maanantai 16. lokakuuta 2017

Harri Holkerin hautamuistomerkki


Suomen vapaamuurarien kattojärjestön Suomen suurloosin uusi suurmestari Jaakko Holkeri  vieraili Arto Nybergin keskusteluohjelmassa. Haastattelussa Nyberg kyseli niitä perinteisiä vapaamuurareihin liittyviä kysymyksiä, joihin Holkeri vastasi vieläkin perinteisempiä ympäripyöreyksiä. 


Arto Nyberg ja Jaakko Holkeri


Nyberg ei esittänyt yhtään vaikeaa kysymystä ja haastattelusta sai sellaisen kuvan, että se oli etukäteen käsikirjoitettu ja esitettävät kysymykset hyväksytetty Holkerilla itsellään. Kun Nyberg esitti muka-tiukan kysymyksen hyvä-veli-verkostoista, Holkeri luonnollisesti kielsi tämän.

Keskustelu meni jotenkin näin.

"Käyttävätkö vapaamuurarit verkostoaan hyväksi kyseenalaisilla tavoilla?"

"Ei."

Case closed. Huh, mitä grillausta toimittajalta!

Haastattelun anti oli juuri niin mitäänsanomaton kuin saattoi olettaa. Oikeastaan kyseessä oli enemmän mainos kuin haastattelu. Mutta yksi mielenkiintoinen yksityiskohta nousi esiin. Nyberg kysyi Holkerilta, että kuuluiko hänen veljensä, edesmennyt Harri Holkeri vapaamuurareihin. Vastaus oli kieltävä.

Katsotaanpa Harri Holkerin hautamuistomerkkiä Veden muisti, jonka on suunnitellut "Eliitin" hovitaiteilija Pekka Jylhä, joka on tunnettu vapaamuurariaiheisista veistoksista.


Harri Holkerin hautakivi


Joutsen laineilla. Ja onko joutsenella joku erityismerkitys vapaamuurariudessa?


Vapaamuurarisymboliikkaa: joutsen


Vapaamuurarisymboliikkaa: joutsen

Brittiläinen vapaamuurariloosi Sibelius Lodge, jonka logossa on joutsen. Vapaamuurari Sibelius tunnettiin mm. vapaamuurarimusiikin säveltämisestä. 

Vapaamuurarisymboliikkaan kuuluu myös musta joutsen


Joutsen on symboli, joka esiintyy lukuisissa mytologioissa. Esimerkiksi kreikkalaisen mytologian Zeus muuttui joutseneksi. Joutsen on yhdistetty myös kreikkalaiseen Aphroditeen (Venus) ja hindulaiseen Sarasvatiin.

Suomalaisessa kontekstissa joutsensymboliikka tulee epäilemättä kalevalaisesta perinteestä, jossa tunnetaan käsite Tuonen joutsen. Aihe kiinnosti niin vapaamuurari Sibeliusta kuin vapaamuurari Akseli Gallen-Kallelaakin.Tuonen joutsen Gallen-Kallelan maalauksessa Lemminkäisen äiti

Joutsen vapaamuurari Gallen-Kallelan muistorahassa


Joutsensymboliikan alkuperä tulee irlantilaisesta mytologiasta, jossa joutsen oli pyhä eläin. Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Tuatha De Danann. Vapaamuurarius on täynnä lainauksia ikivanhasta druidistisesta perinteestä.


Children of Lir - Merenjumala Lirin lapset muuttuivat joutseniksi. Tämän takia joutsenen tappaminen oli kiellettyä. Sama tabu päätyi myös suomalaiseen mytologiaan.


Joutsenella on oma merkityksensä myös alkemiassa. Seuraava lainaus on vuoden 1979 Hermetic Journal -lehdestä:
"Now the alchemist begins to experience the inner world as being light filled - the initial inner brightness which is often erroneously mistaken for true illumination. This is merely a first conscious encounter with the etheric world, and in comparison with physical sense experience is for many souls so overpowering as to be pictured as bright white light. The alchemical tradition recognised this and symbolised this stage as the White Swan. The swan is a bird which is rarely seen in flight, but rather swimming upon lake or river, gracefully moving on the surface of water - in soul terms, on the soul's surface, its etheric interface with the physical."

"The White Swan is an experience of the etheric forces in one's being, and this is later transformed into a conscious mastery and outward expression of these life forces."


Veden pinnalla lipuva joutsen. Katsokaapa uudestaan Holkerin hautamuistomerkkiä.

Kuka oli Harri Holkeri? Entinen Kokoomuksen (puolue jonka logossa on Rothschild-suvun tunnus viisi nuolta) puheenjohtaja, entinen pääministeri (1987-1991) ja entinen Suomen Pankin johtokunnan jäsen. Hän toimi myös YK:n 55. yleiskokouksen puheenjohtajana ja sai kuningatar Elizabeth II:lta Brittiläisen imperiumin ritarin arvoa vastaavan kunninaostoituksen Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire.

Viimeisen päälle "Eliitin" mies, jonka hautamuistomerkissä on vapaamuurarisymboliikkaa muista vapaamuurariveistoksista tunnetun taiteilijan tekemänä. Mutta kun veli sanoo että ei ollut vapaamuurari, niin sitten se varmaan on niin.


Harri Holkeri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti