lauantai 3. tammikuuta 2015

Danaidit


Edellisessä kirjoituksessa esitellyllä Taru ja Totuus -patsaalla on Helsingissä eräänlainen "sisarpatsas". Symboliikan tasolla samaa asiaa kuvaa Walter Runebergin patsas Danaidit. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Danaidit olivat kreikkalaisessa mytologiassa Argoksen kuninkaan Danaoksen viisikymmentä tytärtä. Riitaannuttuaan veljensä Aigyptoksen kanssa ja paetessaan Egyptistä Danaos kieltäytyi antamasta tyttäriään puolisoiksi tämän viidellekymmenelle pojalle. Lopulta kuningas suostui, mutta antoi tyttärilleen käskyn surmata miehensä hääyönä. Ainoastaan Hypermnestra ei totellut. Hänen miehensä jäi elämään ja surmasi Danaoksen kostoksi veljiensä surmasta. Aviomiehensä surmanneet isälleen kuuliaiset tyttäret puolestaan joutuivat kreikkalaisten Manalassa Haadeksessa rangaistukseksi ikuisesti kantamaan vettä rikkinäisillä ruukuilla. Tämä loputtoman työn vertauskuva on paljon käytetty aihe länsimaisessa kuvataiteessa.
Walter Runeberg on käsitellyt myyttiä hienostuneen tyylitellysti. Lähes luonnollista kokoa olevat kaksi naista on muotoiltu varsin naturalistisesti, mutta asennoissa ja ilmeissä on edelleen voimakas pyrkimys ihanteellisuuteen. Ekspressiivisempi Art Nouveau alkaa kuitenkin tehdä jo tuloaan tässä teoksessa. Veistoksesta huokuu vahva eroottinen lataus, joka korostuu hahmojen asennoissa. Loputon kärsimys ja syvä epätoivo on kuvattu paradoksaalisen sulokkaasti.
Teos valmistui vuonna 1893 ja se pystytettiin alunperin Eiraan liikemies Uno Staudingerin hankkimana Sairaala Ensin (nyk. Villa Ensi) puistoon. Veistos sijoitettiin 1950 tilapäisesti Lastensairaalan piha-alueelle."

Danaidit

Tämäkin patsas kuvaa tarotin korttia Tähti, mutta korruptoituneena versiona. Tarotin maailmassa tätä sanottaisiin "käänteiseksi" kortiksi.

Naisten kärsimys ja epätoivo kuvaa alitajunnan ja tietoisen mielen eriytymisestä syntyvää ongelmaa. Ihminen ei voi olla mieleltään kokonainen ja eheä, ellei vasen ja oikea aivopuolisko virtaa vapaasti yhteistyötä tehden. Jos nämä puolet eivät yhdisty ihmisen psyykeessä, tai pysyvät erillään toisistaan, ihminen on kuin "ikuisesti rikkinäisillä ruukuilla vettä kantava danaidi".

Tästä symboliikasta enemmän kirjoituksessa Taru ja Totuus.

Tähti

Vapaamuurari Walter Runeberg tunsi tarotin hyvin. Senaatintorin Aleksanterin patsas on tästä huikea näyte.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti