lauantai 27. toukokuuta 2023

Mikä homma, Myytinkertojat?


Päivitetty 10.11.2023.

Päivitetty 31.5.2023.

Päivitetty 30.5.2023.

Olen tutkinut yli kymmenen vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti aihetta narsismi. Se on henkilökohtaisesti kiinnostava aihe oman perhetaustani takia, mutta myös sen takia että "Eliitin" valtahierarkian huipulla olevat ihmiset ovat kaikki joko narsisteja tai psykopaatteja. Valtaapitävää luokkaa ei voi ymmärtää perehtymättä narsismiin. Toisaalta narsisteja on muutenkin yhteiskunnassa niin paljon, että mielestäni narsistin mielenmaiseman tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa. 

Kirjoitin joitain kuukausia sitten aiheesta kirjoituksen Alexander Lowen ja nöyryytetyt lapset, jossa käytiin läpi narsististen vaurioiden syntymekanismia. Avuliaan lukijan avustuksella kirjoituksessa käytiin läpi myös tyypillisimpiä narsistien reaktioita ja käyttäytymismalleja, joiden avulla narsistin voi tunnistaa. Mielestäni se on hyödyllinen taito ihan kaikille, koska jokainen ihminen joutuu aivan varmasti joskus tekemisiin narsistin kanssa. Jos narsismia ei tunnista omissa ihmiskontakteissaan, tulee hyvin suurella todennäköisyydellä tavalla tai toisella narsistin hyväksikäyttämäksi. Joskus se tulee todella kalliiksi, niin kuin varmasti monet tämän blogin lukijat omasta kokemuksestaan tietävät. 



Törmäsin eilen hyvin mielenkiintoiseen tapaukseen, joka synnytti inspiraation kirjoittaa jatkokirjoitus aiemmalle narsismikirjoitukselleni. Olin katsomassa yllä olevaa Myytinkertojien Youtube-kanavalla julkaistua Liisa Väisäsen haastattelua. Haastattelijana toimi Jarmo Nevalainen, joka kesken haastattelun sanoi jotain hyvin erikoista. Kohdassa 47:40 hän ottaa itse puheeksi asian nimeltä moraalirelativismi. Samassa yhteydessä hän paheksuu "me, myself and I" -kulttuuria ja ihmisten itsekeskeisyyttä. Tämän jälkeen hän ottaa puheeksi vallalla olevan ilmiön, jossa ne jotka pyrkivät tekemään moraalisesti oikein pyritään leimaamaan, hiljentämään ja sensuroimaan - kuten esimerkiksi Youtube tekee. Mutta se, mitä Nevalainen sanoo seuraavaksi, saa kulmakarvani nousemaan:

"Kuulijoille sen verran, et jotkut on sanonu mulle, et mikset sä laita tätä youtubeen, niin tää on yks syy miks mä en ikinä tuu laittaan tätä youtubeen, koska mä en haluu laittaa sellaseen yritykseen... kytkeä itseäni sellaseen yritykseen, joka toimii moraalisesti väärin. Piste. Se ei tuu ikinä tulee sinne, vaik ne löis mulle mitä kultaa ja mirhaa ja mannaa tohon noin, niin ei, ei tuu, ei tuu olee siellä."


Vai niin? Että ei tule ikinä menemään Youtubeen? Mielenkiintoista. Joku voisi kyseistä Youtube-videota katsoessaan todeta, että nyt ei puheet ihan vastaa tekoja. 

Itse asiassa tämä haastattelu on jo toinen kerta, kun se julkaistaan Youtubessa. Ensimmäinen kerta oli hänen omalla kanavallaan puoli vuotta sitten. Alkuperäinen haastattelu julkaistiin jollain toisella alustalla jo useampi vuosi sitten. En tiedä missä kaikkialla se on julkaistu, mutta sama haastattelu löytyy ainakin Odysee-palvelusta parin vuoden takaa.

Jos analysoidaan tarkemmin Nevalaisen sanoja, voidaan huomata jotain olennaista. Nevalainen puhuu ensin ihmisten itsekeskeisyydestä ja moraalittomuudesta hyvin paheksuvaan sävyyn. Sen jälkeen hän alkaa maalata kuvaa omasta korkeasta moraalistaan sanomalla, että hän ei suostu kytkemään itseään sellaiseen yritykseen, joka toimii moraalisesti väärin. Minulla on näin vahva moraalinen selkäranka!

Paitsi että ei ole. 

Tämä on moraaliposeerausta ilman katetta. Siis sitä, että ihminen esiintyy moraalisesti ylevänä esittämällä itsestään väitteitä, jotka eivät ole totta. Se on hyvin tekopyhää. Tällainen hyvesignalointiin perustuva valheellisen minäkuvan luominen on hyvin tyypillistä narsisteille. Koska he eivät kykene katsomaan omaa Varjoaan, he projisoivat omat kielteiset (tai tarkemmin ottaen kielletyt) ominaisuutensa muihin ihmisiin, ja luovat itselleen päinvastaisella tavalla valheellisen kulissin. Katsokaa noiden muiden moraalittomuutta! Katsokaa miten moraalinen minä olen!  

Narsisteille on hyvin tyypillistä, että kun joku aiheuttaa särön heidän kulissiminäänsä tuomalla esiin siinä olevan valheellisuuden, heillä laukeaa niin sanottu narsistinen raivo (narcissitic rage). Tämä termi on siinä mielessä vähän huono, että siitä voi saada helposti väärän mielikuvan. Narsistinen raivo ei ole aikuisen ihmisen raivoa, vaan enemmänkin pikkulapseksi taantuvan ihmisen kiukuttelua, joka ei aina välttämättä edes kuulosta raivolta. Paremmin kuvaavia termejä voisivat olla vaikka narsistinen kiukku tai narsistinen känkkäränkkä

Kun valheellinen minäkuva on uhattuna, narsistin lapsuudessa syntyneet nöyryyttämiseen liittyvät traumat aktivoituvat (mikäli uskomme Lowenin narsismiteoriaa) aiheuttaen voimakkaan puolustusreaktion. Koska trauma on syntynyt lapsuudessa, narsisti taantuu näissä tilanteissa pikkulapseksi, joka ei kykene käsittelemään tilannetta aikuismaisella kypsyydellä. 

Nevalainen tarjoaa tästä pikkulapsen kiukuttelusta näytteen videon kommenttikentässä. Kirjoitin alla olevan kommentin, jossa ensin toistin Nevalaisen omat sanat, ja sen jälkeen totean: "Tämä alunperin vuosia sitten jollain toisella alustalla julkaistu haastattelu ei näemmä vanhentunut kovin hyvin. Jos yrittää näytellä moraalisesti selkärankaista, eikä oikeasti ole sellainen, lopputulos voi joskus olla vähän nololla tavalla tekopyhä."



Nevalainen vastaa nimimerkillä Jake Neva. Katsokaa noita vastauksia, ja miettikää kuuluuko tuo reaktio kypsälle aikuiselle vai känkkäränkän vallassa olevalla pikkulapselle.



Tässä on nyt niin paljon loistavaa esimerkkimateriaalia, että tämä kannattaa analysoida tarkemmin. Ensimmäinen kommentti: "On niin helppoo olla onnellinem...eiku kirjoitella nimimerkin takaa. Se on sitä parempaa suoraselkäisyyttä..."

Hän väistää häneen kohdistetun aiheellisen ja perustellun kritiikin, ja ryhtyy vastahyökkäykseen, koska hän kokee tulleensa hyökkäyksen kohteeksi. Narsisteille kaikki kritiikki - oli se sitten miten perusteltua ja aiheellista tahansa - on aina hyökkäys, jota vastaan täytyy puolustautua raivoisasti. Aseenaan Nevalainen käyttää tässä puolustautumisessa narsistien hyvin usein käyttämää projisointia: MINÄ en ole moraalisesti selkärangaton, SINÄ olet! Ihan kuin nimimerkin käyttämisessä ja oman anonymiteetin säilyttämisessä olisi jotain väärää tai moraalitonta. Ihan kuin nimimerkin käyttäminen poistaisi sen tosiasian, että hän jäi nololla tavalla kiinni katteettomasta moraaliposeerauksesta.

Toinen kommentti: "Eliitin esoteerisille symboleille vielä, että tiedät varmaan miten Mtsarille ja Whiteheadille kävi kun heitettiin/lähtivät YTsta. Täällä voidaan keskustella koska et voi heittää minua ulos niinkuin teit omalla sivullasi kun kysyin hankalan kysymyksen."

Tämän kommentin ensimmäistä virkettä en ihan tarkkaan ymmärrä. Michael Tsarion (Mtsar) ja David Whitehead sensuroitiin aikanaan Youtubesta, mutta heillä on ollut jo pitkään oma Unslaved-podcast omalla sivustolla. Heillä on maksavia asiakkaita niin paljon, että pystyvät elättämään itsensä podcasteja tekemällä. Ilmeisesti Nevalainen luulee, että Youtubesta lähteminen oli näille kahdelle jotenkin kohtalokasta? Ei ollut.

Jälkimmäinen virke jatkaa hyökkäys on paras puolustus -linjalla. Hän väittää että minä olisin heittänyt hänet ulos tältä sivustolta. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, koska en minä voi estää ketään lukemasta tätä blogia, tai "heittää ulos". Se, että minä jätän hänen kommentin julkaisematta, ei ole ulos heittämistä. Se on oman julkaisun moderointia, johon jokaisella julkaisijalla on oikeus. Minä olen melko tarkka sen suhteen, mitä kommentteja suostun julkaisemaan. Koska kommenttihistoriasta ei löydy yhtään ainoaa kommenttia nimellä Jarmo Nevalainen, on tehtävä oletus, että hänen kysymyksensä on esitetty jollain anonyymillä nimimerkillä. (Niin olikos se Nevalaisen mielestä jotenkin moraalitonta, vai miten se meni?) Vaikea sanoa, millainen kommentti tai kysymys on ollut kyseessä, mutta vähän veikkaan, että se on ollut jollain tavalla lapsellinen tai hölmö. Joka tapauksessa tällä jälkimmäisellä virkkeellä Nevalainen pyrkii jälleen projisoimaan: MINÄ en ole moraaliton, SINÄ olet!

Kolmas kommentti näyttää aika karulla tavalla, millainen känkkäränkän vallassa oleva lapsi kulissin takaa paljastuu: "Jos sinulla EES ei ole parempaa tekemistä kun ulista josta nönnönöö asiasta niin voi voi, käy R-kioskilla ja osta tikkari se helpottaa..."

Niin paljon kiukutti, että piti vielä kolmannenkin kerran iskeä joku piikki, jolla välttää katsomasta peiliin. Tuo kommentti ei ole kypsän aikuisen puhetta. Tuo on lapseksi taantuneen ihmisen kiukuttelua, joka tunnetaan psykologiassa termillä narsistinen raivo. Hän pyrkii jälleen projisoimaan omaa Varjoaan: MINÄ en ole lapsellinen, SINÄ olet!

Kypsän ja aikuismaisen ihmisen reaktio olisi ollut se, että olisi myöntänyt puhuneensa paskaa, kun tuli esittäneeksi valheellisen väitteen omista moraalisista periaatteistaan. Kypsä aikuinen olisi tunnustanut oman inhimillisen vajaavaisuutensa, ja todennut saadun kritiikin aiheelliseksi. Tuli puhuttua paskaa, ja moraaliposeerattua ilman katetta. Ei olisi pitänyt. Nyt vähän hävettää. Kypsälle aikuiselle tämä on mahdollista, mutta narsistiselle aikuista näyttelevälle pikkulapselle se ei ole.

Muutama tunti tämän kolmannen kommentin jälkeen, Nevalainen palaa kommentoimaan. Kommentti on kirjoitettu kahdelta yöllä (meili-ilmoitus tullut klo 2:10), mikä vähän viittaa siihen, että aiemmin lauennut narsistinen raivo on mahdollisesti pitänyt häntä valveilla. Nyt hän on kuitenkin saanut pakettinsa taas kasaan, ja näyttelee aikuista onnistuneesti. Kaiken tuon aiemman kiukuttelun jälkeen hän pyytää minut vieraaksi ohjelmaansa. 



Ensin hän käskee narsistisen raivon vallassa menemään R-kioskille ostamaan tikkareita, ja sitten hän kehuu blogin sisältöä ja pyytää vieraaksi keskustelemaan. Kuin kaksi täysin eri persoonaa. Tulee mieleen TSH:n klonkku.



Todellisuudessa tuon kutsun tarkoitus ei tietenkään ollut saada minua vieraaksi. Hän tietää tasan tarkkaan, että minä vastaan tuollaiseen kutsuun kieltäväsi. (Vastaan kaikille kysyjille ei - ainakin toistaiseksi.) Hän vain yrittää saada aikaiseksi tilanteen, jossa hän pääsee käyttämään argumenttia: "Ei se uskalla!" Tämä on hyvin tyypillistä narsismiin kuuluvaa pelien pelaamista. Tai oikeastaan voisi puhua valtataistelusta, koska narsistit tekevät vähän joka asiasta valtataistelun.

Erikoisen lisämausteen tähän koko episodiin antaa Myytinkertojien perustajan Thomas Wirénin reaktio. Myös hän vastasi kommenttiini: "Hahaa, mä niin rakastan jälkiviisautta. Älkää ikinä muuttuko, älkää ikinä muuttaako mieltänne, käsitystänne asioista, tunteita jotakin kohtaan. Pysykää ikuisesti kuopassanne!"

Aika erikoinen vastaus. Jostain syystä hän puhuu jälkiviisaudesta - ikään kuin toisen ihmisen katteettoman moraaliposeerauksen osoittaminen liittyisi jotenkin jälkiviisauteen. Sitten hän luo todella erikoisen olkinukkeargumentin. Hän yrittää luoda mielikuvan, että minä mukamas väitin kommentillani vastustavani ihmisen muuttumista. (Vähän koominen väite, jos miettii miten monta vuotta olen puhunut sankarin matkasta ja individuaatioprosessista.) Samalla Wirén aivan selvästi yrittää vähätellä Nevalaisen paskan puhumisesta kiinni jäämistä - ikään kuin tämä Nevalaisen ikävästi paljastunut tekopyhyys olisikin jotain ihmisenä kasvamista. Tällainen asioiden päälaelleen kääntäminen alkaa lähennellä kaasuvalotusta, joka kuuluu olennaisesti kaikkien narsistien työkalupakkiin. 

Jostain syystä Wirén ei halua ollenkaan nähdä Nevalaisen tekopyhäksi paskapuheeksi paljastunutta moraaliposeerausta. Se on jossain määrin ehkä ymmärrettävää, jos miettii että kyseessä on hänen yhteistyökumppani, mutta siitäkin huolimatta hyvin epärehellistä. Eikä pelkästään epärehellista, vaan myös lapsellista. Ei rehellisyyttä ja totuutta arvostava kypsä aikuinen sorru käyttämään noin lapsellista argumenttia. Ja kun otetaan huomioon, miten älykäs Wirén on, ei varmaankaan ole kyse siitä, että Wirén ei kykenisi ymmärtämään, mitä kommentillani oikeasti tarkoitin. Tässä ei ole kyse tyhmyydestä, vaan jostain ihan muusta.

Tämä olkinukkeargumentti on siinä määrin lapsellinen, että sen myötä herää väkisinkin kysymys, että laukesiko narsistinen raivo myös Wirénissä? Kokiko Wirén kommenttini hyökkäykseksi hänen julkaisuaan (ja sitä kautta häntä itseään) kohtaan? Iskikö känkkäränkkä? En tiedä, mutta jokin syy tuolle reaktiolle täytyy olla. Hän olisi voinut vastata jotain aikuismaista, kuten vaikka: Onhan tuossa havaittavissa sanojen ja tekojen välillä iso ristiriita, joka kieltämättä antaa tekopyhän vaikutelman. Jarmon kannattaa varmaan harkita jatkossa vähän tarkemmin, mitä tulee uhonneeksi. Sen sijaan hän valitsi toisin. Ihmisen tekemät valinnat kertovat ihmisestä paljon. 

Wirénin tapa esiintyä videoillaan on sellainen, että hänestä saa kuvan totuutta arvostavasta kypsästä aikuisesta. Tämän tapauksen perusteella minulla ainkin herää kysymys, että onko se vain näyttelemistä? Todella moni narsisti osaa esittää hyvin taitavasti aikuismaista ja kypsää ihmistä, vaikka todellisuus kulissin takana olisikin jotain aivan muuta. 

Minä en tiedä ovatko Nevalainen ja Wirén narsisteja, tai voiko heidän tapauksessaan puhua narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Mutta sen minä tiedän, että heidän molempien käytöksessä on havaittavissa  enemmän tai vähemmän narsisteille tyypillisiä käytösmalleja. Sellainen on minulle aina suuri punainen varoituslippu. 

Minulla on jo pitkään ollut hyvin ristiriitainen suhde Myytinkertojien kanavaan. Siellä on todella paljon erittäin laadukasta ja mielenkiintoista materiaalia, jota olen jakanut tässä blogissa usein. Mutta eräs asia kiinnitti huomioni Myytinkertojien logoon jo vuosia sitten. Ehkäpä nyt on hyvä hetki käydä tämäkin asia läpi.



Logossa on viittaus vapaamuurarien lukuun 33. Se on tehty on poikkeuksellisen taitavalla ja huomaamattomalla tavalla. Tuota ei varmaankaan kovin moni ole vielä tajunnut.

Eksoteerisella tasolla kyse on Wirénin yrityksestä Vita Aeterna Oy. Kuten näette, logossa on V- ja A-kirjaimet päällekäin. Mutta erikoiseksi tämän asettelun tekee se, että kun logon kääntää ylösalaisin, se muodostaa arsenikin (nykyään arseeni) alkemiallisen merkin. Arsenikin/arseenin järjestysluku on 33.




Vapaamuurarisymboliikkaa: 33


Myytinkertojat vaihtoi logoaan vähän aikaa sitten. Tässä uudessa logossa on myös vapaamuurarisymboliikasta tuttuja elementtejä. Uusi logo on kolmionmuotoiseksi play-merkiksi tyylitelty M-kirjain. Aiheesta voi lukea enemmän kirjoituksista Kolmio ja luku kolme ja M-logot.


Myytinkertojien uusi logo


Ja kun nyt vapaamuurarisymboliikasta on puhe, niin mainittakoon sekin, että tämä Nevalaisen podcastin nimi on The Great Work. Se on vapaamuurariudessa hyvin tunnettu konsepti. Heidän mukaan vapaamuurarien astejärjestelmässä eteneminen on "itsensä kehittämistä", ja sen yhteydessä käytetään hermetiikasta tuttua termiä Suuri Työ. Kuuluisa vapaamuurariguru ja 33. asteen vapaamuurari Albert Pike kirjoitti kirjan The Magnum Opus or the Great Work.



Näin monta vapaamuurareihin liittyvää asiaa. Herää kysymys, että onko näillä kahdella herralla jokin sellainen kytkös vapaamuurareihin, jota he eivät ole yleisölleen kertoneet? He voivat sen toki kiistää, mutta voimmeko muut silloin luottaa siihen, että he puhuvat totta? Rehellisyys kun ei näytä olevan näille kahdelle ihan se suurin mahdollinen arvo.

Jos laskee kaikki nämä edellä mainitut asiat yhteen, on ikävä kyllä pakko todeta, että Myytinkertojiin liittyy tällä hetkellä aika paljon punaisia varoituslippuja. En tiedä mikä on totuus, mutta jatkossa suhtaudun tähän kanavaan ja sen sisällöntuottajiin hyvin suurella varauksella - monestakin syystä.

Päivitys 30.5.2023:

Sain Wiréniltä sähköpostia. Mielenkiintoinen viesti.

Viesti on niin valtavan pitkä, että sen käsittely kokonaisuudessaan ei ole tämän kirjoituksen kannalta järkevää. Toisaalta viesti on myös yksityiseksi tarkoitettu, joten en viitsi sitä sellaisenaan ilman lupaa julkaista. Mutta voin kuitenkin kertoa siitä jotain, ja nostaa sieltä esiin pari näytettä, jotka liittyvät olennaisesti tämän kirjoituksen sisältöön. 

Wirén kiistää, että Myytinkertojien logossa olisi vapaamuurarisymboliikkaa. Hän kertoo, että logoon on kuvattu Maan ja Auringon kohtaavat energiat. Lainaus: "Logossa kohtaavat Auringon ja Maan energiat. Ne luovat ikuisen solmukohdan symbioosillaan. Tämä tuo dualismiin kolmannen ulottuvuuden, joka usein unohdetaan. Yhteistyön. Siitä tulee myös yritykseni nimi, Vita Aeterna, ikuinen elämä, ikuinen symbioosi, ikuinen yhteistyö. Ja kirjaimet V ja A sointuvat nätisti peileinä logossa."

Tämän jälkeen Wirén esittää näkemyksensä symboliikan tulkinnasta: "Se mikä symbolitulkinnoissa on yleensä harhauttavaa on ymmärtämättömyys siitä, että meillä on hyvin rajallinen määrä muotoja käytössä. Siksi logot myös muistuttavat ennen pitkää ominaisuuksiltaan toisiaan, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä toistensa kanssa."

Eli Wirénin selitys sille, että Myytinkertojien logossa on arsenikkimerkki, on se on vain sattumaa. Siis kaikista mahdollisista V+A-yhdistelmistä ihan vain sattumalta tuli valittua sellainen, jossa V ja A lomittuvat sillä tavalla päällekkäin, että lopputulokseksi tulee 33. alkuaineen alkemiallinen merkki. Syy tälle sattumalle on Wirénin mukaan se, että "meillä on hyvin rajallinen määrä muotoja käytössä".

Jostain syystä sisäinen kaasuvalotustunnistimeni alkoi juuri lähettää varoitussignaalia.

Wirénin mielestä esittämäni analyysi Myytinkertojien logosta on väärä. Hän jatkaa: "Mä voisin tehdä samanlaisen sivustoltasi. Huomasin, että sinulla on 33 lukijaa. Ahaa. Mitäs tämä tarkoittaa? Selkeästi valittu määrä, osa ilman profiilikuvia, joten ovatko ne sinun tekemiäsi, jotta tuo luku täyttyy? Ja sitten, nehän muodostavat 3 kertaa 6 rivit! 666, mitä ihmettä!"



Wirén ei tietenkään oikeasti ajattele näin, mutta tällä luomallaan karikatyyrillä hän yrittää viestittää, että tekemäni tulkinta on yhtä hölmö kuin tämä hänen karikatyyri. Herää kysymys: onko tämä vertaus reilu? Karikatyyriin rinnastamisessahan ei sinänsä ole mitään pahaa, silloin kun se tehdään reilulla tavalla. Mutta ovatko nämä kaksi eri tulkintaa todellakin rinnastettavissa toisiinsa? Onko tällainen argumentaatio älyllisesti rehellistä vai älyllisesti epärehellistä

Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä. 

Ei tämä Wirénin viesti nyt varsinaisesti vähennä niitä aiemmin mainittuja punaisia varoituslippuja.


Päivitys 31.5.2023:

Nevalainen jatkaa Youtuben kommenttikentässä, ja toistaa aiemmin esittämänsä kutsun. Saamme tästäkin hyvää opintomateriaalia.



Kun narsistin kulissiin tulee särö, narsistille tulee pakottava tarve saada se korjatuksi. Tässä Nevalaisen tapauksessa hän yrittää päästä korjaamaan tapahtunutta vahinkoa uudella "tulisitko keskustelemaan" -pyynnöllä. Siitäkin huolimatta, että hän on jo lukenut tämän kirjoituksen (Wirén kertoi saaneensa linkin tähän kirjoitukseen Nevalaiselta), ja tietää että kieltäydyn podcast-kutsuista. 

Pyynnön sanavalinnoista näkee, että hän yrittää vedota miehisyyteen: "Lets talk like men do". Jotenkin huvittavaa, että ensin hän kiukuttelee kuin pikkulapsi, ja sen jälkeen pyytää puhumaan niin kuin miehet. Missä on se mies, jonka kanssa olisi tarkoitus keskustella? Minä näen vain pienen, kamalaa nöyryytystä kokeneen lapsen, joka pitää huonosti päällään pysyvää aikuisen miehen naamiota. 



Otin jo aiemmassa narsismikirjoituksessani esiin sen, miten narsisteille kaikki ihmissuhteet perustuvat enemmän tai vähemmän valtataisteluun - erityisesti ristiriitatilanteissa. Näissä tilanteissa valtataistelun voittaminen on narsistille vähän kuin pakkomielle, koska sillä narsisti suojautuu nöyryytetyksi tulemisen peloltaan. Narsistin on pakko saada se tunne, että hän voitti - välittämättä keinoista. Jos voittoa ei tule, hän tuntee itsensä suojattomaksi toisten nöyryytyksiltä. Sen takia narsistit hyvin usein pyrkivät pääsemään tilanteeseen, jossa he pääsevät käymään tuota valtataistelua niillä aseilla, joilla he ovat tottuneet voittamaan: kaasuvalottamisella, projisoinnilla, uhriutumisella ja kaikilla muilla manipulatiivisilla keinoilla. Tärkeintä on vain päästä siihen tilanteeseen, jossa näitä aseita pääsee käyttämään - eli "keskustelemaan". 

Todella moni tekee sen virheen, että astuu tähän ansaan suostumalla keskusteluyhteyteen - vain huomatakseen, että vastapuolen "keskusteleminen" onkin häikäilemättömän vilpillisellä ja epärehellisellä tavalla käytävää valtataistelua, jossa totuudella ei ole mitään arvoa. Syy tähän on se, että narsisti ei kykene prosessoimaan sellaista todellisuutta, joka on ristiriidassa hänen narsistisen kulissiminänsä kanssa. Tuota kulissia hän on valmis puolustamaan kaikilla mahdollisilla keinoilla - moraalista ja totuudesta välittämättä. 

Minun neuvoni kaikille näihin tilanteisiin joutuville on, että tuohon keskusteluansaan ei kannata astua. On hyvä ymmärtää, että näissä tilanteissa teillä ei ole vastassanne kypsä aikuinen, vaan nöyryytetyksi tulemisen pelolta hyvin kyseenalaisilla keinoilla suojautuva pikkulapsi, joka elää täysin eri todellisuudessa kuin te. Kenenkään ei ole mikään pakko ryhtyä keskusteluun tai väittelyyn epärehellisen tai harhaisen ihmisen kanssa. Siinä ei ole mitään pahaa, jos kieltäytyy. Totta kai narsisti voi yrittää väittää jotain päinvastaista, mutta ei se ole totta. Jokaisella on oikeus itse päättää kenen kanssa suostuu keskustelemaan ja kenen kanssa ei. 

Narsistin kanssa väittelemällä ei voi saavuttaa mitään positiivista. Te ette voi saada häntä tajuamaan hänen omaa lapsellisuuttaan, epärehellisyyttään, moraalittomuuttaan tai ihan vain väärässä olemistaan.  Hän kieltää kaiken. Hän ei pysty hyväksymään mitään sellaista totuutta, joka uhkaa hänen kulissiminäänsä. Tämä tosiasia jokaisen olisi hyvä ymmärtää. 

Myös Wirén toivoi omassa minulle lähettämässään viestissä, että vastaisin hänelle. Wiréniä ja Nevalaista näyttää yhdistävän se, että heillä molemmilla on kova tarve päästä keskustelemaan kanssani. Varmaan aika harmillista, kun se ei olekaan mahdollista. 


Päivitys 10.11.2023:

Thomas Wirén otti kantaa vapaamuurarisymboliikkaan uusimmassa Realistit-jaksossa (kohdassa 18:18):

"Mun pitää ottaa vähän kantaa tähän vapaamuurariusjuttuun. Ihmiset on niin harhautuneita. Tääkin on niinku tällanen savuverho, joka on rakennettu tohon noin, et ihmiset keskittyy tällaseen salaliittoiluun vapaamuurareiden ympärillä."

Pelkkä savuverho! Harhautuneiden ihmisten juttuja! Mitään vapaamuurareihin liittyvää salaliittoa ei ole!

Eiköhän se nyt viimeistään tässä kohtaa ole kaikille selvää, mihin leiriin tämä kaasuvalottaja kuuluu.

Tuon kommentin jälkeen Wirén esittää hieman vaivaannuttavalta kuulostavan vitsin siitä, miten hän on Suomen ainoa 34. asteen vapaamuurari - ja nauraa omalle jutulleen. Katsokaa tuota naurua, ja miettikää mitä tuo kehonkieli kertoo. Täysin sama ilmiö, joka nähtiin Iso H:n tapauksessa, kun hän oli Nea Lundströmin haastattelussa kaksi vuotta sitten

Oliko tuo Wirénin vitsi tosiaan niin hauska, että se aidosti naurattaa häntä noin paljon? Vai onko kyse jostain muusta? Kehonkielen asiantuntijoiden mukaan ylimitoitettu nauru on yksi tapa peittää oma epärehellisyys. Jokainen tehköön asiasta omat päätelmänsä.



55 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. En osaa ko henkilöihin ottaa mitään kantaa mutta tuli mieleeni symbolien käytöt yleisemmin. Onko esim vapaamuurari- tai muut okkultistiset symbolit aina merkki että kuulutaan eliittiin? Olen miettinyt tätä paljon, koska monet harrastaa okkultismin tutkimista, nimenomaan saaden siitä syyn vastustaa eliittiä. Eliitti kun käyttää neutraalia tietoa ja symboliikkaa ihmisten hallitsemiseen. Mutta voiko niitä symboleita käyttää toisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ensimmäinen joka tuota pohtii. Etkä varmaan viimeinen.

      Kun minä näen jonkun lukijan esittävän tuollaisia kysymyksiä, ajattelen aina, että tällä henkilöllä on vielä aika pitkä matka siihen, että on valmis ymmärtämään tämän blogin tarjoamaa sisältöä.

      Mutta ei se mitään. Ei siinä mitään pahaa ole. Pitkäkin matka päättyy aikanaan. Kärsivällisesti vain eteenpäin.

      Poista
    2. Hmm, en koe olevani ihan alussa matkallani, eikä kommenttini sellaista mielestäni heijastele. Olen kuullut eri vastausvaihtoehtoja, ja olisin mielelläni kuullut näkemyksesi asiasta.

      Poista
  2. Jälleen todella tärkeä ja valaiseva kirjoitus ihan jokaisen reaalielämää keskeisellä tavalla koskettavasta aiheesta! Narsismi on suomalainen (ellei globaali) kansantauti ja pelkästään sen olemassaololle hirviöyhteiskunta pystyy itsensä vaivatta perustamaan.
    Voi olla, että tämän artikkelin lukijoista monikaan ei näe Nevalaisen tai Wirénin kommentoinnissa mitään outoa - niin tavanomaista tämä tyyli kaikkialla on, arkipäivän puuroa. Netin maailmassa on tavallista, että ihan asiallinen aloitus muuntuu kiukutteluksi ja itse aihe katoaa jonnekin narsistisen öykkäröinnin usvaan.
    Me, jotka psykopaattiaikuisten keskellä jouduimme lapsuutemme kärsimään, saimme tottua tällaiseen absurdiin, idioottimaiseen ja ennalta-arvaamattomaan sönkötykseen jokapäiväisessä elämässä. Oli aivan tuuripeliä, vastasiko 'aikuinen' asiallisesti tai mitä seuraavassa hetkessä ylipäätään oli odotettavissa.

    Todellakin: jotta todellista muutosta alkaa syntyä, jokaisen pitäisi perusteellisesti tutustua narsismin olemukseen ja mekanismeihin sekä opetella se tunnistamaan, missä ikinä vastaan tulee tai ilmenee. Oman itsen ja omien ympyröiden lisäksi sen esiintyminen pitää opetella näkemään myös laajemmassa mittakaavassa ja yhteiskunnallisesti. Näin siksikin, että valtaa pitävät psykopaatit soveltavat sadismiinsa narsismia: he kokevat epäoikeuden muodostamisen ja pahuuden tuottamisen yksilön elämään narsistiseksi 'velvollisuudekseen' ja oikeuttavat minkä tahansa kieron mielivallan nimenomaan tämän prinsiipin vuoksi. Kun tavallinen ihminen kärsii millä tahansa tasolla, narsisti näkee tilanteen oikeutetun koston näkökulmasta. Samassa prosessissa narsisti sisäisessä maailmassaan ja valhekuvassaan ainoastaan pyhittyy ja puhdistuu - todellisuus ja sisäinen valhe erkanevat toisistaan valonnopeudella. Tällaisen mekanismin ymmärtäminen vaatii kuitenkin tavalliselta ihmiseltä huomattavan paljon ponnistelua ja työtä, itsestään se todellakaan ei synny, koska on lähtökohtaisesti ihmiselle käsittämätön ja mieletön. Tämänkaltaiset nostot kuitenkin varmasti auttavat tätä tärkeää ja hienovireistä hahmotusprosessia eteenpäin. Lisäksi tämä auttanee selventämään ajatuksia ja tunteita, juuri sitä epämääräistä pahaa oloa, jota kontaktit narsistien kanssa jättävät ihmiseen - kaasuvalotuksen mekanismit ovat taitavia, useinmiten liian taitavia ihmisen erottaa.

    Itse en ole Myytinkertojien materiaalia jaksanut katsoa Wirénin erittäin epäaidon olemuksen ja teennäisen artikulaation vuoksi. Se on vähän harmittanut, koska toisaalta materiaali on laadukasta - paitsi että sitä (minun mielestäni) kautta linjan vaivaa 'paljastaa yhden, peittää kaksi' -metodi, joilla jotkut tämän kentän ihmiset tykkäävät hämmentää. Mieluummin itse seuraan vaikka muutamaa aidonrouheaa maallikkotutkijaa, jotka eivät vaikuta siltä, että heitä pitää katsojan asemassakin henkisesti kannatella, toisin kuin ao. kanavan sisällöntuottajien kohdalla. Yritin mm. hetken katsoa 'Maikin ja Sakarin aamustriimejä' - oli konseptina letkeä ja maanläheisen oloinen. Lopetin kuitenkin lyhyeen, koska väsyin katsomaan siinä avoimesti esillä olevaa narsistista parisuhdepeliä, jossa toinen kiukuttelee kuin kolmivuotias ja toinen pienentää itseään, ettei antaisi aihetta kiukkuun. Jätän nyt kertomatta kumpi mielestäni kiukuttelee ja kumpi itseään pienentää - jos joku aiheesta kiinnostui ja opetusmateriaalin ominaisuudessa haluaa käydä vilkaisemassa. Siinä myös pääsee konkreettisen havainnemateriaalin äärellä seuraamaan, kuinka narsisti aina ajoittain saa pakan kasaan ja kykenee esittämään aikuista - kuten Antero osuvasti kuvaili.

    Narsistinen haava on kansallisella tasolla auki ja huutaa suoraa huutoa - joten ulinaa tällaisen aiheen käsittely varmasti aiheuttaa niiden kohdalla, jotka omaa valhekulissiaan epätoivoissaan pystyyn pönkittää. Mahtavaa ja armollista, että meillä on Antero, joka ei paskamyrskyjä pelkää, vaan rauhallisesti, vastuullisesti ja aikuismaisesti tätä mammutin kokoista ongelmaa käsittelee. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Olen itse seurannut vuosia sekä EES-blogia että Myytinkertojia. Niillä molemmilla on ollut täysin erilainen merkitys itselleni. Myytinkertojien videot ovat sisältöä, jota mieluusti katselee ja niistä monesti oppiikin paljon kun taas EES:n seuraaminen on vahvemmin osa omaa sisäistä kasvuprosessia ja ajattelua. Olen monesti miettinyt miten upeita asioita voitaisiin saada aikaiseksi, jos tällaiset toisistaan paljonkin poikkeavat, mutta kuitenkin valtavirran ulkopuolelta asioita käsittelevät julkaisut yhdistäisivät voimiaan. Mutta toisaalta… ihmiset, jotka tällaista sisältöä tuottavat, ovat varmasti jo lähtökohtaisesti vahvasti induvidualisteja ja jokaisella voi olla ihan erilainen tarkoitus tässä elämässä. Se, että maailma on kollektivistien ja konformistien hallitsema hullujenhuone / lastentarha on hiton harmillista, mutta ei sitä silläkään parannettaisi, että myös omilla aivoillaan ajattelevat tahot alkaisivat “leikkimään kotia”.

    EES:lle olen suurimmassa kiitollisuudenvelassa siitä, että olen ymmärtänyt varjotyön merkityksen ja hyväksynyt sen karmean vaikeuden, joka oman varjon kohtaamiseen ja integrointiin liittyy. Tarotin ison arkanan allegorinen tarina liittyy tähän tietysti isosti. Suoraan sanoen vetää nöyräksi. Suurten tutkijoiden ja ajattelijoiden (Jung, Tsarion yms) kirjoituksia lukemalla olisi voinut päätyä samalle tielle, mutta ainakin omalla kohdallani se olisi ollut mahdottomuus. Olisi kyllä jääneet moiset teokset lukematta ja se isoin askel eli oman sisimmän käsitteleminen olisi jäänyt aloittamatta. EES on ollut eräänlainen silta kahden itsetietoisuuden tason välillä. Antero ei välttämättä edes ymmärrä miten ison palveluksen hän on joillekin meille lukijoilleen työllään tehnyt. Ja tämä ei siis tarkoita sitä, että olisin EES:n kanssa kaikesta samaa mieltä. Poikkeavia mielipiteitä ja näkemyksiä voi hyväksyä tai tuomita. Se kumpaan noista kallistuu, kertoo ehkä enemmän siitä henkilöstä, joka kyseistä vaakaa käyttää kuin siitä oliko mielipide tai tieto ns. oikeaa vai väärää.

    Nimimerkki “Antero” käyttää välillä aika tylyä kieltä ja sille on oman näkemykseni mukaan aina joku harkittu syy. Eiköhän se “Antero” ota ihan tarkoituksella sellaisen peilin roolin ja mielestäni siihen kannattaisi myös suhtautua kuten peiliin. Joskus se voi myös olla sellainen naurutalon peili, mutta jotain sieltä joka tapauksessa aina heijastuu :)

    Mitä tulee tähän Myytinkertojien videon kommenttikentässä nähtyyn keskusteluun niin olihan se Jarmon tapa vastata palautteeseen vähintäänkin erikoinen. “Anteron” tylyt vastineet lukijoilleen ovat selvästi roolihahmon tarkoituksellinen tyylikeino kun taas Jarmon kohdalla asia vaikutti oikeasti osuneen johonkin hermoon. Jos puhuu “pyhästä työstä” ja esiintyy moraalisena ihmisenä, ja silti alentuu vastaamaan kriittiseen palautteeseen tuolla tavalla, se tuntuu hyvin ristiriitaiselta. Ja tämän totean siis ihan lempeydellä sillä tunnistan tuossa myös itseni ja oman kehittymiseni tarpeen.

    Ja kukapa minä ylipäätään täältä sivusta olen mitään huutelemaan, kun asia ei edes minulle kuulu. Ehkä voin kuitenkin hyräillä mielessäni Martti Servon biisiä…

    “Aikuinen mies… Jos kiinni jää hän erheestään… Hän myöntää sen… En ole täydellinen…”

    Voimia ja valoa uuteen viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Prisoner, hienosti sanoitit omiakin ajatuksia ja kiitollisuuden juuria! Enhän ilman EESiä olisi löytänyt edes nykyiseen Unslaved-olohuoneeseeni, enkä sen johdattamiin kirjoihin ja ajattelijoihin tai 'Here for the truth' -ym. podcasteihin joissa omiin yksilöitymisen polkuihinsa panostavilla tekijöillä on oman kokemukseni mukaan sama päämäärä kuin Anterolla: jakaa langanpäitä, joilla jokainen pystyy omaa individuaatioprosessiaan todellisesti edistämään ja varjotyötään tekemään, yrittämättä kuitenkaan samalla liimata seuraajaansa fanikseen, orjakseen, ihailijakseen, vaan kiinnittymään ainoastaan oman itsensä löytämisen tiehen ja sisimpäänsä. Sellainen työ sitten todellakin on pyhää ja aidosti arvokasta.

      Tuo, mitä kirjoitit narsistisen vs. hyvän ja moraalisen ihmisen (tässä tapauksessa Antero) tylyttämisten tai tylyltä vaikuttavan asenteen välisestä erosta ei itseasiassa olekaan ihan pieni juttu.
      Pinnallisesti tarkasteltuna ne saattavat toisinaan vaikuttaa hämmentävän samanlaisilta, mutta sisällöllisten ytimien välissä on vähintään valtameri. Whitehead ja Tsarion tuntuvat ymmärtävän hyvin tämän 'samankaltaisuuden' nostaman hämmennyksen ja ovat antaneet aiheen käsittelylle aikaa. Onkin sitten oma, herkullinen prosessinsa oppia ymmärtämään että mistä kaikesta näiden kahden välisessä erossa on kyse. :)

      Poista
    2. Tarpeeksi kauan kun märehtii mitä sitä tähänkin kommentoisi, niin toiset ehtivät naputtaa aikalailla ne omatkin ajatukset tähänkin postauksen. Vahvasti intuitioon luottavana ihmisenä myytinkertojat ja varsinkin Wiren on aina herättänyt jonkinasteista epäluuloa, sääli sinänsä sillä monet aiheet ovat olleet todella mielenkiintoisia, toi paljasta yksi ja piilota kaksi on aika hyvin sanottu. Oman osani Anteron tylyistä vastauksista saaneena en kyllä ole koskaan kokenut niitä kiukutteluna, ehkä ennemminkin on tullut mentyä peilin eteen ja miettinyt omia horinoitaan uudemman kerran. Vaikka jostain jopa perustaavaa laatua😂olevista asioista en ole Anteron kanssa samaa mieltä,arvostan tämän blogin pitäjää todella korkealle jo pelkästään sen valtavan työmäärän takia joka tähän on uponnut, saatika niiden lukemattomien hetkien takia kun intuitioon perustuva "tietämys" on saanut sanallisen selityksen.

      Poista
  4. Narsismista puheen ollen...

    https://www.youtube.com/watch?v=JC08uakEa6g

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun seuraa kuinka tämä 'köyhä-myyrmäkeläinen-vaihtoehto-anarkisti-räppäri' käyttää valtuustossa tunteikkaan puheenvuoron kouluruuan puolesta ja seuraavassa hetkessä näkee hänen mieltyneen kalliisiin autoihin, vaatteisiin ja ylelliseen elämään jo kauan sitten - eli liian nuorena ollakseen oman säästöpossun kautta hankittua - laukeaa jonkunsortin dissonanssi sirisemään ja muodostuu kysymys: mitäs helvetin peliä tämä sitten on?

      Kun ensimmäisen kerran näin tämän henkisyyden opettajaksi asettuneen häiskän kaahaavan jumalattoman hienolla ja kalliilla Lamborginilla tuli mieleen Osho, joka myös opetti seuraajiaan luopumaan maallisesta, mutta ajeli kuitenkin itse Rolls Roycella heidän keskellään ainakin silloin kun etsi itselleen tuoretta sänkyseuraa. Hänkin luultavasti kehotti oppilapsosiaan irrottautumaan myös kehollisista tarpeistaan - paitsi silloin kun se gurua palvelisi.

      Omat epäilykseni herättää esim. se, miten kovin lempeästi media ao. herraa käsittelee sekä sellainenkin pikku sivuseikka, että wikipedia kertoo hänestä vain syntymävuoden siinä missä yleensä esittely alkaa graavisti täydellisellä syntymäajalla.
      Astetta verran mystisempi keissi - tai sitten vaan jälleen yksi rappariräppäri lisää, niitähän nyt mahtuu kymmeneen tusina.

      https://www.instagram.com/p/xj-W9zLbbr/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==
      https://www.youtube.com/watch?v=fgfESoXlG7w

      Poista
    2. Mää ensin että jostakin tuo Slim Mill on tuttu, sitten muistin. Tuo oli siinä Levelin nyrkkeily matsissa sitä naista vastaan. En paljasta miten käy jos joku haluaa jännittää.

      1:51:15 https://www.youtube.com/watch?v=P_1tC2tGMHQ&t=7604s&ab_channel=LEVELI

      Poista
    3. Julkinarsisteille on tyypillistä, että he luovat sellaisen grandioosin minäkuvan omasta erinomaisuudestaan ja kyvykkyydestään, joka ei vastaa totuutta. Sitten kun totuuden joutuu kohtaamaan, se saattaa ikävästi lyödä kasvoille.

      Poista
    4. Slimmi taitaa olla vain niin perustraumatisoitunut ADHDn arkkityyppi, ainakin hämmentävän äärilaidasta toiseen ylikierroksilla sinkoilevan käytöksen perusteella, että sitä ei kyllä kannattaisi rappareihin ottaa salakuvioita sotkemaan. Tämän lajin tyypit ei kykene laskelmointiin saati suunnitelmallisuuteen, vaikka muuten täydestä narsistista kävisikin.

      Poista
    5. Yllättävän hallitusti luonnistuu adhd-sählältäkin ainakin rapparipuulaakin käsimerkit: https://www.instagram.com/p/0vyE7xLbUA/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==

      Perustraumatisoitumisen narsismi tarvitsee syntyäkseen ja pystyssä pysyäkseen: nou trauma, nou narsu.
      Mutta sitä toki ei voi lähteä kenestäkään pelkän habituksen perusteella sanomaan, onko kyseessä narsistinen persoonallisuushäiriö vai toistaako olemuksellaan erilaisia pinnallisia, narsistisesti sairaan yhteiskunnan heijastamia ja opettamia toimintamalleja. Tämän eron lopulta kertoo teot aka 'puun hedelmä': jättääkö ihminen ympärilleen eriasteisesti hyväksikäytettyjä ihmisiä, joista toiset raunioita? Miten ihmiset, erityisesti lähimmät, hänen ympärillään voivat? Miten kohtelee elämää ylipäätään, eläimiä, luontoa? Kiukutteleeko sen sijaan että puhuisi asiallisesti?
      Vaikka narsistit yleensä pyrkivät jälkensä peittämään, niin suhteellisen helposti nämä merkit on nähtävissä.



      Poista
  5. Päivitys: Lisätty Wirénin selitys logon symboliikalle.

    VastaaPoista
  6. En olisi kyllä ikinä uskonut että tämmöisellä tv tohtorilla on näin hyvä juttu, mutta menee tämä narsistin selitys kyllä aivan naulan kantaan. Dr Phil
    https://www.youtube.com/watch?v=G0g90nHrOhU

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas. Oli kyllä todella hyvä tiivistys.

      Katsoin tuolta kanavalta muutaman muunkin videon. Ihan hyvää materiaalia.

      Poista
  7. Hanasaaren ruotsalainen taidelinna: pihalla avointa signaloinita rapparitemppelien kolme pylvästä ja salaseurojen pöllöt + fallos.

    https://www.facebook.com/1051877497/posts/pfbid0KXa4d27F2QNc7KwWg3RFXX54UZy6XkEXJTaUCafJvPMo8wMB2ECqy7SGGsghh7Ful/?app=fbl

    VastaaPoista
  8. Todella hyvä kirjoitus tämä kyllä nyt. Narsistit on todella taitavia "pelaamaan peliä", mutta Anterolta ei jää juuri mitään huomaamatta. Kattavaa ja silmiä avaavaa analyysiä. Sinusta tulisi varmasti erittäin hyvä psykologi tai psykiatrian ammattilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ei voisi ikinä tulla psykologia tai psykiatrian ammattilaista. Minä kun en suostuisi ostamaan kummankaan ammattiryhmän valheita.

      Varsinkin psykiatria on pahmimman luokan puoskarointia. Sen nimissä on tehty aivan hirvittäviä rikoksia ihmisyyttä vastaan, kuten nyt esimerkiksi lobotomialeikkaukset muutaman vuosikymmenen takaa.

      Nykyään ei käytetä puukkoa, vaan ihmiset pumpataan täyteen pillereitä. Suomessakin on satojatuhansia ihmisiä, jotka syövät masennukseen serotoniinilääkkeitä. Yksikään ihminen ei ole koskaan parantunut masennuksesta serotoniinilääkkeillä, mutta silti se on psykiatrian tarjoama ensisijainen hoitomuoto masennuspotilaille. Viime vuonna julkaistiin tutkimus, joka paljasti, että serotoniinilla ja masennuksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Silti tämä pillerihulluus vain jatkuu. Koko juttu on suuri kusetus, jolla ihmiset pidetään sairaina ja lääkeyhtiöt rikkaina.

      "The main areas of serotonin research provide no consistent evidence of there being an association between serotonin and depression, and no support for the hypothesis that depression is caused by lowered serotonin activity or concentrations."

      https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

      Minun neuvoni kaikille mielenterveysongelmista kärsiville on, että pysykää mahdollisimman kaukana psykiatriasta.

      Poista
  9. Jari Sarasvuo jakamastaan videosta, jossa näkyy eläinten laumakäyttäytymistä: "Massojen liikkeen harmoniaa, joka varmaankin jää yksittäiseltä kottaraiselta tai lampaalta havaitsematta.

    Kuten jää usein oman lajinsa parveilukäytökseen osallistuvalta yksittäiseltä ihmiseltäkin hahmottamatta."

    https://twitter.com/SarasvuoJari/status/1664864904606543872

    Hän siis puhuu joukkokäyttäytymisestä, ja siitä miten sokea ihminen voi sille olla.

    Sama Jari Sarasvuo:

    Otsikko: "Jari Sarasvuo: Rokotusten vastustaminen on erikoista taikauskoa"
    Ingressi: "Yrittäjän mukaan rokotevastaiset vaarantavat hyvinvointinsa muiden kustannuksella."

    https://www.verkkouutiset.fi/a/jari-sarasvuo-rokotusten-vastustaminen-on-erikoista-taikauskoa/

    Sama Jari Sarasvuo:

    "Hakekaa nyt ne rokotteet, et päästään tästä panttivankidraamasta eteenpäin.

    Sit kun tartuntojen ja teho-hoidon tarpeen yhteys ohenee entisestään - kiitos rokotteiden - , voitetaan aikaa ja päästään seuraavaan ruutuun.
    Ja kieltäytyjille onnea matkaan.

    Tiede voittaa tämän sodan."

    https://twitter.com/SarasvuoJari/status/1479909621129175048

    VastaaPoista
  10. Kirjoitin eilen kevätjuhliin liittyneen muiston. Tekstistä tuli niin pitkä, ettei mahtunut kommenttiosioon, mutta yritän tiivistää.
    Viime viikolle asti muistin tapahtumat vain osittain: olen 8-vuotias, toisella luokalla koulussa ja näen ikkunassa mekon, jonka toivon äidin ostavan kevätjuhliin. Mekkoa ei ostettu, koska oli 'kallis' ja äiti teki sen sijaan itse. Muistin, miltä mekko näytti ja että kotiin palattua ampiainen pisti pihalla. Nyt näin koko tapahtumaketjun kaikkine yksityiskohtineen - erityisen selvästi muistin omat ajatukseni. Tarkastelin kaikkea ilman tunnetuskaa ja häpeää, joiden ylivoimaisuuden takia olin ilmeisesti joutunut muistiani lohkomaan?
    Äiti siis kieltäytyi jyrkästi ostamasta 'kallista mekkoa' - käymättä sitä katsomassa ja tarkistamatta hintaa. Narsistit ne vaan aina jännällä tavalla tietävät kaikesta kaiken. Tunsin hetken surua, mutta ymmärsin, että elämä ei ollut yhdestä mekosta kiinni. Jonkun ajan kuluttua hän ehdotti: 'mennään ostamaan kankaat ja minä ompelen sinulle mekon!' Pahaa-aavistava tunne nousi kurkkuun ja aloin seurata tapahtumaa sivusta.
    Ymmärsin loogisen ristiriidan: pitkä matka kaupunkiin ja kangas maksaisivat enemmän kuin ikkunan mekko. Ja että äitini ei luultavasti ompelusta selviytyisi. Tiesin kuitenkin, että nyt oli parasta pysytellä hiljaa ja toivoa, että raivonpurkaus tulisi vasta kun mekko on valmis - koska sen jälkeen minun pitäisi osata tilanne selvittää loppuun, yksin ja ilman apua.
    Kangaskaupassa äiti oli kyselevinään toiveitani, mutta todellisuudessa minulta odotettiin vain nyökkäystä 'hymyillen', kun hän on valintansa tehnyt. Jos ei ollut 'hymyä', niin pommi räjähti. Kassalla selvisi, että pelkät kankaat maksoivat enemmän kuin ikkunan mekko. Vilkaisin silmäkulmasta äitiä, joka tyynen rauhallisesti maksoi ja kurkkua alkoi kuristaa se nöyryytys, kun tiesin ettei kyse ollut rahasta.
    Kauppareissu selvittiin ja itse ompelukin pääsi vauhtiin, ilman että äiti edelleenkään raivosi. Vaikka en ollut saamassa toivomaani mekkoa, minua kosketti, että äiti teki minulle edes jotain. Aloinkin hieman rentoutua sisäisesti, ja kuten aina, se oli virhe. Melkein samantien äidin ompelussa oli menevinään jotain pieleen ja narsistinen raivoaminen alkoi. Kirosanoja tulvi ja tekeillä oleva mekko lensi kaaressa lattialle. Aloin itkeä säikähdyksestä ja ryntäsin pelastamaan mekkoa, jonka pelkäsin päätyvän koiran hampaisiin. Äidin huutoraivon kaikuessa sekä kyynelten kirvellessä silmiäni, istuin mekon kanssa koneen äärelle. Olin aavistanut, että työ jäisi minulle - en vain tiennyt missä vaiheessa. Koneen käyttö pelotti ja nuppineulojen pistely sattui, kädet tärisivät. Iästäni huolimatta se ei ollut ihan ensimmäinen ompeluni, mutta taitoni ei missään nimessä ollut vaatteen tekemisen tasolla. Yritin ja erehdyin lukemattomia kertoja: ompelin vääriä kohtia, toisinaan kankaat ruttuun, lukuisia kertoja jouduin purkamaan. Itketti, kun uusi kangas nyhräähtyi ja siihen tuli aina vaan lisää reikiä. Mutta sain kuin sainkin mekon valmiiksi. Kevätjuhlapäivän aamuna äiti istui ilmeettömänä ompelemassa: ilmeisesti teki jotain paikkailuja 8-vuotiaan tuotokseen?
    Vuosien ajan uskoin, että 'äidin tekemä mekko' oli ollut 'niin kaunis', etten saanut siitä katsettani. Todellisuudessa tuijotin sitä, koska pää nuokkui väsymyksestä, ilmeisesti myös nukahdin.
    Kotiin palattua pihalla pisti ampiainen kivuliaasti ja alkoi pelottavan raju ukonilma - niiden avulla turtui sillä kertaa tuska, yksinäisyys ja ahdistus.

