sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Käpy


Espoon Otaniemessä, Dipolin edustalla, on vuonna 1968 valmistunut Reijo Perkon ja Heikki Koivikon teos Käpy. Patsaassa oli alunperin mekanismi, jolla käpy saatiin aukeamaan ja sulkeutumaan pudottamalla markan kolikko automaattiin. Kävyn ensimmäinen käynnistäjä oli hyvä veli -kirjeistään tunnettu presidentti Urho Kekkonen.


Käpy

Urho Kekkonen ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Käpy-symboliikalla on todella pitkät perinteet. Atonistiseen symboliikkaan se on päätynyt tuhansia vuosia sitten Lähi-Idän alueella vaikuttaneesta Cybelen kultista.

Cybele oli äitijumalatar, jonka yhtenä symbolina oli käpy - yleensä männynkäpy. Mytologian mukaan Cybelellä oli puolisonaan auringonjumala Attis, jolla oli erityisen merkityksellinen rooli Cybelen kulttissa. Nämä kaksi hahmoa ovatkin niin tiukasti toisiinsa kiinnittyneitä, että tietyssä mielessä voidaan puhua Cybelen ja Attiksen kultista.


Äitijumalatar Cybele, päässään magdala

Cybele ja männynkävyt

Attis, päässään auringonjumalille tyypilliset auringonsäteet. Lue myös New Yorkin Vapaudenpatsas


(Cybelen merkitys "Eliitille" näkyy mm. Iso-Britannian kuninkaallisten 1200-luvulta peräisin olevassa kruunajaistuolissa (King Edward's chair). Tuoli mimikoi Cybelen tuolia, jonka jaloissa on leijonia.)


King Edward's chair ja leijonat

Cybelen tuoli ja leijonat


Vanhoissa jumalatartraditioissa Suuri Äitijumalatar oli elämänpuu. Käpy on elämänpuun hedelmä. (Lue myös: Pyhät pylväät)


Kävyt assyrialaisessa elämänpuussa

Käpy elämänpuun vieressä olevan enkelihahmon kädessä


Joissain tapauksissa männykäpy on ollut myös Attikseen yhdistetty symboli.
In 2007, in the ruins of Herculaneum a wooden throne was discovered adorned with a relief of Attis beneath a sacred pine tree, gathering cones. Various finds suggest that the cult of Attis was popular in Herculaneum at the time of the eruption of Vesuvius in 79 AD. (Wikipedia)

Mytologian mukaan Attis teki itselleen kastraation. Eräässä tarinan versiossa Attis muuttuu kastraation jälkeen männyksi. Toisessa versiossa kastraatio suoritettiin männyn juurella.
With his death, the earth's plant life ceased to grow. However, the gods agreed that Attis should be resurrected each spring. In this way, he came to be associated with the cycle of the seasons, dying in the winter and being reborn in the spring. As part of an annual spring festival, the Romans would cut down a pine tree in Attis's honor. Worshipers adorned the tree with violets, which they considered to have grown from the blood of Attis. (Myths Encyclopedia)

Cybelen (ja Attiksen) kultin papit olivat eunukkeja. Attiksen tarinaa mukaellen kultin villeissä rituaaleissa papiksi vihkiytyvät kastroivat itse itsensä. Tällaisia eunukkipappeja kutsuttiin nimellä Galli. Ralph Ellisin teorian mukaan kristinuskossa Jeesusta kutsutaan galilealaiseksi, koska historiallinen Jeesus, Jesus of Gamala, oli tuon gallien kultin ylin johtaja - galilean. Historiallisesta Jeesuksesta enemmän kirjoituksessa Historiallinen Jeesus.

Cybele on äitijumalattarena yksi monista esikuvista kristinuskon Maria -myytille. Vastaavasti Attis on yksi monista esikuvista kristinuskon Jeesus-myytille. Attiksen tarinassa on monille auringonjumalille tutut astro-teologiset piirteet, kuten neitsyestä syntyminen, maailman pelastava messias, ristiinnaulitseminen ja kolmantena päivänä kuolleista nouseminen. Eipä siis ihme, että Vatikaanista löytyy kuuluisa käpypatsas.


Fontana della Pigna - Vatikaani


Käpysymboliikka periytyi Cybelen ja Attiksen kultista Dionysos-kulttiin. Auringonjumala Dionysos kuvataan usein käpysauvan (Thyrsos) kanssa. Vastaava käpysauva löytyy myös paavin varustuksesta.


Dionysos ja käpysauva

Paavi ja käpysauva


Attikseen liittyy myös toinen mainitsemisen arvoinen "Eliitin" käyttämä symboli - fryygialaismyssy.

Attiksen (ja myöhemmin myös Mithraksen) päähineenä olleesta fryygialaismyssystä tuli jakobiinien, eli Illuminatin, käyttämä tunnus Ranskan vallankumouksessa. (Illuminatista ja Ranskan vallankumouksesta enemmän kirjoituksessa Illuminatin synty.)


Attis ja fryygialaismyssy

Auringonjumala Mithras peri fryygialaismyssyn Attikselta

Illuminati-symboliikkaa Ranskan vallankumouksesta: fryygialaismyssy keihään kärjessä

Illuminati-symboliikkaa Ranskan vallankumouksesta: fryygialaismyssy Lue myös: Vapaus, veljeys ja tasa-arvo


Ranskan vallankumouksen jälkeen fryygialaismyssy on ilmestynyt näkyvästi "Eliitin" symboliikkaan.


Fryygialaismyssy USA:n senaatin logossa.
Mukana myös fascesit.

Fryygialaismyssy DA:n logossa

USA:n kansallinen henkilöitymä Columbia ja fryygialaismyssy

Vapaamuurarisymboliikkaa: fryygialaismyssy

Fryygialaismyssy Argentiinan vaakunassa.
Mukana myös kättelevät kädetoliivinoksat ja aurinko horisontissa.

Fryygialaismyssy Kuuban vaakunassa


Auringonjumala Attiksen syntymäjuhlaa vietettiin 25. joulukuuta. (Lue myös: Kuolleista noussut)
Attis's passion was celebrated on the 25th of March, exactly nine months before the solstitial festival of his birth, the 25th of December. (Barbara G Walker. The Woman’s Encyclopedia of Myths and Secrets)

Hmm...





Veli tukee veljeä





Lue myös:

HS:n uutisessa kysyttiin puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, onko Stubbilla heidän luottamuksensa. Vastaukset tiivistetysti:

  • Kokoomus, Arto Satonen: "Virhe tapahtui, ja Stubb on reilusti myöntänyt sen."
  • Keskusta, Matti Vanhanen: "Pahoittelu virheestä riittää."
  • Perussuomalaiset, Sampo Terho: "Varmasti tahaton erehdys."
  • Kristillisdemokraatit, Peter Östman: "Julkinen anteeksipyyntö riitti"
  • RKP, Anna-Maja Henriksson: "Lisäselvityksiä ei tarvita."
  • SDP, Antti Lindtman: "Ministeri Stubbin on annettava eduskunnalle selvitys kaikista tämän viikon vääristä lausunnoista."
  • Vihreät, Outi Alanko-Kahiluoto: ”Valehtelu on hyvin vakava valtiovarainministerin asemassa. Vaadimme hallitusta ilmoittamaan, nauttiiko Stubb enää sen luottamusta.”
  • Vasemmistoliitto, Aino-Kaisa Pekonen: "Eduskunnan pitää äänestää Stubbin luottamuksesta."

Hesarin uutisen kommenttiosiosta:
"Suomessa ministeri selviää kuin koira veräjästä kaikesta muusta paitsi Johanna Tukiaisesta." 


perjantai 27. marraskuuta 2015

Hyvä veli


Kaikki ovat varmasti joskus kuulleet termin Hyvä veli -verkosto. Vuonna 2009 Iltalehti teki jutun suomalaisesta hyvä veli -korruptiosta.





Termin Hyvä veli -verkosto merkitys määritellään Wikipediassa näin:
Hyvä veli -verkosto on termi, jolla viitataan korruptionomaiseen toimintaan, jossa korkeissa asemissa olevat käyttävät vaikutusvaltaansa vääristelyyn tai kiertääkseen virallisen päätöksenteon taatakseen muiden jäsenten edun.
Professori Pekka Viljasen mukaan hyvä veli -verkostolla on Suomessa vuosikymmenien pituiset perinteet. Hän mainitsee sen muun muassa näkyvän kaavoitusratkaisuissa ja esimerkiksi kun kunnalle ostetaan kovalla hinnalla puoluetovereilta kiinteistöjä, jotta tämä selviäisi talousvaikeuksista.
Esimerkiksi Urho Kekkosen johtaville virkamiehille lähettämät kirjeet alkoivat usein tervehdyksellä: "Hyvä veli". Kysymyksessä on aiemmin varsin yleinen kirjeen aloitustervehdys. (Wikipedia)

Vaikka Hyvä veli -verkosto on terminä hyvin tunnettu, jostain syystä sen alkuperä tunnetaan aika heikosti. Wikipedia jättää kertomatta jotain hyvin oleellista: "Hyvä veli" on veljeskuntatervehdys.

Ketkähän mahtaisivat kutsua toisiaan veljiksi?


Veljeskunnan veljet


Kun puhutaan "veljistä", puhutaan vapaamuurareista. Veli-termiä ja kirjeiden aloitustervehdystä "Hyvä veli" käyttävät (tai käyttivät) henkilöt, jotka kuuluvat samaan veljeskuntaan. Se oli tosiaan yleinen tapa - vapaamuurarien keskuudessa.

Esimerkkejä tunnettujen suomalaisten "veljittelystä" kirjeissä:


Elias Lönnrotin kirje Fredrik Cygnaeusille (lähde)


Fredrik Cygnaeus ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Elias Lönnrot ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Lönnrotin kirje August Ahlqvistille (lähde)


August Ahlqvist ja vapaamuurarien "leijonan tassu"



Lönnrotin kirje J.V. Snellmanille (lähde)



Snellmanin kirje Lönnrotille (lähde)


J.V. Snellman ja vapaamuurarien "leijonan tassu". Snellmanista enemmän kirjoituksessa Vuosi 1863.


Snellmanin kirje Sakari Topeliukselle (lähde)


Sakari Topelius ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Snellmanin kirje J.L. Runebergille (lähde)


J.L. Runeberg ja vapaamuurarien "käsi piilossa". Lue myös J.L. Runebergin koti



Snellmanin kirje Johan Palménille (lähde)


Johan Palmén ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Urho Kekkosen kirje J.K. Paasikivelle (lähde)


Urho Kekkonen ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Urho Kekkosen kirjeissä on monia tunnettuja suomalaisia, joita hän kutsuu veljikseen. Esimerkkejä:

Ottaen huomioon miten paljon arkistoista löytyy tunnettujen ja vaikutusvaltaisten suomalaisten kirjeitä ja valokuvia, joissa on päivänselviä viittauksia henkilön yhteydestä vapaamuurareihin, onkin aika ihmeellistä, että aihe on akateemisessa tutkimuksessa täysin vaiettu. Esimerkiksi Lönnrotista, Runebergista, Snellmanista ja Kekkosesta on tehty valtavat määrät akateemista tutkimusta, mutta yksikään tutkimus ei koske tikullakaan näiden henkilöiden vapaamuuraritaustaan. Ei vaikka kyseessä olisi kuuluisa kuvanveistäjä, jonka keskellä Helsinkiä seisovassa patsaassa on vapaamuurarilogo.

Kyse ei ole siitä, etteikö akateemista tutkimusta tekevillä olisi älyä tai ammattitaitoa työnsä tekemiseen. Kyse on enemmänkin tabusta.

"Eliitin" ei edes tarvitse sensuroida akateemista tutkimusta - tutkijat tekevät sen aivan itse. Jokainen tutkija tietää, että vapaamuurarit on sellainen aihealue, jonne vakavastiotettava tutkija ei voi mennä. Jos akateeminen tutkija alkaa puhua vapaamuurareista, hän tekee ammatillisen itsemurhan. Itsesensuuri, kognitiivinen dissonanssi ja omassa tutkijayhteisössä ilmenevä ryhmäkäyttäytyminen pitää huolen siitä, että kukaan ei ryhdy "foliohatuksi" tai "salaliittoteoreetikoksi". Omassa vertaisryhmässä syntyy kollektiivinen maailmankuva, jossa on tiukat rajat. Jos tutkija ylittää nuo rajat, hän tekee itsensä naurunalaiseksi ja voi heittää hyvästit omalle akateemiselle uskottavuudelleen - apurahoista puhumattakaan.

Vaikutusvaltaisten henkilöiden yhteydet vapaamuurareihin ja heidän korruptoituneeseen kulissientakaiseen hyvä veli -järjestelmään sivuutetaan akateemissa tutkimuksessa kokonaan, koska se on lähtökohtaisesti "huuhaata". Jostain syystä akateeminen tutkijakunta ei näe siinä mitään ihmeellistä, että tämä käsitys ei perustu tutkittuun tietoon, vaan vallalla olevaan yleiseen uskomukseen. "Se on huuhaata, koska se on huuhaata."





Onkin melko ironista, että juuri tällä hetkellä se sama "Eliitti", jota akateemiset tutkijat tiedostaen tai tiedostamattaan vaikenemisellaan suojelevat, on parhaillaan ajamassa alas suomalaista akateemista tutkimusta. Hallituksen leikkausten takia korkeakouluista on katoamassa yli 3000 työpaikkaa.

Olisikohan jo aika rikkoa vanhat tabut ja alkaa puhua ääneen siitä läpimädästä korruptiosta, joka yhteiskuntaamme vaivaa? Vai vieläkö jatketaan "Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa" -illuusioon uskomista?

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Esirippu


Päivitetty 31.5.2016.

Helsingin Kaisaniemessä, Kansallisteatterin takana, on Raimo Utriaisen vuonna 1972 valmistunut Ida Aalbergin muistomerkki Esirippu. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
Esirippu edustaa käännekohtaa suomalaisessa muistomerkkituotannossa, sillä se oli ensimmäisiä abstrakteja henkilömuistomerkkejä Sibeliusmonumentin ohella. Utriainen voitti ehdotuksellaan ensin yleisen kilpailun 1961 ja sen jälkeen kutsukilpailun 1962. Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen muistomerkistä järjestettiin kilpailu samoihin aikoihin. Sen voitti puolestaan kuvanveistäjä Eila Hiltunen niin ikään abtraktilla ehdotuksellaan.
Ida Aalberg (1857-1915) oli Suomalaisen teatterin suuri tähti ja aikanaan Pohjoismaiden parhaana pidetty näyttelijä. Punagraniittiselta jalustalta kohoava, 9 metrin korkeuteen kurottuva pronssinen muistomerkki paljastettiin 1972.
Utriaisen veistoksen visuaalinen lähtökohta on teatterin esiripun raskas mutta dynaaminen liike. Teoksen teho syntyy valon, tilan ja muodon vuorovaikutuksesta.

Esirippu


Eksoteerisella tasolla teoksen symboliikka viittaa tietenkin teatteriin. Esoteerisella tasolla kyse on jostain ihan muusta. Esiripun esoteerinen symboliikka viittaa yhteen historian kuuluisimpaan esirippuun - Salomonin temppelin esirippuun.

Salomonin temppeli ja siihen liittyvä symboliikka muodostaa vapaamuurarisymboliikan ytimen. Salomonin temppeli on jokaisen vapaamuuraritemppelin esikuva. Jos aihe ei ole tuttu, suosittelen lukemaan kirjoitukset Väinämöisen veneenveisto, Vapaat muurarit ja Daavid.


Vapaamuuraritemppeleissä on Salomonin temppelin ruutulattia. Ruutukuvio on hyvin yleinen kuvamotiivi "Eliitin" käyttämässä symboliikassa - erityisesti viihdeteollisuudessa.

Hiram Abiff vapaamuurarirituaalissa. Hiram oli Salomonin temppelin rakentanut arkkitehti ja vapaamuurarien suuri sankarihahmo.

Temppeliritarit olivat vapaamuurarien aiempi inkarnaatio. Ritarikunnan virallinen nimi oli The Poor Fellow-Soldiers of Christ and of the Temple of Solomon


Myyttisessä Salomonin temppelissä oli huone, jota kutsuttiin nimellä Kaikkeinpyhin (Holy of Holies). Tämä juutalaisen perinteen pyhä kammio oli erotettu muusta temppelistä esiripulla. Juutalaisen tradition mukaan Kaikkeinpyhimmässä säilytettiin Liiton Arkkia.

The Holy of Holies was covered by a veil, and no one was allowed to enter except the High Priest, and even he could only enter once a year on Yom Kippur (the day of atonement), to offer the blood of sacrifice and incense before the mercy seat. (Wikipedia)





Lue myös kirjoitus Israel.

Esirippu-patsaan yhteyttä vapaamuurareihin ja Salomonin temppeliin alleviivataan sen sijoituspaikalla. Patsaan vieressä on vesiallas, jonka muoto kertoo paljon.


Kaisaniemen puiston vesiallas satelliittikuvassa

Vesiallas kartalla


Eikö olisi ollut helpompaa tehdä nelikulmion muotoinen allas, jossa on 90 asteen kulmat? Sen sijaan rakennettiin allas, joka kapenee ylhäältä alas (pohjoisesta etelään) ja jonka yläreunan kulmat on "leikattu pois". Miksi näin?

Koska symboliikka.


Vapaamuurarisymboliikkaa: Royal Arch ja lakikivi



Allas esittää vapaamuurarisymboliikan Royal Archissa olevaa lakikiveä. Symboliikassa käytetään muutamaa eri versiota lakikiven muodolle, joista tunnistettavin on juuri Kaisaniemen vesialtaassa käytetty muoto.




Vapaamuurarisymboliikkaa: Royal Arch ja lakikivi

Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi
Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi Royal Archin alla

Royal Arch ja lakikivi Morals and Dogman kannessa

George Washington Royal Archin ja lakikiven alla 


Lakikivi on Salomonin temppelin arkkitehdin Hiram Abiffin tunnus. Lakikivessä olevat kirjaimet HTWSSTKS tulevat lauseesta Hiram, The Widdow's Son, Sent To King Solomon. Hiram Abiff on vapaamuurarien aurinkosankari. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Väinämöisen veneenveisto.

Lakikivi ja Royal Arch -symboliikka tulee astrologiasta. Joissain Royal Arch -kuvissa kaareen on merkitty eläinradan merkit Oinaasta Neitsyeeseen (joissain versioissa Vaakaan). Kaari kuvaa vuoden valoisaa puoliskoa kevätpäiväntasauksesta syyspäiväntasaukseen, eli auringon "elinkaarta" keväästä syksyyn. Aurinko "syntyy" tai "nousee kuolleista" kevätpäiväntasauksessa ja "kuolee" tai "laskeutuu manalaan" syyspäiväntasauksessa. Aiheesta enemmän mm. kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.

Toisella tasolla vapaamuurarien kaarisymboli kuvaa egyptiläistä jumalatarta Nut. Tämä taivaan jumalatar kuvattiin Egyptissä maan (Geb-jumala) ylle kaareutuneena. Vapaamuurarisymboliikassa Nut-jumalatarta edustaa myös vapaamuurarilogon harppi. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Vapaat muurarit.


Nut kaareutuneena Gebin ylle


Lakikiven kohdalla, eli kaaren keskellä, aurinko on vuoden korkeimmassa kohdassaan. Tietyssä mielessä lakikivi onkin kesäpäivänseisauksen symboli.


Royal Arch ja eläinradan merkit


Suomalaisille tuttu esimerkki Royal Arch -symboliikasta löytyy Soneran vanhasta logosta.


"Son" + "era" =  "Auringon aika / aikakausi" (= auringon elinkaari päiväntasausten välillä)


Kaisaniemen puisto onkin melkoinen keskittymä vapaamuurarisymboliikalle. Altaan toisella puolella on vapaamuurari Fredrik Paciuksen rintakuvaobeliski. Tämän takana olevan kentän toisella puolella on Vapaamuurarin hauta. Läheltä löytyy myös veistos Kotkia.


Fredrik Pacius

Fredrik Pacius ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Vapaamuurarin hauta

Kotkia


Kuinka ollakaan, Esiripun vieressä oleva Kansallisteatteri on täynnä Royal Arch -symboliikkaa.








Jännä "sattuma" sekin, että Kampissa olevan Salomonkadun suunta kulkee suoraan kohti Kaisaniemen puiston allasta.


Salomonkatu