lauantai 23. toukokuuta 2015

Askaisten Ritaripuisto


Maskun kunnassa, lähellä Mannerheimin syntymäkotia, sijaitsee Askaisten Ritaripuisto. Maskun kunnan verkkosivut kertovat:
"Talvisodan aikana syntyi ajatus kunniamerkistä, joka voitaisiin myöntää sotilasarvosta riippumatta sodan aikana osoitetun erinomaisuuden urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi. Kunniamerkin saajasta käytetään nimitystä Mannerheim-ristin ritari. Askaisten Ritaripuisto on perustettu C.G.E. Mannerheimin synnyinpitäjään näiden ritarien kunniaksi.

Louhisaaren kartanolinnaan johtavan tien risteyksessä ja Askaisten aateliskirkkoa vastapäätä sijaitsevassa ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi ja alueen keskuselementtinä on yhteinen Kunniakivi. Ritaripuisto tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille, mutta samalla se on myös arvostuksenosoitus koko veteraanisukupolvelle, heidän saavutuksilleen sekä sille ajalle ja hengelle jota he edustavat."


Askaisten Ritaripuisto


Puistoon on pystytetty jokaiselle ritarille oma kivi. Kivet ovat Kurun mustaa graniittia, jotka on muotoiltu kuutioiksi.

"Mustaa graniittia" ja "kuutio"? Kuullostaako tutulta?

Mustan kuution symboliikasta enemmän kirjoituksessa Saturnus-kultti.


Musta väri tulee esiin vain märässä kivessä.


Kuution symboliikalla on myös toinen taso. Kivestä tehty kuutio kuuluu tiiviisti vapaamuurarisymboliikkaan. Monista looseista löytyy kaksi kiveä, joita kutsutaan ashlar-kiviksi. Toinen kivistä on hiomaton ja karkea - toinen hiottu ja sileä. Kivet ovat yleensä joko kuutioita tai suorakulmaisia särmiöitä.


Ashlar-muistomerkki

Hiomaton ja hiottu ashlar


Jos vertaa ritarikiviä vaikka Suomen suurloosista löytyvään ashlar-kiveen, ero ei ole kovin suuri.


Ashlar Suomen suurloosissa

Mannerheimin ritarikivi


Eksoteerisella tasolla vapaamuurarit kertovat hiomattoman ja hiotun kiven symboliikan ilmentävän "henkistä kehitystä". Ajatus on, että kun vapaamuurari etenee arvoasteikossa, hänen henkinen kehityksensä kasvaa. Ensimmäisillä asteilla olevat ovat "hiomattomia" - korkeimmille asteille päässeet ovat "henkisesti kehittyneitä", eli "täydellistyneitä".

Moni vilpittömistä motiiveista vapaamuurareihin liittynyt varmasti haluaa uskoa tuohon selitykseen, mutta valitettavasti symboliikan esoteerinen taso ei ole ihan näin ylevää. Hiotun kiven symboliikassa ei ole kyse henkisestä kehityksestä, vaan vapaamuurarien johdossa toimivien kannalta "sopivasta kehityksestä". Korkeimmille asteille eivät pääse moraalisesti tai eettisesti suoraselkäiset vapaamuurarit - päinvastoin. Huipulle pääsee vain, jos osoittaa korkeimmille johtajille tietynlaista "eettistä joustavuutta", kuten häikäilemättömyyttä, kyseenalaista moraalia ja empatian puutetta.

Tästä aiheesta enemmän kirjoituksessa Vapaamuurariprinssit.


Ashlar-kiviä


Ashlar-kiven symboliikka on periytynyt vapaamuurareille arkadialaisista (druidit) jumalatartraditioista. Nimi ashlar tulee nimestä Asherah (Ašera), joka oli monessa kulttuurissa tunnettu nimi (monia versioita) jumalatartraditioiden feminiinijumaluudelle. Erään tradition mukaan Asherah oli El-jumalan puoliso - mikä saattaa selittää nimen ja kuution välisen yhteyden (Saturnus-kultti). Toisaalta Asherah tunnettiin myös juutalaisten Jahve-jumalan puolisona.

