torstai 30. marraskuuta 2023

Panun talo ja yhdeksän pöllöä


Päivitetty 6.12.2023

Päivitetty 4.12.2023

Syksyllä 2022 Kirkko ja kaupunki -lehdessä julkaistiin juttu Helsingin kaupungin runsaasta pöllösymboliikasta. Jutun asiantuntijana toimii Suomen suosituin symboliikka-asiantuntija Liisa "vapaamuurarit ei käytä silmää" Väisänen. Kuten arvata saattaa, juttu on ehtaa liisaväisäslaatua.


https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tiesitko-etta-helsinki-on-johtava-pollokaupunki-euroopassa-bongasimme-symbolitutkijan-opastuksella-polloja-kalliosta-keskustaan-1


Pöllö on kreikkalaisen Athene-jumalattaren symboli. Roomassa hänet tunnettiin nimellä Minerva. Koska Athene on eräänlainen Aton-kultin henkilöitymä, pöllöstä on tullut atonistisen "Eliitin" symboli, jota erityisesti Illuminati käyttää paljon. 

Adam Weishauptin perustama Illuminati on käyttänyt Minervan pöllösymboliikkaa aivan salaseuran perustamisesta saakka. Illuminatin alkuperäisessä kolmiasteisessa järjestelmässä asteiden nimet olivat: Novice, Minerval ja Illuminated Minerval. Illuminatin pöllösymboliikka on niin yleistä tietoa, että se löytyy jopa Wikipediasta


"On 1 May 1776 Weishaupt and four students formed the Perfectibilists, 
taking the Owl of Minerva as their symbol." - Wikipedia


Mainitseeko Liisa Väisänen tässä jutussa kertaakaan sanaa Illuminati? No ei tietenkään! Väisäsen tehtävä on puhua pöllösymboliikasta niin, että sen yhteys Illuminatiin, salaseuroihin tai atonismiin sivuutetaan kokonaan. Sen sijaan jutussa toistellaan sitä perinteistä eksoteeristä diipadaapaa, jolla huomio siirretään pois symboliikan todellisesta merkityksestä. Tässä lyhyt näyte:

"Pöllön, salaperäisen ja myyttisen yön linnun, symbolitaustaa tutkiessa saa vaeltaa esihistoriallisiin kulttuureihin saakka. Kun ihminen oli vielä metsästäjä-keräilijä, olivat pöllömäiset ominaisuudet elinehto – kyky liikkua liki äänettömästi, nähdä hämärässä ja ennenkaikkea tarkka kuulo. 

– Pöllön symbolimerkitys lähtee siis käytännön viisaudesta, ihmisen toimeentulosta. Vasta myöhemmin, kaupunkikulttuureihin tultaessa siihen on alettu liittää oppineen viisauden kuvaa. Pöllön perusmerkitys viisauden symbolina on kuitenkin säilynyt, vaikka meidän käsityksemme viisaudesta on muuttunut, Väisänen kertoo."


Aina kun tällaiset Väisäsen kaltaiset kaasuvalottajat puhuvat pöllösymboliikasta, he alkavat puhua viisauden symbolista. Se on tietenkin totta, että pöllö on viisauden symboli. Mutta se ei ole totta, että pöllösymboliikkaa käytettäsiin sen takia, että se on viisauden symboli. Sitä käytetään ihan muista syistä - ja näiden syiden salaamiseen "Eliitti" palkkaa näitä kaiken maailman liisaväisäsiä harhauttamaan suurta yleisöä. Tässä tapauksessa Väisänen antaa ymmärtää, että Helsingin pöllöt ovat vain koristeellisia elementtejä:

"Pöllöjä Helsingissä todella on Väisäsen mukaan poikkeuksellisen paljon verrattuna muihin Euroopan kaupunkeihin.

– Helsinki on vahva jugendkaupunki ja tuo aikakausi suosii nimenomaan tämän tyyppisten symbolien käyttöä koristeellisina elementteinä rakennuksissa. Muissa, vanhemmissa Euroopan kaupungeissa pöllöjä löytää ehkä enemmän patsaista ja taidemaalauksista."


Jutussa käydään läpi kahdeksan esimerkkiä rakennuksista löytyvistä pöllöistä. Ne ovat Helsingin työväenopisto, Pitkäsilta, Fysiologian laitos, Kansallisteatteri, Uusi ylioppilastalo, Panun talo, Norman talo ja Kansallismuseo. Näistä kiinnostavin on Panun talo, jonka pöllösymboliikka paljastaa jotain hyvin mielenkiintoista.


Panun talon pöllöt ja Väisäsen kaasuvalotus


Kruunuvuorenkadun Panun talossa pöllöjä on yhdeksän. Miksi juuri yhdeksän? Vastaus on melko ilmeinen. Illuminatin nykyisessä astejärjestelmässä on yhdeksän astetta: Novice, Minerval, Illuminatus Minor, Illuminates Major, Illuminates Diligent, Presbyter, Prince, Magus ja Rex. Silti Väisänen vakuuttelee lukijoille, että nämä pöllöt tässä ovat vain tiedon symboleja. 

Varmasti.


Yhdeksän varsinaisen Illuminati-asteen lisäksi järjestelmä ottaa huomioon vapaamuurarien kolme alinta astetta (kuvassa 'Symbolic'), mikä hieman sekoittaa pakkaa. Illuminati käyttää vapaamuurariutta alustanaan ja on ikään kuin salaseura salaseuran sisällä. En ole asiasta varma, mutta ilmeisesti järjestelmässä etenemisessä kolme alinta Illuminati-asteita ('nursery') voi korvata kolmella alimmalla vapaamuurariasteella. Kuvassa näkyvä 'Preparation' ei ole varsinainen aste vaan enemmänkin jäseneksi ehdolla olevien valmistava esiaste. Kuva on John Robisonin vuonna 1798 ilmestyneestä kirjasta Proofs of a Conspiracy.


