maanantai 10. marraskuuta 2014

Alkupuhe - osa 2: Esoteerinen ja Eksoteerinen

Symboliikalla on aina kaksi puolta: Eksoteerinen ja esoteerinen

Eksoteerinen tarkoittaa "julkista", "vihkiytymättömille" (=meille tavallisille kansalaisille) tarkoitettua merkitystä, joka toimii eräänlaisena kulissina. Esoteerinen merkitys on taas se symboliikan todellinen, salainen, "salaisuuksiin vihityille" tarkoitettu merkitys, josta "Eliitin" ulkopuolisille ei haluta kertoa mitään. Kun Vapaamuumarit kertovat järjestönsä keskittyvän "henkiseen kasvuun", se on "eksoteerinen totuus". Se on tavallaan totta, mutta se on vain hyvin pieni osa totutta - niin pieni, että se on oikeastaan jo valhe. Esoteerinen totuus onkin sitten jotain ihan muuta. 

Kun esimerkiksi "Suomen Leijonan" kerrotaan symboloivan Suomea ja suomalaisuutta, se on "eksoteerinen totuus". Symbolin esoteerinen totuus onkin sitten jotain ihan muuta. Kun jonkin tunnetun patsaan kerrotaan esittävän tiettyä henkilöä, tapahtumaa tai teemaa, se on usein "eksoteerinen totuus". Esoteerinen totuus patsaasta onkin sitten jotain ihan muuta.
"Eliitillä" on aina eksoteerinen selitys valmiina, jotta esoteerinen totuus ei paljastuisi suurelle yleisölle. He tyrkyttävät suurelle yleisölle sopivaa eksoteerista merkitystä, jotta esoteeriseen merkitykeen ei kiinnitettäisi mitään huomiota. Tässä blogissa pyrin valottamaan tuota esoteerista puolta sen julkisen kulissin takana. 

1 kommentti:

  1. Tämän postauksen innoittamana väännetty: http://nethupi.com/?p=18

    VastaaPoista