Muun muassa kanaanilaisessa perinteessä pyhillä paikoilla tiedetään olleen aina pyhä pylväs, Asherah-pylväs, joka oli joko puu tai pylväsmäinen patsas. Kyse on druidismista peritystä jumalatarsymboliikasta - elämänpuu on feminiinisymboli. Vapaamuurarien Ashlar-kivi on heidän versionsa tästä pyhästä pylväästä / puusta.

Aiheesta enemmän kirjoituksessa Pyhät pylväät.


Asherah


2 kommenttia:

 1. Ilkan yleisönosastossa on kuva Kauhavan Lentosotakoulun muistomerkistä ja joku on Komiat lehdessä ihmetellyt, miksi muistomerkin tekstinä käytetään latinan kieltä. En löytänyt tätä kysymystä Komiat-lehden sivulta, mutta tässä on lainaus siihen kirjoitetusta vastauksesta ja sen eksoteerisestä merkityksestä. Mikähän mahtaa olla esoteerinen merkitys latinan kielen käytölle?

  "Viime viikon Kauhavan Komiat-lehden yleisönosastossa ihmeteltiin, miksi Kauhavan Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry:n perinneaukiolle pystyttämässä patsaassa on latinaa ja kysyttiin, onko sillä jotain tekemistä Ilmavoimien kanssa. Vastauksena esitän seuraavaa:

  Traditio ja organisaation historia ovat luoneet Ilmavoimien perinteeseen latinankielisen sanonnan ”Qualitas Potentia Nostra”, ”laadussa on voimamme”. Tunnuslause korostaa organisaation tavoitetta, jonka saavuttamiseksi tarvitaan jokaisen ammattiryhmän taitoja ja sitoutumista. Kaikki koetaan yhdenvertaisiksi ja tärkeiksi koko organisaation laadukkaalle toiminnalle.

  Ilmavoimien motto on kirjoitettu latinaksi. Latina on sivistyskieli, jota käytetään, kun arvostuksen ja kunnioituksen kohde halutaan liittää länsimaisen sivistyksen kulttuuriketjuun. Merkittävät muistopatsaat, ylioppilastutkinnon arvosanat, yliopistolliset tutkinnot, muistomitalit jne. kuuluvat tähän samaan ketjuun.

  Juuri samanlaista kulttuurin perintöä kunnioittaen on Lentosotakoulun Perinneyhdistyksen perinneaukiolle pystyttämässä patsaassa latinankielinen tunnuslause ”PRO PATRIA ET TRADITIONE”, sillä muistomerkki on pystytetty kaikkien Lentosotakoulussa vuosina 1929–2014 palvelleiden muistoksi ja kunniaksi.

  Heidän kaikkien ansiosta Ilmasotakoulun lipussa on edelleenkin – ainoana Ilmavoimien joukko-osastoista – 1. luokan vapaudenristi nauhoineen. Kyseinen tunnustus on annettu nimenomaan vaikeina sota-aikoina toteutetusta lentokoulutuksesta.

  Näihin asioihin liittyy myös Perinneyhdistyksen patsaaseen kirjoitettu ylevä teksti. ”PRO PATRIA” tarkoittaa ”isänmaan puolesta”, et (pro) ”TRADITIONE” tarkoittaa ”Ilmavoimien historiallisen tradition puolesta”.

  OLLI NIEMINEN

  puheenjohtaja Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry."

  http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/siksi-lentosotakoulun-muistomerkiss%C3%A4-on-latinaa-1.2162396

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tiet vievät Roomaan.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/03/aton-kultti-osa-14-temppeliritarien.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/04/aton-kultti-osa-21-jesuiitat.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/03/aton-kultti-osa-16-kolumbuksen-ritarit.html

   "Länsimaisen sivistyksen kulttuuriketju" = Aton-kultin vaikutus länsimaiden historiassa.

   Miksi latinaa käytetään edelleen niin monessa yhteydessä, vaikka se on sammunut kieli, eikä kukaan käytä sitä äidinkielenään? Vastaus löytyy historiasta ja Vatikaanin roolista "Eliitin" valtapyramidin huipulla ja Aton-kultin keskiössä. Rooma ja Vatikaani on ollut jo pitkään merkittävä valtakeskus atonisteille. (Paljon pitempään kuin Lontoo tai Washington DC.) Jesuiittojen johtaja, "Musta paavi", on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä - joidenkin arvioiden mukaan se kaikkein vaikutusvaltaisin.

   Poista