lauantai 16. toukokuuta 2015

Koira ja tähti


Espoon Perkkaalla sijaitsee Pekka Nevalaisen teos Koira ja tähti. Teos valmistui vuonna 1989. Samainen Nevalainen on tehnyt myös teoksen "Abc, kissa..."

Espoon perinneseuran sivut kertovat:
"Perkkaan keskipisteessä sijaitseva “Susipatsas” eli “Muuttajan monumentti” tilattiin 1989 taiteilija Pekka Nevalaiselta, joka asui tuohon aikaan Perkkaalla.
Kaksiosainen teos konkretisoi ihmisen luontoyhteyttä ja ajan suhteellisuutta. Patsaan on myös tulkittu kuvaavan muuttajan kaipuuta vanhalle kotiseudulleen."

Kotikaupunkipolut.fi kertoo:
"Perkkaan keskipisteessä sijaitseva “Susipatsas” eli “Muuttajan monumentti” tilattiin 1989 taiteilija Pekka Nevalaiselta, joka asui tuohon aikaan Perkkaalla. Kaksiosainen teos konkretisoi ihmisen luontoyhteyttä ja ajan suhteellisuutta. Patsaan on myös tulkittu kuvaavan muuttajan kaipuuta vanhalle kotiseudulleen." 

Koira ja tähti


Vai että "luontoyhteyttä", "ajan suhteellisuutta" ja "muuttajan kaipuuta"?

Varmasti.

Jos katsotaan teoksen esoteerista symboliikkaa, ensimmäisenä huomio kiinnittyy teoksen nimeen. Koira ja tähti samassa yhteydessä tarkoittaa Siriusta - "Dog star" - joka sijaitsee Ison koiran tähdistössä.

Sirius oli erittäin merkityksellinen tähti muinaisessa Egyptissä, koska sillä oli yhteys Niilin tulvimiseen, joka oli egyptiläisille elintärkeä vuotuinen tapahtuma. Sirius nousi tähtitaivaalla juuri niihin aikoihin, kun Niili alkoi tulvia. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Neitsyestä syntynyt.)

Sirius oli Isis-jumalattarelle pyhä tähti. Siriuksen ja Isisin välinen yhteys liittyi mytologiaan, jossa Niilin tulviminen selitettiin Isisin itkemisenä.

Koira ja tähti liittyy pitkälle tarot-patsaiden listalle.

Koira ja tähti:

  1. Koira/susi katsoo ylös.
  2. Koiran pään takana on kuu.
  3. Patsaassa on Sirius-tähti pylvään päässä. Sirius oli Isis-jumalattaren pyhä tähti, joka liittyi Niilin tulvintaan, eli "Isisin itkemiseen".

Kuu:
  1. Koira ja susi katsovat ylös.
  2. Taivaalla on kuu, eli Isis.
  3. Isis itkee


Kuu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti