perjantai 5. marraskuuta 2021

Kulmakivi


Viisiosaisen Tornio-trilogian kolmannessa osassa esitellään Tornion ensimmäisen kirkon muistomerkiksi vuonna 2001 valmistunut Matti Porkan suunnittelema veistos Kulmakivi


Kulmakivi (joka harmi vain ei ole kulmakivi)


Tornion kaupungin sivut esittelevät teoksen hieman koomisella tavalla. Koska teoksen nimi (Kulmakivi) ja teoksen lopputulos (lakikivi) ovat räikeässä ristiriidassa, musta on selitetty valkoiseksi tällä tavalla:

Muistomerkin suunnitteli torniolainen arkkitehti Matti Porkka. Sen toteutti LänsiLapin Ammatti-instituutin Tervolan käsi- ja taideteollisuusosasto. Muistomerkin rahoitti torniolainen Pörhön Autoliike, joka näin jatkoi vanhaa perinnettä, jossa yksityiset ovat kiitettävästi olleet mukana Tornion kirkkojen rakentamisessa ja kaunistamisessa. Kulmakivi-teemaa arkkitehti Matti Porkka kuvaa näin: ”Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi. Herralta se on tullut, ja se on ihmeellinen meidän silmissämme”. (PS.118:22,23/Matt.42).

Kulmakivi rakennuksessa tarkoittaa perustuksessa, seinien liittymäkohdassa olevaa nurkkakiveä. Sillä tarkoitetaan myös, kuten tässä tapauksessa, holvausmuuraukseen liittyvää kaariaukon ylintä kiilakiveä, johon rakenteen puristusvoimat kohdistuvat. Jos tämä kulmakivi otetaan pois, rakennelma sortuu.

Muistomerkin kulmakivessä on keskiaikaisten kivikirkkojen alttarialueen seinistä tuttu piispan vihkiristi. Kristityt ovat aina ymmärtäneet kulmakiven tarkoittavan itse Kristusta, Kirkon perustajaa ja ylläpitäjää. Ilman Kristusta ei Kirkkoa voi olla olemassa. Se sortuu ja hajoaa.

Tornion kaupungin ensimmäisen kirkon graniitista veistetty muistomerkki on pystytetty "KIRKONRAKENTAJIEN MUISTOKSI”. Kirkonrakentajilla tässä halutaan ymmärtää kaikkia niitä henkilöitä, tahoja ja erityisesti kirkkokansaa, jotka eri aikoina ovat moninaisin käytännön toimin ja rukouksin olleet rakentamassa Kristuksen seurakuntaa Tornion kaupungissa.


Se näyttää kalalta, mutta se on lintu. On se! Uskokaa nyt!

Niinkö?

"As nouns the difference between cornerstone and keystone is that cornerstone is a ceremonial stone set at the corner of a building, joining two exterior walls, and often inscribed with the starting and completion dates of construction, the name of the architect and owner, and other details while keystone is (architecture) the top stone of an arch." (Wikidiff.com)


Kulmakivi (cornerstone)

Lakikivi (keystone)


Teoksessa näkyvä kivi ei ole kulmakivi - vaan lakikivi. Nämä kaksi kiveä ovat täysin eri asia, mutta jostain syystä veistoksen esittelytekstissä pyritään kaikin keinoin välttelemään teoksessa näkyvän kiven oikeaa termiä lakikivi (tunnetaan myös termillä huippukivi). 

Minkähän takia? Voisiko syy olla se, että lakikivi on "erään organisaation" paljon käyttämä symboli?


Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi
Kirjaimet tulevat sanoista: Hiram, The Widdow's Son, Sent To King Solomon

Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi


Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi


Vapaamuurarisymboliikassa lakikiveen painetaan usein kirjaimet HTWSSTKS, jolla viitataan Salomonin temppelin rakentajaan Hiram Abiffiin: Hiram, The Widdow's Son, Sent To King Solomon. Hiram on vapaamuurarien aurinkosankari, jonka tarina näytellään vapaamuurarien kolmannen asteen (Master Mason, MM) vihkimysrituaalissa. Auringon tavoin Hiram "kuolee" ja "nousee kuolleista". Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Väinämöisen veneenveisto.

Jännä sattuma, että Tornion lakikiveen on laitettu juuri aurinkoristi


Kolmannen asteen vihkimys


Aurinkoristi


Lakikiven symboliikkaa on käsitelty enemmän kirjoituksessa Esirippu. Kirjoituksesta esitellään mm. Helsingin keskustaan rakennettu valtavan kokoinen lakikivi, joka näkyy kartalla ja satelliittikuvissa. Erikoisuutena tähän liittyy se tosiasia, että kartalla tie nimeltä Salomonkatu osoittaa suoraan kohti kyseistä lakikiveä.


Salomonkatu ja Kaisaniemen lakikivi


3 kommenttia:

  1. "Hän on se kivi, joka ei teille rakentajille kelvannut mutta josta on tullut kulmakivi." Hän, Jeesus, eli god's son, eli god's sun, aurinko. Kulmakivi kreikaksi; " ἀκρογωνιαῖος (akrogōniaîos). Synchronically analysable as ακρο- (akro-, “edge, tip”) +‎ γωνιαίος (goniaíos, “angle related”)." Tällä voidaan ilmeisesti viitata myös pyramidin kärkeen (kärkikiveen).

    VastaaPoista
  2. Muistomerkin rahoittajan, Pörhön autoliikkeen Matti Pörhö, on vapaamuurari. Ainakin löytyy näistä Hymy-lehdessä 2016 julkaistuista listoista. Yhteys ei blogin lukijoita varmastikaan yllätä.

    VastaaPoista