maanantai 3. syyskuuta 2018

Kekkonen ja palmu


Vuonna 1965 tapahtui Suomessa merkittävä mediatapaus: Urho Kekkonen kiipesi Tunisian vierailullaan palmuun.


Urho Kekkonen kiipeää palmuun
Symboliikasta kiinnostuneen mieleen nousee pari kysymystä: Miksi Kekkonen halusi kiivetä palmuun tiedotusvälineiden edessä? Miksi tapauksesta nostettiin sellainen mediakohu?

Palmu on aurinkosymboli. Symboliikassa sillä on vahva yhteys feenikslintuun, joka mytologiassa teki pesänsä palmun latvaan. Taatelipalmun latinankielinen nimi on Phoenix. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Palmunoksa.)


Vapaamuurarisymboliikkaa: Feenikslintu


Feenikslintu on mytologiassa pyhä tulilintu, joka kuoltuaan syntyy uudestaan tuhkasta. Tämä on vertauskuva auringon sykleille, "kuolemalle" ja "uudelleensyntymälle". Feenikslinnun alkuperä on egyptiläisessä Bennu-linnussa. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.)


Bennu


Feenikslinnun ja Bennun symboliikka liittyy vahvasti egyptiläiseen Osiris-myyttiin. Auringonjumala Osiris edusti "kuolevaa" ja "uudestisyntyvää" aurinkoa. Tärkeä symboli Osiris-myytissä on arkku. Mytologian mukaan Seth tappoi Osirisin sulkemalla tämän arkkuun. Tämä sama arkkusymboliikka on käytössä vapaamuurarien kolmannen asteen vihkimisrituaalissa (aikanaan ylin vapaamuurariuden aste), jossa kandidaatti näyttelee Hiram Abiffin roolin, jossa tämä kuolee ja syntyy uudelleen. Hiram Abiffin tarinassa on runsaasti samoja elementtejä Osiris-myytin kanssa.


Vapaamuurarisymboliikkaa: arkku

Vapaamuurarirituaali: Hiram Abiff on kuollut
Osiris, vapaamuurarien Hiram Abiff, arkku, palmu, feenikslintu ja Bennu ovat "symbolisynonyymeja".

"Osiris is not only the lower phallic principle, but the higher solar principle as well. He is the benu bird, the Greek phoenix: "Thou art the Great Phoenix that was born in the branches of the tree at the great House of Princes in Heliopolis." [Metternich stele, in Roeder, op., cit., p. 90.] 

Self-renewal and tree-birth - the "higher" nativity - go together. The Osiris who is born of the tree is born of himself in the precise sense of one risen from his coffin, for Osiris, tree, and coffin are one and the same. Hence the tree-birth is identical with rebirth: Osiris is the sun rising out of the tree, just as he is the sign of life rising out of the djed pillar." - Erich Neumann (Origins and history of consciousness, vol 1)

Feenikslintu palmussa

Osiris djed-pylväänä


Kekkonen oli vapaamuurari. Tarkemmin sanottuna "yksityinen vapaamuurari", eli jäsenyytensä salassa pitävä jäsen. Kekkonen tiesi varmasti mikä merkitys palmulla ja feenikslinnulla on vapaamuurarisymboliikassa. Myös jokainen tuon ajan vapaamuurari Suomessa tiesi varmasti mistä tässä spontaanissa puukiipeilyssä oli kyse.Kekkonen ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


11 kommenttia:

 1. Huomasinpa tuossa, että Helsingin Vuosaaressa, sen epäinhimillisen betonimuurin päässä oleva näköalapaikka on nimeltään Horisontti. Eipä siinä mitään, mutta sinne vievä kävelytie on näköjään nimeltään Auringonnousunranta. Really makes you think.

  https://foursquare.com/v/auringonnousunranta/55bcfa87498ec0787b94cad3

  VastaaPoista
 2. Katso Hjalliksen uuden kirjan kansi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle ja muille tällaisia kommentteja jättäville: Laittakaa linkki.

   Poista
  2. Vaikka _suoraan sanottuna_ jokaisen tosiaan kannattaisi laittaa linkkinsä itse:
   https://is.mediadelivery.fi/img/978/a151b441373a4abca7dbd0142d836086.jpg

   Onko muuten mitään toiveita, millaisia kommentteja tai linkkejä erityisesti kaivattaisiin, tai vaihtoehtoisesti millaisia ei?

   Kysymys nousi taas mieleen, kun huomasin tuon otsikon: "Ehkä tässä on jotain symboliikkaa" :D

   https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/20de16f0-8404-4733-9a4b-c0e448553dad_tw.shtml

   Kivat auringonsäteet tuossa kuvan pariskunnan välissä. Kuvaa on saatettu pikkuisen muokata, että keskelle muodostuisi paremmin sydänkuvio, vai puuttuukohan tuolta mieheltä palanen käsivarresta? :D

   Poista
  3. Tuosta vinkkiä: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/p/blog-page_19.html

   Poista
 3. https://areena.yle.fi/1-50828779 Kohdassa 12:20 Kekkonen saapuu keväällä 1964 kylään neuvosto-viroon. Lentokentällä hän pitää puheen ja puhetta esittämään kävellessään häntä kuvataan ja jotenkin tarkoitushakuisen oloisesti hän ensin pitelee solmiotaan ja sitten työtää käden takkinsa sisään, voi olla sattumaakin tietysti mutta välillä niitä on jotenkin niin paljon kerralla että epäilys herää. Käden takin sisässä jo tiedämmekin. Kirjassa "Worldwide evil and misery" käydään läpi muutamia kirjan mukaan viestinnässä käytettäviä poseerauksia, joista sanotaan että "veljet" voivat viestittää toisilleen tehokkaasti ja laajasti erilaisia piiloviestejä mediassa sekä julkisesti kasvotusten. Yksi niistä on "Necktie grip", jolla sanotaan olevan yksiselitteinen merkitys; hätätilanne, kaikki oljenkorret käytetty, avunpyyntö veljiltä. Tämän solmion ojentelun jälkeen työnnetään käsi takin sisään ikään kuin että "en sattumalta sitä tässä puhetta pitämään kävellessä kaikkien edessä ojentele".