    Tämä tarina on omistettu niille, joiden eilinen päättäjäispäivä oli narsismin ja psykopatian vuoksi täyttä helvettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo äitisi toiminta kuulostaa aika tutulta. Se on lapsen aidon minuuden tuhoamista.

      Kun lapsi oppii, että hänen aidot tunteet, ajatukset, reaktiot, mielipiteet ja muut aitoa minuutta edustavat osat aiheuttavat vanhemmassa kielteisiä ja pelottavia reaktioita, lapsen on pakko korvata aito minuus vanhempaa miellyttävällä valeminällä. Lapsi oppii, että vanhemman kanssa pitää olla koko ajan sukkasillaan, ettei vain tee mitään sellaista, joka saa vanhemman raivoamaan tai tekemään jotain muuta pelottavaa. Se tappaa lapsen aidon minuuden, ja tekee lapsesta 'miellyttäjän'.

      Tämä on jossain määrin samankaltainen ilmiö kuin narsistin kulissiminä, mutta siinä on taustalla eri mekanismi. Narsistin valeminä pyrkii saamaan valtaa, jotta muut eivät pääse tekemään hänelle pahaa. Miellyttäjän valeminä pyrkii pitämään muut tyytyväisenä, jotta muut eivät saa syytä tehdä hänelle pahaa. Tavallaan sama tavoite, mutta hyvin eri keinot.

      Joskus narsisti voi myös näytellä miellyttäjän kaltaista roolia, jos se palvelee sillä hetkellä hänen tarpeitaan. Mutta siinä on kuitenkin edelleen kyse vallan tavoittelusta, joten se ei tee hänestä varsinaista miellyttäjää - enemmänkin valemiellyttäjän. Tyypillisesti tämä käytösmalli tulee esiin, kun narsisti on tekemisissä hierarkiassa ylempänä olevan kanssa. Perseen nuoleminen on keino päästä hierarkiassa ylemmäs.

      Vastaavasti miellyttäjä voi joskus toimia samankaltaisella tavalla kuin narsisti. Miellyttäjätkin osaavat olla tietyissä tilanteissa hyvin manipulatiivisia ja valheellisia. On vaikea olla joka tilanteessa rehellinen, jos koko minuus perustuu valheelle.

      Frommilaisesta näkökulmasta katsottuna miellyttäjästä tulee psykologinen masokisti, ja narsistista psykologinen sadisti. Ne ovat saman kolikon kaksi eri puolta. Miellyttäjästä voi käyttää myös termiä läheisriippuvainen, mutta siihen termiin liittyy yksi ongelma. Se voi vähän sekoittaa pakkaa, koska oikeastaan myös narsisti on läheisriippuvainen. Tämä johtuu siitä, että sekä sadisti että masokisti hakevat molemmat turvaa symbioottisista suhteista. Kumpikin tarvitsee jonkun (tai jonkin) jonka kanssa sulautua yhteen, koska heillä ei ole aitoa minuutta, jonka avulla voisi olla itsenäinen ja omilla jaloillaan seisova aikuinen.

      https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2022/06/aton-kultti-osa-254-sadomasokistinen.html

      (jatkuu...)

      Poista
    2. Isoin ero näissä kahdessa valeminässä on se, että miellyttäjän on huomattavasti helpompi päästä valeminästään eroon. Miellyttäjän on mahdollista rakentaa aito minuus, mutta narsistin toipumisennuste on todella heikko. Narsisti voi kyllä vaihtaa tai päivittää valeminänsä johonkin toiseen versioon, mutta se ei ole aidon minuuden rakentamista. Hyvänä esimerkkinä tästä on se, kun narsisti yhtäkkiä tuleekin uskoon, ja alkaa näytellä jotain aivan uutta pyhän ihmisen roolia. "Kyllä se on nyt muuttunut mies!" ajattelee moni - ymmärtämättä mistä on oikeasti kyse.

      Minä olin lapsena klassinen esimerkki miellyttäjästä. Täydellinen lapsi kahdelle narsistivanhemmalle. Mutta kun tulin teini-ikään, aloin kapinoida sitä kiltin pojan roolia vastaan. Silloin tuli välillä tehtyä kaikenlaista idioottimaisen typerää perseilyä, mutta jotenkin ihmeellisesti en koskaan jäänyt niistä hölmöilyistä sillä tavalla kiinni, että valhe olisi paljastunut. Niinpä se valeminä pysyi ainakin osittain kasassa aikuisuuteen asti, ja joku osa minusta piti siitä roolista edelleen kiinni. Nuorena aikuisena eläminen olikin siinä mielessä vähän erikoista aikaa, että olin vielä osittain miellyttäjä, mutta kuitenkin joissain tilanteissa taistelin isosti sitä roolia vastaan. Se oli suurta sisäisen ristiriidan aikaa.

      Terapian avulla aloin kuitenkin hahmottaa tilannetta paremmin, ja aloin tietoisesti kitkeä pois miellyttäjän toimintamallejani. (Samalla se oma valeminä alkoi ällöttää niin paljon, että sille oli tehtävä jotain. Vähän kuin olisi tullut allergiseksi omille valheille.) Lähellä olevat ihmiset olivat välillä vähän ihmeissään, kun "sisäinen Anteroni" alkoi vähitellen tulla esiin. Menihän siihen aika paljon aikaa saada se koko miellyttäjän roolin purettua (vaikea arvioida, ehkä noin 5-10 vuotta), mutta kyllä se lopulta onnistui. Kuten olette ehkä saattaneet huomata, minulla ei nykyään ole ihan hirveästi tarvetta enää miellyttää ketään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin aina joka tilanteessa anteromaisen tyly mulkku, vaan enemmänkin sitä, että voin olla _tarvittaessa_ anteromaisen tyly mulkku. Joskus se on erittäin hyvä asia, että omistaa kulmahampaat.

      https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2022/12/hirvio-sisallasi-jordan-peterson.html

      Poista
    3. Miellyttämisestä ja ympärillä olevien aikuisten tyytyväisenä pitämisestä kasvoi toinen iho - en edes tiennyt miten muuten olla olemassa. Kun toisinaan suljetusta, kaoottisesta narsistien maailmasta tein visiittejä tavallisten ihmisten joukkoon, tuntui kuin olisin ollut vieraalla planeetalla.
      Seuratessa kavereiden keskusteluja vanhempiensa kanssa, saatoin paniikissa sanoa, että 'älä sano noin!', jos ystävä vastusti vanhempaansa. Luulin, että heilläkin kaava kulki niin, että kun vieraat silmät ja korvat olisi ympäriltä pois, helvetti avautuisi ja kaverini laitettaisiin kärsimään. Kuitenkin ne tilanteet myös laittoivat pienen pään pohtimaan: 'hän uskalsi sanoa noin - onko mahdollista, että hänelle ei kosteta sitä myöhemmin?'
      Ei ihme, että olen ollut loner ja ulkopuolinen, olenhan puhunut niin täysin eri kieltä kuin muut, monella tasolla.
      Lisäksi opin pyytämään anteeksi omaa olemassaoloani, joka heijastui niin, että aivan konkreettisesti pyytelin anteeksi, milloin mitäkin. Tähän lopulta laittoi lopun yhden vaiheen kaveriporukka hiukan päälle 20-vuotiaana. Erään oluenhuuruisen illanvieton keskellä ystäväni konkreettisesti löi nyrkin pöytään, niin että lasit pöydällä hyppäsi: "Ja nyt se anteeksipyytely loppuu! Mä olen helvetin kyllästynyt tohon! Miksi sinä sitäpaitsi pyydät kaikkea anteeksi? En halua kuulla sitä enää kertaakaan." Olin kauhuissani, sydän jyskyttäen en osannut sanoa muuta kuin että "Anteeksi! Mä en ole yhtään huomannut, että pyydän kokoajan jotain anteeksi!"
      Seurue pöydän ympärillä oli hetken mietteliäs, mutta helpotuksekseni puheensorina palasi entiselleen. Nyrkkiä pamauttanut ystäväni ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen vaan seuraavan kerran tavatessamme löi käteeni elämäni ensimmäisen self-help -opuksen, jonka lukeminen oli käänteen alku. Kirja käsitteli nimenomaan läheisriippuvuutta. Sen äärellä kykenin ensimmäistä kertaa ottamaan vastaan ajatuksen, että ehkä ihan kaikki ei sittenkään lapsuudessani ollut ok. Pian tämän jälkeen heräsin tähän maailman kusetukseenkin. Whitehead sanoo hienosti, että meillä on oltava koko ajan kaksi totuuden miekkaa: toinen mielemme, toinen ulkoa tulevan valheen erotteluun. Tuossa vaiheessa vedin omat miekkani tupesta ja nostin ne pystyyn - aavistamatta ollenkaan, miten mielettömän pitkän polun alussa olin.
      Myöhemmin olen usein miettinyt, että miksi meni niinkin pitkään, että sain otetta todellisuuteen. Itse en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt muuta syytä, kuin että minulla aivan todellisesti ei ollut yhtään tervettä ihmistä lähipiirissä, eikä edes vähän matkan päässä. Äitini ei vienyt minua edes päiväkotiin, vaikka sinne halusin, koska elämä kotona oli ahdistavaa ja pelottavaa. Vasta huomattavan myöhäisessä vaiheessa oivalsin, että äiti eristi minut muusta maailmasta aivan tarkoituksellisesti - olisi selvinnyt jo paljon aiemmin, millainen valhe hän on.
      //JATKUU...//

      Poista
    4. //...JATKUU//
      Jostain siis matkan varrella luin, että lapsi tarvitsee vain yhden positiivisen hahmon lapsuudessaan ja voi selvitä sen avulla oikein hyvin. Tuon hahmon ei tarvitse olla edes erityisen läheinen, ainoastaan jotenkin elämässä läsnä. Yksi hahmo voi muuttaa tilanteen ja lapsen tulevaisuuden kokonaan.
      Huolellisen, vuosia jatkuneen kampaamisen jälkeen totean edelleenkin: minulta tuo hahmo on puuttunut. Edes koulun opettajissa ei sellaista ollut.
      Juuri siksi, että lapsi kykenee kehittämään ja ohjaamaan elämänsä positiiviseen suuntaan tarttumalla siihen yhteen hyvään hahmoon elämässään, rohkaisen jokaista tervepäistä, turvallista ja moraalista ihmistä: jos elämässäsi, vaikka vähän etäämmälläkin on lapsi tai lapsia, joista intuitiosi hälyttää, jos mitenkään luontevasti onnistuu: älä epäröi olla hänelle aidosti läsnä - edes hetken. Voit muuttaa tilanteen ja tulevaisuuden hänen kohdallaan kokonaan. Hän nappaa kyllä antamastasi langanpäästä kiinni, jos itse olet aito ja totta.
      Olemalla läsnäoleva ja hyvä ihminen et vaikuta positiivisesti ainoastaan hänen elämäänsä, vaan myös niihin, joita hän elämässään tapaa, joiden kanssa hänen polkunsa risteytyy - sekä tietenkin hänen lapsiinsa. Voit antaa hänelle täysin korvaamattoman muistijäljen ja voimavaran siitä, miten terve ja hyvä ihminen toimii ja toisen kohtaa. Vastavuoroisesti saat elämääsi täysin ainutlaatuista sisältöä, arvoa ja tarkoitusta, josta aivan aidosti pitää olla ylpeä.

      Miellyttämisen lisäksi astuin tietenkin kaheliin suorittamisen karuselliin vähän joka tasolla. Vähemmän yllättävästi se johdatti aivan väärään ammattiinkin. Uskottelin itselleni, että valitsin oikein, koska sain matkan varrella positiivista palautetta ja tuntui, että haltsaan homman. Kuitenkin syvällä sisimmässä tiesin, että halusin jotain aivan muuta.
      Tuo eilen eteen tullut kotkavideo on ajallisestikin hyvin omakohtainen: olen nyt irtisanoutunut ja suuntaamassa uuteen ammattiin, aivan uuteen suuntaan. Mutta sellaiseen, jonka tunnistan omakseni jo lapsuudesta asti. Vähäks on fiilikset kohillaan. :)

      Poista
    5. Tuo on juuri se syy, miksi aikanaan halusin lähteä tekemään juniorityötä eräässä urheiluseurassa. Minulla oli onneksi lapsuudessa muutama terveen aikuisen malli, jotka varmasti pelastivat paljon. Ihan vain sillä, että olivat läsnä ja kohtelivat kunnioittavasti. Sen takia arvostan todella paljon niitä täyspäisiä aikuisia, jotka tekevät vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten harrastusten parissa. Se pelastaa elämiä.

      Tuo ylenpalttinen anteeksipyyntely on muuten hyvä tapa tunnistaa miellyttäjä. Törmäsin tuohon ilmiöön juuri vähän aikaa sitten. Jouduin asioimaan muutamia kertoja erään pienen firman asiakaspalvelijan kanssa, jonka pyyteli koko ajan ihan kaikkea anteeksi. Vähän kuin olisi tekemisissä anteeksipyyntörobotin kanssa. Se on kieltämättä muiden kannalta pitemmän päälle raivostuttavaa kuunnella sitä. Mutta eihän se ihminen tietenkään sitä itse tiedosta. Se on vain ohjelmointi, joka tekee sitä mitä sen kuuluukin tehdä: suojaa joltain kamalalta.

      Poista
    6. Muistatko Idols-tuomari Asko Kallosen? Musamoguli on nykyään joogi - hätkähdyttävä kuva!

      https://www.seiska.fi/kotimaa/muistatko-idols-tuomari-asko-kallosen-musamoguli-on-nykyaan-joogi-hatkahdyttava-kuva/1063335

      "Kyllä se on nyt muuttunut mies!"

      Poista
    7. JP: Could They Have Done Any Worse?

      https://www.youtube.com/watch?v=e1l8gajuyNU

      Tässäkin aika hyvä case study narsismista.

      Näyttelijät on narsismin näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen ihmisryhmä. Olen pitkään pohtinut, että onko menestyksekkään näyttelijäuran luominen mahdollista ilman narsistista persoonallisuushäiriötä?

      Kuten aiemmin todettu, narsistiset vammat johtavat usein joko läheisriippuvuuteen (miellyttäjä, psykologinen masokisti) tai narsistiseen persoonallisuushäiriöön (narsisti, psykologinen sadisti). Molemmissa tapauksissa ihminen luo itselleen valeminän (tai valeitsen) jo lapsuudessa. He siis näyttelevät jotain sellaista, mitä he eivät oikeasti ole. Jos ihminen treenaa näyttelemistä pienestä lapsesta asti joka päivä koko ajan, hän todennäköisesti on aikuisena melko taitava näyttelijä.

      Tällaisella ihmisellä on näyttelijän uran tavoittelussa valtava etulyöntiasema suhteessa niihin, jotka eivät ole luoneet valeminää. Narsistit ovat todella hyviä näyttelemään, koska se on heille tapa elää. Toisin sanoen, siitä valtavasta ihmismassasta, jotka haluavat näyttelijöiksi, kaikkein taitavimpia näyttelijöitä ovat narsistit ja läheisriippuvaiset. Ja kun narsisti ja läheisriippuvainen laitetaan kilpailemaan samoista rooleista, narsisti yleensä voittaa. Ihan vain sen takia, että narsisti on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen haluamansa. Kovassa kilpailussa parhaiten menestyvät ne, jotka ovat kaikkein häikäilemättömimpiä.

      Joten jos mietitään suuria Hollywood-tähtiä, jotka ovat luoneet menestyksekkään uran, onko siellä yhtään sellaista ihmistä joka ei olisi narsisti? Yksittäisiä harvinaisia poikkeuksia saattaa ehkä teoreettisesti olla olemassa, mutta todennäköisesti valtavan suuri enemmistö on narsisteja. Narsistit vain yksinkertaisesti ovat niin paljon parempia näyttelijöitä kuin muut.

      Poista
    8. JP: Ashton and Mila's Apology Advisor

      https://www.youtube.com/watch?v=N_x_71FqeMY

      Poista
  11. Hieno esimerkki narsistisesta raivosta:

    https://twitter.com/catsscareme2021/status/1665718718805032964

    Komea ja karismaattinen aikuista näyttelevä TV-lääkäri taantuu kukuttelevaksi pikkulapseksi, kun hän jää kiinni paskan puhumisesta. "Miksi sinä hyökkäät minun kimppuun inhottavilla totuuksillasi?!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyväkö ei alkanu pillittämään. Ihme ja kumma on että tuossa ohjelmassa sai edes sananvuoron tuollainen kauhea antivakseri, kuitenkin oli kyseessä nyky lääketieteen messias ja pelastaja eli rokote

      Poista
  12. Poika yrittää väitellä narsisti isänsä kanssa
    https://www.youtube.com/watch?v=dpC6l4IRNTE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on vielä melko lievä tapaus, mutta hyvä esimerkki kuitenkin.

      Poista
  13. "Seuraan herkeämättä uutisia, koska Putinin sota ratkeaa nyt.
    Olen tai ainakin ollut pasifisti, mutta nyt huomaan iloitsevani tapetuista venäläisistä sotilaista. Toivottavasti toisenlaiset ajat palaavat."

    https://twitter.com/OsmoSoininvaara/status/1667630242901417987

    Suomennos: "Nyt kun moraaliposeeraus pasifistina on pois muodista, olen päivittänyt kulissiani."

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Mikael Jungner
      @MikaelJungner
      ·
      Jun 10
      Tunne ymmärrettävä
      Jukka-Pekka Lätti 🦝
      @JP_Latti
      ·
      17h
      Putin on sotarikollinen, ja Venäjän hyökkäys Ukrainassa rikkoo kaikin tavoin kv-oikeutta.

      Hämmästellä silti täytyy, mikä saa fiksun ihmisen julistamaan, että hän iloitsee tapetuista lajitovereistaan, olivat nämä millä puolella tahansa.

      Tällä menolla ihmisyys itse kuolee käsiin.
      Mikael Jungner
      @MikaelJungner
      ·
      16h
      No ei kuole. Haloo.

      -Jungeri käyny kans kommaamassa

      Poista
  14. Henri Alenilta aika mielenkiintoinen kommentti:

    https://twitter.com/HenriAlen/status/1676699932743352320

    Kun narsisti toimii moraalittomasti, hänen on mahdotonta myöntää tehneensä mitään väärää. Aina löytyy joku tekosyy. "Eihän se minun toimintani voinut olla mitenkään moraalitonta, koska enemmistö oli kanssani samaa mieltä."

    VastaaPoista
  15. Jälleen yksi hyvä esimerkki narsistisesta raivosta. PBD haastattelee Anthony Weineriä, ja ottaa puheeksi ikävän puheenaiheen. Katsokaa miten Weiner menettää malttinsa, ja taantuu kiukuttelevaksi pikkulapseksi.

    "UNHINGED: Anthony Weiner Has a Meltdown When Asked About Clinton’s Kill List Allegation"

    https://www.youtube.com/watch?v=g2Io-U0-94k

    VastaaPoista
  16. What Causes Narcissistic Rage?

    https://www.youtube.com/watch?v=MAK0ZUOuZ3U

    VastaaPoista
  17. JP: You Should Still Be Masking in 2023!

    https://www.youtube.com/watch?v=NNXNzfsp2iU

    Millainen ihminen kiukustuu siitä, että muut ihmiset eivät suostu alistumaan hänen harhaisen mielen luomiin järjettömiin vaatimuksiin?

    Ei ihan hirveästi yllätä, että tämä henkilö on trans-sukupuolinen. Tämähän on ihan suoraa jatkumoa tuolle trans-sekoilulle: "Teidän kaikkien täytyy uskoa, että minun harhainen ja todellisuuden kanssa ristiriidassa oleva uskomus on totta! Jos ette alistu vaatimuksiini, olette pahoja ihmisiä!" Sama ilmiö. Nämä narsistit kuvittelevat, että se on muiden ihmisten velvollisuus ajatella ja uskoa samalla tavalla kuin he - riippumatta siitä miten valheellinen ja järjetön se heidän uskomuksessa on. Jos näin ei toimita, he tekeytyvät uhreiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Listen to this absolute melt twatsplain to the rest of us how we're supposed to interact with someone who has multiple goofy pronouns, and in the process lays bare the narcissism that lies at the core of this absurdist shit.

      She explains in great detail how important it is to "affirm" her gender identity, but points out that different pronouns are to be used for different situations, based on arbitrary rules that she's created and which (naturally ) centers herself in all interactions with her. The onus to remember and apply all these rules falls on society at large. We're expected to base OUR language on HER mood, HER outfit, or how SHE feels on a given day.

      Like, yeah, on the one hand, this is profoundly silly and ridicule remains the most effective response to it. But it's important to see this for what it is at a fundamental level; a collective narcissistic disorder, and the gaslighting and reality denial that are required to go along with it is profoundly disruptive to society at large. Forcing a society writ large to lie to ourselves and reject our own eyes and ears is deeply harmful to that society, regardless of how "silly" the lie is.

      We're probably a good 10 years since this goofy nonsense entered the public consciousness, and looking back in hindsight, it's exactly what it looked like from day one: nothing more than the affectations of the most boring, unremarkable ppl in society, who are unable/unwilling to put the work in to develop an actual personality, and think that adopting these silly identities make them more interesting than they actually are."

      https://twitter.com/Rob_ThaBuilder/status/1683854939712372737

      (video)

      Poista
  18. Jimmy Dore: Sam Harris Sinks Lower Than You Could Ever Imagine!

    https://www.youtube.com/watch?v=e7EgSbOtHps

    Tämä "narsistit paljastavat itsensä" tuntuu olevan tässä ajassa aika iso teema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sam Harris Clip GOES VIRAL, Makes Up INSANE Fake Scenario & Gets Mad At RFK Jr, Dude Has LOST IT

      https://www.youtube.com/watch?v=IDGEyGywIh8

      Tuossakin näkyy hyvin narsistin toimintatavat.

      Poista
  19. Jyrääminen koronakriisissä saattaa kostautua Krista Kiurulle

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/64620935-b364-4039-9034-40e3ea9be0a2

    "Kiuru ajoi kovia rajoitustoimia, eikä aina piitannut Suomen perustuslaista."

    Mikä ihmisryhmä kokee olevansa yhteisten sääntöjen yläpuolella?

    "Kiuru on retorisesti taitava esiintyjä ja väsymätön väittelijä."

    Mikä ihmisryhmä on tunnettu siitä, että he ovat taitavia esiintymään ja väsymättömiä väittelemään?

    VastaaPoista
  20. Jari Sillanpää pohtii uudessa dokumentissaan, keneltä hänen pitäisi pyytää anteeksi – vastaava tuottaja Eero Hietala: "Ei koe, että olisi erityisesti loukannut muita"

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jari-sillanpaa-pohtii-uudessa-dokumentissaan-kenelta-hanen-pitaisi-pyytaa-anteeksi-vastaava-tuottaja-eero-hietala-ei-koe-etta-olisi-erityisesti-loukannut-muita/8778102

    "Ihmiset ovat vaatineet Sillanpäätä pyytämään anteeksi, ja dokumentissa hän pohtiikin, keneltä.

    – Hän sitä dokumentissa miettii, ja tulee siihen lopputulokseen, että hänen pitää pyytää anteeksi vain itseltään. Hän ei koe, että olisi erityisesti loukannut muita, vaan hänelle on selvää, että hän on ajanut itsensä huonoon paikkaan."

    Näin ajattelee mies, joka nauttii lapsipornon katselusta. Ylen jutusta:

    "Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä annettu tuomio koski sitä, että Sillanpään matkapuhelimella oli kuvattu tietokoneen ruudulta video, jossa aikuinen mies on sukupuoliyhteydessä hyvin pienen lapsen kanssa.

    Lisäksi Sillanpään matkapuhelimella oli otettu tietokoneen ruudulta kahdeksan valokuvaa, joissa aikuinen kohdistaa seksuaalista toimintaa hyvin pieneen lapseen.

    Sillanpään mukaan hän ei ollut kuvannut laitonta materiaalia eikä hän edes tiennyt kuvista. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Sillanpää oli itse ottanut kuvat."

    https://yle.fi/a/3-11283152

    Hänen kuvaamassa videossa raiskattiin hyvin pieni lapsi. Hyvin pieni. Vauva? Taapero? Millainen mies nauttii lapsenraiskausvideoiden katsomisesta?

    Syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kaatui näytön puutteeseen. Sillanpää harrasti seksiä mieshierojan kanssa, huoneeseen tuli 12-vuotias lapsi, ja hieroja pyysi tätä lasta kuvaanmaan heidän panopuuhat. Sillanpään syyte kaatui, koska ei ollut näyttöä siitä, että Sillanpää oli tietoinen lapsen läsnäolosta.

    Juu ei varmaan yhtään ollut tietoinen. Kyllähän siinä helpostikin voi käydä niin, että kun kaveri panee perseeseen, ja samalla pyytää juuri huoneeseen tullutta lasta kuvaamaan sen touhun, niin ei siinä kaiken sen perseeseen ottamisen keskellä vain huomaa, että se lapsi on siellä huoneessa kuvaamassa. Kyllä kyllä.

    Maikkarin uutisesta:

    "Syytteen mukaan Jari Sillanpään oli harrastanut seksiä asunnossaan netistä tilaamansa hierojan kanssa. Hierojan mukana asuntoon tuli 12-vuotias lapsi, joka näki Sillanpään ja hierojan harrastavan seksiä.

    Syytteen mukaan seksin harrastamista jatkettiin, vaikka molemmat henkilöt olivat tietoisia lapsen läsnäolosta. Lapsi myös otti Sillanpään puhelimella seitsemän kuvaa seksuaalisesta kanssakäymisestä hierojan pyynnöstä.

    Oikeuden mukaan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on rangaistavaa vain tahallisena tekona. Oikeudessa Sillanpää kiisti tahallisuuden.

    Sillanpään mukaan hän ei ollut havainnut lapsen olleen samassa tilassa seksin harrastamisen tai valokuvien ottamisen aikana. Valokuvista ei voitu päätellä, että Sillanpää olisi ollut tietoinen kuvien ottamisesta.

    Oikeuden mukaan näiden seikkojen takia jää varteenotettava epäily Sillanpään syyllisyydestä, joten oikeus hylkäsi syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä."

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jari-sillanpaan-syyte-lapsen-seksuaalisesta-hyvaksikaytosta-hylattiin/7769352

    Eli siis tämä on nyt se mies, joka kokee, että hänen pitäisi pyytää anteeksi vain itseltään.

    Narsistit ovat aina täysin vakuuttuneita siitä, että he eivät ole tehneet mitään väärää. Narsisteille toiset ihmiset eivät ole ihmisiä, vaan objekteja - käyttötavaraa, joiden olemassaolon tarkoitus on palvella narsistin tarpeita. Eihän sitä nyt tavaroilta tarvitse anteeksi pyydellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jari Sillanpäältä vastaisku konserttiperuuntumisiin

      https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/41e90b55-93a3-4790-84c5-81ee5105c5e4

      "– Tämä kaikki vaikuttaa niin monen perheen elantoon. Olen oikeuden tuomion saanut jo yli viisi vuotta sitten, joten toivoisin sen riittävän ja että voin jatkaa elämääni rauhassa, Sillanpää kommentoi Iltalehdelle torstaina."

      Klassista narsistin uhriutumista.

      "Syynä peruuntumisiin ovat laulajan rikostuomiot, jotka ovat nousseet tänä syksynä esiin Siltsu-dokumentin myötä. Sillanpää on saanut rikostuomioita rattijuopumuksesta, huumausainerikoksista ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä."

      Minä en oikein usko, että nuo rikokset ovat tässä se varsinainen syy näille perumisille. Vähän veikkaan, että se todellinen syy liittyy siihen, että ihmiset näkivät Siltsu-dokumentissa miehen, joka ei edes kadu tekojaan.

      Poista
  21. En tiedä onko tämän blogin lukijoille tuttu henkilö tämä Zachary K Hubbard, Gematria Effect News. Tässä on kyllä niin hyvä esimerkki narsistista, kaasuvalottajasta ja valehtelijasta kun voi olla. "Totuusliikkeen" aika tunnettu hahmo, tässä on video jossa hänellä on narsistinen raivo päällä. Kanava jossa video on paljastaa hänen temppuja.

    https://www.youtube.com/watch?v=dC-fXmsFaBs&ab_channel=SportsGematria

    VastaaPoista
  22. AoI: The Psychology of Malignant Narcissists - People of the Lie

    https://www.youtube.com/watch?v=V5DGckpV3K8

    VastaaPoista
  23. Blogger ilmeisesti poistanut sen kommentin jossa kirjoitin siitä Gematria huijarista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, poisti. Mutta näköjään pystyin julkaisemaan sen sähköpostin kautta uudestaan. Eipä tullut aiemmin mieleen kokeilla tuota kautta.

      Poista
  24. Päivitetty. Lisätty kirjoituksen loppuun Wirénin kommentti siitä, miten salaliitot vapaamuurariuden ympärillä ovat harhautuneiden ihmisten juttuja.

    VastaaPoista
  25. Tässäkin hyvä case study narsismista:

    "Toimittajan piilokamera paljasti järkyttävän totuuden"

    https://www.is.fi/urheilu/art-2000010010241.html

    Tämä olympiamitalisti Andreas Helgstrandin puhtoinen kulissi sai ikävän särön, kun toimittaja paljasti ruman totuuden siellä kulissin takana. Mies on sairas sadistinen kusipää, joka rääkkää eläimiä hyvin julmalla tavalla. Toimittaja kuvasi hevosten vammoja salaa, ja julkaisi todisteet dokumentissa. Miten tämä narsisti reagoi:

    "On todella loukkaavaa, että tänne tulee toimittaja valenimen kanssa töihin ja juoksee ympäriinsä. Luulen, että kaikista muistakin tuntuisi siltä, että raja olisi ylitetty."

    Olen uhri! Minua on loukattu!

    "Helgstrandin isä Ulf Helgstrand jätti tehtävänsä Tanskan ratsastajainliiton johdossa dokumentin julkaisun jälkeen. Andreas Helgstrand ei ole myöntänyt syyllistyneensä mihinkään väärään."

    Näin narsistit toimivat. Vaikka heidän rikollisuudestaan ja moraalittomuudestaan esitettäisiin kiistattomat todisteet, he saattavat jatkaa edelleen valheellisen kulissiminän näyttelemistä, ja uskottelevat iselleen ja muille etteivät ole tehneet mitään väärää. Heidän maailmankuvassa se ei ole mahdollista, että heissä olisi jotain vikaa. Vika on aina muissa - tällä kertaa toimittajassa, joka paljasti julman eläinrääkkäyksen.

    "Todella loukkaavaa!"

    VastaaPoista
  26. Pakko saada hyvä perse, vaikka henki menisi

    https://www.apu.fi/artikkelit/pakko-saada-hyva-perse-vaikka-henki-menisi

    "Ihmiset ovat niin tottuneita katsomaan kauneuskirurgialla, meikillä ja filttereillä paranneltua ulkonäköään puhelimen näytöltä, että todellisesta ulkonäöstä on tullut toissijaista ja vähemmän totta. Ihminen ei välttämättä koe luonnollisia kasvojaan "omikseen". Minäkin olen meikannut niin kauan, etten mielestäni näytä ihan "itseltäni" ilman meikkiä.

    Dude, she looked nothing like her pictures ei enää ole vain Tinder-deittailijan naisvihamielinen purkaus, vaan ihan osuva analyysi yhteiskunnasta, joka koostuu entistä enemmän vain virtuaalisesti toisilleen viestivistä avatareista."

    Ilmiön nimi on 'valeminä'.

    VastaaPoista
  27. Unveiling the Dark Connection: How Cult Psychology Reveals the Truth About Narcissistic Behaviour

    https://www.youtube.com/watch?v=G_k65Tf4RF8

    Splitting-ilmiö näkyy monessa kultissa. Esimerkisi se näkyy erittäin hyvin Nato-kulttiin kuuluvien toiminnassa. Nato nähdään pelkästään hyvänä, ja jokainen Natoa kritisoiva on pelkästään paha.

    Entäs Zelensky? Pelkästään hyvä, ei voi tehdä mitään moitittavaa. Kriitikot pelkästään pahoja.

    Koronapiikit. Injektiot nähdään pelkästään hyvinä, ja jokainen joka esittää mitään kritiikkiä, nähdään pelkästään pahana.

    Vähän samalta vaikutti Sanna Marin -kulttilaisten toiminta.

    VastaaPoista
  28. Melko uudessa, pari viikkoa vanhassa Alexander Jalon luennossa Jäävuoriseminaarilta (Kun maailma järkkyi osa 1) kuuluu näin ajassa 3:45 eteenpäin, YouTube, Myytinkertojat-kanava:

    ".. sattumalta itse asiassa törmäsin 33 asteen vapaamuuraririittiin..se oli tavallaan niinku pettymyskin et..et siinä ei ollu yhtään mitään yllättävää."

    VastaaPoista