Panun talon suunnitteli Georg Axel Wasastjerna. Hän kuului Wasastjernan aatelissukuun, joka on historian saatossa ollut täynnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia suomalaisia. Suvun vaakunassa on vapaamuurarien kaikennäkevä silmä. Silmästä enemmän kirjoituksessa Silmän ja käärmeen alkuperä.


Wasastjernan sukuvaakunan yläosassa on 
vapaamuurarien kaikennäkevä silmä


Vapaamuurarien kaikennäkevä silmä Suomen suurloosin logossa. 
Liisa Väisäsen mukaan vapaamuurarit eivät käytä silmää kolmion sisällä.
Tämä on röyhkeä valhe, niin kuin moni muukin Väisäsen väite.


Georg Wasastjerna on suunnitellut myös Rauhankatu 4:n rakennuksen, jonka julkisivussa on naishahmoja. Tällä kaksikolla on käsissään vapaamuurarisymboliikasta tutut työkalut harppi ja mittatikku. Harpista enemmän kirjoituksessa Harppi ja tähdet. Mittatikusta enemmän kirjoituksessa Stadionin torni.


Rauhankatu 4:n naishahmot:
Vasemmanpuoleisella kädessään mittatikku - oikeanpuoleisella harppi


Vapaamuurarisymboliikkaa: harppi (ja suorakulma)


Vapaamuurarisymboliikkaa: 24 tuuman mittatikku


Lue myös Liisa Väisäsen aiemmista kaasuvalotusoperaatiosta:


Päivitys 4.12.2023:

Tässä Kirkko ja kaupunki -lehden artikkelissa esitellään myös Norman talon pöllö. Tämän pöllön kohdalla Väisänen puhuu kansanperinteestä, ylijumaluuksista, tiedosta, taidosta ja pyhyydestä:



Yksi tämän talon arkkitehdeistä oli Werner von Essen. Hän on tunnettu myös siitä, että hän suunnitteli RKL:n logon, jossa on vapaamuurarien logo ylösalaisin käännettynä. Wikipedian selitys logon symboliikalle on samanlaista kaasuvalotusta kuin nämä Väisäsen pöllösadut:

"[Werner] von Essen on mm. suunnitellut RKL:n liiton virallisen merkin ikivanhojen ammattikuntaesikuvien mukaan. Merkki hyväksyttiin RKL:n viralliseksi merkiksi liiton perustamisvuonna 1905. Merkin harppi kuvaa mittausvälineenä sitä tarkkuutta, jolla rakentajan on työnsä suoritettava ja kolmio sitä täsmällisyyttä ja suoraviivaisuutta, joka on rakentajan työn edellytyksenä. Merkin aihe muodostaa perusaiheen kaikille järjestön merkeille." (Wikipedia)


RKL:n logo


Voimme siis olla varmoja siitä, että von Essen oli vapaamuurari. Eli kun vapaamuurarin suunnitteleman talon seinässä on pöllö, se on Väisäsen mukaan vain kansanperinnettä, joka kuvaa tietoa, taitoa ja pyhyyttä.

Ja tällaiseen soopaan ihmiset uskoo.


Päivitys 6.12.2023:

Jutussa mainitaan myös Fysiologian laitoksen pöllöt, joista näkyvin on katonrajassa oleva pöllöviestos. 



Jälleen kerran Väisänen puhuu vain viisauden symbolista, vaikka rakennuksen symboliikka viittaa vahvasti vapaamuurareihin ja Illuminatiin. Rakennuksen julkisivussa on iso kolmio, jonka keskellä on pyöreä oculus-ikkuna. 'Oculus' on latinaa, ja se on suomeksi 'silmä'. Silmä kolmion sisällä - eli vapaamuurarien kaikennäkevä silmä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ihantola ja oculus.


Pyöreä oculus-ikkuna kolmion keskellä.
'Oculus' = 'silmä'


Vapaamuurarisymboliikkaa: kaikennäkevä silmä


Julkisivussa näkyy myös viittaus vapaamuurarisymboliikasta tuttuun pyramidiin, jossa on irrallinen kärkikolmio. Tämä symboliikka tulee näkyviin, kun rakennusta katsoo kauempaa.


Kauempaa katsottuna katto muodostaa pyramidin, jonka kärki on "irrallaan"


Vapaamuurarisymboliikkaa: pyramidi kärkikolmiolla


Sopivasti Väisänen jättää mainitsematta myös se, että rakennus on osa Helsingin yliopiston Oppimiskeskus Minervaa. Nimi viittaa Illuminatiin niin suoraan kuin vain ikinä voi käyttämättä sanaa 'Illuminati'. Kompleksiin kuuluu myös uudempi Minerva-talo.



3 kommenttia:

  1. Päivitys: Lisätty loppuun Norman talon pöllö.

    VastaaPoista
  2. Liisa Väisänen taas vauhdissa.

    "Suomalaistutkija oivalsi jotain karmeaa Putinista"

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a63d67ff-a3db-4feb-a3a7-3853a6e89874

    Jännä ettei maininnut mitään tarot-symboliikasta.

    http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2023/09/falling-man-symboli-hetkesta-jolloin.html

    VastaaPoista
  3. Päivitys: Lisätty loppuun Fysiologian laitoksen symboliikkaa.

    VastaaPoista