perjantai 14. tammikuuta 2022

Kilpailu: Vuoden irvokkain uutinen 2022


EES:n Vuoden irvokkain uutinen 2022 -kilpailu on julistettu avatuksi. Ensimmäisenä kisaan ilmoittautuu Ylen toimittaja Katriina Töyrylän tekemä uutinen:


https://yle.fi/uutiset/3-12266694


Voitte laittaa omia ehdotuksianne kommentteihin. Yle laittoi aika kovat pohjat, joten saa nähdä millainen kisa tästä tulee. Lisään kovimpia haastajia tähän alle sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.26 kommenttia:

 1. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008510622.html

  Vuosikymmenestä toiseen, kun kulloinkin vallalla oleva valhenarratiivi jostain syystä rakoilee, Venäjä hyökkää --- otsikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alkaa olla jo niin kulunutta, että varmaan aika vaikeaa löytää enää sellaista yleisöä, joka ottaa tuon tosissaan.

   Poista
  2. Kunpa kukaan ei ottaisi! Olen muutamalla kikkailulla onnistunut luomaan itselleni sopivan kuplan, jossa en enää altistu uutisille suoraan ollenkaan. Ajankohtaiset uutiset tulee omiin korviini vähän viiveellä, kahvipöytäkeskustelujen tms. kohtaamisten kautta.
   Tästä uusimmasta 'Venäjän hyökkäyksestä' en ollut kuullut mitään, kunnes joululomalla olin keskustelussa, jossa eräs paikallaolija kysyi aidosti pelokkaana: "Miten meidän nyt käy, jos Putin hyökkää?" Paikallaolijat ynähtelivät myötäillen. Itse huokaisin että: "Ei taas! Sitä ollaankin sitten narratiivin siinä vaiheessa, että Putin on hyökkäämässä. Jestas." Selvittelin heille muutamalla lauseella, että tämä on satuilukierrokseen perinteisesti kuuluva vaihe, ei mitään syytä huoleen.

   Seuraavan kerran sama aihe nousi viime viikolla työpaikan tauolla. Tällä kertaa keskustelun aloittaja oli ihminen, joka on erittäin hereillä koronakusetuksen suhteen, jakanut sukulaisilleen ja tuttavilleen faktoja ja onnistunut pelastamaan useita piikillemenolta. Kun nimenomaan hän esitti kysymyksen, luulin kuulleeni vitsin ja purskahdin nauruun. Seurauksena pöydässä tuli hiljaista ja kysymyksen esittäjä - rokotekriittinen ja monin tavoin hereillä oleva ihminen - katsoi mua vakavana, tyhjällä katseella. Tajusin, että jumankekka tässähän taidetaankin olla tosissaan. Siinä tilanteessa muotoilin jotain siihen tapaan, että "Mikään ei ole tähän mennessä antanut enemmän toivoa koronanarratiivin poistumisesta kuin se, että Putin on jälleen hyökkäämässä." Tiedä sitten menikö viesti perille.

   Kummassakin tapauksessa kysymyksen esittäjät olivat tosin hieman vanhempaa väkeä, vaikkakin työikäisiä.

   Poista
  3. Hauska muuten tuo minun pari kuukautta vanha kommentti. Tuossa vaiheessa kaikki tuo Venäjä hyökkää -uutisointi vaikutti aivan älyttömältä. Mutta sitten alkoikin tapahtua, kun Donbassin pommittaminen kiihtyi helmikuussa, ja Venäjä saatiin reagoimaan.

   Mutta sitä minä olen miettinyt, että tuliko se Venäjän hyökkäys kuitenkin yllätyksenä myös Ukrainalle? Se oli vähän outoa, että Ukrainan liikekannallepano tapahtui vasta hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Jos Ukraina ja länsi kerran olivat täysin vakuuttuneita siitä, että Venäjän hyökkäys on tulossa, miksei Ukraina tehnyt samaa kuin Suomi syksyllä 1939? Miksei siihen hyökkäykseen valmistauduttu liikekannallepanolla? Onhan se vähän epäloogista, että viikkokaupalla huudetaan "kohta ne hyökkää!" ja sitten kun se hyökkäys lopulta alkaa, ollaankin valmistautumattomana housut kintuissa. Tästä epäloogisuudesta voisi olettaa, että Ukraina ei oikeasti uskonut Venäjän hyökkäävän.

   Tämä koko sota on melkoinen mysteerivyyhti. En vieläkään osaa sanoa varmuudella, että onko tämä lännen (Ukraina on vain proxy) ja Venäjän välinen konflikti aito vai näytelty.

   Poista
  4. Haha, olen ajatellut ihan samaa omasta kommentista/ehdotuksesta. Ehkä aikanaan selviää, että koko sota onkin mun ja sun syytä: mitäs lähdettiin epäilemään, ettei idästä hyökätä - perkules! :D

   Nojoo. En osaa tätä vakavasti ottaa, enkä tiedä miksi. Ehkä liian monta manipuloitua kouhotusta vuosikymmenien aikana nähnyt tai muuten ylipäätään väsähtänyt.
   Varmaa toki on, että jälleen äärettömän pahoja juttuja sodan varjolla oikeasti toteutetaan, tietenkin. Toisaalta samalla tämän ympärillä vaikuttaa pyörivän niin järjetön määrä provoa suuntaan jos toiseen, ettei tunnu mielekkäältä alkaa sitäkään pyörrettä seurata.

   Kaiken muun keskellä tuo pakolaispolitiikka vaikuttaa jälleen niin taitavalle peliliikkeelle, että hattu päästä. Nyt kun ei ole mahdollista geneettisesti sekoittaa kansallisuutta, koska ovat agendan kannalta rotuna turhan lähellä suomalaista, niin pakolaisiksi kelpaa muutkin kuin nuoret miehet.

   Mutta eikai tässä muuta kuin katellaan.

   Poista
 2. Vaalituloksessa on yli 20 000 äänen vakava signaali, sanoo tutkija Politiikkaradiossa

  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/vaalituloksessa-on-yli-20-000-aanen-vakava-signaali-sanoo-tutkija-politiikkaradiossa/db63a5b8-8333-4f3c-926a-d401fd849a13

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://twitter.com/IkeNovikoff/status/1485945388901322756?t=KzvUeCbIS6lGyIglVpTYBw&s=19

   Poista
  2. https://www.e2.fi/etusivu.html

   Näyttää mun silmiin tyylitellyltä E2 =32

   Tuo Karina Jutila tuon paikan johtaja.

   Poista
 3. Tässä olisi kyllä myös potentiaalia:
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fe3050c9-b200-4634-81a9-300375d7cb87

  Erityisesti nauratti tämä kohta: "CPI-korruptiomittari kartoittaa, kuinka korruptoituneeksi asiantuntijat ja yrittäjät kokevat kunkin maan julkishallinnon. Lähteinä käytetään muun muassa Maailmanpankin keräämää dataa."

  VastaaPoista
 4. Uusi haastaja tähän kisaan:

  ”Propaganda kykenee tekemään ihmeitä”, muistuttaa FIIA:n Venäjä-tutkija Jussi Lassila

  https://www.kdlehti.fi/2022/04/11/propaganda-kykenee-tekemaan-ihmeita-muistuttaa-fiian-venaja-tutkija-jussi-lassila/

  FIIA:n asiantuntija puhuu siitä miten propagandalla luodaan Venäjällä vaihtoehtoinen todellisuus. Ai että, nyt on irvokkuus aika tapissa.

  Tämäkin aika hauska:

  "On haluttomuutta myöntää, että Ukraina on aivan itsenäinen ja suvereeni valtio omine identiteetteineen ja pyrkimyksineen."

  VastaaPoista
 5. Voisikohan tähän rinnalle virittää 'vuoden irvokkain twiitti' -kisan? Nyt olisi hyvä ehdokas heittää pohjiksi:

  Muurarieukko, jonka profiilikuva pursuilee naisrappareiden viestintää (käsivarrella tehdään kolmio, sormella master mark, seistään portailla mustissa yms.) käyttää sanoja "aito", "tunteva" ja "inhimillinen" - ja liittää ne hirviöiden marionettiin, jonka kuvista toinen ei erään kuva-analyysin mukaan ole edes aito.

  https://twitter.com/KatiKomulainen/status/1531014788909760514?s=20&t=-t5T7uTC8kOtIzSfKEs0kQ

  VastaaPoista
 6. Nyt tuli kova haastaja!

  "Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle on myönnetty Oikeusteko-palkinto. Asiasta kertoo Asianajajaliitto tiedotteessaan.

  Liiton mukaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on ollut rohkea uudistaja ja näkyvä aloitteentekijä, joka ei ole antanut vihapuheen vaikuttaa työhönsä. Toiviaiselle myönnettiin tänään Asianajajaliiton valtuuskunnan kokouksessa Savonlinnassa Asianajajaliiton Oikeusteko-palkinto merkittävästä työstään oikeudenmukaisuuden edistämiseksi."

  https://www.verkkouutiset.fi/a/raija-toiviaiselle-oikeusteko-palkinto/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.suomenuutiset.fi/oikeusteko-palkittu-valtakunnansyyttaja-toiviainen-jahtaa-vain-inhokkejaan-totesi-demarikansanedustaja-al-taeen-syyllistyneen-vihapuheeseen-mutta-ei-nostanut-syytetta/

   Poista
 7. Suomalaisten luottamus uutisiin jatkaa yhä kasvuaan – tutkija: "Pitkässä juoksussa suunta ei välttämättä pysy samana"

  https://yle.fi/uutiset/3-12492562

  Ehdokasainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisaruutinen:

   "Hallituksen kyvykkyydellä on suomalaisten tuki – luottamus nousi vuoden takaisesta"

   https://www.talouselama.fi/uutiset/te/b39448f1-c15b-43a7-944b-47cb54417465

   Poista
  2. Ja sama jatkuu:

   "Tutkimus: Luottamus poliitikkoihin huippulukemissa"

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a3cb112e-cc66-4038-b52d-b025e749e892

   Kovasti sitä täytyy hokea, että suomalaiset luottaa niihin tahoihin, jotka jatkuvasti valehtelevat kansalle.

   Poista
  3. https://www.hs.fi/tiede/art-2000008956192.html

   "Tutkimus: Suomalaiset mies­poliitikot ovat älykkäämpiä ja rehellisempiä kuin kansa keskimäärin"

   Poista
  4. Jethro pilasi hyvän tarinan:

   https://www.facebook.com/julius.kivi/posts/pfbid0nMxxAQAhFkwLGszLTUvurRRYeJzcRQghvkFaqvsnbRws3eNHHNatmv5Ra6Fzohe2l

   Poista
  5. Kun valhetta toistetaan riittävän usein, siitä tulee ihmisten mielissä totta:

   "Sanna Marinin hallituksen suosio huipussaan – yli kolme viidestä suomalaisesta vähintään melko tyytyväisiä"

   https://www.karjalainen.fi/kotimaa/lm-sanna-marinin-hallituksen-suosio-huipussaan-yli-kolme-viidesta-suomalaisesta-vahintaan-melko-tyytyvaisia

   Poista
 8. Mies ampuu autosta kohti poliiseja, astuu ulos autosta ja lähtee juoksemaan pakoon. Poliisit juoksee perään, käskyttää pysähtymään ja näyttämään kätensä. Mies ei tottele, jonka seurauksena poliisit ampuu useita kertoja kuolettavasti. Myöhemmin miehen ase löytyy siitä autosta, josta hän lähti juoksemaan pakoon.

  Maikkarin irvokas otsikko uutisesta:

  "Poliisin kehokamera kuvasi järkyttävän tilanteen: Aseeton musta mies kuoli poliisin luotisateeseen"

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisin-kehokamera-kuvasi-jarkyttavan-tilanteen-aseeton-musta-mies-kuoli-poliisin-luotisateeseen/8462934

  Näin tätä rasisminarratiivia rakennetaan. Hajota ja hallitse.

  VastaaPoista
 9. Nyt on kova kandidaatti kisaan!

  "Mielipiteen­vapauden Saharov-palkinnon saivat Ukrainan kansa ja johtajat"

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009146175.html

  Mitäs se Zelensky tekikään niille mediayhtiöille, jotka arvostelivat häntä? Muistaako joku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukraine shuts TV channels it accuses of spreading ‘Russian disinformation’

   https://www.ft.com/content/176c0332-b927-465d-9eac-3b2d7eb9706a

   Mielipiteenvapautta on se, että saa aivan vapaasti olla mitä sallittua mieltä haluaa.

   Poista
 10. Vielä muutama päivä jäljellä tässä kovatasoisessa skabassa.

  Vatikaanin suunnalta kilahti nyt joulun kunniaksi huikea suoritus. Vaikka tämä musta hevonen ei laukkaakaan kärkimittelöön, vaan lähinnä rouskuttaa kauraa ikivihreiden klassikoiden osastolla, niin on tämä vaan niin eeppinen veto että:

  https://yle.fi/a/74-20010307

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeppistä tuossa on myös mittasuhteet. Tuon viestin yleisö koostuu yli miljardista ihmisestä, jotka ovat täysin sokeita viestin sisältämälle irvokkuudelle.

   Poista