perjantai 29. marraskuuta 2019

Narrit taiteessa - osa 21: Paluu tulevaisuuteen


Kumma juttu! -blogia kirjoittava Prisoner on ollut viime aikoina liekeissä. Tällä kertaa hän löysi Paluu tulevaisuuteen -elokuvien tarot-koodauksen. Kaikki ison arkanan 22 korttia löytyvät kronologisessa järjestyksessä kolmeen elokuvaan jaettuna.

Olkaa hyvä:

Päivitys 11.10.2021: Kumma juttu! -blogin vanhat kirjoitukset ovat pois linjoilta tällä hetkellä, mutta ne löytyvät Web Archivesta.





Pakko mainita vielä erikseen, että tuo Prisonerin suoritus on uskomattoman hieno. Olen tehnyt elokuvien tarot-koodin purkamista jonkin verran, ja tiedän, että se ei ole ihan helppoa. Kuka tahansa voi oppia sen, mutta se vaatii paljon harjoittelua, paneutumista ja todella pitkää pinnaa. Se on vähän kuin uuden kielen opettelua. Täytyy tuntea ne kikat, joilla koodaus tehdään.

Vaikuttaa siltä, että 22 kortin tarot-koodauksen käyttö elokuvan meta-tarinana on erittäin yleistä ainakin Hollywood-tuotannoissa. Mikäli aihe kiinnostaa, ja joku haluaa opetella tämän koodinpurkua muistuttavan taidon, tässä muutama vinkki.

Ihan ensiksi, katso tämä video ajatuksella, jotta ymmärrät kontekstin:





Jos aloitat katsomaan elokuvaa "tarot-lasit päässä", suosittelen sellaista elokuvaa, jonka olet jo nähnyt. Kun tunnet elokuvan "pintatarinan", se helpottaa meta-tarinaan keskittymistä. Ainakin itselle kahteen eri tarinaan keskittyminen samanaikaisesti on hyvin vaikeaa.

Kun elokuva alkaa, ajattele koiraa. Keskity ensimmäiset minuutit siihen, että näkyykö elokuvassa joku viittaus koiraan. Jos näet koiran, hälytyskellojen pitäisi soida.

Yleensä elokuvan alussa katsojalle esitellään pääosaa esittävä hahmo. Jos samassa yhteydessä näkyy joku viittaus koiraan, todennäköisyydet koko elokuvan kattavalle tarot-koodaukselle ovat melko suuret. (Narri on tarotin pääosan esittäjä.)


Koira on Narrin kumppani ja opas, joka edustaa egyptiläistä Anubis-jumalaa


Otetaan esimerkiksi tämä Paluu tulevaisuuteen. Siinä se tehdään näin:





Vertailun vuoksi Tomorrowland-elokuva:





Koiralla siis viitataan Narri-kortin Anubista edustavaan koiraan.

Mutta koira ei ole ainoa tapa viitata Narri-korttiin. Korttiin voidaan viitata myös pelleillä ja klovneilla, tai jollain joka viittaa vihdyttämiseen. Toisaalta myös tien päällä olevan kulkurimaisen hahmon kuvaaminen, kuten nyt vaikka ensimmäisessä Rambo-elokuvassa, on mahdollinen tapa viitata korttiin.

Joissain elokuvissa Narri-kortti jätetään välistä, tai se voidaan laittaa elokuvan loppuun. (Narri, 0-kortti, on sekä ensimmäinen että viimeinen ison arkanan kortti.) Ensimmäisten minuuttien aikana on myös hyvä pitää mielessä Taikuri-kortin käsien asento. Tämä "as above, so below" -asento on melko tyypillinen tapa viitata Taikuriin.


Tron-elokuvan alussa päähenkilö kuvataan as above, so below -asennossa

Paluu tulevaisuuteen: Doc ja as above, so below




Usein joku elokuvan alussa esitellyistä hahmoista edustaa Taikuria. Esimerkiksi hänen nimessä voi olla joku viittaus Merkuriukseen (kortin hallitseva planeetta) tai kortin numeroon yksi. Myös kortissa oleva ikuisuusmerkki lemniscate tai numero kahdeksan on hyvä pitää mielessä. Samoin ruusut, pöytä, miekat, lantit, sauvat ja maljat.

Merkurius-jumala oli mm. varkaiden suojelijajumala. Joten jos elokuvan alussa on viittauksia varkaisiin tai varastamiseen, silmät auki.


Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa Taikuri liitetään Han Soloon (solo=yksi), joka puhuu varastamisesta.


Kolmas kortti, johon kiinnittää huomiota, on Ylipapitar. Tähän korttiin voidaan viitata jollain naishahmolla, joka esimerkiksi pukeutuu siniseen, tai jonka yhteydessä on joku viittaus kuuhun. Myös jumalatar Athene/Minerva ja hänen pöllö voivat viitata tähän korttiin. (Ylipapitar on "esoteeristen mysteerien" kortti. Pöllö edustaa symbolina juuri tätä "pimeässä näkemistä".)


Tomorrowland-elokuvassa on sinisiin pukeutunut Athene-niminen tyttö




Muistilista elokuvien ensimmäistä kymmentä minuuttia varten:
  • Koira
  • Pellet, klovnit
  • Kulkuri
  • Matkustaminen / matkalle lähteminen
  • Reput ja laukut
  • As above, so below -asento
  • Taikominen
  • Luku yksi
  • Pöytä, maljat, sauvat, lantit ja miekat
  • Merkurius (ja caduceus)
  • Varastaminen 
  • Juokseminen (Merkurius on "the quick one")
  • Lemniscate, luvut 8 ja 88 (Merkurius kiertää auringon 88 päivässä)
  • Kuu
  • Sinisiin pukeutunut naishahmo
  • Nimet Athene ja Minerva
  • Pöllö
  • Sarvet (Isisin tunnus)
  • Neitsyt Maria (Isisin myöhempi inkarnaatio)

Tämä ei ole mitenkään täysin kattava lista, mutta sillä pääsee alkuun.

Vinkki elokuvasta, jonka kanssa voi harjoitella. Katsokaapa ensimmäisen Harry Potter -elokuvan ensimmäistä kohtausta. Pari ruutukaappausta:


Velho "sauva" kädessä ja as above, so below -asennossa

Minerva McGonagall


*Vink vink*

Tai miten olisi elokuva Dallas Buyers Club?


Klovnit taustalla

"8 seconds" ja tämän jälkeen varkausepisodi ja karkuun juokseminen


*Vink vink*

Joku saattaisi kysyä, että miksi tätä tarot-koodausta tehdään?

Tarotin käyttö ylipäätään kaikessa taiteessa on yleinen ilmiö, joten elokuvataide ei ole mikään poikkeus. Mutta elokuvat tarjoavat laajemmat mahdollisuudet tarotin käytölle, kuin esimerkiksi patsaat. Elokuvaan voidaan upottaa koko iso arkana - ei pelkästään yksi kortti.

Kuten on moneen kertaan todettu, tarot on tarina. The tarina. Kun elokuvan "pintatarinaan" upotetaan tarotin kaltainen meta-tarina, se on tehokeino, jonka tarkoitus on puhutella katsojan alitajuntaa mielen tietoisen osan ohi. Katsojat eivät siis ymmärrä katsovansa tarot-tarinaa, mutta heidän alitajuntansa poimii kyllä tarot-viittauksia tämän tästä. Elokuvan tekijät käyttävät siis hyväksi tätä mielen mekanismia. Tekniikka menee aivan samaan kategoriaan kuin mitä mainonta tekee koko ajan - puhutellaan alitajuntaa.

Tämä alitajunnan puhuttelu saa aikaan sen, että katsoja alkaa automaattisesti pitää elokuvasta, koska siinä on jotain kiinnostavaa. Lopputulos on se, että katsojalle jää tunne: "Olipa hyvä elokuva!" Ja mitä siitä seuraa? Muun muassa suuret katsojamäärät ja suuri rahallinen tuotto.

Kuvittele, että olet elokuvatuottaja. Jos tietäisit, että olisi keino tehdä elokuvasta sellainen, että se myy paremmin, jättäisitkö tuon keinon käyttämättä?

Jos asiaa miettii tästä kulmasta, onko se niin ihmeellistä, että niin monessa elokuvassa on tarot-koodaus?


11 kommenttia:

  1. Vai viittaako runsas tarot-koodauksen käyttö mahdollisesti siihen, että se on ennemminkin jonkinlainen edellytys sille, että tekele, oli se sitten elokuva, patsas tai mikä tahansa, ylipäänsä pääsee mukaan "markkinoille"? Että pitää täten osoittaa kuuluvansa "jengiin", jotta läpilyönti tai keikan saaminen edes olisi mahdollista?

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistilistasta sekä muista vinkeistä, millä pääsee tässä harrastuksessa alkuun:)

    Sellainen kysymys juolahti mieleen, että miten sait itse aikoinaan idean ryhtyä etsimään näitä tarot-koodauksia elokuvista? Ei ole pakko vastata jos et halua, mutta satutko tietämään, onko näille havainnoille keskitttyvää sivustoa tai kanavaa jossain? En ole tämänkaltaisiin juttuihin törmännyt muualla kuin täällä sekä Kummajuttu-blogissa. Eihän tämä sentään voi pelkästään kotimainen havainto olla..?

    Ainakaan itse en löydä Youtubesta tästä mitään, tosin sehän ei mitenkään yllätä. Haluaisin lopuksi vielä esitellä kanavan, jossa käydään hieman toisenlaisia elokuvahavaintoja läpi, toivottavasti siitä on jotain hyötyä. Esimerkkinä video, jossa käsitellään elokuvaa Die Hard:
    https://www.youtube.com/watch?v=cJjrQqkOhlI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se lähti siitä, että kun tajusi tarotin olevan niin yleinen teema taiteessa, se oli vain looginen johtopäätös epäillä myös elokuvia. Olin lapsena suuri Tintti-sarjakuvien ystävä. Kun TV:stä tuli Tintti-elokuva, muistin heti, että Tinttihän on ihan selkeä Narri, koska hän seikkailee aina koiran kanssa. Kun heti elokuvan alkupuolella tuli viittaus yksisarviseen (eli kuusymboli), epäilyni koko ison arkanan koodauksesta heräsivät. Se oli sekoitus loogista päättelyä ja intuitiota. Sitten vain aloin tutkia. Loput meni itsekseen.

      Myöhemmin Kummajuttu-blogin Prisoner kiinnostui aiheesta, ja vei koko jutun uudelle tasolle. Hänellä on ilmiömäinen herkkyys huomata elokuvista asioita. Väittäisin, että hän on elokuvien tarot-viittausten poiminnassa paljon taitavampi kuin minä.

      Sitä ollaan joskus Prisonerin kanssa ihmetelty, että eikö kukaan muu ole koskaan huomannut tätä ilmiötä. Ainakaan vielä ei ole tullut vastaan mitään aihetta käsittelevää materiaalia. Toivottavasti joku päivä tulee.

      Poista
  3. Okeii.. olen nyt melkein viikon miettinyt tätä asiaa. Eli tämä siis tosiaan on ainutlaatuinen löytö. En ole ennen tajunnutkaan, millaista pioneerityötä olet tehnyt (ja toki Prisoner myös). Huikeaa!

    Suomalaiset vaikuttavat olevan aika fiksua kansaa, mutta valitettavasti usein näyttää keksintöjen maine ja kunnia menevän muualle.

    Tintti oli parhaita sarjakuvia lapsena! Mietinpä vain, että voisiko näitä Tarot-viittauksia löytyä myös sarjakuvista? Onhan esimerkiksi Asterixissa pieni valkoinen koira, Idefix. Voisiko niistä albumeista löytyä jotain muutakin?

    Jos joku haluaa alkaa tutkimaan sarjakuvia, niin ehkäpä Don Rosan ankkatarinoista voisi aloittaa, hänhän tykkää laittaa tarinoihinsa kaikenlaisia piilotettuja yksityiskohtia. Ehkäpä tarinat Kadonneen kirjaston vartijat tai Temppeliherrojen kätketty kruunu voisivat olla hyvä aloitus?

    Voi olla että olen ihan väärässä, mutta ehkäpä sarjakuviin perehtymällä ainakin huomaa, etteivät ne ole ihan pöljää roskaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen siitä ihan varma, että sarjakuvista löytyy jotain alitajuntaa puhuttelevaa materiaalia. Mutta onko siellä tarotia, siihen en osaa vastata. En kyllä yllättyisi yhtään, jos olisi. Mutta ainakin sieltä löytyy arkkityyppisiä hahmoja ja teemoja. Eihän ne muuten olisi niin suosittuja.

