maanantai 4. heinäkuuta 2022

Automerkit - osa 11: Alfa Romeo


Alfa Romeon logo on hyvin mielenkiintoinen tapaus. Meni aika monta vuotta tajuta, mistä on kyse.Logossa on kaksi kuvaa. Vasemmanpuoleisen merkitys on ilmeinen. Kyseessä on temppeliritarien pyhän Yrjön risti. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Pyhä Yrjänä ja lohikäärme.

Mutta mitä tuo oikeapuoleinen kuva sitten tarkoittaa? Yllättävää kyllä, sekin on ritarikuntasymboliikkaa. Sillä viitataan hienovaraisesti toiseen erittäin arvostettuun ja vaikutusvaltaiseen ritarikuntaan nimeltä Kultainen talja (Order of the Golden Fleece).

Kuvassa on käärmehirviö, jolla on ihminen suussa. Yhden tulkinnan mukaan käärme on syömässä miestä. Toisessa tulkinnassa käärme on "synnyttämässä" miestä. Monomyyttisymboliikan näkökulmasta molemmat ovat oikeita tulkintoja.

Monissa myyteissä, saduissa tai sankaritarinoissa on kohtaus, jossa sankari joutuu hirviön vatsaan. Joona päätyy valaan vatsaan, Punahilkka suden vatsaan, Väinämöinen Antero Vipusen vatsaan ja niin edelleen. Esimerkkejä on paljon. Se, onko Alfa Romeon käärmehirviön suussa oleva mies menossa hirviön vatsaan vai tulossa hirviön vatsasta, on symboliikan kannalta melko yhdentekevää. Kyse on allegoriasta, jossa aurinkosankari kuolee ja syntyy uudelleen - vähän niin kuin vapaamuurarien kolmannen asteen vihkimysseremoniassa

Tämä kyseinen käärmehirviö tunnetaan Italiassa nimellä biscione. (Esimerkkejä löytyy Wikipediasta.) Sama käärme löytyy monesta vaakunasta, ja se on Alfa Romeon kotikaupungin Milanon tunnus. Vastaavasti Milanoon viittaa myös Alfan punainen risti, joka löytyy Milanon lipusta. Mutta tämä kaikki on vain eksoteerista tasoa. Esoteerisella tasolla on jotain paljon mielenkiintoisempaa.


Biscione, Milano


Esoteerinen taso viittaa kreikkalaismytologian. Biscionen käärmeen suussa oleva mies on sankari ja argonauttien johtaja nimeltään Jason (tai Iason), joka sai tehtäväkseen etsiä myyttisen kultaisen lampaantaljan. Taljaa vartioi Kolkhiin käärmehirviö (tai lohikäärme), joka yhdessä myytin versiossa syö Jasonin samalla tavalla kuin sankarit syödään niin monissa muissakin monomyytin inkarnaatioissa.

Kultainen lampaantalja on kuninkuuden symboli. Biscionessa talja on korvattu toisella kuninkuuden symbolilla - kruunulla. Verratkaa kruunun sijaintia alla olevan kuvan lampaantaljan sijaintiin. Molemmat ovat käärmeen pään yläpuolella.


Jason käärmehirviön suussa. Kultainen lampaantalja käärmeen pään yläpuolella.

Jasonin ja kultaisen lampaantaljan tarina innoitti Burgundin herttua Filip III:n antamaan vuonna 1430 perustamalleen ritarikunnalle nimen Kultainen talja. Kyseinen ritarikunta on edelleen olemassa, mutta historiallisten valtataisteluiden takia se on jakautunut kahteen haaraan. Espanjalaista haaraa johtaa Espanjan kuningas Felipe VI. Itävaltalaista haaraa johtaa puolestaan Habsburg-suvun päämies Karl von Habsburg.


Felipe VI - Kultaisen taljan arvomerkki on kravatin päällä hyvin pienenä ja huomaamattomana


Kultaisen taljan arvomerkki läheltä

Kultainen lampaantalja Espanjan kuninkaan vaakunassa


Kultaisen taljan ritarikunta on äärimmäisen korkea-arvoinen klubi. Jäseniä on hyvin vähän, ja suurin osa heistä on kuninkaallisia. Espanjalaisen haaran jäseniin kuuluvat Felipen lisäksi:

 • Juan Carlos I of Spain (1941) – former sovereign of the order as king of Spain from 1975 to 2014.
 • Constantine II of Greece (1964)
 • Carl XVI Gustaf of Sweden (1983)
 • Akihito, Emperor Emeritus of Japan (1985)
 • Beatrix, Princess of the Netherlands (1985)
 • Margrethe II of Denmark (1985)
 • Elizabeth II of the United Kingdom (1989)
 • Albert II of Belgium (1994)
 • Harald V of Norway (1995)
Käytännössä kyse on siis kuninkaallisten hyvin eksklusiivisesta klubista, johon kuninkaallisten ulkopuolelta jäseniksi pääsee vain hyvin harvat ja uskollisesti "Eliittiä" palvelleet henkilöt, kuten esimerkiksi NATO:n entinen pääsihteeri Javier Solana tai Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy. Jäsenlistan perusteella on syytä olettaa, että tämä ritarikunta on "Eliitin" valtapyramidissa hyvin korkealla.

Kultaisen taljan nimivalinta aiheutti aikanaan ihmettelyä, koska Jason tunnettiin sankarina, joka antoi väärän valan. Kuninkaallisten piireissä häikäilemättömyyttä ja epärehellisyyttä on aina pidetty enemmän hyveenä kuin paheena.

The choice of the Golden Fleece of Colchis as the symbol of a Christian order caused some controversy, not so much because of its pagan context, which could be incorporated in chivalric ideals, as in the Nine Worthies, but because the feats of Jason, familiar to all, were not without causes of reproach, expressed in anti-Burgundian terms by Alain Chartier in his Ballade de Fougères referring to Jason as "Who, to carry off the fleece of Colchis, was willing to commit perjury." [Wikipedia]


Kultainen talja ei ole ainoa organisaatio, joka käyttää lampaantaljasymboliikkaa. Lampaantalja löytyy myös sosialistisen Fabian Societyn tunnuksesta. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Fabian Society.


Fabian Societyn vaakuna ja lampaantalja


Lue myös: Osta Alfa!

6 kommenttia:

 1. Itse luin että tämä "käärme joka syö ihminen" symbooli tule astronomiasta: käärme, eli Drako-konstelaatio, nouse herkules-konstelaation jälkeen. Eli tavallaan Drako "syö" Herkuleksen..
  Toki voi olla että symbolille on muitakin selityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös nouseminen tarkoita sitä, että tähdistö tai planeetta nousee horisontista näkyvälle tähtitaivaalle? Draco ei voi nousta, koska se ei koskaan laske horisontin alapuolelle.

   https://www.constellation-guide.com/constellation-map/circumpolar-constellations/

   Mutta toki Draco ja Herkules ovat vierekkän, ja nimenomaan niin että Dracon pää on kohti Herkulesta. Mutta jos katsotaan mytologiaa, niin sieltä ei käsittääkseni löydy mitään mainintaa siitä, että käärme söisi Herkuleksen. Mytologia sen sijaan kertoo, että Juno lähetti käärmeitä tappamaan lapsi-Herkuleksen, mutta Herkules onnistui tappamaan käärmeet. Tämä myytti on todennäköisesti syntynyt juuri siitä, että Dracon pää on kohti Herkulesta.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hercules#/media/File:Herakles_snake_Musei_Capitolini_MC247.jpg

   Näiden tietojen valossa en ihan osta tuota tarjoamaasi tulkintaa, mutta voin olla väärässä. Joka tapauksessa näitä eri tulkintoja on aina hyvä pohtia, joten ihan hyvä että nostit tuon esiin.

   Poista
  2. Tarkistin astronomia kirjasta ja Herkules konstalaatio katoa talvisin taivaalta (marras-maalis). Samaan kohtaan taivaaseen ilmestyy sitten Drako...

   Poista
 2. Lukasin tuossa Heinz Lingen eli Hitlerin palvelijan kirjan. Siinä oli mielenkiintoinen kohta koskien Hermann Göringiä: "He wore the important Spanish Order of the Golden
  Fleece and broad silky belt on special festive occasions."

  Sitaatti sivulla 78

  Kirjaa löytyy PDF netistä, eli tämä kirja: "With Hitler to the End - The Memoirs of Adolf Hitler's Valet" jos joku muukin haluaa lukea.

  VastaaPoista
 3. Mark Dice: The Secret Group of Government Advisors You've Never Heard Of

  https://www.youtube.com/watch?v=_uq3jf3RB3U

  VastaaPoista