perjantai 6. marraskuuta 2015

Maan ja taivaan välillä


Jyväskylän oikeus- ja poliisitalon edustalla on Harald Karstenin vuonna 2000 valmistunut veistos Maan ja taivaan välillä. Jyväskylän taidemuseon sivut kertovat:
Harald Karsten teki vuonna 2000 Jyväskylän oikeus- ja poliisitaloon tuulimobilen nimeltään Maan ja taivaan välillä. Kolmen kerroksen korkuinen veistos syntyi kuuden kuukauden aikana, jolloin Karsten oli työllistettävänä taiteilijana. Hän haluaa tuottaa veistoksellaan iloa niin hääpareille kuin tuomituillekin. Jos teosta tarkastelee sen syntyhistorian tietäen, sitä voi pitää myös taiteilijan tinkimättömyyden symbolina ja monumenttina. Teoksen voi nähdä myös kunnianosoituksena ihmisille, jotka ovat joutuneet kestämään työllisyyspolitiikan määräämää elämänrytmiä: karenssi, kuusi kuukautta työtä, karenssi…
Karsten syntyi Duisburgissa Ruhrin alueella Saksassa. Alue on Euroopan suurin teollisuuskeskittymä. Hän liikkui nuoruudessaan vaihtoehtoliikkeissä, joiden piirissä siviilipalvelus ei riittänyt, vaan yleistä oli totaalikieltäytyminen. Myös Karsten teki niin. Hän ei halua myöskään tunnustaa tuhoa tuottaneita valtioiden rajoja, vaan puolustaa maailmankansalaisuutta. Suomeen Karsten saapui lähes 30 vuotta sitten. Ennen Jyväskylään muuttoa hän asui 17 vuotta Saarijärven Lannevedellä, keskellä metsää.
Taiteilijana Karsten tekee enimmäkseen sähkömoottorin avulla liikkuvia teoksia. Häntä voikin pitää Keski-Suomessa Unto Hämäläisen työn jatkajana. Harald Karstenin veistokset lähtevät aina henkilökohtaiselta tasolta, mutta päätyvät käsittelemään kaikille ihmisille yhteisiä asioita. Hänen veistostensa merkitykset avautuvat tutkimalla niiden symboliikkaa, nimiä ja materiaaleja. Mikään teoksissa ei ole sattumanvaraista!    


Maan ja taivaan välillä


Mikään teoksessa ei ole sattumanvaraista? Merkitykset avautuvat tutkimalla niiden symboliikkaa?

Niinpä.

Tarotia tuntevat näkevät heti mistä on kyse. Veistos esittää korttia Kohtalonpyörä.

Maan ja taivaan välillä:
  1. Teoksessa on pyörä, jossa on mustat "ääriviivat".
  2. Teokseen on rakennettu mekanismi, joka antaa tuulen liikuttaa pyörää.
  3. Pyörässä on risti.
  4. Pyörässä on levyjä, jotka näyttävät pilviltä.
  5. Teoksessa käytetyt värit ovat musta, vaaleansininen, harmaa, keltainen ja oranssi. (Onko tuo yksi pyöreä levy punainen?)

Kohtalonpyörä:
  1. Kortissa on pyörä, jossa on mustat ääriviivat.
  2. Kortissa on liikkuva pyörä.
  3. Kortin kulmissa on eläinradan kiinteät merkit (härkä, vesimies, skorpioni [aiemmin kotka] ja leijona), jotka muodostavat eläinratakiekolle ristin. Lisäksi kortin numero on X.
  4. Kortissa on pilviä.
  5. Kortissa on värit musta, vaaleansininen, harmaa, keltainen ja oranssi (+ punainen).


Kohtalonpyörä

Eläinradan kiinteät merkitEi kommentteja:

Lähetä kommentti