torstai 28. maaliskuuta 2024

Climate The Movie


Suomeksi tekstitetty mielenkiintoinen uusi ilmastohuijausta käsittelevä dokumentti.


keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Tehohoidon kriisiä ei ollut – oli vain valheellista propagandaa


*** Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin Kannossa 26.3.2024 ***


Loppuvuodesta 2021 Suomessa oli tehohoidon kriisi. Rokottamattomat kuormittivat tehohoitoa niin paljon, että tehohoitopaikat olivat loppumaisillaan. Tilanne oli vakava.

Paitsi että ei ollut. Todellisuudessa tehohoito-osastoilla oli hyvin hiljaista. Asia käy ilmi Ylen tuoreesta uutisesta.


Lähde: Yle



Jutun lähteenä on käytetty Tampereen yliopiston tuoretta väitöstutkimusta. Saara Jäntin väitöskirja paljastaa, että koko tehohoidon kriisi oli tuulesta temmattu tarina. Mitään kriisiä ei ollut. Oli vain pelkoa lietsovaa propagandaa.

Ylen jutussa todetaan:

– Yllättävä tulos tutkimuksessamme oli, että tehohoidon hoitojaksojen määrä väheni koronaviruspandemian aikana vuonna 2020 verrattuna aiempiin vuosiin. Vuonna 2021 tehohoidon hoitojaksojen määrä oli samalla tasolla aiempiin vuosiin nähden, Jäntti sanoo tutkimustiedotteessa.


Huomionarvoista Ylen uutisessa on sen otsikon muotoilu: "vaikka toisin uskottin". Uskottiin? Niinpä. Moni todellakin uskoi, kun media, asiantuntijat ja valtionjohto yhteen ääneen toistivat samaa valhetta tehohoidon kriisistä. Ne jotka eivät uskoneet, vaan tarkastivat luvut itse, demonisoitiin julkisesti erilaisilla haukkumasanoilla. He olivat niitä vaarallisia koronadenialisteja, joilla oli foliohattu päässä. 

Vaikka he tiesivät. 

Tieto koronapotilaiden pienestä määrästä oli koko ajan julkista. Kuka tahansa pystyi milloin tahansa tarkastamaan luvut itse. Esimerkiksi 9.10.2021 viranomaisten tarjoamista luvuista kävi ilmi, että Suomessa oli koronan takia tehohoidossa 28 potilasta. Tuolloin tehohoidon kokonaiskapasiteetti oli 300 paikkaa. Mitään kriisiä ei siis ollut, mutta tuona päivänä julkaistiin muun muassa alla oleva Helsingin Uutisten juttu, jonka otsikko loi törkeällä tavalla valheellisen mielikuvan tehohoidon kriisistä. 


Lähde: Helsingin Uutiset


Samaa valhetta toisti Verkkouutiset. Molempien juttujen sisältö paljastaa, mikä oli tämän valheen motiivi. Propagandalla lietsottiin vihaa rokottamattomia kohtaan. Ja se toimi. Koko syksyn ja talven ajan rokottamattomat olivat propagandaotsikoissa yhteiskunnan vihollisia, koska heidän takia tehohoito-osastot olivat täynnä.

Paitsi että ei ollut.


Lähde: Verkkouutiset


Samoihin aikoihin saimme näytteen myös siitä, miten median asiantuntijoiksi nostamat propagandistit osallistuivat valheiden levittämiseen. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen väitti päivää aiemmin Twitterissä, että rokottamattomien takia tehohoitopaikat ovat täynnä. HUSin johtajana Lehtonen aivan varmasti tiesi totuuden, mutta esitti silti valheellisen rokottamattomia demonisoivan väitteen.

Kyse ei ollut erehdyksestä. Kyse oli tietoisesta valheellisen propagandan levittämisestä.


Lähde: Twitter/X


Näin propaganda toimii.

Kuten Lehtosen kommentti paljastaa, totuuden esiin tuovat kommentit leimattiin rokotevastaiseksi trollaukseksi. Siitäkin huolimatta, että viralliset tilastot näyttivät aivan selkeästi, että mitään tehohoidon kriisiä ei ollut. Tuossa vaiheessa korona oli oikeasti niin lievä flunssatauti, että tehohoidon tarpeessa ei näkynyt koronan takia minkäänlaista kasvua.

Valheellisesta rokottamattomia ihmisiä demonisoivasta tehohoitotarinasta seurasi se, että uutisvirta täyttyi pääkirjoituksista, kolumneista ja vastaavista puheenvuoroista, joissa rokottamattomat olivat kaiken pahan alku ja juuri. Alla Aamulehden tyylinäyte samalta päivältä. 


Lähde: Aamulehti


Näin propaganda toimii.

Edellisenä päivänä nähtiin Ilta-Sanomissa aivan vastaavanlainen rokottamattomia syyllistävä pääkirjoitus, jossa väitettiin että rokottamattomien takia yhteiskuntaa uhkaa uudet sulkutoimet. Samaan aikaan tehohoitotilastot aivan selkeästi näyttivät, että mitään vakavaa epidemiaa ei ollut olemassakaan. Oli vain valheellinen narratiivi, jonka tarkoitus oli syyllistää ja halveerata niitä ihmisiä, jotka eivät halunneet ottaa kehonsa uutta kokeellisia geeniterapiainjektiota.


Lähde: IS


Reilua kuukautta myöhemmin Ilta-Sanomien Jyrki Lehtolan kolumni jatkoi rokottamattomien leimaamista. Lehtolan mielestä omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset olivat harhaisia ainutlaatuisuuden tavoittelijoita, jotka päätyvät oman harhaisuutensa takia teho-osastolle. Kolumni edustaa näkemystä, että itse ei kannattaisi liikaa ajatella. Parempi mennä vain joukon mukana. Muuten on salaliittoteoreetikko. 

Epäselväksi jää, oliko Lehtola tuota kolumnia kirjoittaessaan itse harhainen, vai oliko hän tietoisesti mukana valheellisen propagandan levittämisessä. Kumpikin vaihtoehto on Lehtolan kannalta hyvin kiusallinen.

Usein on ollut vain huonoja seurauksia siitä, kun on keksitty imarrella yksilöä sillä, että hei, ajattele omilla aivoillasi, sä olet ainutlaatuinen.

Sitten se yksilö alkaa ajatella ja tulee pahimmassa tapauksessa siihen tulokseen, että nää mun harhani, näähän on itse asiassa merkittävää pohdiskelua.

Kun yksilö ajaa ajatuksillaan itsensä vähemmistöön, sille tulee tyytyväinen olo erityisyksilönä. Hiljalleen muut seuraavat ja alkavat ajatella omilla aivoillaan samalla lailla kuin se ensimmäinen erityisyksilö, ja lopulta kaikki makaavat teho-osastolla pohtimassa, olisiko sittenkin kannattanut päästää irti omasta ainutlaatuisuuden harhastaan.


Lähde: IS


Samaan propagandakampanjaan osallistui myös valtion johto. Lokakuun loppupuolella presidentti Sauli Niinistö otti kantaa väitteisiin, joiden mukaan rokottamattomat pitivät muuta yhteiskuntaa panttivankeinaan. Niinistö käänsi asian taitavasti niin, että hänen mielestään rokottamattomat pitävät itse itseään panttivankeina. Epäilemättä harkittu viestintätoimiston ammattilaisten kanssa muotoiltu näkemys. Harkittua oli myös nostaa samassa yhteydessä esiin sana "salaliittoteoria".

Presidentti ei esimerkiksi puhu siitä, että koronarokotetut olisivat rokottamattomien panttivankeina.

– Mielestäni rokottamattomat ovat tehneet itse itsestään panttivankeja. Näyttää olevan kahdenlaista ilmaa. Osa suhtautuu: ”ei ole lähelläkään”. Heille totean, että jos sattuu ihan kohdalle?

– Sitten on salaliittoteoriat. Idästä länteen, etelästä pohjoiseen, kaikki yhteiskunnat pyrkivät rokottamalla rajoittamaan tautia. Ketä vastaan se salaliitto on? Kaikki maat lännestä itään, etelästä pohjoiseen - ketä vastaan se salaliitto on, Niinistö kyseli ja muistutti, että salaliitoissa on yleensä vastustaja.


Lähde: IS


Näin propaganda toimii.

Samaa valheellista narratiivia ylläpitivät loppuvuodesta 2021 myös lukuisat muut poliitikot. Alla Pertti Salolaisen tyylinäyte marraskuun puolivälistä. Hänen mielestään lepsu suhtautuminen rokottamattomiin oli sietämätöntä.

Tällä ulostulolla Salolainen vastasi Karita Mattilan kommenttiin, jonka sisällöstä käy ilmi voimakas kielteinen tunnelataus rokottamattomia kohtaan. Mattilan mielestä rokottamattomat ovat itsekkäitä, ja pitävät panttivankeina kaikkia niitä, jotka työllään elättävät itsensä. Kuten voi nähdä, kommentti pitää sisällään hienovaraisen vihjauksen siitä, että rokottamattomat eivät elätä itseään omalla työllään. Näillä kommenteilla luotiin mielikuvaa työttömistä luusereista, jotka vain elävät muiden kustannuksella.


Lähde: Twitter/X


Muutama päivä myöhemmin Aki Linden osallistui propagandatalkoisiin luomalla painajaismaista kuvaa sairaalahoidon tilanteesta. Linden mainitsee, että sairaaloissa on kaikkiaan 293 koronapotilasta (tehohoidossa olevat + muut sairaalahoitoa tarvitsevat) ja antaa ymmärtää sen olevan vaarallisen suuri luku. Suomessa oli tuolla hetkellä 309 kuntaa. Toisin sanoen keskimäärin koronapotilaita oli koko Suomen sairaaloissa vähemmän kuin yksi per kunta. 

"Tilanne on todella paha."


Lähde: Verkkouutiset


Samana syksynä valtamedia rummutti valheellista tehohoidon kriisin tarinaa tunteisiin vetoavilla uutisilla, joilla ei ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Alla Iltalehden näyte, jossa haastatellaan tehohoidon ylilääkäri Katriina Rautjärveä

Juttu antaa ymmärtää, että tehohoito-osastot ovat koronan takia kaaottisessa tilassa, ja henkilökunta on sen takia aivan loppu. Siitäkin huolimatta, että tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä oli tuolla hetkellä hyvin pieni suhteutettuna valtakunnalliseen tehohoitokapasiteettiin. 

Otsikon alla oleva THL:n propagandavideo muistuttaa ihmisiä hakemaan koronarokotteen. Pandemia päättyy vain rokottautumalla. Siis se propagandistien luoma kuvitteellinen pandemia, joka mukamas romahduttaa tehohoidon. 


Lähde: IL


Näin propaganda toimii. Vedotaan tunteisiin. Pilkataan toisinajattelijoita. Tehdään heistä vihollisia. Lietsotaan vihaa. Käytetään valehtelevia asiantuntijoita ja poliitikkoja. Luodaan koko valtamedian avulla valheellinen todellisuus, johon peloissaan olevat ihmiset saadaan uskomaan. 

Tällä kaikella saatiin ihmiset ottamaan useita koronarokoteannoksia. Lopputuloksena oli lääkeyhtiöiden satumaiset voitot ja valtava määrä vakavan rokotehaitan saaneita ihmisiä. Nyt valtamedia leimaa heidät vaarallisiksi antivaksereiksi. Siitäkin huolimatta, että he todistettavasti eivät vastustaneet rokotteiden ottamista, vaan toimivat juuri niin kuin valtamedia heitä neuvoi. 

Tässä ei ollut kyse virheestä tai vahingosta. Tämä massiivinen propagandakampanja tehtiin tarkoituksella. Valtamedia, asiantuntijat ja poliitikot ylläpitivät täysin tietoisesti valheellista tarinaa, jotta mahdollisimman moni ottaisi koronarokotteen. Kuvaavasti Lasse Lehtonen totesi Sanna Ukkolan haastattelussa 17.11.2021: "Kyllä minusta vielä on paljon tehtävissä tämän rokotuskattavuuden lisäämiseksi ihan markkinoinnin ja propagandan keinoin."



Tämä jättimäinen propagandaoperaatio ei rajoittunut pelkästään Suomeen. Sama näytelmä nähtiin joka puolella maailmaa. Tarkkaan harkitulla ja huolellisesti koordinoidulla propagandaoperaatiolla ihmiset saatiin ympäri maailman uskomaan valheelliseen tarinaan poikkeuksellisen vaarallisesta flunssataudista, jonka aiheuttamaan pandemiaan oli vain yksi ratkaisu: rokotteet.

Operaation suunnittelusta vastasi erittäin suurella todennäköisyydellä propagandatekniikoita yli sata vuotta tutkinut ja kehittänyt Tavistock Institute of Human Relations. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Tavistock - propagandakoneiston moottori

tiistai 26. maaliskuuta 2024

Tilhi ja Kanto


Lähdin reilu kuukausi sitten mukaan uuteen Kanto.median kansalaisjournalistiseen hankkeeseen. Nyt Kanto-talkoisiin on liittynyt myös aktiivisille EES-lukijoille tuttu Tilhi Pihlaja.

Viime viikkojen ajan Tilhi on suomentanut Michael Tsarionin materiaalia. Eilen julkaistiin ensimmäinen suomennettu artikkeli Esi-isien trauma, joka käsittelee muinaishistorian traumatisoivien tapahtumien laaja-alaista vaikutusta nykyihmisen psyykeen, elämään ja ympäristöön. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli, johon kannattaa tutustua. 

Lisää suomennettua Tsarion-materiaalia tulee myöhemmin. 


https://kanto.media/2024/03/25/suomennettua-esi-isien-trauma/


Damon Imani


Damon Imani on löytänyt todella toimivan konseptin. Tällaista kaivattaisiin myös Suomeen.



maanantai 25. maaliskuuta 2024

Pahan juuret – osa 5: Vanhemmat ja kiitollisuudenvelka


Monesti voi kuulla väitteen, jonka mukaan vanhempia kohtaan ei saa tuntea vihaa, koska jokaisen lapsen tulisi olla vanhemmilleen kiitollinen. Yleensä tätä perustellaan sillä, että lapset ovat kiitollisuudenvelassa vanhemmille, koska vanhemmat ovat ruokkineet lasta ja tarjonneet tälle kodin. Näin ollen vanhempia kohtaan tunnettu viha on aina väärin, ja se on merkki kiittämättömyydestä. 

Mietitäänpä asiaa toisesta näkökulmasta. Otetaan esimerkiksi vaikka tuo ruokkiminen. Mitä tapahtuu jos vanhemmat eivät ruoki lastaan? Lapsi ei kykene ruokkimaan itse itseään, joten ruokkimatta jätetty lapsi näkee nälkää, ja lopulta kuolee ravinnon puutteeseen. Jos vanhemmat toimivat näin, se on kammottava rikos, josta on vakavia rikosoikeudellisia seuraamuksia. Onko lapsi siis tosiaan kiitollisuudenvelassa siitä, että vanhemmat eivät tappaneet häntä nälkään? Jos lapsen ruokkiminen on merkki hyvästä vanhemmuudesta, standardit ovat melkoisen matalalla.

Mitä tapahtuu, jos vanhemmat eivät tarjoa lapselleen kotia? Lapsi ei pärjää omillaan, joten kadulla asuminen tuskin antaa lapselle kovin pitkää elinajan ennustetta. Jos hylätyllä lapsella käy tuuri, hänet otetaan huostaan. Lapsensa tällä tavalla hylänneet vanhemmat saavat syytteen rikoksesta. Eli jos lasta ei hylätä ja jätetä heitteille, siitä täytyy olla kiitollinen?

Pitäisiköhän tämän lapsen olla myös kiitollinen siitä, että vanhemmat eivät myyneet häntä seksiorjaksi ihmiskauppiaille? Logiikkahan on ihan sama. Näitä vastaavia kiitollisuuden aiheitahan voisi tällä tavalla keksiä vaikka kuinka paljon. Tämä kiitollisuudenvelan logiikka perustuu usein siihen, että pitää olla kiitollinen siitä mitä kamalaa vanhemmat eivät tehneet. Se on sairas logiikka.

Vanhemmilla on laillinen ja moraalinen velvollisuus pitää lapsi elossa. Tämän velvollisuuden täyttäminen ei ole hyvää vanhemmuutta, eikä se luo minkäänlaista velkaa.

Hyvä vanhemmuus on jotain aivan muuta kuin lapsen elossa pitämistä. Hyvä vanhemmuus on sitä, että vanhemmat palvelevat lapsen lukuisia eri tarpeita, ja tarjoavat tälle rakkautta ja turvallisen kodin jossa kasvaa aikuiseksi. Kun lapsen tarpeista pidetään huolta, ja hän kokee olonsa turvalliseksi, saadaan hyvinvoiva lapsi. Tällaiset lapset ovat automaattisesti kiitollisia vanhemmilleen – heiltä ei tarvitse sitä vaatia. 

Hyvillä vanhemmilla on hyvinvoivia lapsia. Jos lapsi voi huonosti, se on merkki siitä, että vanhemmuudessa on mennyt jotain pieleen. Pahoinvoivan lapsen tapauksessa vanhemmat ovat epäonnistuneet tarjoamaan lapselleen sitä mitä tämä tarvitsee. Tämän tosiasian toteamisessa ei pitäisi olla mitään pahaa tai kiistanalaista, mutta jostain syystä meidän kulttuurissa sitä ei kuitenkaan saisi sanoa ääneen. Sen sijaan ajatellaan, että vanhemmille pitäisi olla aina kiitollisuudenvelassa, ja että lapsen pahoinvointi johtuu aina jostain muusta kuin huonosta vanhemmuudesta. Pahimmillaan syy löydetään lapsesta itsestään, jotta vanhempien ei tarvitsisi katsoa peiliin. 

Kulttuuri, joka vaatii huonosti kohdeltuja lapsia olemaan kiitollisuudenvelassa vanhemmilleen, ei ole terve. Se pakottaa ihmiset kieltämään omat aidot tunteensa, ja elämään tukahdutettujen tunteiden kanssa hautaan saakka. Sellainen elämä ei ole hyvää elämää.

Sarjan aiemmat osat:


sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

After Skool: Why Smart People Believe Stupid Things


Mielenkiintoinen video. Lisään tähän frommilaisen näkökulman psykologisesta sadomasokismista.

Kuten videossa todetaan, woke-ideologia näkee maailman sortajina ja sorrettuina. Toisin sanoen woke -uskovaisten maailmankuvassa on vain alistajia ja alistettuja. Jokainen tällä tavalla ajatteleva ihminen on psykologinen sadomasokisti. Erityisen vahvasti tämä ajattelu näkyy sosialismin kannattajissa, joita epäilemättä woke-uskovaiset usein ovat. Sadomasokismista ja Erich Frommin ajatuksista enemmän kirjoituksessa Sadomasokistinen sosialismi.

Videon lopussa on muuten jälleen kerran yksi esimerkki siitä, miten ihmiset käyttävät väärin termiä ego. Juuri tästä kirjoitin Pahan juuret -sarjan toisessa osassa Ego ei ole vihollisesti. Korvatkaa sana 'ego' sanalla 'valeminä', niin viestissä on jotain järkeä. 

Jokaisella psykologisella sadomasokistilla on valeminä. Sadomasokismista ei voi päästä ulos, jos ei ole valmis kohtaamaan totuutta itsestään ja purkamaan omaa valeminäänsä. Se on helvetin vaikeaa

Sotapropaganda ja valtamedian kaksoisstandardit


*** Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin Kannossa 23.3.2024 ***


Helsingin Sanomat julkaisi 22.3.2024 jutun uudesta  Venäjän propagandatempauksesta. Jutussa kerrotaan, miten Venäjällä kansalaisille esitellään Venäjän armeijan menestystä niin sanotulla propagandajunalla, joka kiertää Venäjällä kaupungista toiseen. Junan näyttelyvaunuissa esitellään kaikenlaista yleisöä kiinnostavaa sotakalustoa.

Junan ilmeinen tarkoitus on propaganda. Olennaisena osana kiertävää näyttelyä on Ukrainan sodassa haltuun saatu länsimainen sotakalusto, kuten esimerkiksi amerikkalainen Bradley-miehistönkuljetusvaunu. Tällä tempauksella halutaan ilmiselvällä tavalla viestittää venäläiselle kansalle, että sota Ukrainassa menee hyvin, ja että vihollisella menee huonosti. Mitä muuta haltuun saadusta amerikkalaiskalustosta voisikaan päätellä?


Lähde: HS

Näin sotapropaganda toimii. On hyvä, että suomalainen media tunnistaa Venäjän propagandatempaukset ja paheksuu niitä. Propaganda on aina manipulatiivista mielipiteiden muokkaamista, ja siihen tulisi aina suhtautua kielteisesti. Ihmisten ajattelun ja asenteiden muokkaaminen propagandalla on moraalisessa mielessä hyvin kyseenalaista. Varsinkin silloin, kun manipuloinnilla yritetään vaikuttaa siihen, mitä ihmiset ajattelevat sodasta.

Mutta miten toimii suomalainen media, kun tällaista täsmälleen samanlaista propagandaa tuotetaan Suomessa? Samainen Helsingin Sanomat teki vain muutama kuukausi aiemmin jutun Helsinkiin tuodusta tuhoutuneesta venäläistankista, joka herätti paljon huomiota. Paheksuttiinko tätä tempausta?

Ei tietenkään. 


Lähde: HS


Kyseinen venäläistankki sai todella paljon huomiota suomalaisessa valtamediassa. Siitä kirjoittivat mm. YleIlta-Sanomat, MTV, Verkkouutiset, Iltalehti, Turun Sanomat ja Demokraatti. Monet näistä medioista julkaisivat aiheesta useita juttuja. Kutsuiko yksikään näistä medioista tätä tempausta propagandaksi? 

Ei tietenkään. 


Lähde: MTV


Lähde: IS


Lähde:Yle


Lähde: Verkkouutiset


Lähde: TS


Ei ole vaikea nähdä, miten räikeät kaksoisstandardit suomalaisessa mediassa on käytössä. Mediapoolin alainen valtamedia uskottelee kansalaisille, että propagandaa tuotetaan vain pahassa idässä, mutta hyvässä lännessä sellaista ei tietenkään harjoiteta. 

Totuus on kuitenkin toinen. Todellisuudessa länsimaissa pyritään aivan samalla tavalla manipuloimaan ihmisten ajattelua kuin Venäjällä – ja valtamedialla on siinä todella iso rooli. Uutisointi pyrkii jatkuvasti manipuloimaan ihmisten ajatuksia ja asenteita suhteessa sotaan ja sen osapuoliin. Se on propagandaa, mutta sitä ei myönnetä propagandaksi.

Tästä toimii hyvänä esimerkkinä sodan alusta asti tuotetut lukuisat uutiset, joilla suomalaisille vakuutettiin, että Venäjä on ihan kohta häviämässä sodan. Kyseisten propagandajuttujen lukeminen pari vuotta niiden julkaisemisen jälkeen on melkoisen tragikoominen kokemus. Kyseenalaistiko suomalainen media esimerkiksi Pekka Toveria, kun hän esitti maaliskuussa 2022 absurdin väitteen, että Venäjän armeijan taistelukyky tulee romahtamaan kahdessa viikossa?

Ei tietenkään.


Lähde: Iltalehti


Idän ja lännen propagandalla on sama tavoite: saada kannatusta sodan jatkamiselle. "Meillä menee hyvin. Vihollisella menee huonosti. Sotaa kannattaa jatkaa." Jos tuomitsee vain toisen osapuolen propagandan, ja samaan aikaan tuottaa toisen puolen propagandaa itse, paljastaa olevansa tekopyhä kaksoisstandardien käyttäjä. Näin valtamedia kuitenkin toimii. Koko ajan. 

Sodasta voisi uutisoida objektiivisesti ilman manipulatiivista propagandaa, mutta se ei valtamediaa kiinnosta. Tämä nykyinen median alennustila on todella surullista seurattavaa. 

Lännessä sotapropagandan tuottamisen ytimessä toimii Tavistock Institute of Human Relations. Tavistock-verkostoon kuuluvat mediapoolin alaiset mediayhtiöt eivät tietenkään uutisoi Tavistockista koskaan mitään. Tehtävä jää Kannon kaltaisille vaihtoehtomedioille. Aiheesta voi lukea enemmän kirjoituksessa Tavistock - propagandakoneiston moottori

maanantai 18. maaliskuuta 2024

Pahan juuret - osa 4: Anteeksianto ja vihan tukahduttaminen


Alice Millerin
tuotannosta löytyy kirja nimeltä The Body Never Lies. Suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa jokaiselle. Kirjassa on erityisen hyvää pohdintaa anteeksiantamisen problematiikasta. Miller esittää hyvin poikkeuksellisen näkemyksen, joka haastaa varsinkin “henkisissä piireissä” yleisen näkemyksen, jonka mukaan aina pitää kaikki antaa anteeksi.

Millerin mukaan vanhempien huonoa kohtelua ei pidä missään nimessä antaa anteeksi yksipuolisesti ilman anteeksipyyntöä. Jos vanhempi kykenee esittämään vilpittömän anteeksipyynnön, silloin on ihan järkevää antaa anteeksi. Mutta jos huonosti kohdellut vanhempi ei näe toiminnassaan mitään väärää, eikä ole itse aloitteellinen pyytämään anteeksi, se on omalle terveydelle haitallista tehdä niin sanottu yksipuolinen anteeksianto. 

Millerin mukaan aito tervehdyttävä anteeksianto on prosessi, johon tarvitaan kaksi ihmistä, joista molemmat ovat vilpittömiä. Jos sen tekee yksin, se ei ole aito anteeksianto. Se on vain itsensä huijaamista, joka johtaa oman kärsimyksen jatkumiseen. Huonon kohtelun aiheuttaman tuskan voi kyllä työstää yksin, niin että vapautuu vihasta ja katkeruudesta, mutta se on eri asia kuin anteeksianto.

Tähän ilmiöön voi törmätä myös terapiassa. Jotkut terapeutit neuvovat asiakkaitaan antamaan anteeksi yksipuolisesti tajuamatta sen haitallisuutta. Terapian tavoite ei ole etsiä anteeksiantoa, vaan vapautumista kärsimyksestä. Yksipuolinen anteeksianto ei voi johtaa tuosta kärsimyksestä vapautumiseen, koska siitä puuttuu aidon anteeksiannon mahdollistava anteeksipyyntö. Jos jollain teistä on tällainen terapeutti, lukekaa tuo kirja, ja miettikää onko kärsimystä ylläpitävä toiminta järkevää, ja onko siihen kannustava terapeutti hyvä terapeutti.

Jos olette itse vanhempia, ja omatunto kolkuttaa omien lasten huonosta kohtelusta, tehkää lapsillenne palvelus, ja esittäkää heille vilpitön anteeksipyyntö. Näyttäkää lapsellenne, että te kadutte, ja että te tuomitsette omat väärät tekonne. Sanokaa se ääneen: “Tuo tekoni oli väärin, niin ei olisi saanut tehdä.” Se voi pelastaa lastenne terveyden – puhumattakaan teidän ja lastenne välisestä suhteesta. Miller käy kirjassaan läpi paljon esimerkkejä siitä, miten lasten huono kohtelu aiheuttaa fyysistä ja psyykkistä kärsimystä pitkälle aikuisuuteen.

Tässä kirjassa puhutaan myös paljon Raamatun käskystä kunnioittaa isää ja äitiä. Millerin mukaan tämä yksi käsky ja sen tulkinta ovat aiheuttaneet mittavaa psykologista vahinkoa länsimaissa. Huonoja vanhempia, jotka kohtelevat lapsiaan huonosti, ei pidä kunnioittaa. Meillä on sellainen kummallinen käsitys kulttuurissamme, että kaikki vanhemmat mukamas rakastavat lapsiaan. Tämä on paskapuhetta. Rakastavat vanhemmat eivät kohtele lapsiaan huonosti vuodesta toiseen. Tällaisia vanhempia on vaikka kuinka paljon.

Kenenkään ei pidä kunnioittaa ja “rakastaa” omia vanhempiaan sosiaalisen pakon takia. Aito rakkaus ei tarvitse pakottamista. Jos sinua on kohdeltu lapsena huonosti, se huono kohtelu tuottaa automaattisesti luonnollista ja oikeutettua vihan tunnetta. Jos tukahdutat sen tunteen, se johtaa kärsimykseen. Se on juuri Raamatun neljännen käskyn takia meidän kulttuurissa tabu myöntää se aito ja todellinen vihan tunne, jota huono kohtelu väistämättä synnyttää.

Minulla on tästä ilmiöstä paljon omakohtaista kokemusta. Aina kun sanon ääneen sen tosiasian, että omat vanhempani olivat huonosti lapsiaan kohtelevia kusipäitä, joihin minulla ei ole minkäänlaista kiinnostusta pitää mitään yhteyttä nyt tai tulevaisuudessa, ihmiset lähes poikkeuksetta kavahtavat ja järkyttyvät sanoistani. “Ei noin saa sanoa omista vanhemmistaan!” Kyllä saa, jos se on totta. Miksi sen suhteen täytyisi valehdella? “Hän on sinun äiti! Hän on sinun isä! He rakastivat sinua!” Ei pidä paikkaansa. Rakastavat vanhemmat eivät tee lastensa elämästä helvettiä. “Eikö vanhemmilla ole oikeutta tavata lastaan?!” Ei ole. Miksi olisi? Ei lapset ole vanhempiensa omaisuutta.

Yksipuolinen anteeksianto on yksi vihan tukahduttamisen muoto. Sorruin tähän ansaan itsekin nuorempana, kun sinisilmäisyyttäni uskoin siihen uushenkiseen hölynpölyyn, jonka mukaan anteeksiantaminen olisi mahdollista ilman anteeksipyyntöä. Teeskentelin vuosia, että olen mukamas antanut vanhemmilleni yksipuolisesti anteeksi kaikki heidän kamalat tekonsa – vaikka kumpikaan ei ollut koskaan myöntänyt tehneensä mitään väärää. Tästä seurasi vain se, että teeskentelin ja tukahdutin vanhempieni huonon kohtelun synnyttämää vihaani, ja kielsin aidot tunteeni. Ei kovin terveellistä. 

Se on erittäin hyvä asia, jos pystyy myöntämään itselleen vihaavansa vanhempiaan – siis jos se on totuus. Sitä ei pidä hävetä, eikä siinä pidä nähdä mitään väärää. Ihminen ei valitse tunteitaan – ihminen valitsee vain sen onko tunteidensa suhteen rehellinen vai ei. Kärsimyksestä vapautuminen on mahdollista vain rehellisyyden kautta.

Tähän liittyy myös yksi “henkisissä piireissä” usein nähtävä vahingollinen ilmiö. Siihen törmää todella usein, että “henkiset ihmiset” tukahduttavat vihaansa. Se kun ei oikein sovi siihen hymyillen meditoivan “rakkautta ja valoa” -mantraa hokevan “paremman ihmisen” kulissiin. “Minä en tunne vihaa, koska minä olen henkisesti niin kehittynyt!”

Varmasti.

Usein nämä ihmiset ovat juuri niitä, jotka ovat täynnä padottua vihaa, mutta eivät tiedä mitä sen vihan kanssa tekisivät. Hyvin usein siellä on taustalla kusipäisten vanhempien harjoittamaa huonoa kohtelua, ja kyvyttömyyttä myöntää sen synnyttämän vihan olemassaolo. Se kun nyt on meidän kulttuurissa kiellettyä vihaa. Sitä padotaan ja tukahdutetaan, ja sen päälle täytyy luoda paksu kulissi. Ei muuta kuin tekohymy naamalle ja fiilistelemään fantsuja energioita jonnekin “henkisten ihmisten” tapahtumaan, joka on täynnä muita samanlaisia vihansa padonneita ihmisiä. 

Viha on täysin luonnollinen ja normaali tunne. Sen tuntemisessa ei ole mitään pahaa, eikä sitä pidä kieltää tai tukahduttaa. Se menee ihan itse pois, sitten kun se tulee kuulluksi. Jos vihaa tukahduttaa, se jää vain järjestelmään jumittamaan, ja aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia. 

Viha pitää tuntea. Tuntea niin että tuntuu. Mutta sille pitää löytää oikea kohde – siis se taho joka on sen vihan omalla toiminnallaan synnyttänyt. Todella monen ihmisen tapauksessa se on isä tai äiti, mutta sitä ei haluta myöntää. Sen takia vihaa kohdistetaan hyvin usein syntipukkeihin – siis syyttömiin ihmisiin. Jos vihaa kohdistaa vääriin ihmisiin, ei se mihinkään häviä. Mikään määrä syntipukkien vihaamista ei poista vihan tunnetta. Tämä on se yleisin syy, miksi ihmiset jäävät oman vihansa kanssa jumiin. Vain totuuden myöntäminen vihan aidosta kohteesta voi vapauttaa vihasta. 

“Mutta kun en minä halua tuntea mitään negatiivista!” Niin, miksi et? Mistä olet tällaisen mallin oppinut? Nämä ihmiset on ohjelmoitu lapsena vanhempien toimesta “kilteiksi” ja “tottelevaisiksi” lapsiksi, joilla ei ollut lupaa ilmaista negatiivisia tunteita – ihan vain sen takia, että vanhemmat halusivat päästä lastensa kanssa helpolla. Onhan se nyt vanhemmalle mukavampi kun lapsi vain patoaa omat negatiiviset tunteensa, eikä aiheuta ylimääräistä vaivaa.

Tästä kaikesta on syntynyt positiivisen ajattelun kultti, joka on tehnyt todella paljon hallaa. Siihen mukaan lähtevät ovat kaikki valeminän kautta eläviä kulissi-ihmisiä, jotka aiheuttavat tunteiden patoamisella itselleen (ja hyvin usein myös lapsilleen) valtavaa kärsimystä. Se ei ole tervettä.

Seuraava osa: Vanhemmat ja kiitollisuudenvelka

Sarjan aiemmat osat:


maanantai 11. maaliskuuta 2024

Vapauden liitto ja sosialistinen symboliikka


Ossi Tiihonen tänään twitterissä:


https://twitter.com/OssiTiihonen/status/1767082246865842413


Onhan tämä melkoisen ironista. Vapauden liitto asemoi itsensä sosialismin/kollektivismin vastavoimaksi, mutta sitten puolue kuitenkin käyttää logossaan samaa symboliikkaa kuin sosialistit:


https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_demokraattiset_sosialistit


https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Party_USA


https://www.facebook.com/InternationalSocialistStudentUnion/


https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_sosialistinen_yhten%C3%A4isyyspuolue



Lähde





Ihmettelen kovasti, että eikö Vapauden liiton johto pysty vieläkään myöntämään, että tuo kättelevien käsien logo ei ollut kovin onnistunut valinta? Tästä kyseenalaisesta logovalinnasta on ollut puhetta ennenkin, ja Tiihonen on siihen oman vastauksensa antanut. Se on ihan ymmärrettävää, että joskus tulee epähuomiossa tehtyä huonoja valintoja. Mutta miksei huonoa valintaa haluta korjata uudella paremmalla valinnalla? Sitä minä en ymmärrä. Puolue on ollut pystyssä jo kaksi vuotta, ja käyttää tätä logoa edelleen.

Kättelevien käsien symboliikka tulee vapaamuurareilta. Sosialistit käyttävät tätä symboliikkaa, koska sosialismin juuret ovat vapaamuurariudessa ja Illuminatissa. Kättelevien käsien symboliikkaa on käytetty vasemmistolaisessa kuvastossa jo Ranskan vallankumouksesta asti. Aiheesta enemmän alla olevissa kirjoituksissa:


Ranskan vallankumous oli jakobiinien masinoima. Vasemmistolaiset
jakobiinit olivat ranskalainen haara Illuminatista. Kuvassa jakobiinien
juliste, jonka alareunassa vapaamuurarisymboliikasta tuttu kättelevät kädet.


Vapaamuurarisymboliikkaa: kättelevät kädet hautakivessä