  Jäi tuo kaivelemaan niin että oli pakko katsoa mihin tuo mahdollinen avunpyyntö sitten voisi liittyä? No, löysin tälläisen jutun: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005578027.html

  "Kysyin vielä, kuulivatko virolaiset silloin tai jälkeenpäin, että näytelmällä oli ollut toinen näytös Suomessa. Retken kylkiäisenä Kekkonen oli päässyt eroon haastajastaan Vieno Johannes Sukselaisesta, joka hieman aikaisemmin oli erehtynyt vierailemaan ulkovirolaisten juhlissa.

  Meri muisti kuulleensa jotain epämääräistä. Minun kertomastani hän ei yllättynyt. Moittimalla ulkovirolaiset ja käräyttämällä kilpailijansa Kekkonen takasi edelleen luotettavuutensa Moskovan suuntaan. Kolme kärpästä yhdellä lätkällä: virolaiset kiitollisiksi, venäläiset tyytyväisiksi ja Sukselainen pakkaseen.

  ***

  Timo Vihavaisen ja kumppanien tuoreeseen kirjaan Varjo Suomen yllä sisältyy asian vahvistava arkistolöytö. Se kertoo Leonid Brezhnevin kirjanneen Kekkosen avunpyynnön maaliskuun 28. päivänä 1964. Naapurin päämies kirjoitti muistilapulle: ”Kekonen – pyytää/Kaatamaan Sukselaisen.” Vain neljä sanaa.

  Ei mennyt viikkoakaan, kun Pravda arvosteli rankasti Sukselaisen osallistumista virolaisten emigranttien tilaisuuksiin Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Sitä lehti piti ystävyyspolitiikan vastaisena käytöksenä.

  Maalaisliiton keskushallitukselle Kekkonen toimitti Moskovassa laaditun julkilausuman, jossa kerrottiin, että ”suomalaisen poliitikon osanotto kunniavieraana eestiläisten emigranttien kokouksiin ei ole sopusoinnussa Neuvostoliiton ja Suomen ystävyyssuhteiden kanssa. Eestiläiset emigrantit olivat he Ruotsin tai USA:n kansalaisia tai ei, ovat tunnetut vihamielisyydestään ja vehkeilyistä Neuvostoliittoa vastaan."

  Ihan hyvä ja hauska sarja muutenkin. Kerrotaan kuinka Suomi oli 40 luvulta 90 luvun alkuun lähes täysin neuvostoliiton talutushihnassa, lähes kaikkien yhteiskunnan osa-alueiden ollessa siinä mukana, ja lopussa muistutetaan kuinka tästä irtipäästyään Suomi tyyliin hyppäsi lännen turvasatamaan EU:hun liittymisen myötä ja on nyt suvereeni länsimainen demokratia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyykö tuolle "necktie grip" -käsimerkille mitään muuta lähdettä kuin tuo yksi kirja?

   Poista
  2. Ei ainakaan tähän hätään, enkä siksi halua sitä asiaa esittää 100% faktana. Jäi vaan sellainen "epäilyttävä" tunne tuosta ja muistin sitten tuon kirjan jossa niitä muutamia poseerauksia kuvailtiin ja löytyi tuo uutinen, ja siinä maininnat avunpyynnöstä ilmeisesti tukalassa tilanteessa. Haluan myös tarkentaa että kun käytin sanaa veljet, niin kirjassa käytettiin sanaa "initiates", jolla voidaan viitata kehen tahansa "piireihin vihittyyn" eikä pelkästään muurareihin joihin itse käyttämäni sana paremman puutteessa ehkä turhan paljon viittaa.

   Yksi toinen siellä kuvattu on "spectacle look", jolla kirjan mukaan voidaan viestiä jonkin asian erityistä tärkeyttä korostaen. Syksyllä hävittäjähankitojen alla muistan panneeni merkille tälläisen hyvin edustavan uutiskuvan https://yle.fi/uutiset/3-12163001 jossa jutussa vielä erikseen mainitaan tulossa oleva hävittäjähankinta. No, hävittäjät hankittiin onnistuneesti varmaakin juuri sieltä mistä pitikin ja nyt jo natokeskusteluakin on taas avattu.

   Mutta, ehkä tarvitaan vielä lisää lähteitä ja kaavamaisuuksia ennen kuin näistä voi varmana asiana puhua.

   Poista
 4. Eikös Halonen joskus ojennellut Obaman skragaa?? En muista mikä kriisi silloin oli meneillään.

  VastaaPoista
 5. Vai oliko se George W Tyhmenpi. kenen kravattia suoristeltiin?

  VastaaPoista