sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Espoon Nelli, Rauma flik ja Maire


Länsiväylä-lehdessä julkaistiin juttu uudesta veistoksesta Espoon Nelli:

"Espoon Nelli istuskelee Toppelundin rannassa ja tähyilee koirien uimarannan suuntaan.

Taideteos on Espoon modernin taiteen museon EMMAn lahja 50 vuotta täyttävälle Espoon kaupungille. Lahjan otti vastaan espoolaisten puolesta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan teos Espoon Nelli on ihmisen kokoinen veistos, jo on yhdistelmä koiraa ja ihmistä. Patsas on astunut alas jalustalta istumaan tutunnäköiselle espoolaiselle penkille kuin kuka tahansa kaupunkilainen."


https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4661395


Tällä kertaa patsaaseen piilotettu tarot-symboliikka ei viittaa perinteiseen Rider-Waite-pakkaan. Nyt kyseessä on Thoth-pakka.

Nainen istuvassa asennossa. Punainen vaate. Katsoo vasemmalle. Soiko mikään kello? Veistos esittää  tietenkin Thoth-pakan Hallitsijatar-korttia.


Hallitsijatar


Mutta miksi ihmeessä veistoksen nainen pitelee kädessään koiraa? Taiteilija Kerttu Horila keksi luovan tavan viitata kortin naisen pitelemään kukkaan. 

Kortin naisen kädessään pitelemä kukka on tulkinnasta riippuen joko lumme tai lotus-kukka. Eräs lummelaji on nimeltään Nymphaea Sirius. Tähtitaivaalta löytyvä Sirius on toiselta nimeltään Koirantähti

"Nimi tulee kreikan sanasta σείριος seirios, joka tarkoittaa kuumaa, polttavaa. Sirius tunnetaan myös Ison Koiran tähdistön nimestä johdetulla nimellä Koirantähti ja kansanperinteisellä nimellä Kalevan tähti." [Wikipedia]


Nymphaea Sirius


Entä miksi koiria on veistoksessa kaksi? Liittyisikö jotenkin siihen, että Sirius on kaksoistähti?

"Sirius on kaksoistähti, jossa kirkasta tähteä (Sirius A) kiertää pieni valkoinen kääpiö (Sirius B). Sirius A kuuluu spektriluokkaan A1V. Se on meidän Aurinkoamme jonkin verran suurempi, valovoimaisempi ja kuumempi tähti, jonka valo on väriltään valkoista. Saksalainen tähtitieteilijä Friedrich Bessel päätteli Siriuksen seuralaisen olemassaolon jo vuonna 1844 havaittuaan, että Siriuksen liikerata suhteessa kaukaisiin tähtiin oli aaltomainen. Alvan Clark onnistui havaitsemaan Sirius B:n 18 vuotta myöhemmin testatessaan juuri valmistamaansa linssikaukoputkea. Se on ensimmäinen löydetty valkoinen kääpiötähti." [Wikipedia]


Kerttu Horila on muuten tehnyt istuvia vasemmalle katsovia naisia ennenkin.


Rauma flik (2014)


Maire, Pori (2010)

Näissä kahdessa muussa veistoksessa naisella on punertavat hiukset. Esoteerisessa symboliikassa naisten punaiset tai oranssit hiukset viittaavat historialliseen Maria Magdalenaan, joka oli eräänlainen "Eliitin" kantaäiti. Hän oli kuninkaallinen, eli "hallitsijatar". Aiheesta enemmän kirjoituksissa Historiallinen Maria Magdalena ja Appelsiininaiset Maria ja Helena.


Maria Magdalena (Aurenja/Ourania/Orange)


Lisää esimerkkejä tarot-patsaista välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti