Vielä löytyy Helsingistä vapaamuurarisymboliikkaa, jota en ole aiemmin huomannut. Tuo kaupunki on melkoinen vapaamuurarisymboliikan keskus.
Mariankatu 23:n sisäänkäynnin yhteyteen on piilotettu todella ovelasti vapaamuurarien symboliikkaa. Kuten kuvasta näkyy, oven ympärillä joka toinen kivi on silokiveä ja joka toinen raakakiveä. Toisin sanoen karkea ja silotettu kivi vuorottelevat.
Mariankatu 23:n sisäänkäynti |
Symboliikka viittaa vapaamuurarien ashlar-kiviin, joista toinen on karkea ja toinen sileä. Tällä symboliikalla uusille jäsenille uskotellaan, että vapaamuurariudessa on kyse henkisestä kasvusta. Että ensin ollaan kuin karkea kivi, mutta sitten kun kovasti ollaan kehitetty itseä (Ha! Itsen kehittäminen joukossa on melkoinen oksymoroni!) vapaamuurarien rituaaleissa, muututaan silotetuksi kiveksi, josta on kaikki karkeus hiottu pois. Ja tähän soopaan kaikki sinisen loosin (kolme alinta astetta) sinisilmäiset hölmöt uskovat. Kuten 33. asteen vapaamuurariguru Albert Pike sanoo, alimmilla asteilla symboliikasta kerrotaan satuja, jotta symboliikan todellinen ja salattu puoli voidaan pitää vain ylimpien asteiden tiedossa. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Vapaamuurariprinssit - Princes of Masonry.
Vapaamuurarisymboliikkaa: ashlar-kivet (karkea ja silotettu) |
"The Blue Degrees are, but the outer court or portico of the temple. Part of the symbols are displayed there to the initiate, but he is intentionally misled by false interpretations. It is not intended that he shall understand them, but it is intended that he shall imagine he understands them... The true explanation is reserved for the Adepts, the Princes of Masonry." - Albert Pike (Morals And Dogma)
Ashlar-kivien symboliikasta enemmän kirjoituksessa Askaisten ritaripuisto.
Vapaamuurarisymboliikka helsinkiläisten rakennusten julkisivussa ei ole mitenkään täysin poikkeuksellinen ilmiö. Muita esimerkkejä, joissa linkit omiin kirjotuksiin:
Harppi ja suorakulma lakikiven sisällä (Töölönkatu 11-15) |
Harppi ja suorakulma julkisivussa (Ateneum) |
Harppi ja suorakulma oven yläpuolella (Lönnrotinkatu 3) |
Onkos tuossa lisäksi myös Egypti-viittaus? Jotenkin tuo kahden erilaisen kiven raidoitus tuo mieleen faaraon raidallisen päähineen.
VastaaPoistahttps://seura.fi/awpo/img/2022/10/5381389.jpeg?s=3675b3239b2b71341e7009c3265c9c1c
Lisäksi juuri niiden kivien vieressä, ulkopuolella kiertää mielenkiintoisen muotoisia kiviä, joista ainakin minulle tulee mieleen pyramidi ylhäältäpäin, tosin keskikohdasta venytettynä. Ei tuollaisia kolmionmuotoisia, taltanmallisia kiviä ainakaan käytännöllisyyden ja rakennusteknisen helppouden vuoksi nakutella, jotain muuta siinä innoituksen pohjana on oltava.
https://imgur.com/45kDy0p
Kyllähän se vähän samalta näyttää kuin tuo faaraon päähine. Mutta oliko se tekijällä mielessä, kun hän suunnitteli tuota oviaukkoa? Vaikea sanoa.
Poista