maanantai 6. huhtikuuta 2020

Myytinkertojat: Onko tutkiva journalismi kuollut? Simo Ruoho & MOT haastatelu


Hyvää työtä Myytinkertojat:

Sitä voisi luulla, että kun toimittaja esittää kysymyksen, haastattelussa näytettäsiin kyseiseen kysymykseen esitetty vastaus. Eikö teitä yhtään hävetä, toimittaja Sara Rigatelli, tuottaja Marko Hietikko ja vastaava toimittaja Jouko Jokinen?

Näin alas meidän "arvostettu" tutkiva journalismi on vajonnut. Ei mitään tekemistä objektiivisuuden, totuuden tai tutkivan journalismin kanssa.

Ylen lopullinen leikkaa-ja-liimaa-propagandatuotos: https://areena.yle.fi/1-50278153


Päivitys 8.4.2020:

Myytinkertojat julkaisi koko Simo Ruohon haastattelun. Valitettavasti videolla oleva ääniraita on niin heikko, että siitä on vaikea saada selvää. Suosittelen lukemaan saman haastattelun kirjallisessa muodossa.

Haastattelussa on hauska kohta, jossa Ruoho paljastaa toimittajan täydellisen ymmärtämättömyyden käsiteltävästä aiheesta:
Sara: Mutta sinun mielestäsi mitään kriisitilannetta ei ole päällä? 
Simo: Ei missään nimessä. Sanotaan, viimeinen 150 vuoden ilmastokehitys, niin kun katsotaan historiallisia prokseja vaikka 2000 vuotta taaksepäin, niin se mahtuu samannäköisenä, samansuuntaisena, siihen kuuteen kertaan, sen tuloksen virhemarginaaliin, että se olisi voinut tapahtua 6 kertaa 2000 vuoden aikana. Sit jos me katotaan koko tätä jääkauden jälkeistä aikaa, tätä nykystä holoseenia, ja otetaan siihen tää 150 vuotta, niin se mahtuu käytännössä siihen, joka kohtaan koska se epätarkkuus siinä niin pitkässä mittauksessa on kuitenkin 120 vuotta, ja meillä on mittausdataa, sillä tavalla että me voidaan kutsua sitä globaaliksi, niin vasta se suurinpiirtein 150-170 vuotta. 
Sara: Niin no, nythän ilmastonmuutokseksi käsitetään se aika joka on tota lähtenyt teollistumisen myötä. 
Simo: Ei käsitetä. Jos sä käsität sen sillä tavalla niin me puhutaan eri kieltä. 
Sara: No sit me varmaan puhutaan eri kieltä, mut tarkotin että sillähän nyt mitataan.. viitataan... ilmastonmuutoksella viitataan nimenomaan tähän aikaan joka on lähtenyt teollistumien myötä... 
Simo: Ei viitata. Ei tieteessä. 
Sara: Niin mutta tässä siis mistä nyt valtaosa ihmisistä puhuu. 
Simo: Mä puhun ilmastonmuutoksesta tieteellisestä näkökulmasta, ja sillä selvä.
 Sara: Okei. Keitä teidän jäsenistöön kuuluu, voitko kuvailla minkälaisia ihmisiä?

Ja näin sujuvasti toimittaja vaihtaa puheenaihetta, kun haastateltava demonstroi toimittajalle miten heikoilla tasolla tämän ymmärrys käsiteltävästä aiheesta on.

Jos lukee koko haastattelun, ja vertaa sitä MOT:n ohjelmaan, käy varsin selvästi ilmi, että Ruoho pyrittiin näyttämään mahdollisimman huonossa valossa hyvin kyseenalaisin keinoin. Tällä tavalla toimivat moraalittomat ihmiset.

5 kommenttia:

 1. Jännä muuten toi myytinmurtajien logo, muurari symboli. Miksiköhän? Onkohan mikä tausta videoiden tekijällä?

  VastaaPoista
 2. Tykkään todella paljon MyytinKERTOJIEN videoista ja olen jakanutkin niitä monesti. Mmutta itsekin olen monesti miettinyt rivien välistä tulkittavissa olevaa "vapaamuurari-myönteisyyttä". Jossain videossa oli joku suorakin viittaus, että kyseessä on väärinymmärretty porukka tai jotain. Se herättää kyllä epäilyjä, jos kanavan tarkoitus on vähentää salamyhkäisyyttä ja paljastaa peiteltyjä totuuksia. Pitää seurata takasti ja kriittisesti kaikkia informaatiokanavia.

  VastaaPoista
 3. JSN antoi Ylelle tästä langettavan päätöksen äänin 10-3.

  https://www.jsn.fi/paatokset/7336-yle-20/

  Päätöstä vastustivat Kyösti Karvonen, Jukka Ruukki ja Ismo Siikaluoma, joiden mielestä Yle ei tehnyt mitään moitittavaa.

  Kolme JSN:n jäsentä oli sitä mieltä, että se on ihan ok leikata juttu niin, että haastateltavan vastaukset ovat eri kysymyksistä.

  VastaaPoista
 4. Simo Ruoho Myytinkertojien Tyhmyyden Roviolla:

  https://www.youtube.com/watch?v=iXVk5HRglso

  VastaaPoista