sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Koronamatematiikkaa


Olemme viime viikkojen aikana lukeneet valtavat määrät uutisia siitä, miten vaarallinen koronavirus on. Luemme lähes joka päivä uutisia, joissa kerrotaan lukuja tartunnan saaneista ja kuolleiden määrästä. Joka päivä meille kerrotaan, että niin ja niin monta tuhatta on kuollut siellä ja siellä. Tilanne on vakava!

Kun näitä uutisia lukee, voi huomata yhden selkeän kaavan. Näissä uutisissa ei koskaan kerrota niitä lukuja, joihin näitä nykyisiä kuolleisuuslukuja voisi verrata. Emme koskaan lue uutisista, että aiempaan verrattuna nämä nykyiset luvut ovat poikkeavia. Miksi?

Jos kysytään tavalliselta mattimeikäläiseltä, että kuinka moni ihminen maailmassa kuolee vuosittain flunssaan, voidaan olla melko varmoja, että arvaukset ovat täyttä hakuammuntaa. Koska kukaan ei halua pohtia tällaisia asioita, kukaan ei oikeastaan tiedä, mikä on normaalia. Kuinka moni tulee edes ajatelleeksi, että flunssa on aina ollut tappava tauti, johon kuolee joka vuosi suuria määriä ihmisiä - ja tulee aina olemaan.

Mitäpä jos katsottaisiin niitä vertailukelposia lukuja, joihin näitä nykyisiä koronalukuja voisi verrata?

Otetaan esimerkki valtameren takaa. Flunssakaudella 2017-2018 Yhdysvalloissa oli hieman normaalia ärhäkkäämpi influenssakausi. Tuona kautena influenssaan kuoli CDC:n mukaan 61 000 ihmistä. Muistatteko tuolta ajalta ne uutiset, joiden otsikoissa luki: USA:ssa tappava influenssa aalto: Kymmeniä tuhansia kuolleita! 

En minäkään.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli influenssaan ilman minkäänlaista paniikkia. Miksi? Koska se on normaalia, että ihmisiä kuolee joka vuosi flunssaoireisiin. Ja koska se on normaalia, siihen ei tarvitse reagoida paniikilla, karanteeneilla, liikkumisen rajoittamisella, tai millään muullakaan tavalla, joita olemme viime viikkoina nähneet.

Tällä hetkellä koronavirukseen on kuollut Yhdysvalloissa 2231 ihmisiä. Se on vielä aika paljon pienempi luku kuin tuo 61 000.

Yhdysvalloissa asuu 330 miljoonaa ihmistä. Edellä mainitun influenssakauden aikana maan väestöstä kuoli 0,018 %. Jos oletamme, että kyseinen influenssakausi vaikutti kuolleisuuteen kaikkialla maailmassa keskimäärin samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa, voimme laskea koko planeetan kuolleisuusluvun. Tällä hetkellä maailmassa on 7,8 miljardia ihmistä. 0,018 % koko planeetan väestöstä on 1 404 000 ihmistä.

Toisin sanoen, jos influessa iski flunssakaudella 2017-2018 koko maailmaan samalla tavalla kuin se iski Yhdysvaltoihin, maailmassa kuoli noin 1,4 miljoonaa ihmistä influenssaan. Tällä pienellä laskutoimituksella voidaan saada joku vertailukelpoinen luku siihen, mikä on normaalia.

Tällä hetkellä koronavirukseen kuolleita on koko maailmassa 32 155. Se on aika paljon pienempi luku kuin 1 404 000. Tarkalleen ottaen tämä koronaan kuolleiden määrä on tällä herkellä 2,2 % flunssakauden 2017-2018 kuolleiden määrästä.

Herää kysymys, onko tässä paniikkireagoinnissa mitään järkeä?

Miksi ihmiset kaikkialla sitten panikoivat? Voisiko sillä olla jotain tekemistä sen kanssa, miten media asiasta uutisoi? Olisiko meillä tällaista reagointia, jos uutisissa kerrottaisiin vertailukelpoisista luvuista, eli siitä mikä on normaalia?

3 kommenttia:

  1. Tutkimus: Korona­viruksen kuolleisuus­aste onkin aiemmin arvioitua alhaisempi

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006458610.html

    Ensin arvioitiin, että melkein 4 % tartunnan saaneista kuolee. (Ja miten ihmiset reagoivat niihin, jotka uskalsivat kyseenalaistaa tämän väitteen?) Nyt arvioidaan, että vain 0,66 % tartunnan saaneista kuolee.

    Vieläkö pitää panikoida? Vai joko voidaan myöntää, että kyseessä oli tarpeeton joukkohysteria?

    "Tutkijat muistuttivat, että viruksen kuolleisuusprosentin arvioiminen epidemian aikana on hyvin vaikeaa."

    Niinpä. Tuo on pelkkää hakuammuntaa, koska kukaan ei voi mitenkään tietää tarkkaa tartunnan saaneiden määrää. Veikkaan, että tulee päivä, jolloin tuo arvioluku tippuu alle sen maagisen influenssaluvun 0,1 %.

    VastaaPoista
  2. http://maallikkoapuri.blogspot.com/2020/03/event-201-uudenlaiseen-koronavirukseen.html

    VastaaPoista
  3. The New England Journal of Medicine:

    "This suggests that the overall clinical consequences of Covid-19 may ultimately be more akin to those of a severe seasonal influenza (which has a case fatality rate of approximately 0.1%) or a pandemic influenza (similar to those in 1957 and 1968) rather than a disease similar to SARS or MERS, which have had case fatality rates of 9 to 10% and 36%, respectively."

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387

    Ei mitään syytä paniikkiin. Mutta sanopa se panikoivalle.

    VastaaPoista