ryhtyy yhteistyöhön faktantarkistajien kanssa. Kumppaneita valeuutisten selvittämiseen ovat muun muassa faktantarkistukseen erikoistunut Snopes-verkkosivusto, ABC News -uutiskanava ja uutistoimisto AP.
Näiden yhteistyökumppanien pitää olla sitoutuneita faktantarkastajien periaatteisiin.
– Jos faktantarkistajat tunnistavat tarinan tekaistuksi, se liputetaan kiistanalaiseksi ja siihen liitetään linkki artikkeliin, joka selittää, miksi näin on, Mosseri selitti.

Kiistanalaisiksi merkityt artikkelit voivat myös pudota alemmaksi uutisvirrassa.
Tekaistuiksi liputettujen uutisten jakaminen onnistuu edelleen, mutta tuolloin käyttäjälle ilmestyy varoitus, että uutisen aitous on kyseenalaistettu.

Ah! Vihdoin saamme tietää mikä on totta ja mikä valhetta! Eikä tarvitse edes omaa päätänsä vaivata, kunhan vain luottaa siihen, että Facebook kumppaneineen tietää totuuden.


Vapaamuurarisymboliikkaa: Tubal Cain

Facebook-logo


"Tubal Cain has been consecrated among Masons of the present day as an ancient brother. His introduction of the arts of civilization having given the first value to property. Tubal Cain has been considered among Masons as a symbol of worldly possessions." - Albert Mackey

"The Mason must 'follow in the footsteps of his forefather, Tubal-Cain, who with the mighty strength of the war god hammered his sword into a plowshare." - Manly Palmer Hall


Miekat auroiksi, YK:n päämajan edustalla


"Eliitin" valta perustuu ajattelun ja mielipiteen ohjaamisen valtaan. Tämä valta hiipuu hiipumistaan, koska ihmiset ovat alkaneet käyttää omaa ajatteluaan ja selvittää itse faktoja. Ainoa asia, mihin "Eliitti" voi enää turvautua on ihmisten sokea auktoriteettiuskovaisuus. Viis faktoista, kuunnelkaa vain "asiantuntijoita".

Tämä taktiikka on toiminut tuhansia vuosia, mutta toimiiko enää kauan? Epäilen. Nämä orwellmaiset "totuusministeriöt" ovat vain merkki epätoivoisesta kuolinkamppailusta.

Päivitys 23.11.2017

Juha Hämäläinen teki hiljattain suomennoksen saksankieliseen haastettaluun, jossa nuori nainen kertoo millaista oli työskennellä Saksan Facebook-sensuurikeskuksessa. Naisen kuvailema toiminta on kuin suoraan Orwellin romaanista.


Suomenkieliset tekstit saa esiin asetuksista.

10 kommenttia:

 1. Päivitetty 23.11.2017: Lisätty video artikkelin loppuun.

  VastaaPoista
 2. Totuusministeriö on saapunut: https://www.youtube.com/watch?v=4503ZDmzfoM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mukava tietää "elitiin" todellinen huolestustaso kaikesta vaihtoehtoisesta mediasta. Alkaakohan heillä pikkuhiljaa paska jo kosketaa housuja, vai onkohan heillä loputtomat keinot selviytyä tilanteesta kuin tilanteesta.

   Poista
  2. Niinpä. Ajankohtainen kysymys. Kieltämättä tuo vaikuttaa vähän epätoivoiselta, mutta mene ja tiedä.

   Poista
 3. "Soon it will be possible to assert almost continuous surveillance over every citizen and maintain up-to-date complete files containing even the most personal information about the citizen. These files will be subject to instantaneous retrieval by the authorities." - Zbigniew Brzezinski

  https://www.youtube.com/watch?v=1_yMGQ5Uv0I

  VastaaPoista
 4. "Facebook siivosi palvelustaan satoja valeuutisia jakaneita sivuja ja tilejä"

  https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a3fb8125-c9eb-4480-a083-4afd4e68af75_dx.shtml

  VastaaPoista
 5. Facebook on lanseeraamassa kryptovaluuttaa nimeltä Libra. Vaaka sopii hyvin tähän vapaamuurarisymboliikkaan. Vaa'asta on ollutkin
  juttua aikaisemmin tässä blogissa.

  VastaaPoista
 6. "FB käytettävyys laskee kuin lehmän häntä. FB kieltää nyt selvien faktojen julkaisemisen. Miettikää, millainen sensuuri maailmassa vallitsee."

  https://twitter.com/OssiTiihonen/status/1466000298112073730

  VastaaPoista
 7. "THE FACEBOOK FILES, PART 1: SMOKING-GUN DOCS PROVE FACEBOOK CENSORED AMERICANS BECAUSE OF BIDEN WHITE HOUSE PRESSURE"

  https://twitter.com/Jim_Jordan/status/1684595375875760128

  (lanka)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. THE FACEBOOK FILES PART 2.

   Newly subpoenaed documents reveal Facebook bowed to the Biden White House’s pressure to remove posts.

   https://twitter.com/Jim_Jordan/status/1684957660515328001

   (lanka)

   Poista