perjantai 4. syyskuuta 2015

Talismaaniset sanat


Päivitetty 12.3.2018.

"Eliitin" käyttämässä symboliikassa ei ole aina kyse pelkistä symbolisista kuvista. Myös sanojen käyttö on osa valtaapitävän luokan hallintakeinoksi valjastettua symboliikkaa. Hyvä esimerkki tästä on talismaaniset sanat.

Talismaanisilla sanoilla tarkoitetaan suuriin kansanjoukkoihin iskostettuja yhden sanan tai lauseen hokemia, joilla saadaan ohjattua ihmisten käyttäytymistä ja ajattelua haluttuun suuntaan. Tekniikka perustuu toistoon. Kun tietty sana assosioidaan haluttuun ajatteluun tai käyttäytymiseen, sanasta tulee voimakas työkalu.

Ehkä selkein esimerkki talismaanisesta sanasta on vapaus. Tätä hokemaa käytetään erityisen paljon Yhdysvalloissa, mikä on historian näkökulmasta hyvin ymmärrettävää. Sanan käyttö talismaanina on peräisin Ranskan vallankumouksesta, jolloin ihmisten mieliin iskostettiin lause "Vapaus, veljeys ja tasa-arvo". Kyseisen lauseen lanseerasi tietenkin vallankumouksen järjestänyt Illuminati, jolla on vahva jalansija Yhdysvalloissa edelleen. Aiheesta enemmän kirjoituksissa Illuminatin synty ja Founding fathers.


"Vapaus, veljeys ja tasa-arvo"


Kukapa ei ajattelisi, että "vapaus" (freedom, liberty) on hyvä asia? Kaikki varmasti assosioivat sanan johonkin positiiviseen. Jokainen pitää vapautta tärkeänä. Jokainen näkee vapauden arvokkaana asiana.

Jos kysyt suomalaiselta tai amerikkalaiselta ihmiseltä, että mitä vapaus hänelle merkitsee, saa vastaukseksi yleensä jotain kliseistä "vapaus on minulle erittäin tärkeä asia" -diipaadaapaa, joka on iskostunut heidän mieleensä tietynlaiseksi mantraksi. Entäs jos samalta ihmiseltä kysyy, että koetko olevasi vapaa? Aika moni pitää jo kysymystäkin outona, koska oletusarvoisesti elämme "vapaassa yhteiskunnassa". Tietenkin olen vapaa!

Mutta ovatko he oikeasti vapaita?

Oletko vapaa, jos sinulla on suuri asuntolaina? Oletko vapaa, jos sinun on pakko tehdä työtä josta et pidä, jotta voisit elättää itsesi ja perheesi? Oletko vapaa, jos elät köyhyydessä? Oletko vapaa, jos sinulla on paljon omaisuutta? Oletko vapaa, jos valtiolla on oikeus lähettää sinut sotimaan "Eliitin" sotia? Oletko vapaa, jos ajatteluasi ohjaa ohjelmoinnit, jotka eivät ole omia ajatuksiasi, vaan "Eliitin" luoman järjestelmän sinne asentamia malleja? Oletko vapaa, jos pelko ohjaa mieltäsi? Oletko vapaa, jos ryhmäkäyttäytyminen ohjaa valintojasi? Oletko vapaa, jos elät yhteiskunnassa, jossa viranomaiset (kotimaiset tai ulkomaiset) urkkivat puheluitasi, viestejäsi ja kaikkea viestintääsi? Oletko vapaa, jos käyttäytymistäsi ohjaa neuroosit tai riippuvuudet, kuten pakonomainen tarve katsoa TV:tä, syodä liikaa, selata Facebookia, näprätä puhelinta viiden minuutin välein, käyttää päihteitä tai muokata omaa kehoasi kauneusihanteiden mukaiseksi?

Mihin perustuu yleinen käsitys, että länsimaisessa yhteiskunnassa ihmiset ovat vapaita? Kokemusperäiseen analyysin, joka perustuu objektiiviseen havainnointiin vallitsevista olosuhteista?

Tuskin.

"Eliitti" on onnistunut luomaan talismaanisen sanan vapaus ja käyttää sitä tehokkaasti luoden kollektiivisen illuusion ihanasta ja auvoisesta vapaudesta, jossa muka elämme.

Ja keisarilla on uudet vaatteet.

Kaikki perustuu toistoon:

Lue myös Cheek ja symboliikka

OLET VAPAA! Olet vapaa! Vapaa! Vapaus... Vapaus... Vapaus...

Talismaaniset sanat eivät ole mikään uusi keksintö. Joukkojen käyttäytymisen tutkimuspioneeri Gustave Le Bon kirjoitti jo vuonna 1895:
"Sanojen voima on niiden aikaansaamissa kuvissa eikä riipu lainkaan niiden varsinaisesta merkityksestä. Sanoilla, joiden merkitys on epämääräisin, on yleensä suurin vaikutus. Sellaisia ovat esimerkiksi termit kansanvalta, sosialismi, tasa-arvo, vapaus ym., joiden merkitys on niin häilyväinen, etteivät paksutkaan niteet riitä sen määrittelemiseen. Ja kuitenkin niiden vähäpätöisissä tavuissa on oikea taikavoima, ikään kuin niihin sisältyisi kaikkien ongelmien ratkaisu. Niissä yhdistyvät vaihtelevat tiedostamattomat pyyteet ja toivo niiden toteuttamisesta. 
Järki ja todisteet eivät pysty taistelemaan tiettyjä sanoja ja iskulauseita vastaan. Puhuja lausuu ne joukon edessä hartaalla äänenpainolla, ja heti kasvoille nousee kunnioituksen ilme ja otsat painuvat alas. Moni pitää näitä sanoja luonnonvoimina tai yliluonnollisina mahteina. Ne manaavat esiin suurenmoisia ja epämääräisiä kuvia, mutta juuri niiden kaikkia piirteitä verhoava epämääräisyys lisää niiden salaperäistä voimaa." - Gustave Le Bon (Joukkosielu)

Hyvä esimerkki suomalaisessa kulttuurissa käytetystä talismaanisesta sanasta on itsenäisyys. Joka itsenäisyyspäivä katsomme TV:stä miten "Eliitin" juhliin kutsutuilta kysytään "mitä itsenäisyys merkitsee teille?" Joka kerta vastaukseksi saadaan jotain ulkoa opeteltua jargonia, jonka pinnallisuuden jokainen kyllä tunnistaa. Julkisesti kaikki kuitenkin myötäilevät ja nyökyttelevät, koska ryhmäkäyttäytyminen määrittää asian niin pyhäksi, että sen kyseenalaistaminen on tabu. Jokainen näyttelee mukana.

Pohditaanpa tuota klassikkokysymystä vähän toisesta näkökulmasta. Mistä lähtien olemme olleet itsenäisiä? Siitä lähtien kun maamme liitettiin euroon ja eurooppalaiseen pankkiunioniin - kysymättä kansan mielipidettä? Siitä lähtien kun maamme liitettiin EU:iin luovuttaen valtaosan itsemääräämisoikeudestamme Brysseliin? Siitä lähtien kun Lenin myönsi maallemme itsenäisyyden ja valta siirtyi tsaarilta suomalaisille poliitikoille, joista suurin osa kuuluu johonkin "Eliitin" hyväveli-kerhoon, kuten vapaamuurareihin? Siitä lähtien kun saimme oman valuutan, joka perustettiin Rothschild-suvun varoilla? Siitä lähtien kun Ruotsin kuningas vaihtui Venäjän keisariin?

Milloin Suomi ja suomalainen kansa on ollut oikeasti itsenäinen? Mihin perustuu oletus, että Suomi olisi itsenäinen?


"Mitä itsenäisyys merkitsee teille?"


Tai entäs se henkilökohtainen itsenäisyys? Kuinka moni meistä on oikeasti itsenäinen ihminen? Ajattelee itsenäisesti välittämättä toisten mielipiteistä immuunina ryhmäkäyttäytymiselle? Toimii itsenäisesti oman arvomaailmansa ja moraalinsa mukaan ilman ulkopuolisia vaikuttimia? On itsenäistynyt vanhempiensa ja auktoriteettiensa vaikutuspiiristä? Elää itsenäisesti omaa elämäänsä ilman epäterveitä riippuvuussuhteita toisiin ihmisiin? Tekee joka hetki itsenäisiä valintoja?

Kuinka itsenäisiä me oikeasti olemme?
Esimerkkejä muista talismaanisista sanoista:

Isänmaa / Isänmaallisuus

Patriot act - yhdysvaltalaista "isänmaallisuutta"

"Me suojelemme isänmaata!"


Demokratia

Muutos (Change)
Lue myös kirjoitus Muutos!

Toivo (Hope)Toki talismaanisia sanoja löytyy paljon muitakin. Tietyillä sanoilla on tietty käyttötarkoitus. Esimerkiksi pelkoa voidaan luoda näillä sanoilla: ebola, sikainfluenssa, terrorismi, sota, islam, Irak, Saddam Hussein, Al-Qaeda, Osama bin Laden, Venäjä, Putin, kriisi, äärioikeisto, äärivasemmisto, radikalismi, kapinalliset jne.

Sotaa voidaan myydä esimerkiksi sanoilla: ihmisoikeudet, rauha, uhka, massatuhoaseet, vapaustaistelijat jne.

Ja miten tehokkaita nuo sanat ovatkaan olleet.

"Weapons of mass destruction!"

Lento-onnettomuuden tutkinta ei ole vielä vuodenkaan jälkeen valmis, mutta media tiesi syyllisen jo seuraavana päivänä.

5 kommenttia:

 1. "Tänä vuonna olen tosin saanut omakohtaisesti Riku Riihilahdelta, yhdeltä illan juontajista, joululahjoista parhaan: Riihilahti lupasi, että tuotantopalavereissa on painotettu yhden kysymyksen välttelyä.

  Jep, juuri sen: “Mitä Suomen itsenäisyys sinulle merkitsee?”"

  http://nyt.fi/a1449023642773

  VastaaPoista
 2. Päivitetty 12.3.2018: Lisätty Gustave Le Bon -lainaus.

  VastaaPoista
 3. Hyvin onnistunut kirjoitus. Yksi parhaista joita olen täällä lukenut.

  VastaaPoista
 4. Tucker: Biden is describing the Soviet version of democracy

  https://www.youtube.com/watch?v=aXUpT_Zjjig

  VastaaPoista
 5. Why George Orwell HATED Politically Correct Language

  https://www.youtube.com/watch?v=V1831sk1M8c

  VastaaPoista