keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Ghostbusters - Kirjastokohtaus


Jatkoa kirjoitukselle Ghostbusters - Aloituskohtaus.

Kirjastokohtauksessa haamujengi saapuu tutkimaan kirjastossa tapahtunutta paranormaalia toimintaa. Venkman haastattelee kirjastonhoitajaa, jonka vastauksessa vilahtaa mielenkiintoinen nimi - Hieronymus.


Hieronymus - Saint Jerome


Kyseessä on hienovarainen vapaamuurariviittaus. Hieronymus oli atonisteille historiallisestikin merkittävä hahmo (Raamatun kääntäjä), mutta häneen liittyvässä symboliikassa on jotain erityisen tärkeää vapaamuurareille.

Vapaamuurarien kolmannen asteen vihkimyksessä suoritetaan rituaali, jossa vihittävä "kuolee" ja "syntyy uudelleen". Alunperin vapaamuureilla oli vain kolme vihkimysastetta (druidismin mukaisesti). Tämä kolmannen asteen "mestarimuurari" saavutti korkeimman tiedon rituaalisen kuoleman kautta.

"Eliitin" symboliikassa esiintyvä pääkallo on kuoleman symboli. Kuolema ei kuitenkaan tarkoita konkreettista kehon kuolemaa, vaan rituaalista kuolemaa, jossa vanha identiteetti kuolee pois ja uusi syntyy tilalle.


Vapaamuurarien rituaalinen kuolema - huomaa vasara


Kuoleman ja uudestisyntymisen symboliikka on ikivanha astrologinen allegoria Auringon liikkeistä taivaalla. Aurinko kuolee illalla, menee "maan alle" (underworld) ja syntyy aamulla uudestaan. Toisaalta allegoria liittyy myös päivän pituuden vaihteluun vuoden aikana. Esimerkiksi kuuluisa vertauskuva "nousi kolmantena päivänä kuolleista" on talvipäivän seisauksen aikoihin tapahtuva ilmiö, kun Aurinko näyttää "kuolleen" kolmeksi päiväksi, kunnes päivä alkaa taas pidentyä.

Monissa mytologioissa on tarina, jossa aurinkosankari (solar hero) käy manalassa (underworld) suorittamassa urotekoja ja palaa takaisin "uudestisyntyneenä" sankarina. Tavallaan tässä kirjastokohtauksessa on sama kaava. Venkmanin hahmo edustaa tarotin Narria, joka on aurinkosankari. Venkman on paranormaalien ilmiöiden suhteen ensin hyvin skeptinen, mutta kirjaston kellarin (underworld) kokemukset muuttavat häntä, ja hänestä tulee "uudestisyntynyt sankari".

Hieronymus edustaa "Eliitille" tuota korkeimman tiedon "kuoleman" kautta saavuttanutta mestaria. Hieronymos kuvataan taiteessa lähes aina pääkallon kanssa. Kallo on tässä kontekstissa vertauskuva myös tiedon siirtymiselle.


(Michelangelon) Hieronymus ja kallo

Hieronymus ja kallo

Hieronymus ja kallo


Elokuvan kirjastokohtauksessa on toinen vähän suorempi vapaamuurariviittaus - kirjoista pinottu obeliski.


Obeliski

Samassa kohtauksessa haamujengi näkee ensimmäisen aaveen. "Nainen kellarissa" edustaa tuonelan (underworld) kuningatarta. Kreikkalaisessa mytologiassa hänet tunnettiin nimellä Persephone. Hän on atonisteille tärkeä hahmo, koska hän oli (erään version mukaan) Dionysoksen äiti.


Nainen kellarissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti