sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Ku Klux Virasto


Kumma juttu -blogi oli poiminut ihan mielenkiintoisen logoesimerkin. Kilpailu- ja kuluttajaviraston logo on melko hämmentävä:

Täytyy olla melkoisen naivi, jos kuvittelee, että logossa oleva KKK-viittaus on vahinko. V-kirjaimen muotoilu niin, että siitä tulee heti mieleen K-kirjain on ollut logon tekijältä hyvinkin harkittu teko. Mutta miksi?

KKK, eli Ku Klux Klan, tunnetaan ympäri maailman rasistisena veljeskuntana, jolla on aika synkkä historia. Harva kuitenkaan tietää, että kyseinen organisaatio sai alkunsa salaseurasta nimeltä Knights of the Golden Circle, ja että sen perustamisessa oli vahvasti mukana 33. asteen "vapaamuurariguru" Albert Pike, joka toimi myös Illuminatin johtajana.

Albert Pike on vapaamuuraripiireissä lähes jumalan asemaan nostettu hahmo. On ihan ymmärrettävää, että "Eliitti" käyttää Pikeen viittaavaa symboliikkaa, koska hän on ollut vapaamuurarien (ja Illuminatin) historiassa yksi merkittävimmistä hahmoista. Hänen kunniakseen on mm. pystytetty 13 metrinen (kyllä, 13) haukipatsas Helsingin keskustaan. ('hauki' = 'pike') Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Laulupuut.


Albert Pike, 33. asteen vapaamuurari


Mainittakoon tässä yhteydessä vielä, että salaseura Knights of the Golden Circle ei teknisesti ottaen ollut vapaamuurariloosi, mutta kuului käytännössä vapaamuurariperheeseen. (Vähän samaan tapaan kuin Suomessakin toimiva Odd Fellows.) Selkeyden vuoksi on hyvä todeta, että tässä blogissa usein käytetty termi vapaamuurariorganisaatio kattaa kaikki sellaiset salaseurat ja veljeskunnat, jotka ovat niin läheisessä suhteessa vapaamuurareihin, että ero vapaamuurareihin on häviävän pieni. Muualla on toisin. Esimerkiksi Knights of the Golden Circle -wikipedia-artikkelissa ei mainita kertaakaan sanaa freemason, koska veljeskunnan ilmiselvää yhteyttä vapaamuurareihin ei haluta myöntää.


Knights of the Golden Circle -juliste, jossa näkyy selkeästi hahmo vapaamuurarien "käsi piilossa" -käsimerkin kanssa.


Yksi kuuluisa Knights of the Golden Circle -jäsen oli muuten John Wilkes Booth, joka murhasi Abraham Lincolnin. Alla olevassa kuvassa hän poseeraa vapaamuurarien "käsi piilossa" -käsimerkin kanssa.


John Wilkes Booth ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


3 kommenttia:

  1. Juttuvinkki: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006292540.html

    VastaaPoista
  2. Salen puoliso rouva Haukion isoisä perusti Poriin Odd Fellows järjestön. Hän myös muutti ruotsinkielisen nimensä "innokkaana kalamiehenä" Haukioksi. Mahtoikohan olla esikuvana itse Albert... Hauki.

    VastaaPoista