perjantai 14. huhtikuuta 2023

Lönnrotinkatu 3


Edellisessä kirjoituksessa esiteltiin Iltalehden artikkeli, jossa symboliikka-asiantuntija Liisa Väisänen jakoi "viisauttaan" liittyen Helsingin kaduilla nähtävään symboliikkaan. Jutussa oli eräs yksityiskohta, joka oli minullekin uutta tietoa: Lönnrotinkatu 3:n sisäänkäynti.


Lönnrotinkatu 3


Kuvan keskellä näkyy ympyrä, jonka sisällä on vapaamuurarilogosta tutut harppi ja suorakulma. Niihin ei ehkä tule kiinnitettyä huomiota, koska ne ovat hieman eri tavalla asemoidut kuin vapaamuurarilogossa. Suorakulma on logoon nähden väärinpäin ja harppi lähes kokonaan kiinni ja vasemmalle kallellaan. Kokonaisuuteen kuuluu myös kaksi muuta objektia - oletattavasti työkaluja - mutta niitä ei pysty tuosta kuvasta oikein tunnistamaan. (Pystyisiköhän joku Helsingissä asuva lukija selvittämään mitä ne on?)


Vapaamuurarilogo


Liisa Väisänen totesi Iltalehden jutussa tästä ilmiselvästä vapaamuurarisymboliikasta näin: "Tiedän, että jotkut tykkäävät ajatella sen viittaavan vapaamuurareihin. Itse näen sen kertovan siitä, miten rakennus on rakennettu."

Suomennettuna tämä kommentti tarkoittaa: "Tiedän että siinä on vapaamuurarilogosta tutut harppi ja suorakulma, mutta koska minut palkattiin kaasuvalottamaan ihmisiä, käytän symboliikka-asiantuntijan auktoriteettiäni peittämään ilmiselvän totuuden hölmöllä valheella, johon aivopestyt lukijat kuitenkin uskovat. Uskoivathan ne senkin, kun väitin TV:ssä, että vapaamuurarit ei käytä silmää kolmion sisällä!"

Kyseinen sisäänkäynti on siis Lönnrotinkadulla. Jännä sattuma, että Elias Lönnrot oli vapaamuurari.


Elias Lönnrot ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Sisäänkäynnin osoite on Lönnrotinkatu 3. Jännä sattuma sekin, että luku kolme on vapaamuurareille erityisen pyhä. Alkuperäisessä vapaamuurariudessa oli vain kolme astetta, mikä kopioitiin suoraan druideilta. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Druidismi ja luku kolme.


https://beafreemason.org/degrees


Sisäänkäynnin vapaamuurarilogon yläpuolella on kaari ('arch') ja viisi lakikiveä. Jännä sattuma, että Royal Arch -vapaamuurariudessa, joka käyttää symboleinaan kaarta ja lakikiveä, on viisi astetta. Royal Arch -vapaamuurariudesta enemmän kirjoituksessa Esirippu.


https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Arch_Masonry


Royal Arch -vapaamuurari ja lakikivi


Royal Arch -symboliikkaa: kaari ja lakikivi


Jännä sattuma sekin, että sisäänkäynnin ovien molemmin puolin on vapaamuurarisymboliikasta tutut Jachin ja Boaz -pylväät. Vapaamuurarisymboliikkaa: Jachin ja Boaz -pylväät


Sattumaa lienee myös se, että ovien yläpuolella on oliivinoksia. Se on katsokaas näiden liisaväisästen ja muiden kaasuvalottajien mielestä aina vain sattumaa, kun vapaamuurareihin liittyvä symboliikka kasaantuu yhteen paikkaan. Oliivinoksan symboliikasta enemmän kirjoituksessa Oliivinoksa.


Faarao Akhenatonin käsi tarjoamassa Atonille oliivinoksaa


Vapaamuurarisymboliikkaa: oliivinoksat (ja Jachin ja Boaz -pylväät)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti