sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Aurinkoportti


Jyväskylän Sulkurannan siirtolapuutarhassa sijaitsee vuonna 2008 valmistunut Pertti Karjalaisen teos Aurinkoportti. Jyväskylän taidemuseo kertoo:
Pertti Karjalaisen teos Aurinkoportti on Jyväskylän kaupungin tilaamana lahjoitettu 60 vuotta täyttävälle Sulkurannan Siirtolapuutarhalle kesällä 2008. Aloite taideteoksen saamiseksi tuli Siirtolapuutarhayhdistyksen entiseltä puheenjohtajalta Minna Korhoselta.

Siirtolapuutarhan keskusaukion nurmikentälle pystytetty Aurinkoportti koostuu kahdestatoista erivärisestä pylväästä, joissa jokaisessa on kolme eri väriä. Yhteensä teoksessa on 32 eri värisävyä. Kirkkain värein maalatut pylväät on pystytetty kellotaulun muotoon kivikkoalustalle, jossa kasvaa erilaisia kivikkokasveja ja perennoja.

Pertti Karjalainen kertoo teoksestaan seuraavaa:
Taide välittyy minulle aina suhteessa tilaan ja ympäristöön.
Rakentaessani näyttelyä sisälle, käsittelen paitsi teosten keskinäisiä suhteita etsin myös niiden yhteyttä koko tilaan.

Ulkotilan tulessa mukaan taiteeseeni, pidän ensisijaisena lähtökohtana teoksen mittasuhdetta sekä kokonaisuuden yhteensoveltuvuutta lähiympäristön kanssa.

Aurinkoportti teoksessa huomioin ympäristön moninaisuuden ja kirjavuuden. Ajatukseni siitä, mitä ohikulkija kokisi lähestyessään teosta - värit eri suunnilta muuntuvana ja vaihtelevassa valaistuksessa taas uudella tavalla - antoi puitteet myös toteutukselle. Teoksen värien, valojen ja varjojen vaihtumisen ja vuodenaikojen kierron katsoja voi aistia aina uudella tavalla.

Pertti Karjalainen on syntynyt Rovaniemellä (1956), josta hän Helsingin opiskeluvuosien jälkeen siirtyi Jyväskylään. Hänet tunnetaan etupäässä maalarina, mutta hän on ollut mukana toteuttamassa myös lukuisia ympäristötaideteoksia ja -projekteja. Luonnon materiaalit ovat Karjalaiselle tärkeä osa taideteosta. Kellastuneiden lehtien avulla Karjalainen heijastaa katsojalle mystistä valoa, joka paistaa ihmisen sisältä. Hän johdattaa kaupungistuneen ihmisen takaisin luonnon ääreen. Karjalaisen taiteeseen on kirjoitettu tärkeä ja ajankohtainen sanoma: Luonto ajattelee ihmisessä.   


Aurinkoportti


32 eri värisävyä?


Vapaamuurarisymboliikkaa: kaksipäinen kotka (Lue myös: Vapaamuurariprinssit)


Kaksitoista pylvästä? Nimi on Aurinkoportti? Eikä museon esittelytekstissä mainita kertaakaan sanaa astrologia?


Aurinko ja eläinradan 12 merkkiä

Vapaamuurarisymboliikkaa: auringonsäteet ja eläinradan 12 merkkiä vapaamuuraritemppelin katossa (Andaz Hotel, Liverpool)


"Eliitin" käyttämästä eläinratasymboliikasta enemmän kirjoituksessa Eläinrata ja luku 12.


Jeesus ja eläinrata

EU ja eläinrata


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti