torstai 15. tammikuuta 2015

Rotuaarin pallo


Jatketaan edellisen kirjoituksen Saturnus-teemalla. Suomestakin löytyy Saturnusta kuvaavaa julkista taidetta.

Oulun Kirkkokadulla on Seppo Valjuksen suunnittelema teos nimeltä Keskusaukion kaivohuone. Tämä teos tunnetaan paremmin nimellä Rotuaarin pallo.


Rotuaarin pallo


Teosta ei tarvitse katsoa pitkään huomatakseen sen kuvaavan Saturnusta. Teoksen "katos" puhuu melko suoraviivaista muotokieltä.

Kivipallo, joka toimii myös suihkulähteenä, on yksi Saturnusta kiertävistä kuista. Kyseessä on todennäköisesti kuu nimeltä Rhea, jolla on myös rengaskehä ympärillään.

Kreikkalaisessa mytologiassa Saturnusta edustavalla Kronoksella oli puoliso, jonka nimi oli Rhea. Hän oli "jumalien äiti", joka synnytti sellaisia jumalia kuin Zeus, Hestia, Haades, Demeter, Hera ja Poseidon. Kivipallon alta pulppuava vesi on feminiinisyyden symboli, joka yhdistetään muun muassa äitiyteen ja synnyttämiseen (lapsivesi). Meidänkin perinteissä vesi liitetään syntymään kastejuhlan rituaalissa.


Rhea - kuvataan usein leijonien kanssa


Kiven voi yhdistää Rhea-jumalattareen myös toisella tavalla. Legendan mukaan Kronoksella oli erikoinen tapa syödä Rhean synnyttämät lapset. Ennen kuin Zeus syntyi, Rhea keksi vanhempiensa Uranoksen ja Gaian kanssa tavan pelastaa Zeus Kronokselta. Kun Zeus syntyi, Rhea piilotti Zeuksen luolaan ja antoi Kronokselle kapaloidun kiven. Kronos ei huomannut tätä ja söi Zeuksen sijasta kiven.


Rhea antaa Kronokselle kiven kapaloissa

Myöhemmin Zeus haastoi isänsä Kronoksen ja pakotti tämän "oksentamaan" ulos muut Kronoksen syömät jumalat, eli Zeuksen sisaret. Tämän jälkeen Kronoksen lapset syöksivät Zeuksen johdolla Kronoksen ja muut titaanit vallasta. Näin Zeuksesta (Jupiter) tuli jumalten kuningas. Myöhemmin "Eliitille" tärkeä jumaltar Athene syntyi Zeuksen silmästä.

Tällaiset jumaltaruissa esiintyvät taistelut ja juonittelut ovat vertauskuvia kulttien välisistä tai kulttien sisäisistä valtataisteluista. Toisaalta kyse voi olla möys suuren yhteiskunnallisen muutoksen vertauskuvasta. Kun yhteiskunnassa tapahtui jokin suuri muutos, tämä heijastui jumaltarustossa "sukupolvenvaihdoksena".

Seth
Toisaalta Kronoksen tarinassa on tiettyä samankaltaisuutta Hyksos-kuninkaiden Ala-Egyptissä palvomaan Sethiin. (Akhenatonin esi-isille Seth oli erittäin tärkeä jumala.) Seth taisteli veljeään Osirista vastaan ja pilkkoi tämän osiin. Osirisin puoliso Isis keräsi ja kokosi osat yhteen, mutta ei löytänyt Osirisin sukuelintä, koska joen kala oli syönyt sen. Tilalle Isis taikoi kultaisen peniksen, jonka avulla Horus siitettiin.

Tarinasta on erilaisia versioita, mutta yhteistä on se, että Seth leikkaa Osirisin peniksen irti. Tämä tarina saattaa liittyä Kronokseen, joka leikkasi irti isänsä peniksen. Nimet Seth ja Saturn eivät ole etymologisessa mielessä kovin kaukana toisistaan. Kuuluisa okkultisti Helena Blavatsky näkee Sethin ja Kronoksen molempien edustavan Saturnusta. Tämä selittänee sen, että "Eliitti" pystyttää Saturnuksen kunniaksi Rotuaarin pallon kaltaisia monumentteja. "Eliitti" ei ole unohtanut juuriaan.



1 kommentti:

  1. Ei tämä sinänsä tähän liity mutta Zeuksen kautta tuli mieleen, että tänään on nuorien maitopartojen ja Jupiter-jumalalle pyhitettyjen nimipäivä. Onnea minun nimimerkille ;) Kautta Jupiterin!

    VastaaPoista