keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Merkkien salat: Kolmio


Päivitetty 4.4.2024.

Nimimerkki Born1968 vinkkasi uudesta mielenkiintoisesta ohjelmasarjasta Merkkien salat. Näemmä nyt on tultu siihen, että suomalaisia pitää valistaa ("oikeanlaisesta") symbolien merkityksestä oikein Ylen verovarjoen voimin. Oikea termi lienee damage control.

Ohjelman idea on seuraava: Ohjelmassa toimittajja Ella Kanninen esittää symboleista mitään tietämätöntä tavallista tallaajaa, jota asiantuntija Liisa Väisänen valistaa opettaen Ellalle ja katsojille symbolien merkityksiä. Kikka on vanha: Nostetaan haluttu henkilö asiantuntijaksi, ja annetaan tämän julistaa asiantuntijuuden auktoriteetillä haluttua narratiivia.


Ella Kanninen ja Liisa Väisänen, joka "tietää symboleista kaiken"


Kuten olettaa saattaa, ohjelma on symboliikan selittämisen osalta melkoisen höttöisellä pohjalla. Katsojille tarjoillaan niitä perinteisiä eksoteerisia versioita symbolien merkityksestä - välillä sekoittaen pakkaa puhtailla valheilla.

Kolmas jakso nimeltä Kolmio (heh heh, kolme ja kolme --> 33) käy läpi kolmion ja silmän symboliikkaa. Jaksossa käytetään melkoisen paljon aikaa ja energiaa perinteiselle Illuminati-naureskelulle. Kanninen menee kyselemään kadun ihmisiltä, että tunnistavatko he korussa olevan symbolin, jossa kolmion sisällä on silmä. Käsikirjoituksessa on käytetty kikkaa, jossa symbolin yhdistäminen Illuminatiin saadaan näyttämään lapselliselta salaliittoteorialta. Kaikki aikuiset vastaavat Kannisen kysymykseen "en tiedä" tai jotain muuta "hyväksyttyä", mutta lapset vastaavat "Illuminati". Ja sitten naureskellaan sille miten lapsellisia juttuja lapset suustaan päästävät.

Illuminati! Hahaha!

Näin, hyvät naiset ja herrat, toimii propaganda.


Lapsi sanoi Illuminati!

- Illuminati. - Ha!


Jakson lopussa haluttua narratiivia lyödään katsojien kasvoille oikein kunnolla. Laulaja Olli Herman esittelee tatuointejaan, ja "asiantuntija" Väisänen kertoo mitä ne tarkoittavat. Väisänen selittää Hermanin olkapäässä olevan kaikennäkevän silmän symboliikkaa.


Olli Herman ja silmä


Kolmikko käy sen perinteisen "Illuminati oli joskus silloin 1700-luvulla, eihän sitä ole enää olemassa" -keskustelun, jonka yhteydessä Herman kysyy "Eiks se ole myös vapaamuurarisymboli?" Väisäsen asiantuntijavastaus on kohtalaisen erikoinen:

"Ee, joo. Paitsi että vapaamuurarit ei käytä niinkään silmää siellä sisällä." - symboliikka-asiantuntija Liisa Väisänen

Kuulinko oikein? Että vapaamuurarit eivät käytä symbolia, jossa silmä on kolmion sisällä??

"Mut yleensä vapaamuurarit ei vaan käytä silmää." - symboliikka-asiantuntija Liisa Väisänen

Ei vaan käytä? Eipä tietenkään.


Vapaamuurarisymboliikkaa: silmä kolmion sisällä

Vapaamuurarisymboliikkaa: silmä kolmion sisällä


Päivitys 4.4.2024:

Vuonna 2023 ilmestyneessä Väisäsen kirjassa Salaiset symbolit on mielenkiintoinen kohta. Käytännössä Väisänen tunnustaa, että hän valehteli, kun hän väitti, että vapaamuurarit eivät käytä kaikennäkevää silmää. Tämä kohta on luvusta Vapaamuurarien symbolit:

"Temppelin seiniä saattavat koristaa ketjut, joita muutoinkin näkee vapaamuurarien opetustaulujen symboliikassa. Ketjut kuvaavat yhteenkuuluvuutta ja korostavat yhteisöllisyyttä. Kolmo on yleisesti käytetty jumaluuden symboli, joka sijoitetaan temppelin itäseinän keskelle. Sen kolme kylkeä ovat menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Samalla ne ovat myös syntymä, elämä ja kuolema; viisaus, kauneus ja voima sekä suola, rikki ja elohopea. Kolmion keskellä on kaikennäkevä silmä."

Valehtelijoilla on aina se ongelma, että on vaikea muistaa mitä kaikkea on tullut aiemmin valehdeltua.

Toinen erikoinen asiantuntijalausunto liittyy Hermanin toisen olkavarren symboleihin. Katsoessaan pääkalloa, Väisänen sanoo ääneen Mementis moris, joka Väisäsen mukaan on suomeksi "kohta kuolet".

Hassu sattuma. Memento mori on yleinen vapaamuurarisanonta, joka yhdistetään pääkallosymboliin. Tosin se ei tarkoita "kohta kuolet", vaan "muista kuolevaisuutesi". Mutta tästä vapaamuurarilinkistä Väisänen ei tietenkään mainitse mitään.

"The symbol of the Skull and Crossbones, often called the Memento Mori, is a grim reminder of our own mortality. The Latin phrase Memento Mori is generally interpreted as “Remember that you must die”, and is often associated with other fatalistic expressions such as Hora Fugit (The Hour Flees) or Tempus Fugit (Time Flies). The first Masonic adoption of the Memento Mori appears to have its roots in the York Rite Chivalric Orders, especially the Order of Malta and the Order of the Temple." (freemasons-freemasonry.com)


Olli Hermanin oikea olkapää

Vapaamuurarisymboliikkaa: Pääkallo ja Memento Mori


Väisänen tarjoilee myös selityksen ristissä oleville sulkakynille pääkallon alapuolella:

"Sulkakynät ja muste. Semmonen tyypillinen tapa kertoo siitä että taide elää kuolemankin ylitse."

Niinkö? Että asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että tunnetun vapaamuurarisymbolin (pääkallo) alapuolella olevat sulkakynät ristissä on vapaamuurarien sihteerin tunnus?


Vapaamuurarisihteerin (virkailijarooli) tunnuksena käytetään ristissä olevia sulkakyniä


Jakson loppuun tarjoillaan vielä Kannisen ja Väisäsen välinen lyhyt dialogi kunnon propagandamausteilla:

- Miks tiettyihin symboleihin liittyy niin vahvasti jotkut salaliittoteoriat?

- Öh, siis... Hirveen paljon ihan sellasta urbaania legendaakin. Mut kyllähän se on niin että kun ihmiset tekee jonkun järjestön itselleen niin he luo siihen jonkun logon. Lapset tekee ihan samaa, miksei sitten aikuisetkin?

Ah, sieltä se tuli jälleen. Lasten juttuja! 

Että sellainen asiantuntija.

Jos kuuntelette miten hän esittää tuon viimeisen kommentin, voitte kuulla jotain hyvin paljastavaa. Ei tarvitse olla Sherlock Holmes ymmärtääkseen, että tuolla tavalla puheessaan takelteleva henkilö ei itsekään usko mitä suustaan on juuri päästämässä. Väisänen esiintyy koko jakson ajan hyvin itsevarmasti ja puhuu kameran edessä varsin sujuvasti. Jostain kumman syystä juuri tässä kohtaa häneen iskee epävarmuus, joka kuuluu läpi.

Sarjan käsikirjoitustiimiin kuului muuten sellainen kaveri kuin Perttu Häkkinen. Viime kesänä traagisessa onnettomuudessa kuollut Häkkinen julkaisi pari vuotta sitten kirjan, jonka kansi näyttää tältä:

Jännä miten nämä sattumat tulevat ryppäissä.


7 kommenttia:

 1. Linkissä jotain aiheeseen liittyvää. Linkit kannattaa katsoa, Häkkisen Crowley -ohjelmakin on linkitetty. Häkkisen ohjelmassa tällaisia perusmedian päänsekoittaja-asiantuntijoita kävi lopulta aika vähän. Häkkinen ei mitenkään tarkoituksella antanut sellaiselle paljon tilaa omassa ohjelmassaan.

  https://kaymala.blogspot.com/2019/02/aleister-crowleyn-koottujen.html

  VastaaPoista
 2. Jenni Haukio sai Pallas Athene palkinnon, mikähän lie siinäkin oikea merkitys.

  VastaaPoista
 3. Merkkien salat jatkuu radiossa:
  https://areena.yle.fi/1-50069243

  VastaaPoista
 4. Hieman aiheen sivusta, Kobe Bryantista löytyi muutama mielenkiintoinen video. Ensimmäinen vuodelta 2011. Kobe tiputtaa Niken mainoksessa Kanye Westin helikopterin.
  https://youtu.be/sPw6hvYC-p4

  Toinen vuodelta 2016. Koben helikopteri tippuu lasten ohjelmassa.
  https://youtu.be/VtL76HS2Wwc

  VastaaPoista
 5. https://adage.com/creativity/work/welcome-kobesystem/26027

  Videossa mielenkiintoista symboliikkaa.

  VastaaPoista
 6. Päivitetty. Lisätty lainaus Väisäsen kirjasta, jossa hän puhuu ristiin sen kanssa, mitä hän Merkkien salat -ohjelmassa väitti.

  VastaaPoista