      Asterix, Tintti ja Lucky Luke olivat sellaisia sarjakuvia, jotka puhuttelivat minua lapsena. Lainasin kirjastosta kaikki mitä oli tarjolla. Joku syy siihen on ollut, että ne kiinnostivat.

      Poista
    2. Harmi, ettei löydy suurempaa kuvaa, mutta mites tämä:
      https://www.drawnandquarterly.com/blog/2010/08/mistakes-moomin-volume-s-4-and-5

      Alemmassa stripissä Muumi kaataa vettä Mymmelin kuolleeksi epäilemän tohtorin päähän. Tohtori herää, mutta hänen käytöksensä onkin nyt aivan toisenlaista kuin tarinassa aikaisemmin. Mymmeli kauhistelee, että tohtorin alitajuta on tullut nyt esiin, eräänlainen kuolleista nouseminen ja uudelleensyntyminen siis. Samassa ruudussa taustalla aurinko kimaltelee kauniisti horisontissa, sekä Mymmeli on kukkien keskellä, jotka muistuttavat pieniä aurinkoja. Tohtorin toinen käsi ylhäällä, toinen takintaskussa.

      Tässä kannattaa muistaa, että tarina nimeltään Hosulin kosinta on piirretty vuonna 1959, viimeisiä tarinoita jonka tekemisessä Tove Jansson oli mukana. Noihin aikoihin alettiin kai enemmän puhua siirtymisestä Vesimiehen aikaan. Vähän taustamusiikia:
      https://www.youtube.com/watch?v=ILSr9BbhoJQ

      Myöskin tuohon aikaan sanomalehdet sekä niissä julkaistavat sarjakuvat olivat tuolloin aivan toisessa asemassa, nykyäänhän sarjakuvia lukevat kai pääasiassa aikuiset. Sanomalehtimuumithan ovat suunnattu alun perinkin enemmän aikuislukijoille. Olisiko siis mahdollista, että esimerkiksi Muumeihin olisikin kätkettynä jotakin? Muistelin että Muumeja on joskus aiemmin sivuttu tässä blogissa, niin aloin tutkimaan ensin niitä:)

      Poista
  4. Helsingin päälooshin temppelin seinällä on muumitaloa muistuttava ritarilinna mäenhuipulla. Värikäs ja lapsenomainen taulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin kuin torni?

      Magdala = torni

      http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2020/01/aton-kultti-osa-291-historiallinen.html

      Poista
  5. Uuno Turhapuro elokuvissa ei välttämättä ole tarotia, mutta juuri telkusta tulleessa Uuno armeijan leivissä -elokuvassa oli tenniksenpeluukohtauksessa Veskun ja Hannelen tennismailoissa vmuurarilogot, samaten tenniskentän taustalakanoissa. Kohtaukseen liittyen Uuno huutelee myös jotain Shalomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään.

      https://www.youtube.com/watch?v=FC1WBO1TGq8

      Se on Völkl-brändin logo.

      https://wesche45.com/wp-content/uploads/2013/10/new-VT-logo-Kopie.jpg

      Hyvä poiminta.

      Poista
  6. Hei, ajattelin vain kysyä, että oletko Antero nähnyt elokuvan Under the Silver Lake? Onko siitä mahdollisesti tulossa juttua joskus? :)

    Elokuvan arvostelua hieman toisenlaisesta näkökulmasta, videon tekijällä voimakas kristillinen vakaumus:
    https://youtu.be/8r5lg8_KP78?t=1020

    Opettava raina jännittävästä, voimakkaimmasta tumman energian jumalasta. Siinäpä hieno mainoslause, jollakin taitaa olla sissimarkkinointitekniikat hallussa.

    Kävin itse aikoinaan katsomassa tuon elokuvateatterissa, ainakin silloin filmin unenomainen, oudon hypnoottinen tunnelma vei mukanaan. Voisi olla kiinnostavaa tutkia elokuvaa joskus paremmin ja etsiä sieltä vaikka tarot-koodia. Harmi että tällä hetkellä ehdin lähinnä ihmettelemään ajankohtaisuuksia, kun maailmalla tapahtuu niin paljon kaikkea omituista.

    VastaaPoista