tiistai 28. marraskuuta 2023

Leijona ja pallo


Helsingin Sofiankatu 4:n julkisivussa on mielenkiintoista veistossymboliikkaa. Parvekkeen reunoilla on kaksi pylvästä, joiden yläosassa on leijonan pää. Molempien leijonien suussa on pallo. 


Leijonat Sofiankatu 4:n parvekkeella


Kuvamotiivi on symboliikaltaan samaa sarjaa kuin ne leijonapatsaat, joissa leijona pitää palloa tassunsa alla. Tällaisia patsaita löytyy runsaasti ympäri maailman.


Leijona ja pallo San Franciscossa


Leijona ja pallo Tukholmassa


Leijona ja pallo Louvressa


Leijona ja pallo Pekingissä


Leijona ja pallo Englannissa


Mitä tämän kuvamotiivin symboliikka edustaa? 

Leijonasymboliikan tulkitsemisessa lähtökohdaksi kannattaa aina ottaa astrologia. Aurinko on Leijonan merkin hallitseva planeetta, joten leijonasymboliikalla viitataan yleensä aurinkoon. Mutta miksi näillä leijonilla on pallo? Ja miksi nämä leijonat pitävät tuota palloa niin tiukassa otteessaan? (Suussa tai tassun alla.) 

Symboliikka aukeaa, kun tutkimme Israelin Hammat Tiberiasin synagogan lattiamosaiikkia, jossa on sama idea. Teos esittää astrologista eläinrataa. Sen keskellä on auringonjumala Helios (hieman erikoinen valinta 300-luvun juutalaiseen synagogaan?), joka pitelee kädessään maapalloa. Palloon on tehty kaarevat leveys- ja pituusakselit, mikä tarkoittaa sitä, että tämän tehneet ihmiset tiesivät Maan olevan pallo eikä mikään pannukakku. 




Kuten kuvasta näette, tässä aurinko pitää maapalloa otteessaan. Tällä kuvataan sitä tosiasiaa, että Maa on Auringon vetovoiman "otteessa" - eli Auringon kiertoradalla. Tämän ilmiön ymmärtäminen on ollut muinaisissa mysteerikouluissa opetettavan astrologian kannalta hyvin olennaista. Jos ei ymmärrä Auringon ja Maan välistä suhdetta, ei voi ymmärtää "astrologian salaisuuksia".

Koska astrologia oli muinaisissa mysteerikouluissa salatiedettä, monet asiat kuvattiin allegorisen symboliikan kautta, niin että vain salaisuuksiin vihityt pystyivät sitä tulkitsemaan. Palloa otteessaan pitävä leijona on tästä hyvä esimerkki. Kun tavallinen ihminen näkee tuollaisen patsaan, hänellä ei ole aavistustakaan siitä, että se kätkee sisäänsä salaisuuden heliosentrisestä mallista, joka on kaiken astrologian ja astronomian opiskelun ytimessä. 

Joissain kiinalaisissa patsaissa leijonan suussa olevaa palloa voi pyörittää. Epäilemättä tämäkin kuvaa maapalloon liittyvää fysikaalista ilmiötä. Vaikka Maa on Auringon otteessa, se on silti vapaa pyörimään ja vaappumaan (prekessio). Auringon otteesta se ei kuitenkaan voi paeta:



2 kommenttia:

  1. Voisiko tämä myös symboloida että aton-kultti hallitsee maailmaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys.

      Melko todennäköisesti sillä on nykyään myös tuo taso. Siis että "Eliitti" näkee sen nykyään jotenkin noin. Mutta se tuskin on tämän symbolin alkuperä.

      Vanhoille symboleille voi ajan saatossa kasautua monia merkityksiä. Monesti se alkuperäinen jää uudempien jalkoihin ja unohtuu kokonaan. Näin kävi esimerkiksi hakaristille, joka nykyään on pahuuden ja vihan symboli. Alkuperäinen merkitys oli jotain ihan muuta.

      http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/02/muinaiset-viisaat-osa-2-karhu-ja.html

      Poista