keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Soihtu - Miina Sillanpään muistomerkki


Helsingin Kalliossa sijaitsee Aimo Tukiaisen vuonna 1968 valmistunut veistos Soihtu. Teos on muistomerkki Miina Sillanpäälle. HAM Helsinki kertoo:

Miina Sillanpää (1866-1952) oli työläinen, toimittaja ja poliitikko. Hän oli 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä yhteiskunnallisia vaikuttajia Suomessa. Sillanpää oli lyhyin keskeytyksin kansanedustaja 1907-47 ja ensimmäinen suomalainen naisministeri, Tannerin hallituksen 2. sosiaaliministeri 1926-27. Sillanpää kiinnitti erityishuomiota työssäkäyvien ja yksinhuoltajanaisten asemaan ja oli monen muun merkittävän luottamustoimen ohella myös mm. Ensi-Kotien Liiton puheenjohtajana 1945-52.

Aimo Tukiainen (1917-1996) sai 1966 kutsukilpailun jälkeen tehtäväkseen Miina Sillanpään muistomerkin. Muistomerkin suunnittelussa Tukiaisen keskeisenä ajatuksena oli koti ja siihen liittyvät mielikuvat ja symbolit. Veistoksessa on viitteellisesti kuvattu harjakattoisia taloja. Soihtu-niminen veistos paljastettiin Miina Sillanpään 102-vuotissyntymäpäivänä 4.6.1968.

Soihtu on lähinnä abstrakti pronssiveistos, jonka hahmossa voi ehkä nähdä viittauksen soihdusta lieskana nousevaan valoon. Teos kuuluu Tukiaisen 1960-luvulla tekemiin teoksiin, joissa kuvanveistäjä tutki esittävän ja abstraktin muodon rajaa ja tämän näköhavainnon ja ymmärryksen raja-alueen mahdollisesti kiinnostavia visuaalisia ja älyllisesti kiihottavia mahdollisuuksia.

Miina Sillanpään muistomerkki on 5,5 metriä korkea. Jalusta on graniittia. Jalustassa on matalana reliefinä Sillanpään profiili, nimi ja elinvuodet. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Soihtu


Harjakattoisia taloja? Oikeasti? Aika paksua.

Nämä naurettavat selitykset symboliikalle ovat taattua taidemuseoiden ekstoreerista tuotantoa. Kun todellista esoteerista symboliikkaa pyritään peittämään, syntyy näinkin typeriä aivopieruja.

Esoteeriseen symboliikkaan perehtyminen voidaan usein aloittaa nimestä. Teoksen nimi on Soihtu, jonka symboliikkaa on käsitelty tässä blogissa aiemmin kirjoituksessa New Yorkin Vapaudenpatsas.

Soihdun symboliikka viittaa "valaistuneisiin" - "Eliitin" sisäpiiriläisiin, joilla on hallussaan esoteerista tietoa. Voidaan myös sanoa, että soihdulla viitataan vapaamuurariorganisaatioiden suojissa operoivan Illuminatin jäseniin, joita kutsutaan "illumined ones" -termillä. Soihtu viittaa myös tietoon.  Se on symboli "tiedon valolle tietämättömyyden pimeydessä". Soihtua käytetäänkin monen korkeakoulun logossa. Toisaalta soihtu on myös auringon symboli. "Eliitin" runsaasti käyttämän aurinkosymboliikan alkuperästä enemmän kirjoituksessa Hyksos-kuninkaat.

Esimerkkejä soihtusymboliikasta:



Vapaamuurarisymboliikkaa: Soihdut

Temppeliritarien Baphomet ja soihtu
Yksi monista korkeakouluista, jonka logossa on soihtu.


Mutta jos katsomme jälleen Soihtu-veistosta, konkreettista soihtua siinä on kohtalaisen vaikea nähdä. Teoksen soihtuteema liittyykin enemmän teoksessa toistuvaan yksityiskohtaan. Nämä taidemuseon "harjakattoiset talot" ovat oikeasti kirjoja - tarkemmin ottaen avonaisia kirjoja.

Kuten jo aiemmin todettu, soihdun symboliikka viittaa tietoon - aivan kuten kirjatkin. Ja missä yhteydessä voidaan nähdä usein avonainen kirja? Avonaisen kirjan symboliikkaa on käsitelty enemmän kirjoituksessa Historioitsijat ilman rajoja Suomessa.


Vapaamuurarisymboliikkaa: avonaienen kirja

Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja

Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja


Monet veistoksessa olevat avonaiset kirjat ovat noin 90 asteen kulmassa - ikään kuin ne olisivat suorakulmia. Varmaan ihan vaan sattumaa?


Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja ja suorakulma

Suorakulmaisia avonaisia kirjoja


Lisää esimerkkejä patsaisiin piilotetusta symboliikasta välilehdellä Esoteeriset patsaat.


2 kommenttia:

  1. Minusta tähän voisi sopia Thoth-korttien sauvojen 7. Sama muoto ja näyttääkin soihdulta:

    https://susanakmarsch.files.wordpress.com/2019/09/fullsizeoutput_365f.jpeg

    VastaaPoista